Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Ómagyarország lángokban XVI - Vadány 3.

2012.02.03. 08:30 | szs. | 12 komment

Címkék: ómagyarország lángokban

 - Ómagyarország szükségképpen meg fog gyengülni, már most is meggyengült – simított végig Vadány az asztallapra terített, leselejtezett és hivatalosan megsemmisített iskolai atlaszon. Mint az oktatási anyagokat általában, ezt is úgy készítették, hogy ne adjanak ki vele semmi szükségtelen információt. A Kárpát-medencén túli területek fehéren maradtak, csak pár odavetett szó jelezte, hogy ott is van valami, laknak bizonyos népek. Főleg a tengerpartok vonalát mutató térképekre vigyáztak nagyon szigorúan, még ezen a belső használatra szánt vászontérképen is csak pár odavetett vonal mutatta a Fiume környéki dolgokat. De amennyire fel tudta mérni, a folyók és a hegyek vonala is sok helyen a (rosszindulatú) képzelet munkája volt. De a célnak megfelelt ez is.

A tanár úr szótlanul figyelte a másik kontinensen született férfit. A domboldalba vájt borospincében több gyertya és mécses is égett, a tölgyfadeszkákból készített présházajtó hasadékain sugarakban vágott be a kelő nap fénye. Olyanok voltak, mint két, gyenge fénnyel lüktető, a semmi közepén lebegő arc. A tanár úr vonásai megnyúltak, a ráncai elmélyültek, kiütköző borostája olyan rücskössé tette, mintha a Hold szállt volna le ide a föld alá. A Hold, ami olyan szenvtelenül nézte az éjszaka a világ egyensúlyáért bemutatott áldozatukat.

Vadány a Drávára mutatott.

- Szinte minden erejüket ide koncentrálják – mutatta. - Már most is jelentős erőket csoportosítottak azokra a helyekre, ahol át lehet kelni és folyamatosan érkeznek újabbak. A hivatásos fegyveresek már szinte mind itt vannak, a határokról is átcsoportosítottak sok felderítő alakulatot, még azokat is, akik a mélységi felderítést végzik, be akarnak látni egymás vonalai mögé. A külső határaikat viszont így nem látják annyira, mint szokták.

A tanár úr bólintott. Az egyre erősödő napsütés megnyújtotta az ajtón beszűrődő fénycsíkokat, a leghosszabb már elérte az asztal lábát. Barbár dolog lenne az emberáldozat? töprengett Vadány. Tegnap óta nem tudott szabadulni a gondolattól. Nem érdekelte a gyerek szenvedése, valószínűleg az egész élete szenvedés lett volna, a világ nem az ilyen szerencsétlen, vesztes típusoknak való. Nagyobb összefüggéseiben zavarta a dolog. Barbárságnak érezte, valami régi, primitív csökevénynek, pedig az ő népétől sem volt idegen az emberáldozat, a gyermekek feláldozása. Már jó ideje csak az idő előtt meghalt csecsemőket vagy az anyjukból egészben kikerülő, életet sosem nyert magzatokat adták a Király tüzének, de nem is olyan rég a papok még élő áldozatokkal kedveskedtek az istennek. Sőt, mikor Hamilkár serege feltartóztathatatlanul közeledett a főváros felé a polgárháború utolsó szakaszában, a rémült tanács több tagja is a tűznek adta volna az elsőszülöttjét, de erre végül nem került sor. Talán amiatt lehet ez az érzés, hogy túl sokat voltam az ómagyarok között, gondolta Vadány. Mindent megtettem, hogy én is elhiggyem, ómagyar vagyok és a furcsa gondolataik túlságosan mélyen fertőztek.

- A határaik mentén élő törzseket is igyekeztek a barátaikká tenni – jegyezte meg a druida.

