Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kitekintő: A Csertényi-jelentés (második rész)

2008.11.18. 22:17 | szs. | 53 komment

Címkék: hírek kelták kitekintő szs

A jelentés első része

(A dr. Csertényi Zoltán nyugalmazott professzor vezetésével megalakult tudóscsoport első jelentése az okt. 26-ról 27-re virradó éjszakán történt jelenséggel kapcsolatos vizsgálatokról.)

 

- részletek, kivonatok -

 

Átkerülés

 

Az egyszerűség kedvéért a kutatott jelenséget és annak következményeit közös megegyezéssel az "Átkerülés" néven illetjük.

 

Meteorológiai megfigyelésekkel kapcsolatos megállapítások

 

Az Átkerülés előtti és utáni meteorológiai megfigyelések összevetésével megállapítható, hogy a jelenség nyomán nem következett be észrevehető törés, radikális változás. Folytatódott az évszakhoz képest szokatlan meleg, majd az azt követő lehűlés is megfelelt az ilyenkor szokásos változásoknak. Csapadék elvétve és kis mennyiségben hullott. A légszennyezettségi mutatók viszont folyamatosan javulnak, már az Átkerülés után is jelentős süllyedés történt, ami azóta csak fokozódott, kiegészítve azzal, hogy a levegőt szennyező kibocsátók (autók, gyárak) működése a korábbi töredékére esett vissza.

 

Az Átkerülés során megjelent új területek lakosságával kapcsolatos első megállapítások

 

A helyi VB által rendelkezésünkre bocsátott anyagok alapján megállapítható, hogy az első érintkezések az Átkerült területek és a mellettük megjelent területek lakossága között már az Átkerülés első órájában megtörtént. Némelyik eset több napig is észrevétlen maradt, illetve lehetséges, hogy még mindig nem szereztünk tudomást az összes esetről. A találkozások jellemzően és indokolatlanul erőszakosak, rablással, gyilkossággal, gyújtogatással végződőek voltak, de néhány jelentés beszámol riadtan menekülő helyi lakosságról is. Az esetek nem korlátoznak az Átkerülés határaihoz közeli területekre, hanem nagyon rövid időn belül történtek bentebbi területeken is hasonló esetek, ezek egy részéről viszont még nem sikerült bebizonyítani, hogy tényleg az Átkerülésben megjelent idegen lakosság tagjai követték el. Az eseteket súlyosbította az Átkerülés első napjaiban jelentkező információhiány és bénultság, sok veszteség elkerülhető lett volna, de nem tisztünk ezt megítélni. A támadások a védelem megszervezése és lőfegyverek használata után megritkultak, a települések háborgatása az esztergomi eseményeket követő ellencsapások után megszűnt.

 

Vizsgálatunk során a beszámolókon kívül a visszavert támadások helyszínén maradt holttesteket, hátrahagyott fegyvereiket, eszközeiket tudtuk felhasználni, ezek túlnyomó része az Esztergom elleni támadásból és a Tatabánya környéki ellencsapásokból került a birtokunkba. Jellemző különbségek figyelhetők meg az Esztergomot a Dunán átkelve támadók és a Duna innenső oldaláról érkezettek eszközein, ruháin és fegyverein. (Lásd a csatolt mellékletet.)

 

A vizsgálatok alapján megerősíthetjük az közkézen forgó vélekedést, miszerint az Átkerülésben körénk került népesség nagy mértékben hasonlít az ókori Pannóniából ismert kelta néphez. Jellegzetes viseletük és fegyverzetük, a felderítések során szerzett és a katonaság által átadott adatok mind ezt támasztják alá. Mivel a kialakult helyzetben a tényekből és nem az elméleti lehetőségekből kell kiindulnunk, megvizsgáltuk, hogy ha kelták élnek körülöttünk, akkor az általunk ismert történelemből melyik korszak, évszázad keltáiról van szó. (A rendelkezésünkre álló adatok hiányosak és elégtelenek, következtetéseink egyelőre munkahipotézisek csupán.)

A vasfegyverek jellege és minősége, az ellencsapásokban elért táborhelyeken talált edények jellemző vonásai és a római nyomok teljes hiánya miatt durva közelítéssel az időszámításunk előtti negyedik és második század közé tennénk a velünk kapcsolatba került kelták korát. Természetesen ez az érték még változhat későbbi kutatások fényében. (Javasolt kutatási irányok mellékelve.)

Az idő rövidsége miatt néhány külső (alkati, egészségügyi) vizsgálaton kívül a fogságba ejtett keltákkal kapcsolatos kutatásaink még nem elégségesek a beszámolóba kerüléshez. Kapcsolatot nem tudtunk teremteni velük, az általunk ismert ókori nyelveket nem beszélik, alapszavakat sem értenek, azonkívül pszichikai állapotuk is rossz. (Javaslatok mellékelve.) Kiemelt javaslatunk a kelta törzsekkel kapcsolatos jelenlegi és későbbi ügyekkel kapcsolatban külön csoportot felállítani, mint kutatási, mint cselekvési terveket összehangoló célzattal. Egyre égetőbbnek érezzük a lakosság egyértelmű tájékoztatásának szükségét.

