Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Szeszcsempészek - a kártyaparti

2009.09.16. 08:30 | bz249 | 61 komment

Címkék: politika bz249 vitezkapitany

Nyéki az egyik, ki tudja miből készült cigarettáról a másikra gyújtott. A had- és az egészségügy az Átkerülés után azonnal nagy költségvetésű  dohányzás (dohányzás, hol volt akkor már dohány) ellenes kampányba kezdett, minimális eredménnyel. A lelkes növénygyűjtő lakosság inkább a legkülönfélébb helyettesítő termékeket előállításán erőlködött. A legtöbbnek a fő hatóanyaga persze a papírból származó korom és a kátrány voltak. Rákot etetni jó volt, másra nem igazán (némelyik tudott fejfájást is okozni), de az emberek mégis vették. Állítólag az amerikai expedíció hamarosan útnak indul, kimondatlan fő célként rendes dohánynövény beszerzésével. A kormányosfülkében minden esetre vágni lehetett a csípős, savanyú füstöt.
- Mikorra érnek már ide?
Vitéz kapitány most vette észre először, hogy a DA-s összekötője mekkora aktakukac. Pedig milyen ’kemény csávó’ volt Kikötőben tíz napja…
- Piros passz!
Vitéznek végre először jó lapja volt. Az első négy körben elkerülte a szerencse, négy játék nélküli körpassz, ez volt a talonozásainak eredménye. Emellett bebukott egy ötlapos zöld ultit. Az mondjuk egy elég gyengécske ulti volt, és normális körülmények között nem nyúlt volna talonba miatta, viszont négy kör játékra alkalmas lap nélkül. Nem a pénzt bánta, filléres alapon játszottak, épp csak, hogy legyen tét, és ne bohóckodjon senki gyökér lapokkal, de nem ugyanaz az élmény sikeresen támadni, mint sikertelenül védekezni. Most viszont jó lapja volt, de figyelnie kellett.
Minden kedden, amikor Vitéz Fiumében, volt játékülést tartottak a Kikötőben. Záróra után, hiába van előnye is annak, ha a csehó tulajdonosa az egyik ultipartner. A harmadik és a negyedik játékos változó volt, de valami köze mindig volt a Dezinformációs Alosztályhoz.
A mostani vendég  tengerészhadnagyi zubbonyt viselt, hivalkodó Atlanti-csíkokkal. Az óceánt megjárt tengerészek külön kasztot alkottak, és mélyen lenézték a ’belvizieket’, akik ugyanakkor hasonlóan vélekedtek a folyamiakról. Mint kiderült a fickót Kiss Zsigmondnak hívták, és az ÓmHH Fiume, az Adria Svadron zászlóshajójának másodtisztje volt. Nyéki régi ismerőse. Ja és természetesen a DA beépített embere, bár egyesek szerint maga Jecsmenik admirális is beépített ember volt. Eggyel több viszont sose árt, még akkor is, ha az önfejű admirális valóban a Dezinformációnak dolgozik. Amennyire Vitéz ismerte Jecsmeniket, ez szinte kizárt volt, ő saját magáért és esetleg a Flottájért dolgozott. Az, hogy együttműködött-e a DA-val az egy másik történet. Valószínűleg igen.
Nyéki szokás szerint politizált és a tengerész partnernek tűnt a dologban.
- Ez a mostani, a Szávai Hadjárat nekünk szól, hidd el! Ja és passz.
Kiss belenyúlt a talonba és hümmögve illesztette saját lapjai közé.
- Nem látom, miért irányulna ellenünk. Nagyon helyes, hogy végre a délvidéket is ráncba szedik.
- Ugye emlékszel még a Morvai-puccsra?
- Továbbra sem látom a hasonlóságot.
- Nézd, itt van Fiume, Albert elnök egykori személyes projektje. De Fiume ismét  ’corpus separatum’ lett, alig van közünk Ómagyarország többi részéhez. A Sziszek-Fiume vasút az első tíz kilométer után megállt, a krómbányáig éppen elér. A kereskedelem minimális, a szekérutat is csak a Megtörők és a bevándorlók használják. A város saját jogon felhúzta az iparát és praktikusan önellátó, és itt az Adria Svadron!
- Negyvenszáz! Folytasd, még mindig nem látom, mire akarsz kilyukadni.
Vitéz lassú, megfontolt mozdulattal nyúlt a lapokért, zöld és makk alsó. Nem éppen erre volt szüksége, de egynek elmegy.
