Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Gondolatok a kriptában

2008.11.20. 21:03 | szs. | 16 komment

Címkék: vallás esztergom kelták szs

Ma reggel erőgyűjtés céljából kizsilipeltem az Adalbertből. (Kettős őrség, egy, hogy kiengedjen, egy másik, hogy felengedjen a várba, de mivel a papírjaimra egy katolikus pecsétet is kaptam, simán vettem mindkét akadályt. Sőt, még a cuccaimat is visszaadták a kilépéskor.) Muszáj volt egy kis friss levegőt szívnom meg kiszakadnom a benti szerencsétlenkedésből.

Tegnap sikerült egy rövidet telefonálnom apósomékhoz. Mindenki jól van, anyósomat is hazaengedték pár napra a szükségkórházból, már kellett is neki, mert elég csúnya dolgokat látott és azért annyira nincs hozzászokva az ilyesmihez. Próbáltam Zsombornak is beszélni valamit a telefonba, állítólag felcsillant a szeme. Hiányoznak, a születése óta nem volt még olyan nap, hogy ne láttam volna. Hát most van. Viszont a tegnapi fejadagomba valahogy belekeveredett egy üveg mogyoróvaj, egy darabig csak néztem, hogy ilyen is van. Azelőtt is ritkán lehetett kifogni, most meg a kezembe nyomják - úgy vettük észre, hogy ilyen "luxuscikkekel" is próbálják honorálni, hogy szenvedünk a keltákkal. A hét végére pl. fogkrémet ígértek.

 

A Duna felőli várfalhoz sétáltam és nézelődtem egy kicsit. Furcsa volt, hogy a túloldalon Párkány és a szépen felszántott, megművelt földek helyett összefüggő erdőség húzódott, bár pár napja kissé tarkították a képet egy sündisznóállásszerű hídfővel a félbemállott híddal szemben. A Sacco óta már nem csak ideát figyelik a korábban jó védvonalnak tartott Dunát, hanem odaát is folyamatosan járőröznek. De nem csak ezért vannak ott a katonák és a keményebb polgárőrök, hanem Egom faellátását is a Dunán keresztül próbálják megoldani. Komoly fegyveres biztosítás mellett döntik a brigádok a túlparti fákat kissé fentebb, majd hevenyészett tutajokká összekapcsolva őket úsztatják át a sodrással és pár kishajó segítségével az Egomi oldalra, ott helyben össze is vágják őket, majd kisebb adagokban, kézikocsikkal és egyéb benzinkímélő módokkal terítik a városban. És még csak egy "tutajos" veszett csak a hideg vízbe, ami állítólag egész jó arány.

 

Az órámra néztem és elindultam visszafelé. Horgaytól nagy nehezen sikerült időpontot kapnom egy "kihallgatásra", tegnap annyira tele lett a hócipőm, hogy úgy döntöttem, megmondom neki a frankót, akkor is, ha rögtön statáriális bíróság elé állít pofázásért. Bár, amennyire észrevettem, annyira nem biztos a pozíciója, talán ezt próbálja kompenzálni, ráadásul eredményeket várnak tőle, azok meg így nem lesznek. Elköszöntem a kissé odébb őrködő aknavetősöktől, majd az Adalberthez levezető lépcső felé vettem az irányt.

 

Az a helyzet, hogy Horgay begyűjtött pár ellenállóbbnak gondolt nyelvtanárt (mint kiderült, engem a kispapok javasoltak neki, de már mondtam nekik, hogy ezen tettüket ne felejtsék el mihamarabb meggyónni), beosztotta őket egy-egy elfogott szerencsétlen kelta mellé, hogy egy héten belül állítsuk össze az alapvető kommunikációhoz szükséges szókincset. Egy főiskolai tanár volt a csoportunk vezetője, ő se tűnt a leggyakorlatibb embernek. Képfelismeréses módszer - ez volt a kreálmánya. Tárgyakat, képeket mutogatunk a keltánknak, feljegyezzük, mp3 lejátszóval rögzítjük, mit mond rá, majd utána ezt rendszerezzük és kész is. A kezdet nehéz, de utána beindul a "kommunikációs lavina", egyre több szóra még több ragad, és királyok is vagyunk. Itt most mondhatnék egy csúnyát.

