Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Retro: M1, Átkerülőút

2008.11.26. 11:00 | (F)ordító | 25 komment

Címkék: rendőr védelemigazgatás triumpathor

(Ismét egy új szerzőt köszönthetünk, aki az átkerült rendőrök hétköznapjait élve szakít időt eddigi élményei megosztására. Első posztjai az eddig történt időszak eseményeivel foglalkoznak, majd hamarosan felzárkózik a hóban botorkáló, el-eltünedező csapathoz. :) )

(Október 25., éjszaka.)

A Főnök aznap este is a szokásos módon tartotta meg az eligazítást. Semmi különös feladat nincs, nem dolgoznak a pályán, nincs baleset, nincs helyszín – szóval eseménytelenség a köbön. Ami nem is baj, mert Pilu előző este ritka közönségesen leitta magát a Mórickában, és itt zöldült mellettem az anyósülésen. Ma sem veszem sok hasznát, de legalább csendben lesz, és nem nyomja a hülye poénjait és a képzeletbeli nőügyeit sem kell véleményeznem. Megyünk egy kört, aztán kimegyünk a kúthoz, a közutasokkal ellenőrizzük a külföldieket éjfélig, aztán a szokásos oda-vissza járőrözés a büdös nagy éjszakában. A pályán elég szép volt a forgalom, főleg Pest felé kezdett összeállni a kocsisor, nagy piros és fehér kígyóként tekeregett a forgalom a sötétben, vége volt a hosszú hétvégének. Amikor elindultunk már jó hideg volt, a kocsi műszerfala is csak 6 fokot mutatott. Semmi kedvem sem volt kiszállni a meleg kocsiból, de a kútnál már a pályások és a közutasok is kint voltak. Az egyik közutas ráadásul jó szélesen gesztikulálva magyarázott valamit egy kamionosnak, aki szintén jó szélesen gesztikulálva válaszolt. Megálltam mellettük és résnyire leengedtem az ablakot. 

- Sziasztok – lépett a kocsi mellé a közutas. – Magyarázzátok már el neki, hogy csak este tízkor indulhat el – bökött a kamionos felé.  

Piluval egymásra néztünk, egyikünk se akart kiszállni, aztán megszántam szerencsétlent és kiszálltam. Határozottan hideg volt, a szél is erősödött, még jó hogy Anya a szolgálati dzsekibe belehúzta tegnap a bélést.  

- Estét. Mi a gond? 

- Nem akarja megérteni, hogy nem engedem ki a parkolóból este tíz előtt. Azt mondja, hogy sietnie kell, mert romlandót visz. Ponyváson romlandót, aha persze. A papírjai szerint tizennyolc tonna babkonzerv meg hatezer karton cigaretta van rajta.

- Tudsz bolgárul? – kérdeztem tőle, mert a kamionnak bolgár rendszáma volt. A kamionos közben elcsendesedett, összehúzta magán a kiskabátját és fázósa toporgott mellettünk.

- Dehogy tudok. Mondtam neki, hogy „No kamion”, meg mutogattam az órámat, de csak nem érti.

- Hmm, de jó – ránéztem az órámra, 10 perc múlva tíz. Odafordultam az emberhez. – Ten minit, oké? Ten minit end gó.  

A bolgár elkezdett valamit mondani, aztán félúton meggondolta magát, idegesen legyintett és felmászott a fülkéjébe. Azt hittem elindul, de aztán lekapcsolta a lámpáit, csak a motort járatta tovább. Rajta kívül még négy kamion állt a parkolóban. 

- Köszi – mondta a közutas. – Nekem nem akarta elhinni, hogy nem mehet. Mit szólsz, milyen kurva szél lett?

- Aha, jó hideg van – semmi kedvem sem volt az időjárásról beszélgetni vele. – Megyünk, iszunk egy kávét a shopban, aztán jövünk.

- Iszunk egy kávét? – morogta Pilu, ahogy beültem mellé. Annyira nem is lehet másnapos, ha nem aludt el eddig.