- Pedig rém egyszerű Zsiga, mennyien szolgálnak a Svadronban, és mekkora tűzerőtök van?
A zöld ásztól mindesetre még nem szabadulhat meg, egy sima, valószínűleg időhúzásnak bemondott negyvenszázból semmi nem derül ki. Az egyik lap a tök filkó lesz.
- Nagyon jól tudod: három romboló, nyolc naszád összesen ezer tengerésszel, ezerötszáz gyalogos Fiuméban, ötszáz Lanzarote-n, kétszázötven Alexandriában és százötven az öt szenelő állomáson. Háromezer négyszáz, plusz mínusz száz.
Makkból hét, nyolc, kilenc, tíz, alsó, zöldből hét, nyolc, alsó és  ász. Pirosból nyolc, kilenc. Egyértelmű piros nyolc. Nem fog ez a lap fog piros ultit javítani.
- Akkor összefoglalom, itt van Ómagyarország ellenőrzésén azaz, a praktikus határain kívül egy kvázi önellátó város, a tatai tankok után a legnagyobb tűzerővel az egész rohadt sárgolyón. Szerinted nem vagyunk gyanúsak?
Tök felső, piros nyolc. Ez a helyes talon.
- Betli.
- Miért lennénk gyanúsak, mit tettünk, ami miatt gyanúsak lehetnénk?
Nyéki egy pillanat alatt visszakapcsolt kártyázó üzemmódra.
- Ahogy a talonozási szokásaidat ismerem, akár még érdekes is lehet, de sokkal valószínűbb, hogy két bélsár lap. Már persze, ha tényleg betli. Passz. – hogy aztán megint a felfüggesztett politizáló program vegye vissza az irányítást – Mit tettünk? Te Albert elnök Ómagyarországán élsz, ember? Nem az a lényeg, hogy mit tettünk, hanem, hogy mit tehetnénk. Ha holnap Jecsmenik kikiáltja a Fiumei Királyságot, akkor senki, még egyszer hangsúlyozom, senki nem tudna semmit tenni ellene. Merthogy az, hogy a megtörő kiképzőtábor melyik oldalra állna egy percig nem kérdés. Pont erről szól Halmai hadjárata. Vagy szerinted tényleg nyolc teljesen feltöltött megtörő zászlóaljra, két műszaki századra és a három Esztergom-osztályú ágyús naszádra, meg a kapcsolt resztlire van szükség pár törzsi szinten álló lándzsás vadember lenyomásához? Nem, ez üzenet Fiuménak, ha kell, ennyi embert is át tudunk dobni a délvidékre. Nem mellesleg a Száva-völgy pacifikálása után elkezdhetik a hadiút építését, amin akár tankokat is tudnak küldeni. Érted már?
A tengerészhadnagy rárabolt a talonra, mint gyöngytyúk… nem lényeges mire. Neki is jó lapja lehetett. Sőt mintha mosolyra is görbült volna a szája.
- Lehet, hogy igazad van, de milyen lehetőségeink vannak? Lőjük le Halmait?
- Most ugye nem hazaárulásról beszélgettek fiúk?
- Ne parázz Jóska, senki nem akarja lelőni Halmait, bár ha valaki megtenné, hát finoman szólva sem sírnám rongyosra a zsebkendőmet. Bár amekkora farok, lehet, ez inkább segítené a hadjáratot. Amúgyis nagyobb a baj ennél. Pénzügyi természetű.
- Az bizony, nagyobb a baj fiúk, ez ugyanis egy piros ultimó!
Már a harmadik a mai nap, de Vitéz kapitánynak egyéb tervei voltak.
- Nono, ne rohanjunk hadnagy úr. A szabályok szerint még két passznak kell elhangzania azelőtt a peros ulti előtt. – Majd egy meglehetősen színpadias mozdulattal rátenyerelt az asztalon fekvő két lapra – Szóval mik is azok a pénzügyi természetű problémák.
Tök alsó  és makk király, pont erre a két lapra nem volt szüksége.
- Költségcsökkentés, a Dezinformáció költségvetését negyven százalékkal vágják meg. Nem tudom, hogy tudjuk fenntartani a hálózatunkat ezek után.
- Mint egy vénasszony, olyan vagy Nyéki, csak a sírás, csak a sírás. Mintha a Dezinformációnak nem lenne elég, a kormánytól független pénzforrása.
Ezt a két lapot vissza kell tenni, Kiss színtelenített makkból, a király ilyen helyzetben biztos bukó. Nyéki is gondolkodik, ezt simán kihasználja. Meglepőt kell húzni, mondjuk nem sok esélye volt nem meglepőt húznia. Az ászos betli mindig meglepő, és többnyire nem jön be.