 

Már az elején sem kételkedtem abban, hogy gond lesz, de mikor leereszkedtünk az Adalbert föld alatti szintjeire, már biztos voltam benne. Egyszer jártam már errefelé, amikor valami konferencia miatt kipaterolták a kispapokat a fenti termekből. Vadiúj, csillogó liftek, mágneskártyás kapuk, mintha az U.S.S. Enterprise fedélzetén járna az ember. Már ha égnek a lámpák. Vészlépcsőn, teszkós tekerős lámpával a kézben, hasonlóan pazar világítással odalent már egész más hatást kelt. Komolyan, a Bazilika altemploma vidámpark ehhez a sötétbe vesző négyszögletes hangulathoz képest - ráadásul nem értettem, miért kell itt "tartani" őket. Rá is kérdeztem, aztán valahogy kibírtam röhögés nélkül a "biztonsági okból" jellegű választ. Szerencsére azokban a termekben már nem spóroltak a világítással, durva lett volna, ha a pár percenként feltekerésre szoruló lámpával kellett volna keresgélni a páciensünket a sötétben. (Szerváltak pár napelemet a tetőre, pár rendszert ellátott, de nem túl üzembiztosan.) Az ajtó előtt két fegyveres őr, az egyik karabéllyal, a másik tomfával és sokkolóval, ő jön majd be velem. Illetve velünk, mert a kísérő kispap is ott lesz a háttérben, őt ismeri a legjobban a keltánk. Belépés előtt fertőtlenítő kézmosás, lábzsák, büdöspermet, arcmaszk. Már így is több fogoly meghalt valami banális betegségben és az egészségügyiek is mintha szabotálták volna a gyógyszerek adását, ha keltákról volt szó. Ahogy végignéztem magunkon, valami béna ufós film jutott eszembe, ahol elrabolt embereket vizsgálgatnak. Üdv a másik oldalon...

A szerencsétlen fiúról, tizenöt, ha lehetett, már nem is beszélve. Több világ és annyi év választott el minket, amit igazából még én sem tudok felfogni, hogy ő meg hogy bírta ki eddig ezt ép ésszel, azt nem tudom. Meg azt se, hogy én gutaütés nélkül. Az őr első kérdése amúgy az volt, hogy igénylem-e a lábbilincset.

- Kösz, megvagyok nélküle - feleltem értetlenül.

- Mármint a barbáron - intett az ajtó felé. Mert, mint kiderült, van pár kolléga, aki szinte mozdulatlanra bilincselve ömleszti kifelé a szavakat a keltájából, biztos-ami-biztos alapon. Én kis veszekedés után a standardnak számító karperecet is leszedettem a gyerekről, bár az őr morgott, hogy ennek nem lesz jó vége. Frászt. Persze sokra így sem jutottunk, mire is jutottunk volna. Az őrt látható rettegéssel figyelte, engem tartózkodó kíváncsisággal, a sarokban meghúzódó kispapot, akitől ruhát, az ételt és pár érthetetlen, de talán érezhető jó szót kapott, már-már szinte közömbösen.

- Kivigyem a lavórt? - kérdezte az őr. - Úgy érzem, beleszart.

 

Szóval bejelentkeztem Horgaynál és felkészültem arra, hogy Fejenagyhoz hasonlóan lehet, egyszer számomra is eljön az az év, amikor negyvenedikszer élem meg a krumplikapálást. De ha a karrier ezt jelenti, akkor inkább a krumpli. Meg a favágás.

Aztán, legnagyobb megjelenésemre, egyikünk sem emelte fel a hangját.

- Ez egyre inkább nyilvánvaló - intett fásultan az előtte fekvő beszámolókra és röhejes szótárkísérletekre a százados, amikor kifejtettem neki, hogy mekkora rakás micsoda az, amit épp csinálunk. Majd, ha már belejöttem, felvázoltam neki azt, hogy ha gyorsan és hatékonyan akarnak nyelvet tanultatni, akkor az arra fogékony embert, szakembert anyanyelvi környezetbe kell helyezni (ez jelenleg elég necces). Amit meg mit csinálunk, az ennek pontosan a fordítottja. Meg talán kínzás is, bár volt egy olyan sejtésem, hogy ez valahol az utolsó szempontok között van.

- Ezt írja le nekem - tolt elém egy A4-est a százados.

- Mit?

- Amit most mondott. Ezt az anyanyelvi akármit. Ez lesz a maga beszámolója. Esetleg szüksége van hozzá valamire?

- Felhozathatná azokat a szerencsétlenek a napfényre - javasoltam.

- Annak semmi köze ehhez - bökött az üres lapra, majd egy olcsó tollat is elém rakott. - És különben is őket védjük vele.