 

A zsákmányolt élelmiszerek mintáival kapcsolatos megállapítások

 

Hatósági állatorvos, diatetikus és járványvédelmi szakember egyaránt megvizsgálta a részünkre átadott mintákat. Részletes adatok mellékelve. A növényi eredetű élelmiszerek egy része felhasználásra csak takarmányozás céljára javasolt. A füstöléssel tartósított húsok egy része további feldolgozásra, élelmiszer alapanyagnak a megfelelő minősítést kapta. (Leszállított normákkal, a helyzetre való tekintettel.) Az élőállatok húsa megfelelő, de a szokásosnál alaposabb vizsgálatokat igényelnek levágás és feldolgozás előtt. A katonaság által átadott adatok alapján az így hozzáférhető élelmiszerek mennyisége közel sem elegendő ahhoz, hogy a fellépő hiányokat kipótolja, a bizottság véleménye szerint felhasználásuk több kockázattal jár, mint haszonnal.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr98776874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mnandy 2008.11.19. 09:31:51

Valaki klimatológus (én nem vagyok az) cáfoljon meg, de én úgy tudom, hogy az ókorban egyértelműen hidegebb volt, mint napjainkban. Kapásból csak középkori példák jutnak eszembe, de ugye, Mátyást a befagyott Duna jegén "válsztották" közfelkiáltással királlyá 1458-ben - hat évvel később koronázták ténylegesen -, valamint Esztergomot a tatárok a Duna jegén átkelve rohanták le. Ezek az esetek a "Kis Jégkorszak" nevű jelenség számlájára írhatók, de a 2000 évvel ezelőtti melegebb időszak átlaghőmérséklete is 0,8 C°-kal lehetett hidegebb a mostaninál:

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9p:2000_Year_Temperature_Comparison.png

Ez a -0,8 C° elsőre nem tűnhet soknak, de ez átlag. Ez az én tudomásom szerint jelentősen hidegebb tényleges klímát jelent.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 10:19:16

Egy klimatológus tényleg jó lenne! :) A grafikonból nem következik az egyértelmű hidegebb kor, a középkorban is látszik, hogy volt melegebb meg hidegebb (kis jégkorszak - Mátyás, meg a bor kilóra mérése), de ha a hideg-meleg ciklusokat nézzük, a most esedékes korra kijöhet egy melegebb rész is. :) + a bizottság megfigyelései pár hét adataira támaszkodnak, amiből a nagy átlagokra nem lehet következtetni, max. annyira, hogy nem váltottak évszakot, pl. az őszből nem kerültek a nyár közepére. Vagy mégis, csak nagyon hideg a nyár? :)

bz249 2008.11.19. 10:34:19

Az ősz/nyár dolog eldöntéséhez elég egyetlen tiszta éjszaka, ugyanis nem ugyanazok a csillagképek látszanak az égen ősszel és nyáron. Szóval a körülbelüli hónap/nap meghatározásához egy rendkívül alapfokon képzett csillagász/asztrológus(!) már elég. Ilyen meg csak akad ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 10:37:10

Tudtam, hogy valamit kihagyok! :(

xstranger 2008.11.19. 11:16:14

Egy sima matematikai modellel napra meg lehet mondani hogy milyen ev van.

Csak van par amator csillagasz meg nehany tavcso egy ekkora helyen. Plusz nyilvan az iskolakban van errol info.

Amugy ha a fenti datum helyes akkor erdemes elmenni Romaba es megvaltoztatni a tortenelem menetet. Esetleg Jeruzsalembe...

mnandy 2008.11.19. 11:23:19

A grafikonon a fekete szín az ipari korban műszeresen mért archív adatok görbéje, a többi többé-kevésbé megalapozott spekuláció.
A piros, 0-200 évig terjedő részt hasonlítsd össze a fekete - mai - rész végével. A két legvége között van a 0,8-as különbség. Az utolsó 50 évben emelkedett valamivel több, mint 0,3-at.
Ettől a mi Kárpát-medencében megszokott kontinentális időjárásunk majdhogynem mediterrán lett. Ehez képest a 0,8 rengeteg visszafelé

Szerintem valószinű, hogy hosszú távon mindenképp hidegebb lesz. (Több fát kell vágni, bizonyos rosszabbul szigetelt házak valamint a távfűtéses panellakások majdhogynem lakhatatlanok lesznek, több meleg(ebb) ruha kell, stb.)

mnandy 2008.11.19. 11:27:37

Csillagász biztosan akad, és valószinűleg némi műszerezettség is átkerülhetett:

www.mcse.hu/helyi_csoportok.html

és

esztergom.mcse.hu/

Xstranger! Ha jól értettem az előretekintő írásból, akkor az időszennyezést súlyosan büntetik!
(Tilosnak tilos, de igény lenne rá ...)