- Éppen igazad is lehetne Zsiga, de az a helyzet, hogy általában el is szoktuk költeni azt a pénzt. Mondjuk hozzád hasonló arrogáns marhák megvesztegetésére.
- Piros betlik urak!
- Jöjjön!
- Nekem sincs ellenvetésem.
A betli pszichológia. A cél egyetlen ütést sem vinni. Mivel a következő körben az hívhat, akié az utolsó ütés, ez értelemszerűen azt jelenti, hogy a játékos a második körtől elveszti az irányítást, és sodródnia kell az eseményekkel. A triviális esettől eltérő körülmények között ez azt jelenti, hogy a siker kulcsa a kommunikáció és a megtévesztés. Az ászos betli pedig a nemtrivialitás egyik csúcsa volt, valamelyik szín legnagyobb lapjával megúszni ütés nélkül, ehhez a hibás ellenjáték és a disznó szerencse együttállása kell. A disznó szerencse, egy görög-római illetőségű hölgy feladata. A hibás ellenjátékért lehet tenni, mivel a kommunikáció egyetlen módját a körönként egyesével kijátszott kártyalapok jelentették, megvan a lehetőség, hogy olyan útra tereljük az ellenfeleket, aminek során lehetségessé válik, hogy az ászt belopjuk egy ártalmatlan körbe.
Piros kilenc, amit agyonüt Nyéki felsője, persze a végén ő is esélytelen az ÓmHH Fiume másodtisztjének ásza ellen. Vitéz ettől a ponttól kezdve sodródik, minden lépése reakció a többiek akciójára. Ráadásul a pozíciói gyengék. Ugyan tisztult pirosból, de könnyen lehet, hogy a kocsmáros is, a másodtiszt pedig okos, ezt a hibát nem fogja elkövetni. Ezzel a vereséggel Vitéz számolt is, piros ulti ellen, a pirosban nem bízhatott. Semleges lap, van amikor ez az ideális kezdés. Mik lehetnek Kiss szándékai, lássuk csak: van még nála öt piros és négy egyéb lap, vagy fordítva…
Makk ász, a csajszinak úgy látszik szimpatikus volt Vitéz hősies hozzáállása, hiába bátraké a szerencse. Az ellenfelek egy kicsit gyengébbek, mint sejtette. A helyzet még mindig reménytelen, de már nem nyerhetetlen. És most jön a pszichológia, el kell hitetni Kiss-sel, hogy jó úton jár. Makk nyolcas, nem lehetetlenül kicsi lap, nem lóg ki a lóláb, hogy egy egész sor pihen héttől alsóig Vitéz kezében. A harmadik lap Tell Vilmos, Nyéki és Vitéz számára kristálytiszta a szituáció, de még mindig Kiss következik. A logikus lépéssel, az ő nézőpontjából a csapda kész, rá kell csapni Vitézre. A legrosszabb eset is, hogy tempóelőnybe kerülnek. Ehhez csak át kell adnia az ütést.
Zöld tíz, még az alsó alatt, ez fontos, ha nagy lenne, akkor csak az ásszal bunkózható, és akkor vége. Így nem, az ütés Nyékié a királlyal. Vitéz fizikailag gyengébb lett, a zöld vonalán hatalmas rés tátong, és az ász elvesztette az utolsó védelmét is. Ráadásul ő a befejező ember a körben, még egy védett ász is elhullana, merthogy mindenképpen ütnie kell. Pszichológialag viszont megerősödött, az ellenfelek felderítése csődöt mondott, semmilyen lényeges információt nem sikerült megszerezniük, amit tudnak, azt is rosszul. Elbizonytalanodtak. És három körrel kevesebb maradt.
Tök kilenc, a negyedik szín ebben a helyzetben nem feltétlen hiba, most az… és vége a zöld ász hosszú pörgés után állapodik meg az asztalon.
- Bazmeg!
- Ha lennének szívesek fizetni az urak, ugyanis azt hiszem így ér véget egy győztes játszma. És Attila, ha lehetne egy sört is!... Pálinka!
- Kártya közben nincs tömény szesz! Azt hiszem ezt már kitárgyaltuk!
- L’eau de vie, az élet vize. Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság! Nem érted? Az antik nem tudnak desztillálni, az eredeti expedíció szénné kereste magát szeszforgalmazással. Azóta törvény van a pálinkaexport ellen, de gondolom, ez nem kellene, hogy különösebben izgasson minket. Vagy beszartál?

