Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Vacsora a kapitánnyal

2009.09.30. 08:30 | bz249 | 67 komment

Címkék: bz249 vitezkapitany

 A vacsora a kapitánnyal egy Átkerülés előtti kirándulóhajón nagy megtiszteltetés volt és csak a legtöbbet fizető utasoknak járt. Az adott helyzetben, ez szintén megállta a helyét. Egy kevesebb, mint harminc méter hosszú teherhajón nem sok érdekes kulturális program volt, kilenc nap meg hosszú idő, pláne, hogy csak szenet vételezni álltak meg. Ráadásul a tél, az a Földközi-tengeren is tél, igaz nem hó esik, hanem eső és gyakran törnek ki viharok, ezért a legtöbb hajó ilyenkor a kikötőkben vesztegel. Még az ómagyarok sem hajóznak, kivéve, ha valamiért nagyon muszáj (élni viszont nem).
- Az örök klasszikus még mindig nem hangzott el.
- Vagyis?
- Hogy kerülték kapcsolatba az Alosztállyal?
- Állítólag még Grimm talált meg a főiskolán.
- Akkor tényleg ismered őt személyesen, hallottam ilyen pletykákat?
- Nem, Grimmet és Andersen tudtommal senki nem ismeri személyesen. Max ők egymást. Grimm egyesek szerint a főiskolán tanít, de ki tudja. Az is lehet, hogy, azóta már új Grimm van. Andersen biztosan nem az, aki három éve volt. Megváltozott a stílusa.
A hideg újra végigfutott Vitéz gerincén, amikor a korinthoszi balhéja után  élete egyetlen személyesen előadott részletes jelentését tette. A hegyek között, a semmiből a semmibe vezető tábori telefonvezeték, az elváltoztatott hang a vonal túlsó végén. Mint valami rossz kémfilmben, csak ez valóságos volt.
- Nekem nem tűnt fel.
- De, sokkal agresszívebb lett, szerintem most ő az igazi főnök.
- Szerencsére nekem jóval kevesebb paranccsal és jelentéssel van dolgom.
- Ha rajtam múlna, én is hagynám a francba.
- Mert?
- Amennyire tudom, az emancipált nő régen más jelentéssel bírt. Aztán ugye az Átkerülés ezt is megváltoztatta. Már ha igazak az öregek meséi.
- Ha traktoroslányokról mesélnek az nem, ha agresszív nyomulós ügyvédnőkről, akkor igen.
- Főleg az utóbbiról, de akár össze is beszélhettetek.
- Mi okból?
- Mit tudom én, bármiből. Még mindig nagy divatja van az Átkerülés-nosztalgiának.
- Ez mondjuk igaz, de nem Fiuméban. De vissza a jelentésekhez, mert nem úszod meg válasz nélkül.
- Simán megúszhatom. Azt mondom, hogy nem.
- És ha bedoblak a tengerbe?
- Egy, én vagyok a fiatalabb és az erősebb is; kettő, nem tudnál elszámolni a veszteséggel és a bebukott akcióval; három, Nyéki kinyírna, és ezt nem kockáztatod meg.
- De mondjuk éhenhalaszhatlak…
- Ez az egyes pontot kilövi, de még mindig ott van a kettes és hármas.
- Most komolyan!
- Komolyan nincs semmilyen kényszerítő eszköz a kezedben.
- Attól még válaszolhatsz.
- Attól még igen. Csak, hogy jó napod legyen. Szóval szép dolog ez az egyenjogúság és dolgozó nő dolog, akinek ez tényleg fontos. De szerintem sokkal egyszerűbb úgy kényelmes életet teremteni, ha jó viszonyba kerülünk a megfelelő emberrel. Kevesebb munka, több szex, több zsé és nagyobb hatalom.
- Ibériában nem fogsz ilyet találni.
- Esztergomban sem, tíz éve még könnyű volt az élet. Akkor látszott a jövő, manapság más. Albertbe már biciklipumpával tolják bele a levegőt és minden bizonytalan. Nem nagyon látszik, hogy ki örökli a trónt, tulajdonképpen ezért is tartják még életben az öreget. Kellett nekem ilyen későn megszületni.
- Ennyire nem lehet durva.
- De ennyire durva, Esztergomban háború lesz, és nem tudni, ki fog nyerni. A társasági élet döglődik, a politikus és cégvezető házasságok száma drámaian visszaesett. Sőt a legközönségesebb kurvinyeken kívül senki nem is dörgölődzik hozzájuk. Én meg egy kicsit feltűnőbb vagyok annál, hogy arcvesztés nélkül lecseréljem a vesztest. Maradt az önálló munka.
- Annyira nem lehet rossz istennőnek lenni.
- Hát, az tény, hogy magas presztízsű szakma. De annyira nem fizet jól, ráadásul a világ végén vannak csak betöltetlen állások. 


- Fiúk, beszélni szeretnék veletek!
- Halljuk Főnök!
- Gondolom, kitaláltátok, hogy nem ok nélkül hagytuk ott Fiumét a hajózási szezonon kívül. Volt okom, és mint az ilyen esetekben általában semmit nem árulhatok el. Illetve két dolgot mégis, az ügy nagyon fontos Ómagyarországnak, és nem derülhet ki, hogy hol vagyok. Vagyis nem mehettek haza. Legalább két hónapig.
A lelkük mélyén tudták, januárban nem szokás a tengert járni, legalább az ünnepeken túl voltak.
- Én  és az utasunk hamarosan csónakba szállunk. Ti pedig továbbmentek Gibraltárba, akiben van elég bátorság, azt ott is várni fogja egy meglepetés. Akiben nincs, az ott maradhat. De a hajó és a legénysége nem tűnhet fel a Földközi-tengeren. Tudom, hogy megbízhatok bennetek, mert jó fiúk vagytok, remélem én is jó kapitányotok voltam. Aztán, ha Isten is úgy akarja két hónap múlva találkozunk a Kikötőben.
- Főnök…
- Kassai, négyszemközt.
A legénység többi tagja csendben kivonult a kormányosfülkéből.
- Feri, ha esetleg, nem térnék…
- Ezt most hagyja abba főnök!
- Nem hagyom abba, egyelőre ez még az én hajóm! Szóval, ha nem térnék vissza, a végrendeletem itt van a páncélkazettában, de van egy másolat Nyékinél belőle. A hajó a tied lehet, még sok jó év van benne, nem szeretném, ha valami csirkefogó kezébe kerülne. És vigyázz Periklészre!
- Nem kell a hajó, majd harminc év múlva, amikor ágyban, párnák között elhalálozol. Akkor majd fog kelleni. Tessék szépen visszajönni épen, egészségesen és gazdagon!
- Igyekszem. 
 

- Kész vagy?
- Nagyjából.
Furcsa volt így látnia a lányt, koszosan, ócska innen-onnan összelopott páncélban, kelta nadrágban, álbajusszal és álszakállal. A dolog azonban…
- Ennyi? Ezzel nem nagyon tévesztesz meg senkit.
- Vonatkoztass el, az ókorban vagyunk. Egy férfiruhás, fegyveres, szakállas és nem mellesleg ilyen magas alak, az egy férfi. Amúgy meg, ha Akhillész és Héraklész nőnek tudta álcázni magát, akkor az enyémnek is működnie kell. Itt jegyzem meg eddig hat alkalommal működött is. Szóval gyerünk!
Egy ládában a kardok, egyben a páncélok, egyben az istennő jelmez és a kishatósugarú rádió és még egyben a hegymászó cucc. Éppen belefért a Pista mentőcsónakjába. Periklész, Kassai és Lovász még sokáig integettek a fedélzetről, aztán Vitéz rájuk kiáltott, hogy húzzanak már a fenébe, mielőtt magukra vonják a figyelmet. Fél perc múlva felsivítottak a villanymotorok és a Türr István sebesen távolodni kezdett. Tíz perc múlva már csak egy fényes pont volt az ég alján.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr491416990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2009.09.30. 12:24:43

hm, durva hatalomváltás?

nemértem, nemértem...

meg háború... önmagának esik a sereg?