- Tudom – felelte Vadány. - De ez azt is jelenti, hogy nem tudták emancipálni őket, különben azok a törzsek is beköltöztek volna a védett határok mögé. Rendszeresen élelmiszert adnak nekik, értéktelen árukat, szerszámokat, ez gyakorlatilag védelmi pénz, hogy a barbároknak ne legyen okuk ómagyarokra támadniuk, viszont erősebbek legyenek, ha rajtuk keresztül akarnának mások az ómagyarokra támadni. Ha több zsákmányt remélhetnek, vagy elmaradnak a szállítások, ott lesznek a támadók első vonalában.

- Lehet – hagyta rá a tanár úr.

- De nem ez lesz a fő front – folytatta Vadány. - Hanem az, ahol ómagyar harcol ómagyarral, minden kilőtt golyó, minden elhasznált liter üzemanyag a mi nyereségünk. Minél tovább csinálják, az a világnak csak annál jobb. Tehát azt kell támogatnunk, aki gyengébb, azt kell támadnunk elsősorban, aki erősebb.

- Folytassa.

Az első fénycsík elérte a térképet. A fehér abrosz hidegnek, élettelennek tűnt alatta, míg a mécsesek remegő fényében sokkal rejtélyesebbnek, mélyebbnek látszott minden.

- Észak nagyobb, fejlettebb, erősebb – mondta Vadány. - Ott vannak az átkerült területek is, a parancsnokságok, a legtöbb gyár, olajkutak, finomítók, bányák. A déliek elvakultak, hogy ezt nem látják. Ha észak minden erejét be tudja vetni, ennek az egész ellenségeskedésnek pillanatok alatt vége lesz és senki nem nyert vele semmit.

- Úgy tűnik, alaposan átgondolta – jegyezte meg a tanár úr.

- Volt rá időm – bólintott Vadány. A fénycsíkot figyelte, ami lassan belevájt Ómagyarország kiszínezett testébe is. Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne. - Ezt csak alaposan átgondolva lehet csinálni. Amit a druidák eddig tettek, az semmit sem ért.

- Nem? - húzta fel a szemöldökét Józsafi. Nem tűnt sértettnek, inkább olyan volt, mintha az óráján az egyik diákja mondott volna valami furcsát és arra biztatná, hogy ezt fejtse ki jobban. Úgyhogy Vadány kifejtette.

- Rengeteg időt, energiát fordítanak arra, hogy kineveljenek vagy beszervezzenek valakit az ómagyarok ellen. Kockáztatnak is, mert minden ilyen kapcsolat azzal a veszéllyel jár, hogy felfedezik és felgöngyölítik azt a szálat, ami az egész mögött áll. És mindezt mire pazarolják el? Valami ostoba merényletre vagy szabotázsra, ami az ómagyar gazdaságnak vagy hadseregnek szúnyogcsípés csupán, az emberek már szinte megszokták és csak annyit érnek el vele, hogy szigorítják a szűrést, több forrást fordítanak az elhárításra és hasonlók. És támogatják azokat, akik a kelta törzsek területeit támadják. Hány gall halt meg a rómaiak hadjárataiban? Hány ómagyart öltek meg ezért cserébe? Jut ezer gall egy ómagyarra? Vagy tízezer?

Józsafi bólintott.

- Mond valamit – ismerte el. - De nem lát mindent.

- Ez egyértelmű – hagyta rá Vadány.

- Az ómagyarok azt hiszik, hogy van valahol egy fő druida, aki irányít mindent, már vagy háromszor bejelentették, hogy végre megölték és győztek. De ezzel csak azt árulják el magukról, hogy nem tudnak semmit a druidákról és az ellenállásukról. Nincs fő druida. Még egy laza szerveződés sincs, ami bármit is összefogna.

- Tudják, hogy nincs – világosította fel a tanár urat Vadány. - De a propagandában sokkal jobban hangzik az, mintha lenne. Aki ismeri a keltákat, az tudja, hogy az „összefogás” meg a „közös vezetés” nem jöhet szóba, ha róluk beszélünk.