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr171385006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.09.16. 09:06:08

most már értem, hogy mit vesztettem az ultizni nem tudásom miatt... :) hatalmas, olvasmányos, tökéletes.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.16. 09:09:15

Ha tudnék ultizni, most ez biztos tetszene... Így nem tudok nyilatkozni.

(De dohányt azt lehet termeszteni, igaz, az átkerült terület az nem épp dohánytermesztéséről volt híres...)

bz249 2009.09.16. 12:17:41

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: és a politikai szál? Mert kártyázás közben beszélgetnek is az emberek nem csak isznak...

Dohányt elvileg lehetne termeszteni, de nem sikerült minden nem jöhet össze az ómagyaroknak se ;)

boibo 2009.09.16. 12:38:23

@bz249: És a T1gris féle váltsuk-ki-vadkenderrel elméletet se tette át végül senki a gyakorlatba?

bz249 2009.09.16. 12:46:35

@boibo: vadkender ügyben nem vagyok nagy szakértő, de tudtommal amit fogyasztani szoktak az bőven nem a vad változata. Ráadásul meglehetősen sok fényt és nedvességet igényel. Nem biztos, hogy jót tett a termesztésének az Átkerüléskori hektikus energiahelyzet.

teddybear01 2009.09.16. 12:58:23

@boibo: A kendert legalább Hérodotosz óta ismerik a görögök, bár ugyan nem az indiai változatát. Sok újat nem tudnak mondani nekik.
Fájdalomcsillapításra, vagy az európai verziója nyugtatóként is használható, de vannak komoly mellékhatásai is. Például memóriazavarok, zabálási kényszer.

Igaz, normális esetben a kender gyakorlatilag rostnövény, kötélverésre vagy durvább szövetek, ponyvák előállítására szolgál.

boibo 2009.09.16. 14:01:02

@teddybear01: De ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy a dohánynak, dohányzásnak nincsenek "mellék"hatásai?! Éppúgy a pillanatnyi élvezet elérése végetti távlati ön- (és környezeti - lásd: passzív dohányzás!) pusztítás.
Hamár romboljuk magunkat, legalább csináljuk tisztességesen!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.16. 14:32:04

@teddybear01: Viszont a kender nagyon jó talajt igényel. Nem véletlen hívták a falvak körül a legjobb területeket "kenderföld"-nek.

Viszont a jó talaj most nagyon kell az éhenhalás ellen.

teddybear01 2009.09.16. 14:38:03

@boibo: Én kibic vagyok mint a dohánynál, mint pedig a jointnál. Egyiket sem szívom. Persze ott van mindkettőnél a tüdő, garat, meg szájrák is, meg az érszűkület is. Az utóbbi miatt szalámizzák már két évtizede az egyik haverom apósát, de az öreg még mindig bagózik.

teddybear01 2009.09.16. 14:40:57

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: De kell télire a ruha is, és a kenderből lehet csinálni farmerszövetszerűt is. Bár a len mindenképp jobb ilyen célra.

Kendert lehet vetni messzebb a háztól, nem nagyon dézsmálják meg az állatok sem.

bz249 2009.09.16. 14:53:14

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Á.u ~30-ra már nem nagyon, viszont menet közben simán kiveszhetett a magas hatóanyag-tartalmú variáns

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.16. 15:09:01

@bz249: biztos vagyok benne, hogy "titkos társaságok" "nemzedékről nemzedékre" "ősi receptek alapján" gondoskodtak a túlélésről... hacsak el nem szívták közben...

teddybear01 2009.09.16. 15:13:32

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Ha jól tudom, a party joint az indiaiból van, az európai viszont lebunkóz, nem felélénkít. A harmadik fajta az afrikai meg nem szereti az itteni klímát.

boibo 2009.09.16. 15:25:13

Na! Milyen szépen sikerült már megint szétoffolnom ezt a posztot is, büszke vagyok magamra! :)S
Bocs bz!

boibo 2009.09.16. 15:28:42

Egyébként meg állítólag az üröm is teljesen jó ilyes célra (gyógynövény is, úgy tudom - ki is foglalkozott már ezzel?), ha a kezdeti erős émelygésen-hányingeren túlteszed magad, aztán már tuti.
De én ezt persze nem tudom, csak mesélték. :)))

bz249 2009.09.16. 15:32:44

@boibo: passz, gizgazokat szív mindenki és természetesen mindenki másfajta gizgazokra esküszik, ennyire mélyen nem éltem bele magam a karakterek jellemvilágába, az alkoholfogyasztási szokásaikról viszont tudok mesélni :)

boibo 2009.09.16. 15:37:10

:)
Hány panorámás Duna-parti ingatlant ér egy üveg Baileys?