oké, volt már rá példa a világtörténelemben, de általában "egyben" szokott mozogni a sereg (jellemzően anélkül nem mozdul meg inkább)
és hacsak nem követte el albert azt az egyébként gyakori ibát, hogy különböző pozíciókba egymást gyűlölő embereket helyez, akkor nem látom, miért ne egyezhetnének ki a azzala felkiáltással, hogy normalizált átmenet.. később meg majd lerendezik

szóval kb valami oylanra számítanék, legfeljebb, mint Sztálin halála után történik...

bz249 2009.09.30. 12:35:46

@drazsé: a háborút képletesen kell érteni :)

nincs kijelölt utód, hanem sok hellyel-közzel egyenrangú és hasonló hatalmú stróman. Tehát igen olyan, mint Sztálin halála után... elég kevesen tippelték volna, hogy Nyikita Szergejeviccsel kell igazán jóban lenni.

drazsé 2009.09.30. 12:40:27

@bz249:

aki zsukovra fogadott, az anynira rosszul nem járhaott mondjuk :)

egy biztos, tapasztalatok alapján a "éegveszélyesebb, legfélelmetesebb" jelöltet kell kerülni, mint a pestist, lévén hogy ha valaki ellen ,hát ellene össze fognak fogni a többiek :)

bz249 2009.09.30. 13:53:31

@drazsé: vöröske nem politikai szakérő, nem igazán izgatják a háttérben zajló egyezkedések, szövetségek, kiszorítósdi és a főbb törésvonalak. :)

Az viszont elég egyértelmű, hogy megszaporodtak a hirtelen megszakadó karrierek: az érdemei elismerése mellett a kiemelkedően fontos Bivalybüzgödi Mezőgazdasági Terület emancipálásra küldött pékviselők, a Hanság lecsapolására kiutalt cégvezetők, a Kárpátok megerődítésével megbízott ezredesek. Ez meg nem annyira perspektivikus.

boibo 2009.09.30. 14:07:59

Prosperálnék, tisztelettel!

Hol vannak a mára beigért zaftos részletek???!
Nem csak Szerk Ura, de Cenz Ura is van a blognak? Vagy?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 14:08:47

@drazsé: Nem csak az a háború, amikor két sereg egymásnak megy. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 14:10:00

@boibo: Én is kerestem a szaftos részleteket, de szerintem neked a Dezinformációs Alosztállyal lehetett dolgod. De bz visítson, ha valami jó korhatáros eksönön átugrott a szemem.

bz249 2009.09.30. 14:10:27

@boibo: nincsenek zaftos részek, ki ígért zaftos részeket? Annyit mondtam, hogy jár egy jellemrajz mindenkinek, amiből eldöntheti, hogy volt-e/lesz-e kex! Ezt megtettem, innentől az olvasó fantáziájára vagyon odabízva a dolog.

Ha az segít népszavazást is lehet indítani az ügyről...

bz249 2009.09.30. 14:11:44

@bz249: (úgysem tudnék olyan durvát kitalálni, amit a tisztelt blogközönség el tud képzelni, akkor meg minek erőltessem meg magam)

drazsé 2009.09.30. 14:13:53

bocsánat, bocsánat, nekem a háború ott kezdődik, hogy félórás tüzérségi zárótüzet követően rohamra indulnak a páncélosok :)

"Kárpátok megerődítésével megbízott ezredesek"

igen, igen, az ezredesek... Albi helyében én megszűntettem volna ezt a rendfokozatot, mert mindenhol az ezredesk kavarják a kavarnivalót :)

boibo 2009.09.30. 14:17:03

@bz249:
Nem derült ki semmi. Az, hogy akivel megéri, azzal lefekszik Vöröske, még nem jelent semmit arra vonatkozólag, hogy szerinte megéri-e Vitéz kapitánnyal. Vagy nem éri ugyan meg, de jólesik, akkor meg ugyan miért ne?
És ne reménykedj!
Inkább ne bízd a népre, ha nem akarsz beszámolni a részletekről, úgyis mindenki azt KÖVETELNÉ, hogy legyenek!

boibo 2009.09.30. 14:18:55

@bz249: Mi az már, hogy minek erőltesd meg magadat?!
Mert szeretnénk. Mi. A nagybecsű olvasóid. Nahát!!!

bz249 2009.09.30. 14:29:34

@boibo: nem szeretnék az olvasói fantáziának korlátokat szabni... vagy megtörtént vagy nem :P

teddybear01 2009.09.30. 15:43:07

Na, ezek szerint a magyar politikus réteg megint előadta magát.

Adva van ugye egy öregedő főfejes, aki még egy tisztességes diktatúrát sem tud előállítani. Van egy második sor, akik ész nélkül marják egymást, és persze van a nép, amely megint meg fogja szívni az egészet, de túlságosan félre van vezetve, és kevéssé tud beleszólni az egészbe.

Ez elment az átkerülés előtt, de most nem fog. A magyar politikusok nagyon hozzászoktak ahhoz, hogy ne a saját érdekeiket vegyék előre, hanem mások érdekeit szolgálják ki. Tipikus másodrendű országot csinálnak.

bz249 2009.09.30. 15:54:32

@teddybear01: már miért ne menne el most? Ugyanezt csinálja Róma, Karthágó, az összes görög birodalom... nem okoz versenyhátrányt.

Az ómagyar politikusok meg a saját érdekeiket vették előre. A saját érdeke mindenkinek az, hogy a lehető legmélyebbre tudja meríteni a kanalát a húsosfazékban. Mivel közel-távol nincs komolyan vehető ellenfél (olyan, aki Esztergomot fenyegetné), ez így is fog maradni.

teddybear01 2009.09.30. 16:50:08

@bz249: A magyar politikusokat ismerve a marakodás az elsőrendű programpont.

Az, hogy perpillanat Esztergom biztonságban van, hát erős derűlátást feltételez, de mindegy.

Ami Rómát illeti, a legjellemzőbb tulajdonságuk ebben a korban, hogy képesek összefogni, ha baj van. És egy olyan szövetségi rendszert építettek ki Itáliában, amely sokkal jobb az ómagyar "beverem a pofád" jellegűnél.

A punoknál sok tehetséges hadvezér akad, legfeljebb a hadsereg nem eléggé kitartó. Jó stratégák, és elég gazdagok, hogy ütőképes hadsereget szereljenek fel. Értenek a tengeri taktikához is.

Az ómagyar katonatisztek, hát nem igazán tudnak bánni a sereggel. Egy fontos bázist, az If-szigetit, ilyen gyatra védelemmel hagyni ebek harmincadjára!
Lefejezni egy harcban álló sereget, ezt utoljára Sztálin követte el, a hatását évekig nyögték.

bz249 2009.09.30. 16:57:57

@teddybear01: Azokról a rómaiakról beszélünk, akik Cannea előtt oda-vissza vonulgattak, nehogy véletlenül a másik consulé legyen Hannibál eldádázásnak a dicsősége?

Arról a Karthágóról, ahol a földbirtokosok végig a "béke azonnal Rómával, le a seggfej Barkidákkal" állásponton voltak? Ahol Hanno nemes egyszerűséggel megtagadta a seregnek a jutalom kifizetését, mert azt Hamilkár ígérte nekik.

Mert ezekhez képest az ómagyar vezetés kispályás bohóckodásokat csinál.

teddybear01 2009.09.30. 17:30:04

@bz249: Cannae ebből a szempontból kivétel. De azért a végén csak elpicsázták Hannibált, és a római társadalom túlélte a háborút, és a meghódított városok kevés kivétellel azért kitartottak Róma mellett.