- Naná. A Gizi ma a pultos – Pilu egyből éber lett. Hónapok óta tervezte, hogy „becserkészi” a pultoslányt. És hónapok óta nem volt rá bátorsága. De bámulni azt kegyetlenül tudta. 

A shop előtt álltam meg a kocsival, hogy szem előtt legyen, hiába a közbiztonság sem a régi. Bent kellemes meleg volt, jó kis kávéillat, pár unott arcú utazó a kávéját kavargatta és közben lapos pillantásokat küldött Gizi felé. Tény, hogy Gizi olyan jelenség volt, amit nem lehetett nem észrevenni. Szőke, hosszú haj, hidegkék szemek, kislányosan bájos arc, agyonszolizott bőr és olyan mellek, hogy, áh, hagyjuk inkább. Szóval, Gizi feltűnő jelenség volt és ezt nagyon jól tudta magáról. Pilu arcán szétterült az üdvözültek boldogsága és réveteg mosollyal az arcán indult kikérni a kávénkat.

Ebben a pillanatban ment el az áram. Egy kis kattanással szűnt meg az elektromosság, csend lett és vaksötét. Aztán a csend egy pillanat alatt semmivé lett, valami vagy valaki nagy robajjal feldőlt és magával rántotta a fél boltot. Gizi fejhangon felsikított, férfihangok csattantak fel. Az övemről lekaptam az elemlámpámat és a plafon felé tartva felkapcsoltam. A fehér álmenyezet szórta a fényt, elég jól lehetett látni, hogy mi történt. Pilu a hirtelen támadt sötétségben beesett a snack-es zacskók közé és most, ahogy tápászkodott a romok közül, pár fószer a kis könyöklőpultoknál félhangosan röhögött, Gizi pedig csendben szitkozódott a pult mögött. Engem is a röhögőgörcs kerülgetett, amikor odaléptem Piluhoz és felsegítettem. 

- Csók, Gizi. És bocs – vigyorogtam inkább a lányra. – Csak egy kávét szerettünk volna, de azt hiszem, ettől most eltekintünk. Segítsünk összerámolni?

- Inkább ne, jó? Még összedől az egész kóceráj, ha hozzányúltok.

- Bocsánat. Nagyon sajnálom… - makogta Pilu, aki szerintem derékig levörösödött, bár a halvány fényben ez nem nagyon látszott. Még káromkodni is elfelejtett.

Kint a szél tovább erősödött, a parkolóban szétdobált szemetet, papírokat, üres italos palackokat felkapta és a shop kirakatához csapkodta. Az épület teteje recsegett-ropogott, az ablaktáblák remegtek a szélrohamok alatt. Pár percig senki sem szólt, csak hallgattuk a szél zúgását, vártuk, hogy visszajöjjön az áram, kimenni senkinek sem volt kedve. A pályán látszottak a járművek fényszórói, ahogy Tatabánya felől jöttek, de más fény nem volt kint. Aztán hirtelen csend lett, egyik pillanatról a másikra elállt a szél, de áram továbbra sem volt. Nekem meg már elgémberedett a kezem, ahogy mint valami szabadságszobor, tartottam a lámpámat felfelé.  

- Hívni kellene az áramosokat. Még szerencse, hogy senki sem tankolt, amikor elment a nafta. – mondtam – Gyere, Pilu, megnézzük, mi a helyzet kint a parkolóban. Van elemlámpád, Gizi?

- Van valami akkus dolog itt, a Laci a nagy túlélős, ő hozta be a múltkori áramszünet után, meg vagy két tucat akksit is hozzá – hajolt le a pult mögé Gizi, ami feledhetetlen látványt biztosított a még oly rossz fényviszonyok között is. – Itt van e. Jó bazi nehéz. Kicsit szél volt, mi? 