:)

bz249 2008.11.19. 11:49:09

A távfűtés szerintem erősíthető vagy megtámogatható elektromos fűtéssel, nem éppen környezetbarát, de a kezdetekben elmegy... az elektromos hálózatot szerintem amúgyis érdemes lesz bővíteni, mert a pl. a gáz nagyon sok esetben kiváltható árammal. Az erőmű meg elmegy a fatöbblettel/az újrakeletkezett oroszlányi szénnel.

Amúgy nem biztos ám, hogy érdemes a világhódítással próbálkozni. Az átkerült területeken él kb. 2-300.000 ember (sacimetriás alapon) egy ekkora lakosság meg könnyen asszimilálódik, ha szétfolyik egy hatalmas birodalomban. Szerintem fontosabb, hogy a magyarok együtt maradjanak és továbbvigyék a kultúrájukat/hagyományaikat. Legalábbis egyelőre...

xstranger 2008.11.19. 11:50:49

Szennyezes vagy sem ez valoszinuleg elkerulhetetlen, ha csak nem kollektiven elpusztitanak mindent ami atjott.

Akar egy altalanos iskolas fizikakonyv is eleg hozza. Ha par ezer evvel korabban jonnek vissza akkor az informacio meg elveszhetett volna mindenfele vallasos/misztikus torzulason keresztul, de IE300-400-ban a gorogoknek mar volt fogalmuk a bizonyitasrol es az elmeletek kiserleti uton torteno igazolasarol, szoval valoszinuleg kepesek lennenek megerteni a tudomanyt.

Amugy van egy sokkal sulyosabb problema is. Ez pedig hogy atjohetett egy csomo ma mar nem veszelyes de 2000 evvel ezelott meg halalos virus, pl influenza. Ezzel ki lehet irtani egesz kontinenseket, gondoljunk pl a delamerikai indianokra. Mivel ma is vannak indianok ezert valoszinuleg par szaz eve a konkvisztadorokkal behurcolt virusok csak az ellenallokat tartottak meg, na de ez hany szazaleka a teljes populacionak. Mi tortenne pl az okori Romaban,Alexandriaban vagy Jeruzsalemben a populacio x% kipusztulna?

xstranger 2008.11.19. 11:54:16

bz249: Igazabol en csak a tudas atadasara gondoltam, de nem rossz otlet a vilaguralom.
Ha ha ha haaaa... (satani kacaj).

Ha mast nem akkor legalabb firkaljak tele az osszes kofalat az omagyar Maria siralommal a Karpatmedence negy sarkan, csak hogy befogjuk a roman es szlovak torteneszek szajat egy eletre... ;)

bz249 2008.11.19. 12:04:29

"Akar egy altalanos iskolas fizikakonyv is eleg hozza."

Nem feltétlen...

1.) az indoeurópaiktól teljesen eltérő nyelven van írva
2.) olyan fogalomrendszert használ, ami az ókori világban nem ismertek... (ha gondolod átküldhetek pár 2008-as publikációt és azok közelebb vannak az általános iskolai fizika könyvhöz, mint a nevezett könyv az ókori szinthez)
3.) a görögök utálták a kísérleteket és nem fogadták el a kísérleti bizonyítást (lásd horror vacui, elég egyszerű kísérletileg cáfolni, meg is tette valami görög, akire nem emlékszem és a könyv 1000km-re van tőlem)... nem véletlen, hogy nem volt ipari/tudományos forradalom az ókorban

bz249 2008.11.19. 12:09:23

A lakosság párszor leamortizálódott az ókorban is.

Mivel az újmódi bacik leginkább antibiotikum rezisztensek (erre nyomta őket a szelekció) ettől nem válnak veszélyesebbé... amúgy se sok antibiotikumjuk volt.

Az influenza meg elég gyorsan mutálódik, szóval az mindig okozhatott galibát.

De benne van a "betegségcsere" (mert visszafelé is megy ám pl. én se kaptam már himlőoltást).

mnandy 2008.11.19. 12:23:31

Tényleg, az átkerült népesség! Valaki nem dolgozik KSH környékén a Népességnyilvántartóén? Esztergom és aglomerációja szerintem nagyjából 80-100 ezer, Tatabánya talán 200-250, plusz a kis falvak a Vértesben, meg Pilis + Budai hg. átkerült részében, szóval én meg merném kockáztatni a 4-500.000 főt is.