bz249 2009.09.16. 15:45:17

@boibo: attól függ hol van az ingatlan és kivel akarod elcserélni a szeszt

Fiuméban vagy Sziszeken csak kulturáltnak látszó egyénekkel érdemes próbálkozni, mert a sokan nem tudják, hogy hölgyeket nem bántalmazunk. Ugyanis cukorkát senki nem szokott inni és egyáltalán ezt sértésnek veszik.

A fővárosban viszont egészen menő körökbe is belépőt válthatsz egy valódi likőrrel.

Athénban jó árat kaphatsz érte, mert
1.) nem bírják az alkoholt, tehát jó nekik a likőr
2.) ki tudja kit lehet elcsábítani vele

Dunaparti ingatlan
- az Al-Dunán egészen olcsóért mérik, azonban kissé magas a közműszámla és sokat kell áldozni a betörésvédelemre
- Belgrádtól délre a környezetvédelemre már csak minimális mértékben adnak, szóval a folyó eléggé szennyezett
- Egom egy baromi nagy vízfej és az építőipar nem tudott megbirkózni a kihívásokkal, ráadásul ott az összes kormányépület és követség, szóval a jó fekvésű ingatlan elég szemtelen összegbe kerül

remélem segítettem :)

boibo 2009.09.16. 15:53:12

... és ingatlanos körökben is egész jól elboldogulnál!

teddybear01 2009.09.16. 16:10:58

@bz249: Én azért potom pénzért tudok vízparti ingatlant, az egomi Dómra néző panorámával!

Igaz a Kontrától kicsit messzebb van, ezért ajánlatos a a főfalakat vastagabbra építeni.

bz249 2009.09.16. 16:15:53

@teddybear01: meg az alapozást sem lehet elkummantani, mert ugye

az elsőt elnyelte a mocsár
a másodikat elnyelte a mocsár
a harmadik leégett, összedőlt és aztán nyelte el a mocsár

de a negyedik az állva maradt

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.16. 16:27:54

A negyedik számára az első három romjai képezték az alapot. :)

Amúgy egész jól sikerült megragadni a poszt lényegét. A Fiume - Egom katonai hidegháború a kenderhez képest smafu. :)

teddybear01 2009.09.16. 16:55:52

@bz249: A negyedik az ugyan állva maradt, viszont egy vidám kelta társaság ment hozzájuk háztűznézőbe, és némi magántermészetű erőszakoskodás, késelés és fosztogatás után az egomiak még sokáig gyönyörködtek az örömtűzben. :)

teddybear01 2009.09.16. 16:58:02

@szs.: Az majd elválik, mint a pusztai ember a feleségétől.

De addig is, miből élünk?

boibo 2009.09.16. 17:04:34

Najóvan.

Akkor még tartogatom kicsit a Baileys-t a két kartonnyi eredeti jugoszláv Napoleon brandy mellett (azt szántam az új palotám merendezésére) a düledező viskóm pincéjében. Pedig már tervezgettem a költözködést!

boibo 2009.09.16. 17:05:38

@szs.: Tanulság: tele a bugyrunk a ppolitikával!

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.16. 18:11:59

@teddybear01: Asszem ez az átkerülés után nem történne meg... egyszerűen nincs rá erőforrás. Mármint a rákosok kezelése.

teddybear01 2009.09.16. 18:34:58

@Gador: Azért nem hagyják kezelés nélkül. Szívhat kendert, vagy ihat mákteát.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.16. 20:09:42

Pedig az ómagyar államra ez az egyik legnagyobb leselkedő veszély: ha még egy ómagyar államszerűség jön létre, ami ugyanúgy birtokolja az előnyt biztosító technikai tudást. Albert aggkori rémálmaiban ennek a központja a mediterráneum erőforrásaira támaszkodó Fiume, aztán ki tudja, mennyi ennek az alapja...

bz249 2009.09.16. 20:24:40

@szs.: ráadásul van húsz év tapasztalatuk, hogy hogyan lehet mozgatni a háttérből a szálakat, mert ugye ezt csinálják a rómaikkal, a karthikkal, a görögökkel

teddybear01 2009.09.16. 20:26:21

@szs.: Ez ok, ha el különül. Ha viszont a központ könnyen el tudja érni a perifériákat, akkor erősebb a kontroll, és kevésbé fog lázadozni a helyi vezetés.