Kezében egy nagy, sárga kézi reflektor volt, amit a műkörmös ujjával sehogy sem tudott bekapcsolni. Pilu szó nélkül elvette tőle, bekapcsolta és rátette a pultra, úgy hogy az is a plafont világította meg. Egyből világosabb lett és leengedhettem a kezem. A vér tűzcsíkként tért vissza zsibbadt és elgémberedett karomba. A többi vendég addigra már nem volt sehol, csak hárman voltunk a shopban.  

- Jó darab – bólogatott Pilu és nem tudtam eldönteni egyértelműen, hogy a lámpára gondol, vagy másra. – Mi is beszólhatunk az ügyeletre az áram miatt, nem?

- Persze, a kocsiból beszólok. Addig segíts rendet rakni – vontam meg a vállam. A kirakatüveg visszatükrözte a bolt belsejét, de mögötte felsejlett a sötét éjszaka. A kamionok most kanyarodtak ki a parkolóból, hallottam a gépek hangját, ahogy erőlködve gyorsulnak és láttam a hátsó lámpáikat eltűnni a felhajtó kanyarulatában. Volt valami furcsa érzésem, de nem tudtam pontosan mi az. Kinyitottam az ajtót és kisétáltam a kocsi mellé. Kihalt volt a benzinkút, a parkoló is üres volt, úgy látszik a közutasok más utasítást kaptak és elmentek, az autópályások sem voltak már ott a kis kamerás kocsijukkal. A shopban a pulton álló lámpa kis fáklyaként világított és gyenge szórt fényt adott még itt kint is. Csípős hideg volt, elég korán lett késő őszi az idő. A szél teljesen elállt, a levegő meg sem rezdült. Elkésett tücskök ciripeltek, és valami neszezett a vadvédő kerítés mögött. Egy kocsi reflektorát láttam meg Tatabánya felől, gyorsan közeledett, hallottam a gördülő kerekek jellegzetes zaját, a Doppler-effektus miatt először magasabb, majd ahogy elhaladt a kút mellett, mélyebb hangon. Utána megint csendes este lett. Csendes este vasárnap tíz után egy autópálya melletti benzinkúton. Itt valami nem stimmel! Feltéptem a kocsiajtót, beestem az anyósülésre és felkaptam az adóvevőt.  

- Pálya 100, Pálya 100, itt Pálya 25 kérem. Vétel! – hívtam az alosztályügyeletet. Vártam tíz másodpercet. – Pálya 100, Pálya 25 kérem. Vétel!  

A rádió LED-je világított, be volt kapcsolva, de nem jött válasz. Megint megnyomtam az adás gombot a kézibeszélőn. Ilyenkor egy másodpercet automatikusan vár mindenki, aki ilyen rádiót használ, amíg nem kattan a készülék, jelezve, hogy csatlakozott az átjátszóhoz. Elakadtam a mozdulat után. Nem kattant a készülék. Megnyomtam még egyszer az adást. Semmi. Nincs átjátszó. Magamban anyázva a mobilomért nyúltam. Senki sem fizette azt, hogy szolgálatonként ezerszer hívtam a kollégáimat és a Főnököt a saját telefonomról, de gyakran nem volt más lehetőség. Kékesen felvilágított a mobil kijelzője, ahogy kioldottam a billentyűzárat és hüvelykujjam már a begyakorolt mozdulattal, szinte magától nyomta meg a megfelelő gombokat. A fülemhez emeltem a mobilt, és azt hallottam, hogy tik-tik-tik… Nincs vonal, óh bassz… Ránéztem a kijelzőre, nem volt egy deka térerő sem. Sóhajtva szálltam ki a kocsiból és beléptem a boltba. Gizi és Pilu majdnem teljesen rendet raktak már, csak pár kiszakadt zacskó, meg szétszór snack hevert a padlón. És Pilu beszélgetett Gizivel.  