Hányan lehetünk?

mnandy 2008.11.19. 12:32:46

"Ha mast nem akkor legalabb firkaljak tele az osszes kofalat az omagyar Maria siralommal a Karpatmedence negy sarkan, csak hogy befogjuk a roman es szlovak torteneszek szajat egy eletre... ;)"

De rovásírással ám, csak hogy a Budenzéknek és a Habsburgoknak se legyen könnyű dolga...

:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 12:33:02

Na, ez utóbbira végre tudok válaszolni. :) Épp tegnap összesítettem a településlistát, majd kikerestem a lakosságszámokat. Kerekítéssel és azt feltételezve, hogy az ittragadt és a kintragadt népesség nagyjából egyenlő, 330 000 fő az Átkerült területek lakossága.

bz249 2008.11.19. 12:35:40

Innen:

portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,411629&_dad=portal&_schema=PORTAL

(csak explorer-rel megy a hüle tematikus térkép)

314.783 fő Komárom-Esztergom megye lakossága 2006.01.01-én

3.6/1000fő a természetes fogyás
1.6/1000fő a belföldi vándorlási egyenleg
-0.5/1000fő a nemzetközi vándorlási egyenleg

xstranger 2008.11.19. 13:08:46

bz249: mindent le lehet forditani latinra.
Igazabol en csak a tudas atadasanak lehetosegere utaltam, akar valami egyszerubbel kezdve, pl Newton torvenye vagy bolygomozgasok. Ketsegtelen hogy a tortenelem azt mutatja hogy regebben ezek a kerdesek inkabb hatalmi/misztikus problemak voltak es nem pedig objektiv vilaglatasbeliek. Magyarul ha nagyon ragaszkodsz a relativitas elmelethez esetleg a Kolosszeumban talalod magad az oroszlanok elott, fuggetlenul annak igazsagtartalmatol.

Virusos veszelyt fenntartom, bar nem tudom mekkora lehet a hatasa, mivel ha mas virusok 10-20 evente amugy is megtizedeltek oket akkor lehet hogy nem sok problemat fog okozni egy sokadik jarvany. Bar a kaoszelmelet pontosan az ellenkezojet mondja.

bz249 2008.11.19. 13:23:29

Éppen a Newton-törvényekre gondoltam... a newton törvények, de már a bolygómozgásokra érvényes Kepler-törvények is az egész ókori világképnek minden ponton ellentmondanak.

Nézd meg Kopernikusz modelljét, hogy micsoda tákolás lett azért, hogy körpályákat használjon a bolygómozgások leírására (azt hiszem a Föld pályája négy egymáson keringő kör).

Kepler naplója amúgy fennmaradt és elég komoly szellemi kínlódás után után mondta ki, hogy a nyomorú bolygók nem az elvárható, tökéletes kör alakú pályán mozognak.

Szóval max. egy gyereket lehet megtanítani a "modern" tudományra... de akkor az már nem egy ókori gyerek.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 13:26:40

A népességhez: az egyelőre csak iwiwen leledző térképen is látszik, hogy nem csak KE megye értintett, illetve annak nem az egész része. Hamarosan teszünk ki aloldalra településlistát és nagyobb térképet is.

Tudásátadás: az energiahordozók hiányával (Bár később lehet bizonyos részeit pótolni, lecserélni másra, pl. szén van bőven, csak a bányákat kissé leamortizálták) Ómagyarország legfőbb előnye a felhalmozott tudás lesz az ókori népekkel szemben, ezért nem valószínű, hogy nagy kultúrmisszióba fognak majd, hacsak nem az uralmuk alá kerülő területeken. Az ismert jövőt meg maximum érdekességként tanítják majd, mert - főleg a környéken - el lehet felejteni úgy, ahogy van. :)

bz249 2008.11.19. 13:55:53

A népességet benéztem... de a KSH link attól még jó, elvileg ott településre lebontva is megvan a lakosságszám 2006-ból.

Amúgy elképzeltem a töritételeket
...
11. A császárkori Róma (ahogy volt)
12. A császárkori Róma (ahogy van)
...

:D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 14:04:07

12.b Milyen császárkori Róma?
(Ha az előzőt kifejtette, megbukott.) :)

bz249 2008.11.19. 14:21:07

Valami csóka kinevezheti magát császárnak, nem? Attól, hogy nem akkora és nem birodalom... ilyen apróságokon kár fennakadni ;)

Bazo 2008.11.19. 15:26:50

A Római birodalomnak a változások ellenére megvan az esélye, hogy nagy birodalommá váljon, hiszen a punokat le fogják győzni, ha Ómagyarország nem avatkozik közbe, márpedig ez nem áll érdekében. Biztos, hogy lesz háború a két birodalom között, de a modern fegyverek ellen senkinek nincs esélye az ókorban, nem beszélve a hatalmas tudásbázissal amivel rendelkezik az új hatalom. Tehát Róma ebben az irányban nem tud terjeszkedni, sőt abban az irányban sem ahol Ómagyarország megjelenik. A két birodalomnak teljesen más igényei vannak, Ómagyarországnak energiahordozókra van szüksége nagy tételben (olaj, szén) ezeket Róma nem tudja használni, Rómának élelmiszerre és ingyen munkaerőre van szüksége (rabszolgák) a fejlődéséhez.
Érdekes hatalmi harc fog kibontakozni, a két birodalom között.