Azaz:

Vasutat kell építeni a központból a helyi centrumokba!
Részben a katonai igények miatt, részben pedig a gazdasági kapcsolatok összefonása miatt.
Mert, ha a fiumei kikötő nem a vége a távolsági kereskedelemnek, hanem csak az egyik, bár fontos állomása, akkor kevésbé fognak elkanászodni.
Ráadásul, amennyiben nem a helyi katonai erő az egyetlen a körzetben, akkor esetleg nem kezdenek komolyabban huncutkodni a helyi politikusok.
És a fiumei kormányzónak sem kell évtizedekig a karosszékbe zuhanni.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.16. 20:29:08

Akkor lesznek itt még érdekes dolgok, mert a vasútügy kissé megfeküdt a Szávai körzetben...

bz249 2009.09.16. 20:39:07

@teddybear01: és a kérdés, hogy a helyi katonai/gazdasági erő mennyire támogatja a kapcsolatok szorosabbra fonódását

mert ugye meglehetősen nagy önállóságuk volt a kezdeti időszakban és alapjában véve annyira nem érzik ezt rossznak ("ugye tíz éve mi felelünk Szicíliáért, hogy ez az egomi nyikhaj ahhoz, hogy beleugasson, mit tud ez a senki")

teddybear01 2009.09.16. 21:00:07

@szs.: Pont most érkezett oda egy alak, aki esetleg elindíthatja a dolgokat egy-két rúgással. Megmanikűrözheti a kényeskedő vasútépítő mérnökuracsokat is.

@bz249: Ezért nem szabad kontroll nélkül hagyni a távoli központok vezetőit. És ami a gazdaságot illeti, ha gondosan elszeparáljuk a különböző iparágakat, akkor nem fognak elszakadozni olyan könnyen.
Vasolvasztó épüljön mondjuk Csepelen, a hengermű is legyen ott. A fiumei hajógyár meg megkapja a gerendákat meg a lemezeket hajón.
A hajógépeket gyárthatják Tatabányán, a fegyverekkel és a lőszerrel együtt.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.16. 22:18:50

Mit miért, mit miért? :)
(A vasút miért feküdt meg, vagy mi?)

teddybear01 2009.09.16. 22:27:57

Ja, és még valami. Nem szabad hagyni, hogy a kormányzó úr fenekére rászoruljon a karosszék. Nem árt, ha sűrűn jár Egomban. Esetleg két-három évenként cserélni kell.

bz249 2009.09.16. 22:29:43

@teddybear01: Nem a kormányzó a főnök Fiuméban, hanem az admirális

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.16. 22:33:50

Bár mondjuk mire Fiume és környéke elég nagy lenne, addigra simán kiépülnek a közvetlen útvonalak, vasút, repülő. Most azért még eléggé köldökzsinóron lógnak, max az tévesztheti meg őket, hogy az antikkal szemben (tengeren) ők a nagyfiúk. De azért ez édeskevés bármiféle komoly huncutsághoz Á.u. 30 környékén.

drazsé 2009.09.17. 09:02:57

héhéhé!!!!

eltelt 30 év, kiépült egy komoly flotta, de nincs közvetlen vasúti összeköttetést egom és fiume között?

kicsit hatásvadászabb helykene ezért már lőnek...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.17. 09:15:47

@drazsé: Elindult a közbeszerzés... de a tanácsadói díjak elvitték a pénzt, mire egyetlen szál sínt, egytlen talpfát letettek volna...

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.17. 09:18:51

@szs.: jaja, értesz te engem :) Épp a Debrecen meccsét követtem figyelemmel... meg aztán Csillával egyetemben én is bőbeszédű vagyok. :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.17. 09:20:10

@drazsé: Hááát... én is erre kérdeztem volt rá... :)

bz249 2009.09.17. 09:31:19

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: ráadásul a döntést megtámadták a közbeszerzési döntőbizottságnál és újratárgyalást rendeltek el

@drazsé: a vasutas lobbi nem a megfelelő embert kente meg, amúgy nem olyan komoly az a flotta

Szóval amikor Fiuméről gondolkoztok ne felejtsétek el az alábbi pontokat:

1.) ezt a helyet arra hozták létre, hogy befolyásolja az ókori történelmet, bárhol máshol lehet csereberélni az embereket, itt egy kicsit nehezebb és súlyosabb kockázatai vannak
2.) a helyiek megszokták, hogy önállóan döntenek
3.) a T1gris faktor, ez az ő városa, vajon milyen közigazgatási modell működik? (segítek: délolasz eredetű)
4.) a korai években szénné keresték magukat az antikkal folytatott kereskedelemből, éppen akkor amikor az átkerülteknek elkezdett kinyílni a csipája (mert a szükségállapot okait egyre nehezebb volt megmagyarázni)... szóval a megfelelő időben erős lobbi állt mögöttük

drazsé 2009.09.17. 09:54:05

értem én, hogy problémák, de.... ez nem oylan jelelgű probléma, hogy nem tudunk részecskegyorsítót építeni...

ez egy iylen kell jellegű beruházás... a sereg meg egomhoz hűséges, szóval....

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.17. 10:10:09

Fiume annyira nem szerves része Ómagyarországnak, inkább egy kihelyezett tagozat, egy védőoltás az anti világba. A főbb projektek belül zajlanak, vasút, bányák, olaj (!), lecsapolás, emancipálás, közigazgatás kiépítése, finomhangolása, ipar, mezgaz, minden. Fiumének még örülnek is, hogy nem kell tömni mindennel, hanem elvan magában, minimális segítséggel, és még a feladatát is viszonylag jól nyomja - ezért alapították. Csak most a már kissé hatvan és a halál közti Albertnek beugrott, hogy mi van akkor, hogy ha ezek titokban George Washington életrajzát olvasgatják és tollat raktároznak egomi csinovnyikok látogatása esetére, és gondolta, leküldi Halmay tábornokot a szomszédba háborúzni. Csak a miheztartás végett. A hülye karthik meg most borítják ki a bilit, így lehet kapkodni a fejeket, hogy mi merre hány méter. Na, itt nem lennék Tornóczky Anita, azt biztos.

teddybear01 2009.09.17. 12:42:35

Na, szóval Albert dandy megint mellényúlt, létrehozott egy kellőképp nem kontrollált, gyakorlatilag önálló központot. Most persze a heveny bizalmatlansági rohama miatt kapkod és hibázik. Ha jól csinálja, akkor sikerülni fog egy jó kis polgárháborúba fojtani az egész uralkodását.

Ami pedig a vasutat illeti, Fiuméből is el kell kezdeni építeni, először Károlyvárosig(Karlovac), majd tovább Zágrábnak. Károlyvárosnál ott a Kulpa, amely jól hajózható útvonal Sziszekig. És a Fiume-Karlovac távolság csak 120 km, azaz harminc év alatt még a magyar vasútépítők is kétszer megépítenék.

bz249 2009.09.17. 12:58:55

@teddybear01: A Fiume-Sziszek vasútvonalból 20 km megépült, valami hülye okból kifolyólag egy bányánál ér véget. Utána viszont nagyon nehéz a terep. :)

Polgárháború nem lesz, Fiume az egyik legnackóbb régiók egyike, a fő bajuk, hogy egy rendes, igazi, tökös albertistát kellene az ország élére állítani, nem ezt a balfaszkodó Albertet és csapatát. :)

teddybear01 2009.09.17. 13:31:47

@bz249: A vasutat nem Sziszek felé kell építeni, mert az kiesik a Fiume-Belgrád-Esztergom irányból. A Kulpa folyó mellett azonban építhetnek később egy szárnyvonalat Karlovac-Sziszek-Nándorfehérvár útvonallal. DE ez még ráér, hisz van hajózható összekötés ebbe az irányba.

Ahogy elnézem, az "Ómagyar Diktatúra" hát eléggé a valós magyar politika mostani bakafántoskodását másolja, sajnos gazdasági téren is.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.17. 20:04:21

Mi mást másolna? Hozott - illetve átkerült - anyagból dolgozik. :)

teddybear01 2009.09.17. 20:55:27

@szs.: Talán építhetnének a józan észre is. Tudom az idegen és furcsa mostanában. De az ókorban nincs más aki megvédene mint saját magunk. És sokan szeretnének mindent elrabolni tőlünk.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.17. 21:15:02

Egyébként még az jutott eszembe erről, hogy te is ezzel a szemüveggel nézed - tehát ilyennek akarod látni és ilyennek is látod. (mármint bakafántoskodónak).Kezdve ott, hogy az ország berendezkedése messze van attól, hogy "Ómagyar Diktatúrának" lehessen nevezni. Bár persze kérdés, hogy mit értünk diktatúra alatt, azért vannak elég nagy különbségek. Csak hogy én is kötözködjek egy kicsit. ;)