- Így van – sóhajtotta Józsafi. - Térjünk a lényegre. Mit akar tőlem? Be akar állni hozzám?

- Talán egy kis időre – felelte Vadány. - Engem nem azért küldtek ide, hogy katona legyek, hanem azért, hogy hadvezér. Tudom, hogy mivel lehet a legnagyobb károkat okozni az ellenségünknek, maga pedig el tudja érni azokat, akik ezt végre is tudják hajtani.

- Nem érti, hogy működnek a dolgok – sóhajtott még egyet Józsafi.

- De értem – jelentette ki Vadány. - Keveseket tud közvetlenül irányítani és azok se valami értékes harcosok, láttam őket tegnap. De üzenetet, tanácsot sokak számára el tud juttatni. Erre van szükség. Hogy ne ostoba, hősiesnek tetsző támadásokra pazarolják el az életeiket azok, akik az ómagyarok ellen harcolnak. Két emberöltőnyi idejük volt rá és nem jutottak vele semmire. De most eljöhet az idő.

Józsafi furcsán mosolygott.

- Maga tényleg jó propagandista lehet – állapította meg.

Vadány megvonta a vállát.

- Lehet, hogy az voltam. De annak vége.

- Szétküldöm azt, amit akar – ígérte Józsafi. - Nem fog gyorsan terjedni, eleinte nem. De ha eljut a bárdokhoz, akik a külső területeket járják, akkor eljut mindenkihez. Nem csak a véreimhez, hanem mindenkihez. De hogy mit kezdenek vele, az már csakis rajtuk múlik.

- Csakis rajtuk – visszhangozta Vadány. Kicsit odébb húzta a térképet és magyarázni kezdett. - Olyan háborúba kell vinnünk az ómagyarokat, amire nincsenek felkészülve. Vagy kettőbe. Nincsenek felkészülve arra, hogy egy hozzájuk hasonló ellenféllel rendes háborút vívjanak, az állandó fegyveres erőik erre elégtelenek. A területvédelmi erőktől fogják elvonni azt, ami hiányzik. Nekünk nem szabad a fegyvereseikre támadni, azt elvégzik egymás közt. Ki kell figyelni, hogy mi az, ami védtelenül marad és azt támadni. Minden számít, a legkisebb kár is. Minél kisebb, gyengébb a célpont, annál kevesebb a kockázat. Dobjanak döglött állatot az ómagyarok vizeibe, kútjaiba. Vágják ki a fáikat a gyümölcsöseikben, vagy az is elég, ha csak lehántják róluk a kérget. Vágják el a kábeleket, amiket a telefon vagy az áram megy. Döntsenek fákat az útjaikra. Gyártsanak mindig felfelé álló vastüskéket és szórják tele az utakat azokkal. Rongálják meg a vasútat, tegyenek rá rönköt, sziklát, tekerjék ki a síneket fogó csavarokat vagy égessék el a talpfákat. Éjszaka gyújtsanak nagy tüzet a hegytetőkön és meneküljenek el onnan, ez félelmet kelt majd az emberekben, nem tudják, mit jelent. Vadásszanak védtelen utazókra, akik azt hiszik, szabadon közlekedhetnek, mintha béke lenne, majd hagyják a holttesteket jól látható helyen. Ha találnak olyan falut vagy telepet, aminek nagyon meggyengítették az őrségét, szervezzék meg a lerohanását egy éjszaka és pusztítsák el teljesen. Mit fog érezni az a katona, aki azt hallja, hogy a családja veszélyben van és ő nincs ott, hogy megvédje? És ne akarjanak hősök lenni és ne akarjanak gazdag zsákmányt. Óvják az életüket, tartogassák későbbre a hősiességet. Érti, mi az üzenet?