Az Átkerült 300.000 ómagyar rengeteg népet tud magába olvasztani és irányítani, hiszen rendelkeznek olyan tudással ami békés beolvasztást is lehetővé teszi, mint ahogy a novellában ez is le is volt írva.
Lehet, hogy 30 év múlva csak a teljes Kárpát medence elfoglalása a cél, de evés közben jön meg az étvágy, nő a birodalom és egyre nagyobb területekre és egyre több nyersanyagra van szükség.

A kiszivárgó tudás és technológia jelentősen fel fogja gyorsítani a fejlődést az egész ókori világban.

bz249 2008.11.19. 15:42:11

Ómagyarország nagyarányú terjeszkedésének szerintem nem sok értelme lenne. A Kárpát-medence az ok... már csak történelmi, esztétikai és kulturális okokból is.

De ha a nyersanyagbázis hellyel-közzel megvan, akkor a további terjeszkedés nem hoz pluszt. Ha a technológiai színvonal kellően magas, akkortól már az iparban és a szolgáltatásban van a haszon.

Amin viszont lehet elgondolkodnék az a konkurencia kérdése... könnyen lehet, hogy szemmel tartanám a világon tapasztalható tudományos színvonalat, és ha valaki veszélyesen fejlődik, akkor megindulnak az Ignisek ]:-)>

De ehhez nem kell megszállni és megtartani az adott vidéket. A káosz pont elég.

mnandy 2008.11.19. 16:24:41

Én kérek elnézést (főleg a latinosoktól, mert biztos hibás a ragozás), de nem bírom megállni:

... ab Ungerorum nos defendas Ignisis.

Bár, ahhoz előbb el kellene terjednie a kereszténységnek, addig meg - ugye - még vagy ezer évig kell várni...

Bazo 2008.11.19. 17:14:44

Szvsz a terjeszkedés nem azon múlik, hogy van-e értelme, hanem, hogy van-e rá mód és lehetőség. Okot mindig lehet majd találni és szerintem fognak is rá okot találni. Először csak a Kárpát medence "történelmi" okok és gazdasági okok miatt. Ha ez megvan akkor ott egy begyakorlott rutinos hadsereg mögöttes hadiiparral és meghódított területekről beáramló olcsó munkaerővel és anyagi javakkal, miért hagynák abba? Fegyvert és lőszert tudnak előállítani, mivel nem túl bonyolult csak nyersanyag és megfelelő gépesítettség kell hozzá, ezt már a 40-50-es évek színvonalán is meg lehetett oldani azt meg simán produkálja Ómagyarország.
Kialakulhat egy két rétegből álló társadalom az antik és az átkerültek a tudás és a hatalom az átkerültek kezében és az őket szolgáló antik kezében lesz. Nem durva katonai társadalomra gondolok hanem csak a civilizáció áldásait terjesztő társadalom akik csak a fejleszteni akarják környező népeket, mellékesen le is igázzák őket.
Egy új erősebb Róma emelkedhet ki Ómagyarországból egy hatalmas világbirodalom ahol a népnek küldetés tudata van, egy szebb jobb jövő építése.

bz249 2008.11.19. 17:44:16

Ez a típusú birodalom bukott meg a XX. században... egyszerűen nincs értelme odamenni és drága pénzen közbiztonságot, egészségügyet, oktatást... stb. fenntartani.

Sokkal gazdaságosabb nagyon aszimmetrikus kereskedelmi szerződéseket kötni és antikra bízni a saját országuk működtetését. Esetleg itt és ott beavatkozni a szimpatikus fiatalemberek érdekében. :)

És ha Ómagyarország demokrácia lesz, akkor a Kárpát-medence pacifikálásának tapasztalatai után szépen elhajtja a fenébe azt a kormányt, aki további értéktelen területek meghódításával pazarolja a választók pénzét.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 18:58:33

Róma vs. punok. Érdekes kérdés, mert a punok majdnem összehoztak egy kétfrontos háborút a rómaiak ellen, megfűzték a makedónokat, hogy támadják meg őket, amit meg is tettek volna, ha nem kapnak be egy masszív kelta támadást. A kelták viszont most valami miatt elakadtak, ezért a makedónokat semmi sem tartja vissza és ez még okozhat némi törést a római történelemben...