Megnézném, a fiumei jónép hajlandó lenne-e megsegíteni az ómagyarokat, ha esetleg támadás érné Esztergomot? Vagy inkább kikanyarítanák a saját kis birodalmukat amiből csak lehet?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 18:08:11

Hogy aztán középtávú kilátásként vetésforgóban dúlják fel őket a környező és távolabbi anti hatalmak? Ja, biztos le akarnának szakadni Egomról. :)

Egyébként meg a legnagyobb öntökönrúgók még mindig a görögök a kortárs mezőnyben, aztán jönnek a karthik, a harmadik helyen osztozhatnak az ómagyarok és a rómaiak.

teddybear01 2009.09.30. 18:46:22

@szs.: Bocs, de egy-két poszttal ezelőtt fejtettétek ki, hogy Fiume önálló királyság, amely technikai szintjét nézve kb. a belső területekkel egyforma, és nagyjából azt csinál, amit akar. Például az Esztergomban kinevezett katonai parancsnokot lazán lemészároltatja, ráadásul hadjárat közben.

Ezek után, ne várjam azt, hogy akkor lép Esztergom ellen, amikor az épp nagy bajban van? Hisz ezt már megtették! Legfeljebb még nem verték dobra.

Az antik meg csak akkor tudnák szétverni Fiumét, ha a város vezetősége épp olyan barom, mint az ómagyar vezetőség. Amit azért kétlek. Ekkora ökröket azért még magyarországi anyák sem szülnek gyakran.

bz249 2009.09.30. 18:53:42

@teddybear01: valamit félreértettél

Fiume, egy autonóm terület, ami Ómagyarországhoz relatíve lazán kötődik. A speciális körülmények miatt viszonylag hosszú távra kinevezett helyi vezetőkkel, és kvázi önellátó iparral.

Fiume lakossága az egyik legkeményvonalasabb nacionalista népség egész Ómagyarországon belül. Emellett viszont lenézik a puhapöcsű egomiakat és büszkék a "szabadságjogaikra".

Halmai tábornokot pedig illír lázadók mészárolták le.

teddybear01 2009.09.30. 19:07:03

@bz249: "Halmai tábornokot pedig illír lázadók mészárolták le.
"

Ez, amivel meg akarják etetni a népet. De valójában a támadók fiumei tengerészgyalogosok voltak, illir festésben.
A probléma ott van, hogy merték megcsinálni. Ez azt jelenti, hogy nem csak szóban, de tettekkel is ellene fordultak már a központi kormánynak. Egyenlőre még nem nyilvánosan, de ami késik az nem múlik.

Csak az alkalomra várnak.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 19:30:09

@teddybear01: Azért remélem, van olyan dolog Ómagyarországon, ami tetszik. :)

teddybear01 2009.09.30. 19:33:28

@szs.: Van, persze. De sok olyan politikai és gazdasági szervezési szarvashibát írtok le, ami külön-külön is elég egy komoly bukáshoz. És nem látjátok előre, hogy egy-egy húzás mekkora problémát fog okozni később.

bz249 2009.09.30. 19:36:33

@teddybear01: Ómagyarország nem utópia, és a valódi emberek meg hibákat követnek el... sőt mivel igazából nincs komoly következmény ezért több hibát követnek el, mint egyébként.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 19:45:20

AZ jutott eszembe, hogy biztos vannak olyanok, akik az átkerülés után azzal foglalkoznak, hogy vajon hogy alakulhat a világ sorsa, ha nincs átkerülés - benne Magyarországé. Na azok mennyi anyázást kaphatnak, akik valahogy ráhibáznak arra, amiben mi élünk - politikai és gazdasági szervezési szarvashibák és egyebek. :)

bz249 2009.09.30. 19:55:33

Ez csak a személyes véleményem, remélem nem nagyon tér el a hivatalos iránytól:

Az évad idején éppen a brezsnyevi pangás ómagyar megfelelője van, a különböző erőcsoportok felett egyensúlyozó vezér (ahol az egyensúlyozó művészet leginkább a metszőolló szakszerű kezelését jelenti) haldoklik. De éppen a túlzottan egyszemélyi vezetés miatt nincs igazi utód, hanem sok kicsi minialbert igyekszik úgy pozicionálni magát, hogy elég erős legyen a starthoz, de még ne legyen kirívóan erős, hogy esetleg Albert még utolsó jó cselekedetként kitörje a nyakát.

A gazdaságra is ez a jellemző, a legfontosabb nyersanyag lelőhelyeket ómagyar ellenőrzés alá vonták, a terjeszkedés egyre öncélúbbá vált és már inkább viszi, mint hozza a pénzt. Az eredeti Átkerült Terület lassan kezd emlékeztetni a régi önmagára, és ez hozza magával mindazt, ami ezzel jár. Az emberek részben elkényelmesedtek és igazándiból nem szeretnének lemondani semmiről, részben újra megjelentek az ideológiák (teli hassal az ember ráér ilyenekkel foglalkozni) és a hozzájuk kapcsolódó légvárak.

A külpolitikával kapcsolatban két dolog, az Átkerülés óta eltelt 33 év

Az ómagyaroknak felnőtt az első olyan generációja, amelyik már egy szuperhatalom polgáraként élte le az élete jó részét. A közelben sem katonai, sem gazdasági értelemben nincs komolyan vehető fenyegetés, vagyis a falkán belüli harcban kell eredményesnek lenni. Aki nem tud könyökölni, az kíméletlenül kirostálódik. Emiatt a rendszer még a kommunizmus idejénél is durvábban kontraszelektált. A politikai kapcsolat minden.

Az antiknak is felnőtt az első generációja, akiknek Ómagyarország a valóság integráns része. Hamilkár és baráti köre számára Ómagyarország már nem egy mitikus legyőzhetetlen hatalom, hanem egy valódi emberek által vezetett ország. Amit le lehet győzni, ha valaki kideríti a módját. Mostanra nagyjából képben vannak az ómagyarok céljai, módszerei és eszközei tekintetében. A bátrabbak megpróbálják kihasználni a gyengeségeket, miért ne tennék? És mivel van tapasztalatuk győzhetnek is... időlegesen.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 21:25:46

És szigorúan lokálisan, mert igazi háborúhoz semelyik anti hatalomnak nincs ipari bázisa. Lehet, hogy lopnak/zsákmányolnak ezt-azt, de sokra nem mennek vele stratégiailag. Persze fel lehet törni a diót, mert mindet fel lehet, de ez nem most lesz.

Albert meg egyfajta képviseleti demokráciát üzemeltet, ahol akad pár párt, amiknek persze a háttérben le vannak osztva a lapok. A halálával épp ez a lapleosztás szűnik meg és kezd tétje lenni az esedékes választásoknak - tehát itt inkább egyes érdekcsoportok küzdenek, nem egyes emberek, már amennyire ez jelent valami különbséget.

teddybear01 2009.09.30. 21:38:18

@bz249: Ami a mostani helyzetet illeti nagyjából osztom a nézeted. Albert miután Hosszú ideig élvezte az "Ómagyarország Erős Embere" helyzetét, megöregedett. Egészségileg és agyilag fokozatosan csökkent a teljesítménye. Egyre több potenciális bajkeverőt hagy veszélyesen magas pozícióban, ugyanakkor nem szervezte meg az utódlását. Ez olyan időzített bomba, amely halála után az egész országot képes darabokra robbantani. Amennyiben az egyes hatalmi központok túlságosan egyenlő erővel rendelkeznek, akár mindegyik kialakíthat egy-egy saját országot. Gherry, a Fiumei kormányzó, és a többi.

Ugyanekkor Albert nem engedte a technikai fejlődést sem. Nála a 19.-20. század fordulóján kifejlődött technika a nyerő. Ezt a pszichológusok a múltba fordulásnak mondanák. Az ilyen személy szerint régen minden egyszerűbb, és áttekinthetőbb volt. Pedig természetesen ez komoly hiba. Akkor sem volt egyszerűbb az élet, csak más.