- Tudod, Gizi - mondta Pilu –, én a helyedben nem maradnék itt egyedül. Se mobil, se áram…

- A Laci azt mondta, hogy tizenegyre visszaér Pestről, azért is mondtam a Katinak, hogy nyugodtan menjen haza, ha rosszul van – mondta Gizi és közben durcásan nyomogatta a mobilját. – Nagylány vagyok, addig tudok vigyázni magamra. Meg a cég se venné jó néven, ha csak úgy itthagynám a kócerájt.

- Pedig mi elvinnénk haza, ugye Öcsi? – kacsintott felém félreérthetetlenül Pilu.

- Ha Gizi úgy gondolja, akkor elvisszük haza. De előtte bemegyünk az alosztályhoz. Nincs rádió és térerő sincs – Gizire néztem. – Jössz?

- Nem lehet – rázta a fejét, de a szemében mintha félelmet láttam volna.

- Pilu, a rádiódat – nyújtottam a kezemet. Beállítottam egy üres csatira és odaadtam Gizinek.

Bekapcsoltam a sajátomat is, ráállítottam az üresre és belefújtam. Gizi kezében felrecsegett a készülék, összerezzent az ijedtségtől, de szerencsére nem ejtette el.

- Ezt a gombot nyomd folyamatosan, amíg beszélsz, oké? – mutattam meg neki. – Próbáld ki.

Bizonytalanul fogta a rádiót, de sikerült megnyomnia a gombot. Rám nézett.

- És most mit mondjak?

Atyaég. Úgy éreztem, hogy ez a szolgálat nagyon hosszú lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4788864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2008.11.26. 11:43:50

Meg lehetne azt csinálni, hogy minden postnál feltüntetnétek, hogy melyik napon játszódik? Ki lehet logikázni, de az újaknak egyszerűbb lenne.

Amúgy grat Triumphator, baromi jó post lett ez.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.26. 11:54:37

Jó ötlet, tényleg, régebben csináltuk is.
És nekem is nagyon tetszik a bejegyzést, tessék hangosan bíztatni a szerzőt, hogy lendületben maradjon. ;)

bz249 2008.11.26. 12:06:29

Tényleg jó post, nem csak úgy semmiért :)

Különösen az tetszett benne, hogy nincs benne az Átkerülés drámája (hiszen a post idején még semmi gyanús nem történt), az emberek még a régi életüket élik.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2008.11.26. 13:26:03

A régi életüket élik azok, akik éppen nem 130 km/h-val száguldanak egy hirtelen megjelent facsoport felé. Mert ezek a régi életüket halják éppen...

bz249 2008.11.26. 13:54:16

Hé... egy napon múlott hogy nem kerültem át egy fának, ha az átkerülés 24-én este lett volna, az én buszom és nekimegy valaminek az ótópálya semmibe vesző részén. :D

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.26. 15:21:11

Végre megkerültem! :)
Gratula a posztért, csak így tovább! :) Most megyek vissza hadkieg tervet írni! ;) (Részletek az esti posztban)

phaidros 2008.11.26. 15:53:44

Ha mindennap mindenki írna, és még lennétek páran, pl. orvosok, falusiak, katonák, az maga lenne a tömör gyönyör. :D

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2008.11.26. 16:12:08

Én 25-én Tatán voltam este 9-ig kb. Akkor indultunk vissza haverommal Fehérvárra. Ha kicsit később indulunk, akkor mi is átkerülünk....

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.26. 16:26:23

Nem lehet mindenki olyan szerencsés, hogy átkerül. ;)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.11.26. 19:28:19

Hát még aki önszántából...:) Nem mellesleg nagyon jó volt az írás Triumphator!;)

Opal 2008.11.27. 09:43:22

Vajon az átkerült területek mélységükben meddig kerültek át? Tehet pl.. milyen mélyre kell leásni ahhoz, hogy határvonalhoz érjünk... illetve milyen magasságig tart az átkerült terület? Ez azért izgat, mert ennek függvénye, hogy kerültek -e át műholdak...