Dirky 2008.11.19. 19:08:16

Nos, Róma alapvetően mediterrán birodalom volt, az európai részek Gallia és a Balkán kivételével nem voltak különösebben jelentősek. Egyszóval egy ómagyar terjeszkedés, hacsak nem világuralomról van szó, mondjuk a mai osztrák és horvát területeken ütközhet római érdekekkel.

De a közvetlen hódításnak valóban nincs sok értelme, hacsak nincs egy civilizatórikus küldetésvágy mögötte. Nyersanyagokat - lévén olyasmikről van szó, amit a korban nem ismernek és nem használnak - cserélni vagy szerződéssel kitermelni egyszerűbb.

Ami a tudást illeti - a kiszivárgott elméleti tudás sok hasznot nem hajt más népeknek, a gyakorlati alkalmazás fenntarthatósága pedig még a magyarok számára is igen kétséges egy csomó ipart igénylő részterületen. Fizikai törvények? Legfeljebb egyes népeknél okoznak kisebb vallási kavarodást, de a fejlettebbeknél talán azt sem. Atomfizikával nem mennek sokra a makedónok, ami meg kell ostromgépekhez és hasonlóhoz, azt úgyis ismerik.

Plusz idővel a kapcsolatok miatt elkerülhetetlenül kiszivárog minden tudásanyag. Lehet titkolni, hogy a majdani ómagyar hadihajók hogy tudnak átkelni a nyílt tengeren, de előbb-utóbb valaki ellop egy iránytűt, egy szextánst vagy egy rendes térképet. Ahogy azt is nehéz elkerülni, hogy néhány lőfegyver "elkallódjon", ha azok utángyártása nem is megy a környék más népeinek.

De igazából úgyis a második generáció idején derül ki, mi is lesz Ómagyarország sorsa, akik már ezt a világot tartják természetesnek. Az Átkerülteket még korlátozza a XX-XXI. századi gondolkodás.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.19. 19:46:35

esetleg lehetne írni egy visszatekintőt is, innen a 21. századból, hogy az átkerült területek régészeti feltárása után mit is találtak, mi maradt meg a magyarokból a laza kétezer év után

és hogy kik találták ;)

FeketeFarkas 2008.11.19. 19:49:30

Energiahordozókról jut eszembe egy érdekes kérdés. Mint tudjuk ezek végesek. Mármost, ha jó ideig csak a meghódított Kárpát-medence népességének igényeit kell kielégíteni akkor ez sokáig elég. De ha túl hamar és túl sokat hódítanak akkor pár száz év múlva megint előállhat az a helyzet mint napjainkban, hogy a technika esetleg nem lesz annyira fejlett, hogy a fogyó készleteket alternatív forrásokkal pótolja. Minden esetre az arab félszigetre előbb-utóbb szükségünk lesz. :-)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 20:14:36

A mi 21. századunk és Ómagyarországé nem ugyanaz, egy ekkora változás az egész későbbi történelmet módosítja - érdekes lenne egész "2008"-ig végigvinni, hogyan. :)
Az arabokhoz valamikor kell majd olajbányászokat küldeni, kis, jól védett kolóniák, megvásárolt törzsek a környéken, főleg a szállítás zavartalansága miatt. De Ploiesti meg Zala közelebb van egyelőre.

Szakyster 2008.11.19. 21:14:22

Szerintem csak ha a kárpátmedence külszini bányáit nézzük, akkor is évtizedekre elegendő nyersanyag van könnyen elérhető helyen...

Szakyster 2008.11.19. 21:41:24

Hogy mennyire meg tudja változtatni a technikai civilizációnak csak egy árnyképe népcsoportok életét, itt egy példa:

w.blog.hu/2006/11/12/mindennapi_rakomanyunkat_add_meg_nekunk_

monu 2008.11.19. 22:07:32

Nekem az jutott eszembe – mivel keveslem a napi adagot:), és látom hogy sok hozzászóló vet fel érdekes témákat, amik gyakran magukban megérnének egy posztot, - hogy be lehetne vonni őket a sztoriba. Mindezt Csertényi-jelentés szerűen lehetne beilleszteni, mintegy mellékletként, igy az írói koncepció nem sérülne /esetleg utalna a rá az adott napi posztban, de nem feltetlen szükséges/, a jelentés szerzőjének pedig nem lenne szüksége írói vénára, hiszen ez egy száraz szakértői vélemény, hivatalos jelentés lenne az adott területek átkerült "tudósaitól". Mindezt úgy képzelem el hogy a szerző választaná ki azt a kommentelőt akit érdemesnek tart ilyesmi megírására, és ha érdekli a lehetőség, megirhatná a saját szakvéleményét. Nem tudom mennyi plusz munkával, szervezéssel járna ez, meg lehetne-e valósítani, de szerintem működhetne a dolog. Én magam se szakértő nem vagyok, se írni nem tudok, úgyhogy félreértés ne essék nm én török írói babérokra.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.19. 22:09:47

monu, megelőztél. :) Épp barkácsolom azt az aloldalt, ahol ilyesmire lehetne vállalkozni, de addig is ott a frissen kitett kontaktcím, örömmel fogadunk minden hozzájárulást a már-már projektté avanzsáló agymenésünkhöz. :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.20. 07:41:55