Mindenesetre ez annyit jelent, hogy az ómagyar technikai szint nem olyan magas, mint amilyen lehetne. A környező népeknek valamivel kisebb hátránnyal kell indulni. Esetleg egy kellően intelligens személy esetleg ki tudja egyenlíteni ezt a hátrányt. Főleg, ha az ómagyarok a kezére játszanak.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 21:43:09

Ja, végül is nem mindegy, hogy 2200 vagy 2100 évet kell ledolgozni. :) Egyébként olyat is láttunk már, hogy egy ország az irreális álmokat képviselő technikai szint hajszolásába (is) roppant bele. Mit ország, birodalom, pedig erőforrásokban nem szenvedett hiányt, Ómagyarországgal ellentétben. De olajos topik már van. ;)

teddybear01 2009.09.30. 22:21:59

@szs.: Nem mondanám, hogy 2000 évvel vannak mögöttünk. Inkább csak két-három ipari forradalommal.
Az ókor végén eléggé fejlett volt technikailag a Római Birodalom. Sok olyasmit vettek át a görögöktől, egyiptomiaktól, stb. ami kifejezetten modern dolog volt. Tudományos metódusok, technikai, építészeti fogások, stb.

A birodalom felbomlása után Európában ezek java elfelejtődött, vagy egyszerűen megsemmisült. A középkorban például már nem volt aki akkora épületeket tudjon emelni, egész a reneszánszig. De mondjuk az orvostudomány csak az újkorban tudta túllépni a rómait.

Az első ipari forradalom az 1600 években kezdődött, a második meg a 19. század végén.

Amit a mostani technikai szintet illeti, az a második világháborúval kezdődő harmadik ipari forradalom eredménye.

Szúval nem olyan magas az a szint, főleg mert visszaléptünk. Még jó hogy nem a napóleoni flintával kell harcolni a katonáinknak.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.30. 22:41:09

Az ipari forradalomhoz meg mezőgazdasági kellett, ahhoz társadalmi, bejátszik a képbe a vallás és a politikai rendszer is - ezek nagyon komplex dolgok, ráadásul az ókori emberek világképe is teljesen más, mint az átkerülteké, ami szintén olyan, hogy nem léphető át egyszerűen. Valószínűleg akkor sem tudnának összemérhető dolgokat alkotni egy generáción belül, ha az átkerültek teljes tudásanyagát megkapnák. Amiről szó sincs, a morzsák egy része pedig a mitikus világkép miatt veszik el.

teddybear01 2009.09.30. 22:56:21

@szs.: Elfelejted egyrészt hogy a tudományos világképünk alapjait a görögök hozták össze, másrészt hogy a rómaiak kifejezetten magas szinten voltak az alkalmazott technikában. Főleg az építészet és az ahhoz csatolható tudományokban alkottak csodákat. Az útépítésük szintjét például egészen a 18 századig nem tudták elérni sem.

De hogy egy példát mondjak: Japán császára a 19. század második felében határozta el a nyitást a nyugat felé. Trónra lépésekor kapott egy gőzjachtot Viktória királynőtől. Ez a gőzjacht több mint egy évtizedig a jokohamai kikötőben horgonyzott, mert nem volt senki egész Japánban, aki értett volna hozzá. Mindössze 50 évvel később a japánok lefektették a Jamato csatahajó gerincét, ami abban az időben a legnagyobb hadihajó volt a földön.
Középkori szintről a legújabb korba mindössze egy fél évszázad alatt!

boibo 2009.09.30. 22:59:43

off
videa.hu/videok/nagyvilag/magyarorszag-roviden-budapest-cowboy-gemeskut-B2knp5o3YELeyNDs
Felhívnám a figyelmet különös tekintettel az aranybányászat biztosította lehetőségekre. Ne hanyagoljuk el! Egy szebb ómagyar jővő (múlt?) érdekében...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.01. 08:25:33

@teddybear01: Elfelejted, hogy Japán egy gőzerővel fejlődő világban élt, ezer forrásból juthatott mindenféle szükséges dologhoz, és még pár apró különbséget, aminek a neten utána lehet nézni. A világ némileg komplexebb annál, mint amire gyakran kísértést érzel, hogy leszűkítsed. Arról nem is beszélve, hogy a középkor meg más területeken múlta felül az ókort. De szerintem ne egymást elemezgessük, ezt már kértem korábban is, lehet a másikat minősítgető megjegyzések nélkül is érvelni.

bz249 2009.10.01. 11:46:33

@teddybear01: "A birodalom felbomlása után Európában ezek java elfelejtődött, vagy egyszerűen megsemmisült. A középkorban például már nem volt aki akkora épületeket tudjon emelni, egész a reneszánszig."

még jó, hogy ezt a Chartres-i katedrális építői nem tudták 1100-ban... biztos nem mertek volna belevágni egy 110 méter magas templomtorony építésébe és egy 34 méter belmagasságú templomhajót sem kockáztattak volna meg.

Szerencsére kis buták voltak és mégis sikerült nekik.

drazsé 2009.10.01. 12:15:37

totál szerintem de:

nem szerencsés a 19. sdi japánhoz hasonlítani ezt a helyzetet, lévén hogy most nem lehet esztergomba kizavarni a rómaiakat tanulni illetve ómagyar mérnököket, szakikat se nagyon eleht felbérelni (b verz.: ha valaki ilyesmire adná a fejét, akkor arra előbb-utóbb rájönnénk, és mehetne a fekete pizsamás osztag,,, lángszóróval)

ráadásul intenzív dezinformációs kampány is megy, csak hogy ne legyen egyszerű a rekonstrukció (főleg ha monjuk alaptudományok, fizika, kémia tekintetében erősen terít Andersen, meg mindenfél "kicsempészett" technológiai leírások...)

fiume-esztergom kapcsolat:

azt hiszem, kezdem kapisgálni a dolgokat, hosszú gyeplőre engedve Fiume, de az ipari-tudományos központ akkor is Esztergom marad, oylan túlsúllyal, hogy csak na... (ugye, emlgettem a vegyipart pl, lőszer és robbanóanagygyártás, de iskolák, egyetemek, miegymás se nagyon elhet fiuméban)

az, hogy a dandártörzset lemészárolták az ilirek, elég kellemetlen, és legalábbis egy haderőreform szükségességét veti fel :)
de nyíltan nekimenni Esztergomnak?
még seregeket se küldeni, elég, ha leállítják a gyógyszer, lőszer, miegymásszállításokat...

brezsnyevi pangás és kontraszelekció:
oké, 30 eltelt, de még mindig expanzió folyik (legalábbis a novella alapján még későb is), lévén kell a védhető határ (kárpátok) erőforrások (teszem azt erdélyi sóbányák)
iylen környezetben nem hinnám, hogy túlzottan le lenének osztva a lapok... agilis, lelkiismeretlen embereknek ez remek terep :)
ráadásul a kontraszelekció szerintem kizárható, hiszen albi saját unokaöcsét is kipenderítette a jó állásból még anno :)

a sereg tekintetében szinte biztos, hogy nem igazán lehet kontraszelekció, lévén folyamatosan harcol és iylen helyzetben ha hülye vagy, nem feltétlen éled túl a hadnagyi rendfokozatot... a beosztottak lerendeznek :)

bz249 2009.10.01. 12:27:30

@drazsé: mostanra talán nem, de a kezdeti szakaszban annyira nem lehet senki annyira segghülye, hogy egy nehéz gépesített dandárral veszítsen lándzsás vademberek ellen :)

Akkor meg érdemesebb a megbízható Ivócimbora elvtársat, a jó havert előléptetni, az izgága parasztgyerek helyett.

A gazdaságra ugyanez érvényes, elég nehéz megállapítani, hogy ha Kártyapartner elvtárs helyett mást nevezünk, ki akkor másfélszer annyi nyersvasat tudtunk volna termelni. A nyersvastermelés így is növekszik, a nép is boldog, mert megint vannak újabb fogyasztási cikkek. Kártyapartner elvtárstól meg nem kell félni, túl buta ahhoz, hogy keresztbe tegyen nekünk.