Ha kerültek át távolabb is részek, a műholdakon keresztül talán lehet kommunikálni.. ezt amúgy nagyon könnyen ellenőrizhetjük GPS-el.. befog -e akár egy műholdat is.. Ha nem találunk átjáttszóként használható működő műholdat, akkor rádióamatőröknek még mindig van esélyük a kapcsolatfelvételre..

kérdés, hogy mire megyünk azzal, ha kiderül hogy pl pár 100 km-re, vagy még távolabb vannak még átkerült területek..

Persze az is lehet, hogy egy lokalizált anomáliáról van szó, ami tényleg csak az általunk ismert területre terjed ki..

Másik érdekes kérdés, hogy pontosan melyik évben is vagyunk?? A korai Avar korban? 570-600 környékén? Vagy később amikor a Frank-Avar balhék mentek?? Vajon.. hogy alakítja a történelmet a mi felbukkanásunk? Nem fognak esetleg összefogni ellenünk a környéken élő különböző népcsoportok? Vagy az is lehet, hogy Nagy Károly segítségünkre siet? :)

bz249 2008.11.27. 10:01:10

Opal: a "miről szól" rész alatt leírták, hogy az első és második pun háború között a Kr.e III. században. Meg azt hiszem valamelyik Csertényi-jelentésben is szerepel, hogy valahol a Kr.e. IV.-II. században.

Szóval nemhogy Nagy Károly, de még a rómaiak se jöhetnek segíteni.

Opal 2008.11.27. 10:29:05

Hm.. akkor ez elkerülte a figyelmemet..:) bár furcsállottam h. még senki nem vetette fel ezt a kérdést.. de akkor ezért :)

Viszont akkor én emlékszem ennyire rosszul töriből, h. Avarok a 6-8 században voltak csak jelen a Kárpát-medencében? :) Na, azthiszem felkeresek egy Avar túszt és kifaggatom hogy is volt ez :D

bz249 2008.11.27. 10:48:46

A történetben kelták vannak meg állítólag szkíták lesznek... de ha te szereztél egy avart is :D

Én a helyedben beszámolnék róla az MVB-nek, mert kitudja illegális avar (nem lomb) birtoklásért milyen bünti jár ;)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.27. 10:57:17

sajnos komoly esély van a környező népek összefogására az átkerült területek ellen

gyakorlatilag a 21. századi népesség most a betolakodó
valamint az átkerült területen nyilván voltak kelta lakosok (kérdés, ha ők megjelentek azon az októberi reggelen 2008-ban, az újvilág mit lép rájuk ;) )
ők eltűntek, helyettük megjelent egy csomó fura fazon
ezen érthető módon felhúzzák magukat...

ez is az egyik oka annak, hogy a sacco di egom utáni büntetőcsapás igenis szükséges volt, sőt, talán még túl enyhe is, hiszen akkoriban az ilyen vértivornyák szerves részei voltak az életnek

javaslatom szerint az átkerült területek határánál zéró toleranciát és azonnali tűzparancsot kell alkalmazni az antikkal szemben, sőt, akár el is lehetne indulni körbe és csapni pár bulit (a Leányvári gyújtogatást-gyilkolást is "tétlenül" tűrték eddig, pedig hasznosabb lenne néhány falut ledózerolni, csak, hogy tudják, mi a téma

erőt kell mutatni, különben egyszerűen lerohannak
ahogy egy másik poszt kommentjeiben megjegyezte valaki, a keltáknál minden férfi harcos volt
ez nem mondható el a 21. századi magyar népességről...