Pár szó az egészségügyről:
A bacik, vírusok jelentős kockázatot képviselnek - azonban ez sem kezelhetetlen. Mivel szerencsére Pilisborosjenő - a magyar vakcinagyárral együtt - átkerült, ezzel nem sok probléma van.
A himlő és sok egyéb betegség főként a vektorok, hordozóközegek miatt veszélyesek - mert ha bolhásak az emberek, bizonyos betegségek nagyon könnyen terjednek.
Himlővakcinát viszonylag könnyű gyártani, egyébként a 70-es évek végén szüntették meg a kötelező oltást.

A gond főleg a keltákat érinti - jó ok, hogy szövetkezzenek velünk.
Megjegyzem, az első biológiai hadviselés az angolok nevéhez fűződik, himlővel fertőzött egyéneket küldtek az indiánok közé, illetve himlős emberek takaróit ajándékozták tucatjával az indiánoknak....

Mutáció - az reális veszély lehet. Mivel a laborkapacitás csökkent, ezért a kimutatás is nehezebb, de nem megoldhatatlan.
Szóval olyan rossz helyzetben nem vagyunk. Csak erre is komoly erőforrásokat kell majd fordítani középtávon.

bz249 2008.11.20. 09:56:01

Amúgy egy újabb ötlet ókori birodalmak és Ómagyarország kapcsán.

Amennyire emlékszem az ókori birodalmak alapvetően a kereskedelmen alapultak és ebből volt a gazdagságuk. Namármost ha nem is éppen a legfontosabb cikkek voltak, de kétségkívül megjelentek a távolsági kereskedelem luxustermékei. Fűszerek, kínai porcelán stb...

Ómagyaroszág pedig technikailag képes porcelánt előállítani, plusz van egy csomó észak- és dél-amerikai eredetű növényünk (krumpli, paprika-> nem hinném, hogy Komárom-Esztergom megye a fűszerpaprika termelés központja, de azért csak van némi belőle)

Szóval simán elképzelhető egy olyan helyzet, hogy az ómagyarok étkészletet, őrölt paprikát, chipset :P adnak el baromi drágán mondjuk kénért, olivaolajért, ónért...stb vagy akár nemesfémekért és drágakövekért.

Nem mellesleg a közvetítő kereskedelmet folytató országok is meggazdagodnak. Szóval mindenki jól jár. Ebből a kereskedelemből még tudás se nagyon szivárog ki.

Bazo 2008.11.20. 11:16:02

A törtélem még adhat pár fricskát, hiszen kb. 1100 év múlva a népvándorlási hullám vége fele a Kárpát medencét majd megtámadja egy 7 törzsből álló törzsszövetség aki szeretne itt letelepedni, érdekes esemény lesz...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.20. 11:28:37

Gyorsított eljárással megkapják az állampolgárságot. :)

Dirky 2008.11.20. 11:39:35

Szerintem ez az "1100 év múlva" nem fog bekövetkezni.

Egyrészt valakinek már korábban eszébe fog jutni, hogy meg kell keresni az elő- és ómagyarokat. Elindul három IFA és öt Ignis a Julianus-expedíció keretében keletre.

Másrészt a népvándorlás dinamikája egy szilárdan ellenálló Ómagyarországgal nem lesz a mienkéhez hasonló.

Harmadrészt pedig sokat nem lehet majd velük sem kezdeni, mivel ugyanolyan nép, mint bármely másik a környéken, legfeljebb az ó- és újmagyar nyelvek között van némi átjárhatóság. (Egyébként 1100 éves önálló nyelvfejlődés mellett erős kelta-germán-latin-görög környezetben ez is kétséges. Ekkor az ó-újmagyart :-) két évezred választja el a honfoglalók nyelvétől.) És az rpg.hu-s novella szerint egyébként is az asszimiláció a cél minden néppel szemben.

mnandy 2008.11.20. 14:55:01

Lordhusy,
"Árpád apánkat meg nem fogadják, hanem elémennek. Vasúton. ;)"

Forrás:
rpg.hu/iras/mutat.php?cid=5353

(A kommentek között van, szerintem ebben az a vicces, hogy nem is biztos, hogy vicces. Engem mindenesetre vagy negyedórára kiütött! :) )