Szerintem egy kihívó nélküli szuperhatalom nagyon könnyen korrupcióba és nepotizmusba fullad.

drazsé 2009.10.01. 15:20:03

@bz249:

nehéz gépesített dandárt felejtsük el, mert ugye OLAJ!!... :)

de komoylra:

nem közelednek álláspontjaink, lévén te azt feltételezed, hogy telejsen be van dobva a gyeplő, a hedonista-nepotista-alkoholista réteg teljesen átvette az uralmat

én meg azt mondom, hogy a csúnya, lelketlen technokraták még az átkerüléskor beleültek a jóba, és azt nem engedik ki a kezükből...
nekik nem egyszerűen csak annyi kell, hogy megtömhessék a zsebeiket, nekik céljaik vannak (sok kicsi messiás :) )
a kárpát-medence meghódítása, az ipar, a technológiai szint, a termelés visszaállítása az eredeti szintre , a végtelen és azon is túl

egy többé-kevésbé szűk klikk, amelyik alberttel együtt kezdte az ipart, akkor került pozícióba, véres kompromisszumokat kötött (vesd össze: gőzgép vs olaj, megint :) ), ők azok, akik albert igazi hatalmi bázisát kell, hogy adják, mert szükségük volt egy karizmatikus vezetőre, egy emblematikus figurára - mint ahogy albertnek is szüksége volt rájuk,, hogy vezesék, irányítsák az országot

ezek az emberek szinte biztos, hogy a megfelelő kulcspozíciókba a saját embereiket ültették be, mondhatni örökíteték elképzeléseiket, céljaikat és komprumisszumaikat :)

és igen, lehetésges, hogy tele van a rendszer kártyapartnerekkel és ivócimborákkal, a hülye gyermekekről nem is beszélve, de az igazán fonto, kulcspozíciókban tutizicher, hogy megbízható emberek ülnek

ráadásul a kellően törtető, jó képességű emberek még kívülről is be tudnak mászni minden rendszerbe

bz249 2009.10.01. 15:52:14

@drazsé: nem vette át az alkoholista hedonista réteg a hatalmat. A technokraták kompromisszumot kötöttek a valósággal, a hatalom ugyanis korrumpál.

Legyen a példaszereplő Technokrata Béla

Az történt, hogy Technokrata Béla a Dorogi Gőzgépgyár főmérnöke a Á.u. 15-ig nem tudott praktikusan használható turbinát tervezni. Mivel a triciklusos gőzgépek gyártása során bőven elég tapasztalat halmozódott fel, ezért Á.u 15-re 20% alacsonyabb költséggel és 15%-kal többet tudnak gyártani, mint tavaly... ráadásul a maximális teljesítmény is felkúszott 1MW környékére a tavalyi 950kW-ról. Van fejlődés? Már hogy a fenébe ne lenne. Annyi, amit szerettünk volna? Közel sem, de mivel egyetlen cég gyárt nagy teljesítményű, elektromos áram termelésére alkalmas gőzgépeket, ezért senki nem veszi észre, hogy Béla már régóta inkább gátolja, mint segíti a fejlődést. Nincs konkurrenciaharc, van Technokrata Béla és az általa kinevezett slepp.

Bélának amúgy jó kapcsolatai vannak Albert belső köreihez és mindig is ő volt a terület szakértője, hát miért állítanánk fel onnan. Ráadásul impozáns fejlődést tud felmutatni. Az első szerény masinától 15 év alatt egy 1MW elektromos teljesítményű óriásgépig. Magától sem fog felállni, mert Béla szereti, hogy ő a főmérnök és ő dönthet a fiatal nyikhajok sorsáról. A fiatalok meg leginkább azzal tudnak haladni a ranglétrán, ha Technokrata Bélával jóban vannak, mert akire megharagszik az kiesik a pixisből.

Szerintem ilyesmi volt a folyamat.

drazsé 2009.10.01. 16:08:03

@bz249:
khöm, izé, ha jól tudom, akkor 30 évvel az átkerülés utánra már többé-kevésbé véget keleltt hogy érjen az államkapitalizmus (azt leszámítva, hogy még mindig az állam a legnagyobb befektető és megrendelő)

tehát nyikhaj dezső tehetséges mérnök fogja és kiválik a cégtől, szerez egy pénzügyi befektetőt (oké, ne legyenek még bankok, de mint az albán példája is mutatja, vannak már felesleges pénzel rendelkező innovatív emberek) és megépíti a praktikusan használható gőzturbináját... ami rohadtul kiüti a dorogi gőzgépgyárat...
bélát meg elküldik nyugdíjba :)

bz249 2009.10.01. 16:20:24

@drazsé: ha Nyikhaj Dezső tényleg tehetséges, és meg tudja szerezni a pénzügyi befektetőt, akkor működik a dolog... de jó eséllyel a pénzügyi befektető is ezer szállal kötődik az uralkodó körhöz.

Szóval nem azt akarom mondani, hogy ügyes akarnokok nem törhetnek be a piacra, de ez egy igen embert próbáló feladat. Nagyon gyenge a szelekciós nyomás és ilyen környezetben a hosszú nyelv többet ér, mint a tehetség. Lévén egészen tehetségtelen emberek is benn maradhatnak, mert a 'sikereik' igazolják őket.

drazsé 2009.10.01. 16:31:09

@bz249:

majd elfelejtettem:

egy dolgo biztos, a kezdeti idők (túlélés) után egy a technokrata vezetés első dolga lesz felépíteni a konkurenciát... mert a monopolhelyzet egészségtelen, pont azok miatt, amit leírtál

az, hogy a pénzügyi befektető ezer szállal köthető az uralkodó körökhöz... az egy dolog

a profit, az másik :)

ráadásul a felfelé buktatás intézménye minden rendszerben megfelelő volt a tehetségtelen, kevésbé tehetséges, vagy egyszerűen csak túlságosan régi bútordarabok eltávolítására... úgyis fejlődni fog a jóléttel együtt a bürokrácia is, Bélának már jó ideje kinéz egy állás a MINISZTÉRIUMBAN (csupa-csupa nagybetű... :))

másrészt meg - most jutott csak eszembe - bevett gyakorlat a világtörténelemben a "technokrata Béla vezetése alatt elkészült gőzturbina, résztvevő mérnök nyikhaj Dezső" :)

és igen, ügyes akarnoknak lenni nem egyszerű, ezért csak ügyes akarnokoknak való :)

a szelekciós nyomás meg hát igen... bár hogy mihez képest gyenge, az természetesen relatív
a kezdeti időkhöz képest, amikor ugye ha nem lehet 2 héten belül megkezdeni a lőszergyártást, a katonák lelövik a gyár komplett vezetését, mindenképpen gyengébb
de egy expanzív politikát folytató (mert az expanzió bármennyire is kismértékű, azért foylamatos, brutális anyagigényekkel) állam esetében még mindig jelentős
max nem lövik le az embert, csak kap egy minisztériumi főosztályt :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.01. 20:07:20

Én is inkább arra hajlok, hogy az ALbert-féle vezetés nagyon is céltudatos és eredményorientált - jó, már nem annyira, amikor páros lábbal kirúgta a francba a nagyképű unokaöccsét, mert ő is öregszik már, de igenis fontosak az eredmények és a fejlesztések, még ha ezek nem is mindig a legideálisabb irányba mennek (léghajó, pl). Ómagyarország meg egyszerre nagy és kicsi - ha valaki körül elfogy a levegő Egomban, de tehetséges és elég akarnok, akkor kimehet a végekre, ott megcsinálhatja magát, és nagyobb emberként térhet vissza a központba, a sikerei pedig tanúskodni fognak mellette. Persze ezzel a kemény munkával is csak ugyanott van, mint más a hosszú nyelvével, de akkor is van alternatíva.
Egyéni vállalkozások persze vannak, sőt, ösztönzik is őket, de a legnagyobb megrendelő valóban az állam, ezért tud szabályozni, ha akar, egészen odáig, hogy simán ki is csinálja azt a vállalkozást, ami valami miatt erre érdemesnek bizonyul.

teddybear01 2009.10.02. 17:01:16

Szép és kereknek tűnik amit itt összeírtatok a gazdasági vezetéselméleteitekben, de a valóságban a megoldás azért más volt, minden veszélyhelyzetben.

Vegyünk három különböző esetet.

1848-49-es szabadságharc,
1920-as évek,
1945 utáni újjáépítés.

Három tök különböző eset, mégis hasonló reakció.