- Értem – bólintott Józsafi. A vonásai megkomorodtak, a réseken betörő napfény mély árnyékokat hagyott a ráncai között.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr954054882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2012.02.03. 08:57:09

uhh.. partizánháborút nem baráti területen? ebből nagy rápacsálás lesz, a durvábbik fajtából....

bz249 2012.02.03. 10:45:20

@drazsé: eppen ez lehet a derek karthi ugynok celja... mentsegere szoljon, hogy ezt nyiltan elmondta. Mar azt a reszet, amelyik a druida uriemberre tartozik.

drazsé 2012.02.03. 11:13:56

na, az előző posztban fellángolt vitát itt folytatnám (de tényleg, nem kell egymás torkát átharapni...)

elnagyolt lesz meg minden, de vélemény ez is :)

először is, ugye beszélünk terrorizmusról.. ez korunk mumusa, de tényleg anynira ijesztő? szerintem nem... egyén számára aki rosszkor van rossz helyen, persze, elég kellemetlen, de állam, rendszer szempontjából múló kellemetlenség

oké, be-bejön egy 911, egy madrid, de jellmezően mi történik? a baszkok baszogatják a baszkokat, az írek az íreket, a muzulmánok meg rendkívül sikeresen a többi muzulmánt (itt vetném közbe, hogy helló, echelon, ha tudtok magyarul, gyertek kommentelni! :) tuti lenne jó pár jó meglátásotok)

persze, egy kényelmes, nyugati jóléti demokráciának ez az egész borzalmas kellemetlen, de nem megoldhatatlan feladat... rendőri eszközökkel alapvetően legalábbis kordában tartható, katonai eszközökkel meg el lehet téríteni az egészet a fenébe

tehát ha a druidák terrorkodnak esetünkben, az baromi kellemetlen, de nem oszt nem szoroz... pláne, hogy ha jól emlékszem az előző évad krimijére, erősen rajtuk van az elhárítás, a tényleges hátországukat meg lelkesen írtják a rómaiak

az idő nem nekik dolgozik - persze, majd lesz másikde hát sze la ví, ahogy a művelt norvég mondaná

nade, ebben a postban most egy teljesen új dologra kérik a "szervezetet" - partizánháborúra

ami egy teljesen más kategória

először is, gyakoraltialg garantált szopás - amire bz is utalgatott, miszerint erős külső támogatás nélkül olyan szinten halott ügy, hogy akár fel is akaszthatják magukat

ráadásul az erős külső támogatás ez esetben minimum a fiumeiek kellenének hogy legyen

(ha kicsit megnézzük a gerilla és gerilla jelelgű hűborúkat, a partiánmozgalmakat, akkor a kép erősen nem támasztja alá a partizánfilmeket...)

szvsz, ha ténylegesen elkezdenek vasútat rongálni, telepeket támadni, egyáltalán, nagyobb szabású műveleteketbe fogni, azzal erősen felülnek a szopórollerre, lévén feltűnőek lesznek, lebuknak, és nem kell hozzá a központi páncélos dandár, hogy elintézzék őket

bz249 2012.02.03. 15:22:13

@drazsé: ha jol sejtem a motivacio a partizanhaborura az, hogy ugyan nagyot fog szivni a szervezet, azonban az omagyar allamnak ehhez aranytalanul nagy eroforrasokat kellene bevetni. Ami bekeidoben nem problema (mert meg az erosen visszametszett hadsereghez kepest is lepkefing... legalabbis osszevetve mondjuk a szkita felkelessel), most azonban ezt csak a frontrol tudjak elvonni.

Nagyjabol hasonlo a helyzet (csak forditva), mint Graf Maximilian von Bolyaki eseteben. O sem jelentene problemat, ha egy sima idoszennyezo lenne. Igy viszont strategia kerdes.