Nagyzee 2008.11.27. 13:59:09

"sajnos komoly esély van a környező népek összefogására az átkerült területek ellen"

Mekkora lehetett ekkoriban a Kárpát-medence teljes lakossága? Úgy 1 millió? Esetleg 2? Még a számbeli fölénye sem nyomasztó különösebben az őslakosoknak.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.11.27. 14:04:39

negyzee

az őslakosság egy harcoló népesség, ahol mindenki katona, vagy a katonák érdekében dolgozik. eltartott népességük nincs. infrastruktúrájuk kezdetleges, hiába pusztítod el az egyik falut, a következő tisztáson megint felépítik a földbe vájt házaikat. ők kevesebb erőforrással is beérik, míg a xxi. századi specializált civilizáció már attól a falnak megy, ha este nincs villany. ráadásul az átkerülteknek a forrásaik is végesek, a technikai színvonalat csak ideig-óráig lehet fenntartani. egyszer elfogy az olaj, a benzin, a lőszer.

bz249 2008.11.27. 14:52:37

a technikai színvonal először biztos esni fog, de aztán az infrastruktúra esése és újjáépítése valahol 1900 és 1950 között találkozni fog... onnantól meg már megint emelkedhet

nem tudom a keltáknál hogy volt, de a 80 milliós Római Birodalom talán 300.000 katonát bírt kiállítani fénykorában

nyilván egy átlag kelta földműves ért valamennyire a fegyverforgatáshoz, de azért nem mondanám katonának

Opal 2008.11.27. 16:26:13

bz249:
"A történetben kelták vannak meg állítólag szkíták lesznek... de ha te szereztél egy avart is :D"

:DDDDDDD

Én kérek elnézést:)) Az Avaroktól is :)
Hogy miért ők maradtak meg bennem... :) Úgy láttszik az én fejembe ők kerültek át... :D

De mostmár helyén van minden legalább:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.27. 19:43:36

Először valóban a két pun háború közé tettem (izé, tették :) ), de hamarosna kiderül, hogy valamennyivel az első előtt vagyunk. A rómaiak helyében már most ideges lennék. ;)
A kelták meg a maguk fa(gyöngy)kultuszával külön pipásak lehetnek azért, ami az erdőkkel történik, és ezt nem is tartják meg maguknak.

bz249 2008.11.27. 19:54:17

Csak nem akartok mindenféle közel-keleti eredetű, de afrikai illetőségű népségeket támogatni az európai kultúra megalapozói ellenében??!! :D

Meg egyáltalán ilyen hülyeségekre pocsékolni a benzint. :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.27. 19:58:42

Szerintem Ómagyarország érdeke az lesz, hogy senki se erősödjön meg túlságosan a közvetlen közelében - divide et impera, ha már a rómaiak olyan szépen kitalálták. Nem kell oda benzin, pár RPG és Dragunov elfér akár öszvéreken is, aztán tengeri csatákat gyorsan lerendezni, vezéreket likvidálni, majd a "szeressétek egymást, gyerekek" több nyelvre lefordított változatával felosztani a környéket a rivális felek között, hogy minél tovább boldogítság egymást és senki se nőjjön túl nagyra. Szerintem... :)

bz249 2008.11.27. 20:04:11

Mélyen igaz... de még jobb, a totális káosz. Csak az a baj, hogy kicsit nehéz leplezni az ómagyar beavatkozást, mert az ötödik, hatodik 12.7mm/7.62mm átmérőjű bemeneti nyílásnál csak leesik a küzdő feleknek, hogy valaki itt megpróbálja manipulálni őket. :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.27. 20:14:46

Nem kell ezt álcázni - közlik velük előre, hogy ha nem hagyják abba, baj lesz. Előbb-utóbb csak felfogják. Ha meg egy vezér bújkálva akarja irányítani a csatát, akkor el se kezdje, abban az időben az elég ciki, ráadásul nehéz átlátni a helyzetet. Kialakítani pár középhatalmat, amik háborúskodás helyett inkább kereskednek meg a barbár területeket civilizálják, de azért figyelni arra, hogy kellőképpen utálják egymást ahhoz, hogy egyrészt ne egyesüljenek, másrészt kijátszhatóak legyenek egymás ellen. És persze csupa előnyös kereskedelmi szerződést kötni velük, stratégiai helyeken telepeket, sok ügynököt, meg ami kell. A Nagy Sándori modell már pár éve megbukott. :)
süti beállítások módosítása