1848-49-es szabadságharc. Miután az erővonalak nagyjából tisztázódtak, az Ideiglenes Kormány hadügyi kormánybiztosokat küldött ki, hogy megszervezzenek minden a honvédség működéséhez szükséges támogatást. A kiindulási alap természetesen a már meglévő gyárak és műhelyek voltak. Ezek a hadbiztosok teljhatalommal rendelkeztek az adott feladat végrehajtásához, azaz szükség esetén elmozdíthattak, ha kellett le is tartóztathattak bárkit. Ha úgy ítélték meg, akár kezdeményezhették bárkinek a hadbírósági perét is. Feladatuk elsősorban különböző hadi és utánpótlási anyagok gyártásának minél nagyobb mennyiségű gyártásának megszervezése volt.

1920-as évek. A trianoni békekötés alaposan megcsonkolta a magyar gazdaságot. Az iparterületek java, a bányák többsége, a művelt mezőgazdasági területek többsége idegen fennhatóság alá került. Elvesztettük a területeink négyötödét(~85%, beleértve Horvátországot), a lakosság létszámának majdnem a kétharmadát. Megcsonkult a vasúti hálózat, illetve a közigazgatási struktúra.

Horthy kormányzósága alatt először is az államigazgatási szervezeteket építették ki. A gazdaság egyes ágait, főleg a stratégiai fontosságúnak ítélt vasúthálózatot felvásárlások és államosítások útján állami ellenőrzés alá vonták. A MÁV működtetésére komplex ipari támogatást építettek ki, illetve a személyzet egészségi és nyugdíjellátását is megszervezték.
A mezőgazdaság fejlesztésére 20 állami gazdaságot hoztak létre, különböző profilokkal. A magángazdálkodók oktatására különböző tanfolyamokat(aranykalászos gazdaképző), és iskolákat állítottak fel.
Mindezek megszervezése a mindenkori kormány tagjainak feladata volt.

Miután a II. Világháborút elvesztettük, az ország romhalmazzá vált. A harcokban az államvagyon nagyobbik fele, és a magánvagyonok jelentős része megsemmisült. Felrobbantották az összes hidat, a gyárak 90% károsodott, a szarvasmarha állomány 44%-a, a lóállomány 56%-a, a sertés állomány 59%-a megsemmisült, vagy elhurcolták. A közlekedési eszközök javát elhurcolták, vagy megsemmisítették. A budapesti lakásokból megsemmisült 30 ezer, súlyosan károsodott 48 ezer.
Az újjáépítés során, ahogy a Magyar Kommunista Párt egyre nagyobb befolyásra tett szert úgy növekedett az államosított üzemek és iparszervetek aránya. Különböző, propaganda hadjáratokkal támogatott akciókkal (Széncsata, Arccal a vasút felé, Hídverés) fokozatosan újra működő gazdaságot építettek ki. A kommunisták hatalomátvétele után nagyarányú iparfejlesztést hajtottak végre(Az ország villamosítása, Dunaújváros (Sztálinváros), Tiszaújváros (Leninváros) felépítése, egész iparágak fejlesztése, feldolgozó iparterületek kiépítése, Panelprogram, stb.)
Gyakorlatilag mindent újjáépítettek, és sok mindent kifejlesztettek.
Alanyi jogon járt a nyugdíj, és az egészségügyi ellátás minden magyar állampolgárnak.

Mindezek véghezvitelére először részben kormánybiztosokat neveztek ki, később az illetékes minisztériumok jártak el.

bz249 2009.10.02. 17:13:43

@teddybear01: kiváló példák, három szükséghelyzet, három újjáépítés, ebből kettőnek a végén egy korrupt, oligarhikus berendezkedésű a személyes kapcsolati hálón alapuló, a fejlett világtól fénysebességgel leszakadó gazdasági és államigazgatási szervezet jött létre. 1849 után passzolom mi lett volna, mindenesetre az országot addig politikai kalandorok csapata vezette, ahol a legfontosabb fokmérő a hatalomhoz való lojalitás volt. Nagyjából sejthető mi lett volna a vége szvsz.

teddybear01 2009.10.02. 17:26:55

@bz249: Így is fel lehet fogni.

A lényeg: Ha komoly probléma lép fel az állam működésében, akkor szinte kivétel nélkül különleges jogkörrel felruházott specialistákat küldtek az adott probléma megoldására. Ezek lehettek: hadbiztosok, népbiztosok, miniszterek, kormánytisztviselők vagy katonatisztek. De szinte sohasem az eredeti tisztségviselők, és ilyen helyzetben szinte mindig felfüggesztették az eredetileg használt jogrendszert, és egy korlátozottabb jogállapot lépett be.

Az, hogy te hogyan ítéled meg a szereplőket az a te felfogásod és nézőpontod kérdése.

bz249 2009.10.02. 17:32:23

@teddybear01: mostanra békeidő van 30 év telt el az Átkerülés óta, ennyi ideig nem lehet hadigazdaságot működtetni. Ennyi idő alatt simán hozzánő a szék az igazgató hátsójához.

Minden új uralkodóosztály gyártási kísérlet oligarchiához vezetett Magyarországon. Nem hinném, hogy az Átkerülés után ne ez lenne. Pláne, hogy a birodalmi helyzet ezt inkább erősíti.

teddybear01 2009.10.02. 17:38:55

A novellasorozatban leírt gazdasági és hadi struktúrát egyszerűen anarchista zűrzavarnak nevezném.

Stratégiailag alapvető szolgáltatások és iparágak nincsenek kiépítve, illetve olyasmiket erőltetnek (léghajó), amikre egyszerűen nincs szükség.
A mezőgazdaság szervezetlen, a fejlesztési stratégiáját ahogy esik úgy puffan alapon hagyják ebek harmincadjára.
Az ipar felépítése ész nélküli, még a pillanatnyi szükségletekre is alig reagál. Kb. olyan, mint amit egy alsótagozatos elképzel.

Katonai szempontból stratégiai és taktikai szarvashibák tömkelege. Bár ahogy én a mostani katonaságot ismerem, ez még élethű is.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.04. 07:55:15

Egyébként ez utóbbi részletezése érdekelne (mezgaz és egyebek), mert én a magam részéről nem láttam még erről részletes anyagot, sőt, igazából semmilyet, a történetekben nagyon érintőlegesen szerepel az ilyesmi, valószínűleg azért, mert nem az a lényeg.
De jó, hogy van, aki okosabb, mint egy ötödikes. ;p

teddybear01 2009.10.04. 22:56:58

@szs.: Amit eddig elkövettek az az, hogy elrabolták az emberek földjét, és az aratást kénytelenek voltak kézierővel elvégezni.

Meg talán azon gondolkoznak, (erősen talán) hogy mi a fenével végezzék el az őszi szántást és vetést. Mert vetni kell a búzát, hogy jövőre ehessenek az emberek.

Meg kellene pár malom, és más élelmiszer-feldolgozó is.

Ha minden igaz, akkor talán-talán valamivel ez a tél könnyebb lesz, mint az előző. Talán nem lesz újabb rablóhadjárat, de a medvék és a farkasok megint itt lesznek, és lassan elfogy az Átkerült Területekről a még kivágható fa.

Meg kell szervezni a lakosság fűtését, részben a tűzifa szállítást a kitermelési helyekről, részben végre el kell kezdeni a dorogi (Szemlő-hegyi) szénbánya kitermelését. Oroszlánnyal is kéne kezdeni valamit végre.

Szakemberek segítségével ki kell jelölni az ipar működéséhez szükséges nyersanyaglelőhelyeket, és oda telepeket kell felállítani. Ha lehet a helyiekkel szövetséget kell kötni, ha nem lehet, akkor erővel elfoglalni.