Mezőbándi 2012.02.03. 22:33:52

"félelmet kelt majd az embereknek"

drazsé 2012.02.06. 09:07:19

@bz249:
hát, a motiváció inkább a nyernek/elkergetik a gaz megszállót scenario
amihez nem ártana egy baráti lakosság, amit nem tartok adottnak
sőt, ha elkapják a postást az úton, vagy kisiklik a vonat a nagymamával, akkor egész ellenséges lesz

a másik dolog tekintetében meg akkor lenne igazad, ha azt a felfogást követnénk, hogy minden fegyveres, aki nem a fronton van, az úgymond "pazarlás"
gyakorlatban ez mesze nem így van - a hátország tele van katonával (kiképzés, pihenés, miegymás) és egyéb fegyveressel (teszem azt rendőrök)
és hacsak az összes "kelta partizán" be nem veti magát a pripatyj mocsarakba (amire a helyes válasz: akkor ott maradhattok, marhák) tisztán rendőri erőkkel simán felszámolhatóak a csoportok egyenként, feltéve, ha tudják, hol vannak
márpedig lásd előbb, lakosság között megbújni bajos lesz, erdőn/mezőn hegyelés meg már bajos, amióta egész jó kis drónok vannak, amik akár este is látnak...

Graf von Bolyaki esetében meg - szigorúan szvsz - a stratégiai kérdés ott merül fel, hogy mit tudna kezdeni? nekiáll cirkálóháborút foyltatni ómagyar kereskedelmi hajók ellen? kb kizárt
megtámadja fiumét? nem öngyilkos tipus
bevonul valami "baráti" támaszpontra és ott dekkol? elég valószínű... de akkor mi a fenének kockáztatni bármelyik egységet is?
a fiumeikel a farkukkal gondolkoznak, úgy érzem
hibáztak, elég lett volna, ha szépen követik, hogy hülyeséget ne csináljon és kész

bz249 2012.02.06. 15:26:14

@drazsé: "Graf von Bolyaki esetében meg - szigorúan szvsz - a stratégiai kérdés ott merül fel, hogy mit tudna kezdeni? nekiáll cirkálóháborút foyltatni ómagyar kereskedelmi hajók ellen? kb kizárt
megtámadja fiumét? nem öngyilkos tipus
bevonul valami "baráti" támaszpontra és ott dekkol? elég valószínű... de akkor mi a fenének kockáztatni bármelyik egységet is?"

A kerdes tenyleg az, hogy mit tudna kezdeni. Vagyis a kezdemenyezes nala van es mindaddig amig megvan a hajoja barmit megtehet. Egy klasszikus fleet-in-being/army-in-being szcena. Mert oke, hogy nem kezd cirkalohaboruba, de elvileg megteheti... vagyis a tengeri kereskedelmet ugy kell megszervezni, hogy egy konvoj kepes legyen visszaverni az Esztergom tamadasat. Marpedig konvojrendszert bevezetni akkor, amikor az eszaki szallitasok amugyis megszuntek.

"és hacsak az összes "kelta partizán" be nem veti magát a pripatyj mocsarakba (amire a helyes válasz: akkor ott maradhattok, marhák) tisztán rendőri erőkkel simán felszámolhatóak a csoportok egyenként, feltéve, ha tudják, hol vannak"

Gyakorlatilag az omagyar allam egesz terulete a Pripjaty-mocsarak (a GDP 9x%-at valszeg Egom 50 km-es korzete adja, a maradek felet meg Fiume). A keltak persze foleg a Dunantulon es a Felvideken lehetnek aktivak. Es alapvetoen ok is army-in-being. Vagy utanuk mennek a hatosagok mocsarakba, vagy bevallaljak, hogy az osszes szutykos telefonpozna melle rendort allitanak.