(Belgrád-Egom vasút meg Áu 30 körül esélytelen, amikor ugyanezen az útvonalon ott van a Duna. Vasút először oda megy, ahova nem lehet hajózni.)

teddybear01 2009.09.18. 01:18:18

@szs.: Azért a Fiume - Károlyváros (Karlovac) vasutat meg kellett volna már építeni, mert az alternatíva kissé hosszú. Gondolok itt a Duna - Fekete-tenger - Égei-tenger - Adria útvonalra. Ha egyáltalán hajózhatóvá tették már a Vaskaput.

teddybear01 2009.09.18. 02:35:00

@szs.: még egy gondolat.

A vasút minőségileg más mint a folyami hajózás. Másfele megy, és esetünkben sokkal nagyobb szükség lenne erre az útvonalra, mint gondolnád. Fiumét annak idején a nagyvilágra nyitott kapunknak nevezték, nem véletlenül. A 19. században hihetetlenül nagy átmenő kereskedelmi forgalmat zavart le. Ez a kikötő volt a Magyarország tengeri kereskedelmének a legfőbb pontja. A K. und K.-ban az osztrákok fő hadikikötője Póla volt, a fő kereskedelmi kikötőjük meg Trieszt, de a magyaroké mindig Fiume maradt.

A vasút katonastratégiai okokból is fontos, mert az erőket sokkal gyorsabban lehet vasúton mozgatni, mint bármilyen más felszíni módszerrel. A rómaiak alacsonyabb technikai szinten az úthálózatuk kiépítésével oldották meg a dolgot. Ők tudták, a katona csak akkor ér valamit, ha kellő időben, a kellő helyen van.

bz249 2009.09.18. 09:07:35

@teddybear01: lehetne a józan észre alapozni, de nem sci-fit írunk :)

soha nem volt még olyan a történelemben, hogy a józan észre alapoztak volna (illetve egy, Robespierre... na jó ez gonosz volt)

Fiume elvileg nem kiemelt katonastratégiailag, ott a flotta, hogy megvédje magát. A lakosság nagyon erősen szimpatizál Ómagyar Birodalom eszméjével... csak az utóbbi időben merült fel, hogy tulajdonképpen miért is kell ennek a helynek ennyire önállónak lennie.

teddybear01 2009.09.18. 10:01:13

@bz249: Nem lehet nagyon önálló. Nincs például szénbánya a körzetében. A Mecsekből kell odaszállítani a gőzhajók ellátmányát is. Tengeren esetleg szóba jöhet egy brythuniai szénbányás kapcsolat is, de az sokkal körülményesebb. Erdélyből, Sziléziából pedig még nehezebb a dolog.

Ha nem kap szerepet az ügyek intézésében a józan ész, akkor majd előbb-utóbb rákényszerülnek hogy mégis alkalmazzák.

bz249 2009.09.18. 10:24:48

@teddybear01: Velenje? Tudtommal a mai napig működő bánya Szlovéniában.

bz249 2009.09.18. 10:39:05

Sőt Kocevje, 86km-re közúton 1978-ban zárták be

teddybear01 2009.09.18. 10:42:44

@bz249:Az eléggé messzi van. Túl a Száván. Vasút kell oda is. Egy hajóhadnak sok száz tonna szénre van szüksége, ennyit szekerekkel szállítani nem lehet. Pláne úttalan utakon.

bz249 2009.09.18. 10:48:50

@teddybear01: az a vasút meg is épült :)

a Fiume-Sziszek halad rettenetesen lassan, mert nehéz a terep és a mérnökök nem tudták megoldani a problémákat ráadásul munkások sincsenek elegen, a pénz is elfogyott az antik is zaklatják őket, szóval ezer a baj, egyszerűen az Úristen se akarja, hogy az a vasút megépüljön. És hát kicsoda az egyszerű halandó, hogy ilyen mennyei rendeléseknek ellentmondjon.

egyébként a józan ész is érdekes dolog, mert külső fenyegetés hiányában a józan ész a saját pecsenye sütögetését javasolja ;)

teddybear01 2009.09.18. 10:52:41

@bz249: Ebben az esetben onnan kell tovább építeni a Dráva felé a vasutat. :)
Tulajdonképp a bányatulajnak mindegy, hogy ki fizet a szénért, és két vevő mindig több mint egy.
Ezt tanácsolja a józan ész is.:)
süti beállítások módosítása