Ha a nyersanyaglelőhelyeken kiépültek a telepek, akkor gondoskodni kell arról is, hogy kiépítsék a közlekedési útvonalakat. Ez egy jókora vasúthálózatot jelent 20-30 éven belül. Nyolc-tíz irányban, több száz kilométeres hosszúságú vonalakat. Esztergom és Fiume között is.
Azért, mert a vasút sokkal gazdaságosabb, és gyorsabb szállítási lehetőség, mint bármi, amit ekkora erővel ki lehet építeni.

drazsé 2009.10.05. 10:53:20

izé, úgy nagy általánosságban lehetne kérni, hogy kevesebb indulattal postoljunk?

most nem azért, de néha mindha már egymás torkát akarnátok elvágni vagy mi...

másrészt meg:

igen, magam se értettem a nagy földállamosítást (tehát hogy a tulajdonjogokat ! is elveszik... veszélyes, nagyon veszélyes lépés ez) - inkább kellett volna használatba vétel (akár határozatlan időre is)

nem értettem én se, miért kell hirtelen felindulásból 19. szdi, de akár ókori szintre visszafejelszteni a mezőgazdaságot, amikor ahoz végképp nicns felszerelés, ráadásul eléggé erőforráspazarló egy dolog (elfelejtettem a linket, de töriblogon volt egy jó kis írás az ipari forradalamat kb lehetővé tevő mezőgazdasági forradalomról illetve olvasgattam pár irományt ny-eu mezőgazdaságáról a 2. vh alatt (nagyon, de nagyon érdekes, hogy teljesen hasonló helyzetben - nincs üzemanyag, nincs műtrágya, nagyon kevés a vegyszer - hogyan tudták nem egy esetben növelni a termelést!)

az, hogy Fiuméba nem épült vasút, az nekem hidegzuhany volt...
"száz vasutat, ezret!"
egész egyszerűen nem bírom elhinni, hogy egy alapvető előnyt így eldobunk magunktól...
(mert miről is van szó? a vasúti szállítás mint olyan az egyik leghatékonyabb szálíltási mód még most is. lehetőséget ad arra, hogy nagy tömegű árut - ércet, terményt, élőállatot, embereket rendkívül gyorsan és rendkívül olcsón nagyon angy távolságra lehessen eljuttatni
ez most a mi esetünkben azt jelenti, hogy anno a monarchia idején kipakolták pont Fiuméban a teherhajót, berakodták a vagonokba, majd az esti "teherexpresszel" felszaladt Budapestre és a hajnali piacnyitásra már ott volt...
mit jelent ez ómagyarországnak?
a fiumei kikötőn keresztül bármit be lehet szerezni ómagyarország számára, és azt el lehet juttatni az átkerült területekre, amire csak szükség lehet - a kérdés csak az, hogy mire lehet szükség? ércekre mindeképpen szükség lesz, legalábbis egy idő után (amikor elfogynak a feldolgozható hulladfémek, de már előtte is), fára, szénre (vagy akár faszénre is) szükség lehet, élelmiszer mindenképpen jól jön, tartalékképzésre, erőforrások felszabadítására
de ha nem is tartunk igényt nyersanyagokra, katonai szempontból borzalmasan fontos a vasúthálózat, több okból is:
ad egy végtelen nagy előnyt stratégiai mozgékonyság tekintetében - esztergomból egy nap alatt egy szerelvénnyel elmegy fiuméig egy teljes zászlóalj, minden felszerelésével együtt - vagy gyakorlatialg bárhová, ahol ki van építve a vasút
ha valahol ki van építve a vasút, akár nagyobb egységek utánpótlással ellátását is trivializálja - legalábbis ahoz képest, hogy adott esetben 100km-ekről kell szekéren cűgölni az ellátmányt....
lehetőséget ad páncélvonatok/tüzérségi szerelvények használatára (ami irdatlan nagy képességnövekedést jelentene töredékerőforrásokért - ráadásul nem is tudom, hogy lehetne tisztességes tüzérosztályt másképpe szálítani)

azt pedig továbbra sem tudom sehogy se elfogadni, hogy valahol nem lehet megépíteni a vonalat (USA nagy vasútépítések idején olyan viaduktokat rittyentettek fából, hogy csak ihaj pl) vagy nem lehet megvédeni (keleti fronton folyamatos fenyegetettségben voltak a vonalak, de itt nem áll rendelkezésre se robbanóanayg, se kiképzés, se semmi... ráadásul egy vasútvonal megvédése _annyira_ nem ördöngősség, főleg ezekkel a feltételekkel...)

majd foyltköv :)

bz249 2009.10.05. 11:06:23

Na jó egyet döntsetek el kormánybiztosokat szeretnétek vagy magángazdaságot? Mert vagy államosítjuk a földet, vagy nincs kormánybiztos. Szerintem az első két év után nincs kormánybiztos.

A mezőgazdaságot nem a XIX. századi szintre fejlesztették vissza. Hanem hozzáigazították a kapcsolódó ipari háttérhez. Az ugyanis nem egy-két hét alatt épül ki nulláról, szakemberek nélkül. Amúgy a mezőgazdasági termelést a világháborúban, ha jól tudom baromi egyszerű módon növelték meg (már ahol tudták, mert azért a jellemző a jegyrendszer és a fejadag-csökkentés volt): több embert állítottak be (tipikusan hadifoglyokat, akiket ugyan nem lett volna szabad ilyen célra használni, de ettől jó indulatúan eltekintettek).

Fiume és a Monarchia: ugye nem kell részleteznem a különbséget a Kr.u. XIX. század végi és a Kr.e III. századi világpiac által nyújtott termékek között. A mezőgazdaság így is túltermel (valószínűleg a kvótatárgyalások az ómagyar parlament legérdekesebb vitái), a Felvidéken (közelebb!) ott a legtöbb alapvető érc. Egy 400km hosszú, hegyen-völgyön átmenő vasútnak nincs gazdasági értelme. Máshonnan sokkal olcsóbb beszerezni az árut.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.05. 11:08:51

1. Alapkoncepció, hogy Ómagyarországnak önmagában működőképesnek kell lennie, ezért a fent felsorolt dolgokat nem szerzik be kereskedelemből az első harminc évben, főleg fát, érceket és élelmiszert nem, már csak azért is, mert azt helyben ki tudják termelni.
2. FIume periféria - már részleteztük. Most. Még. Ennek minden velejárójával.
3. Az indulatoskodást én sem értem, azt sem, hogy még mindig azon a földrendelet-tervezeten megy a pörgés, de egész egyszerűen negligálom most már, egy kitalált világon indulatoskodni és személyeskedni azért már súlyos.

drazsé 2009.10.05. 11:30:21

@szs.:
1. önmagában működőképes az egy dolog, nade plusz erőforrás? tehát a képességet érintetlenül hagyjuk, azonban ennek köszönhetően átcsoportosítunk?

2. perifériának periféria, azonban akkor is ómagyar város - méghozzá nem is anynira kicsi
szóval megérteni megértem, csak nem tudom elfogadni :)

3. ne felejtsd el, hogy anno a CIV és tsa pont emiatt lett végtelen népszerű... az emberekből nagyon hamar előjön a tudatlatti zsebnapóleon és hát.. (mielőtt még személyeskedésnek venné bárki is, igen, belőlem is, sőt, hajaja! ja, és még egy dolog: mindíg a matematikusok nyernek a taktikusok fölött!)

drazsé 2009.10.05. 11:58:37

@bz249:

a kormánybiztos nem feltétlen egynelő az államosítással :)
sőt, egymaga nem is képes egy komplett szektort, pláne, ha nem duzzasztjuk fel hozzá a bürokráciát (isten ments!) adott esetben csak kiadja az irányelveket, az elvárásokat és ellenőriz - nem is kell feltételen lövetnie...
(mondjuk ilyen szempontból utána kellene néznem hogy működött németo gazdasága a vh utolsó, felfuttatott ipari termeléses időszakában, mert arra emlékszem, hogy Speer és gazdasági minisztérium és direktívák - meleltte magáncégek, verseny, stb, vagy USA hadigazdasága)

ipari háttér erre nincs... mint arra pont teddy mutatott rá, nincs lószerszám se, nem hogy ló
talán még kasza sem jut mindenkinek....
ipari háttere - már amennyi ott volt - a gépesített mezőgazdaságnak volt inkább