Mondjuk, hogy mi lesz arrol csak talalgathatok.

drazsé 2012.02.07. 10:51:50

@bz249:
Graf von Bolyaki esetében (tényleg, az eset után könnyen lehet, hogy ez lesz a "tengerész-neve" :)) a cirkálóháborút én eléggé kizárnám, mert hát mit is csinálna? anti hajókat lődöz ki? egyrészt pazarolja csak a lőszerét, másrészt meg kit érdekel? sőt, még hasznos is lenne egy kicsit, mert elég villámgyorsan elterjedne, hogy épp dühöng az ómagyar flotta, nem érdemes baszogatni őket...
ómagyar teherhajókat süllyesztene el? kizárt. nincs. elfogyott, soha nem is volt. saját hajóit? majd ha letisztázódott a helyzt, és fiume ténylegesen elszakad, esetleg, de akkor se 100.
utasítja a kapitányokat, hogy irány az alduna? ha elkíséri őket, akkor oké, de egyébként úgyis azt fogják csinálni, amit akarnak... zsákmánlegénységet meg nem nagyon nem célszerű átrakni, mert elfogy a hajó...

ott volt a tökéletes helyzet: egy gyorsabb hajó, rádióval, megtalálta... lehetett volna szépen követni, és a grafot megütötte volna a guta... húzhatott volna valami baráti bázisra, és dekkolhatott volna amíg világ a világ és le nem rendeződik a helyzet

partizánok esetében meg ha tényleg egész ómagyarország pripatyj mocsár, akkor meg ki nem szarik bele? pláne, hogy jelen esetben a meglehetősen barátságtalan lakosság is fel van fegyverezve és nehezen tűri a macerálást
(ja, igen okoznak majd veszteségeket, lesznek civil áldozatok, jelentős anyagi kár, de ha kisiklatják a szerelvényt, amin a nagymama utazott, akkor a dühös unokák nem lesznek megértőek és keresgetni fognak)
ha meg nagy csapatot sikerül összeverődniük, akkor nem kell hozzá lottó ötös, hogy megtaláélják őket, és hello, világ!

gyakoraltialg az első tavaszra megoldódik a probléma magától

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.02.07. 14:45:25

Adalékként: teherhajók ("kereskedelmi hajók") vannak, amik a különféle ómagyar bázisok, kirendeltségek ellátását végzik illetve bizonyos árucikkeket szállítanak, de korlátozva, csak ómagyar fogyasztásra olyanokat, amiket máshonnan nem igazán tudnak beszerezni. (Direkt távoltartják magukat a torta azon szeleteitől, amit anti kereskedőhatalmak tartanak a kezükben, mert a központi kormány nem akar felesleges feszültséget, nekik a tengeri jelenlét egy szükséges rossz.)

drazsé 2012.02.08. 10:31:24

@szs.:

nem hiszem, hogy ez különösebb számít a gróf szempontjából... csak úgy, "stratégiai" megfontolásból nem fog elsülyleszteni egy ómagyar(!) hajót, lévén még rövidtávon is saját lábába lőne vele csak

viszont: idő van, hé!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.02.08. 12:10:14

Valóban idő van, intézkedést foganatosítok. :)

teddybear01 2012.02.09. 10:29:40

Itt megint rossz analógiáról van szó. Partizánháború csak akkor lehetséges, ha két körülbelül egyforma technikai fejlettségű ellenfél harcol egymással.

A jelen helyzet leginkább a 19. századi indiánháborúkra emlékeztet. A kelta törzseknek nincs egységes irányítása, és képtelenek lőfegyverek előállítására. Sem reguláris, sem irreguláris hadseregük sincs, csak törzsi harcosaik.
Az amerikai polgárháború is hasonlít a kialakult helyzetre, bár az erőviszonyok különbségei sokkal nagyobbak.

Fiume ugyan kiemelt gazdasági struktúrájú körzet, de korlátozottak az erőforrásai. Számításaim szerint legfeljebb egy hadosztálynyi szárazföldi katonai erő fölött rendelkezik, meg persze ott van az Adria Svadron is. De a hadi flotta gyakorlatilag nem használható a szárazföldi harcokban. Esetleg mondjuk támadhatnának a Dunán, de a nagy merülésű tengeri hajók nem tudnak átkelni a Vaskapun. Szörémvár elpusztítása meg csak minimális veszteség.
süti beállítások módosítása