FeketeFarkas 2008.11.20. 17:28:16

Még Árpád előtt jóval megjelenik itt egy másik nép is, akikhez egyesek szerint azért van némi közünk. Mihez kezdenek Attilával és a hunokkal?
Egy másik kérdés is érdekel. Az egyház mit kezd Jézussal. Elmennek megnézni a születését? A halálát elvileg nem akadályozhatják meg, hisz ez az egész megváltás alapja. És különben is, hogy jön a képbe az a tény, hogy Jézus Isten tehát akár haza is küldheti az időben eltévedt ómagyar birodalmat? :-)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.20. 17:34:52

A keltákkal egy időben, a Duna másik oldalán egy "szkítának" nevezett lovas nép is élt errefelé, akikről szintén olvastam olyat is, hogy rokonok - ami olyan szempontból lehet igaz, hogy a szkíta szó egy összefoglaló terminus azokra a görög szemmel barbárokra, akik lovagolnak és nyilaznak közben. Tehát nem kell a hunokig várni. :) A vallás is érdekes kérdés, mivel ahhoz végre értek egy kicsit, körül lesz majd járva.

bz249 2008.11.20. 17:40:00

Szerintem egy elég jó könyvet lehetne összehozni az Újszövetség idejéből. Egyházak közötti feszültség, megjelenhet-e bárki Betlehemben a különböző történelmi és kisegyházak képviselői közül, a média viselkedése (az 200-250 év ugyebár addigra biztosan lesz tömegtájékoztatás).

Különböző radikális vallási csoportok megpróbálják megakadályozni a keresztre feszítést... más csoportok megpróbálják megmerényelni Krisztust... és ne feledkezzünk meg az ómagyar titkosszolgálatról sem... szóval minden adott egy kellemes, pörgős kémtörténethez.

FeketeFarkas 2008.11.20. 22:24:17

A keresztre feszítést szerintem nem lehet megakadályozni. Jézus maga mondja az evangéliumban, hogy ha akarná hívhatna 12 sereg angyalt és megmenekülhetne, de neki vállalnia kell a halált értünk. Az Ő megváltó halála és feltámadása a keresztyén hit alapja.
De mi lesz a mártírokkal. Elképzelhető, hogy az Ómagyar egyház radikális közbelépésére ezúttal Nérót eszik meg az oroszlánok? Vagy ez már múltszennyezés?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.20. 22:30:39

A kérdés inkább az, hogy az átkerült keresztyén egyházak hogy értelmezik magukat majdnem 300 évvel a vallásalapítójuk születése előtt. (Vagy hogy milyen birodalom lesz az, ahol lezajlik a helyettes áldozat...)

FeketeFarkas 2008.11.20. 22:45:06

Szerintem nem probléma, hogy Krisztus még nem született meg. Elvégre a Biblia tanítása szerint Ő Isten és létezett már a világ teremtése előtt is. Az üdvtörténeti korszakokat viszont kissé összezavarja egy ilyen helyzet. Az utóbbi kérdés (melyik birodalomban)igencsak érdekes. Bár szerintem a zsidó politikai elit főkép a farizeusok maguk is megölték volna Jézust. Csakis azért rángatták bele Pilátust és a Rómaiakat mert más nem hozhatott halálos ítéletet.

bz249 2008.11.21. 09:34:23

Fekete Farkas: csak annyit akartam mondani, hogy szerintem biztos lesz pár elborult, aki nyomot akar hagyni a történelem (egyik) legfontosabb eseménysorában...

szóval szerintem lesznek őrültek akik a pl. keresztre feszítést is megpróbálják megakadályozni...

hogy aztán az Úr milyen módon lép közbe (egy sereg angyal vagy az ómagyar elhárítás) az meg már az Ő ügye ;)

FeketeFarkas 2008.11.21. 12:05:35

Ebben én is egyet értek veled. Pár őrült mindig van, aki így akarná megváltoztatni a történelem menetét. Csak arra akartam kilyukadni hogy Jézus halála és feltámadása egy olyan esemény ami nélkül a keresztyénségnek nincs értelme. Bár elég érdekes lesz, ahogy az események mellett az elhárítás vadászik a múltszennyező dilisekre. :-)

Szakyster 2008.11.21. 14:12:34

Hát, azért ugy látom, az MVB-ben is vannak egykettőn ezek közül az őrültek közül. Még csak kezdeti stádiumban, de akkor is ők a főnökök.

Szakyster 2008.11.21. 15:54:07

Az viszont tény, hogy a környező népek hamar le fognak szokni a támadásokról, ha elterjednek a hírek pl. az Oroszlányi mészárlásról. Utánna már van értelme diplomatákat küldeni hozzájuk.

Szakyster 2008.11.21. 15:55:42

ööö.... ezt a "Lógás az erdőben" hez akartam írni, de itt sincs rossz helyen :)
süti beállítások módosítása