2 vh esetén pediglen (konkrétan dániáról olvastam, de elfelejtettem a címet) nem a hadifoglyok bevonásával növelték meg, végtelen egyszerű módon, az erőforrások átcsoportosításával, amit egy dolog tett lehetővé: létrejött egy hatalmas piac, ahova termelni lehetett (németo. és a wehrmacht)

a fejadagcsökkentések leginkább annak voltak köszönhetőek, hogy egyrészt összeomlott a szállítási rendszer, másrészt meg közvetlen háborús cselekmények miatt megsemmisült a termés (átment a front ott - keleten ez nagyon durva méretekben, ipari módszerekkel)

az, hogy gazdaságilag nem indokolt, bármikor elfogadom (bár ha élelmiszerfölöslegünk van, akkor lehet exportálni is :) ), azonban legalábbis katonailag nagyon indokoltnak tartanám - függetlenül a költségvonzatától (ami, teszem hozzá, meglehetősen virtuális is lehet)

teddybear01 2009.10.05. 12:07:39

@bz249: @drazsé: Az alapkoncepció az lenne, hogy az állam, mivel más most erre nem képes, felépít egy valamennyire működőképes ipari rendszert. Mivel csak egyetlen ipari körzettel rendelkezünk, az Átkerült Területekkel, amelyben alig van ásványkincs, az alapanyagok túlnyomó többségét más területekről kell beszerezni.
Ehhez valahogy fel kell építeni a megfelelő szállítási útvonalakat. Ez ahol lehet és főleg eleinte a hajózásra épül, de mivel a hajózás nem mindig működik(pl. télen nem), valamilyen megbízható és gazdaságos módon kell történnie. Ezért amint lehetett, a vasút vette át ezt a szerepet, mert minden időben, és olcsón szállít nagy távolságokra mindent.(az más, amit a való életben csinálnak a vasúttal)

Ami Fiume szerepét illeti: Egyrészt a legnagyobb ómagyar kereskedelmi központnak kell lennie, mert itt találkozik az ómagyar és az ókori mediterrán piac; Másrészt a nagy-távolságú ómagyar kereskedelem alapkikötője is egyben.

Ómagyarország ugyan önellátásra kell hogy berendezkedjen, de vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet előállítani itt. Ilyen például a gumi, ipari gyémánt, déligyümölcsök, kávé, kakaó, bors, és még sok más. Ezeket szintén Fiumén keresztül kell beszerezni, mert másfele drágább és esetlegesebb.

teddybear01 2009.10.05. 12:22:22

@szs.: A földek államosítása minden időben komoly hiba volt, mindig termeléskiesést jelentett. Ezt most semmiképp nem engedheti magának meg Ómagyarország. Még nem. Majd később, ha valahogy stabilizálódik az ipar, és nem kell félni a külső ellenségtől sem. Bár akkor sem okos.

Ami a 19. századi termelési módszereket illeti, nekünk az visszalépés. Újra fel kell építeni egy termelési rendszert a semmiből, egy éven belül. Ugyanakkor az átkerült traktorok, kombájnok meg a tárolóhelyeken rozsdásodnak, mert a vezetőség nem akarja használni a kész, működő rendszert.

A 19. századi módszerek elterjesztése a szövetségeseink között az emancipálás egyik része lehet. Ebben az időben még maximum faekével szántanak, ha szántanak egyáltalán. Mert, ha jól emlékszem, Egyiptomban még csak elszórták az áradás után a vetőmagot, és az állatokkal beletapostatták a sárba.

drazsé 2009.10.05. 12:24:54

@teddybear01:
jaj, igen, eszembe jutott még egy dolog

kicsit meggugliztam még régebben az átkerült részeket ipar tekintetében, és ipari területek kapcsán a következőt találtam:

két jelentősebbnek nevezhető terület van, egyrészt az esztergom-dorogi (suzuki gyártól gyógyszergyárig) másrészt meg tatabányán (ha jól emlékszem, ott volt pl szivattyúgyár és tsa)

meg elszórtan mindenfelé kisebb üzemek

namármsot szerintem ha lesz, akkor ez a két hely lesz a két nagy (gyakorlatialg egy, mert a távolság nem nagy) ipari központ, lévén alapfeltételek eléggé adottak (sok gép már eleve egy helyen, üzemcsarnokok, infra, stb)

teddybear01 2009.10.05. 12:38:27

@drazsé: Én eleve egynek számítottan Tatabánya és Esztergom ipari övezetét. De a működtetéshez baromira sok nyersanyagot kell ideszállítani, a legyártott árút meg elvinni oda ahova igénylik.

drazsé 2009.10.05. 12:58:12

@teddybear01:
nyersanyag tekintetében nem osztom aggodalmadat:
ötvözőanyagokig bezárólag rengeteg, de szó szerint rengeteg rozsdásodik-hever mindenfelé az átkreült területeken (már egyszer leírtam, de megintcsak: persze, óvatosan kell kezelni a kérdéskört, mert a régi, szép kis rézkábeleket be lehet gyűjteni az oszlopokról, de kérdés, hogy akár 2 év múlva nem e rakhatjuk majd vissza... de az autópályák korlátaival nincs ilyen jellegű fenntartásom :) )

amit igazán problémásnak érzek, az az energiaellátás... mert kellene hozzá egyrészt villamos energia (ami még a megoldhatóbb közé sorolok, lévén azt még csak-csak) másrészt meg gáz... egy nyamvadt hengermű nem is tudom, hány m3 gázt fogyaszt el per óra, és eléggé folyamatosan megy...

és ezt ki se lehet igazán váltani, attól tartok

teddybear01 2009.10.05. 13:24:08

@drazsé: A hengerművet nem muszáj gázzal fűteni, koksszal is lehet. De gázt is tudunk keríteni, ha akarunk, de ez sikamlós talaj. :)

Viszont: Egy tonna alumínium előállításához kell 4 tonna bauxit, amiből timföldet kell csinálni előbb, 600 kiló szén(az olvasztókohó elektródáihoz), 80 kiló kriolit(ami katalizálja a folyamatot), és 22000kWó áram!

Ehhez olcsón előállítható villamos energia kell, baromi sok! Ahhoz meg erőművek, mindenféle.

teddybear01 2009.10.05. 13:30:26

@drazsé: OK, van ócskavas pár száz tonna. begyűjtöttük jókor.

De gondold csak el, mennyi vas kell egy kilométer sínhez? Mennyi kell a Mária-Valéria híd újjáépítéséhez? Hajókhoz, gépekhez, erőművekhez, stb.

És ez csak a vas.

Hamarosan kiégnek az izzólámpák. Pótlásukhoz volfrám kell, ami nem nagyon van.

drazsé 2009.10.05. 13:54:50

@teddybear01:

huh, valóban, nem is tudom, miért éreztem kizárólagosnak a gázt .. és tényleg sikamlós téma :)

természetesen sok tonna acél kell mindezekhez, de rengeteg van szertezét, javarészt "kitermelhető" állapotban - vagy akár hasznosítható állapotban (pl: felesleges, sehova sem vezető iparvágányok, tartályok, csövek változatos minőségben, méretben és állagban)

megmondom őszintén, erre a kérdésre korrekt választ nem fogok tudni adni, mert fel kelelne mérni, hogy mi és mennyi anyag lehet ott és mi és mennyi anyag szükséges... szóval ez csak ráérzésre ment

(izzólámpák tekintetében szénszálat elő! :) )

teddybear01 2009.10.05. 14:34:57

@drazsé: A szénszálas izzó izzószálához Edison bambuszrostot szenesített el, az sem terem mindenhol.

bz249 2009.10.05. 17:24:03

@teddybear01: lehet az gyapotból is csinálni, vagy bármiből, amiből szénszálat lehet csinálni

en.wikipedia.org/wiki/Electrical_filament

illetve hát még mindig adott a spektrállámpa, mint lehetőség

en.wikipedia.org/wiki/Sodium-vapor_lamp

bár nem tudom higany van-e a Kárpát medencében

teddybear01 2009.10.05. 17:40:29

@bz249: Hispániában vannak cinóber-bányák, abból lehet higanyt csinálni. Hamilcarhoz kell fordulni.

A többi rostféle nem volt elég tartós. A gyapot meg most még csak Indiában ismert.

Wolframitot Felsőbányán(Máramarosban) lehet bányászni.
süti beállítások módosítása