 

Úgyhogy a keménykedésből végül egy telefirkált lap lett, majd egy nagy beszélgetés este a keltámat gondozó kispappal az Adalbert folyosóján álló fotelekben ülve és épp csak cukrozott teát kortyolgatva. Kérdeztem, hol vannak a többiek, azután elcsodálkoztam, hogy a katolikusok mennyire feltalálták magukat az új helyzetben. Egyrészt az Adalbert átadása, ahol talán a jövőt illető legfontosabb dolgok forrják ki magukat éppen, úgy, hogy végső soron az egyház üzemelteti az intézményt (áram a konnektorban, hol van még ilyen?), másrészt az egyházszervezetre építve komoly ellátó- és segítőhálózatot építettek ki, együttműködve a VB-kel, felajánlva ingatlanokat, embereket, koordinálva az elosztást, gyűjtéseket rendezve, pár helyen a VB-k egyenesen átadtak egy csomó dolgot, annyira hatékonyan csinálták. A többi kispap is kint van valahol vidéken, helyi plébániákra rendelték őket. Eszembe jutott, hogy a csentőfai templom is gyűjtött ruhákat és egyéb tartós dolgokat, egy szatyornyit mi is küldtünk. Akkor az nem egyedi akció volt. Na meg volt valami, amit meg akartam kérdezni, csak nem tudtam hogy körülírni. Így inkább megkérdeztem úgy, ahogy esett:

- A kelták meg vannak már keresztelve?

- Ö... - Egy pillanatra zavartan másfelé nézett, majd halványan elmosolyodott, elvégre ismertük egymást. - Hivatalosan nem.

Azzal kortyolt egy nagyot a teájából.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5780187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2008.11.20. 21:33:38

Vajon az élő kelta nyelvek (ír, breton) ismerete mennyi előnyt jelent? Nem mintha ezek olyan ismertek lennének persze...

A szótáras megoldás helyett talán az ókorban is használt jelbeszédes verziót lehetne elővenni, amíg nem biztonságos a kelták közötti élet. Persze ez csak igen limitált kommunikációt jelent, de tapasztalt Activity játékosok jobb eséllyel tudják kiszedni a fontos infókat egy együttműködő alanyból, mint amennyi egy gyors kelta-magyar szótárnak van, ha nyilván ehhez sem a legjobb a zárt környezet.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.20. 21:47:37

Annyira nem ismerem az "élő" (életben tartott) kelta nyelveket, de 2300 év rengeteg idő egy nyelv életében, ráadásul az ókori kelta nyelv sem volt egységes, és a mai kelták egy egész másik tájékról éltek túl, elég nagy viharok és nyelvi behatások közepett. De hátránynak nem hátrány, persze.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2008.11.21. 03:56:44

"mp3 lejátszóval rögzítjük" :D

mnandy 2008.11.21. 07:29:59

Ez miért is vicces?

Ma már nem is kapni másmilyet:

Jújesbéjos, rögzítősis, megmég rádiós (aminek a műsorát is veszi, mp3-ba), és usbon át nyomja a pécére.

Ma már, ha mobilt veszel, tanácsos megkérdezni, a biztonság kedvéért, hogy:
- Tessék mondani, és _telefonálni_ azt lehet vele?

Éjjen a marketing-droidok által hype-olt szinergia...

:(

xstranger 2008.11.21. 10:48:03

A nyelv strukturaja nem valtozik hosszu ido utan ugyhogy akar az angollal vagy a nemettel is lehet probalkozni.

Champollion is ugy fejtette meg az oegyiptomit hogy rajott hogy a ma is beszelt kopt nyelvhez hasonlit.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.21. 11:29:34

apropó, energiaellátás

elég nagy terület került át ahhoz, hogy legyen jó adag napelem, napkollektor meg még több

nyilván iskola is került át, tehát jó esetben van fizika szertár, ahol megtalálhatók a különböző generátorok, transzformátorok, ehhez már csak egy ügyes kezű emberke kell, aki szélkereket csinál

ha meg tél lesz, és úgyis fával kell fűteni, mert nem lesz más, hát egy kezdetleges gőzturbinaszerű vacakot majdnem minden háztartásban össze lehet dobni (már ahol megoldható a fatüzelés), ami megintcsak ad némi áramot
nem túl sokat, de alapvető dolgokra, mint pl. néhány villanykörte, a hűtő, vagy a pc-k töltése, bőségesen elegendő

márpedig az átkerült technikai feszerelések birtokában az ilyesmit röhögve meg lehet csinálni
gányolás lesz, amolyan igazi sufnituning, de gondolom odaát az eredmény fontosabb, mint az esztétika

a nyelvészet szerintem nem olyan vészesen áll, ahogy le van festve
tény, hogy teljesen idegen nyelvet kell elsajátítani, de itt az lehet a gond, hogy túl gyorsan akarják azokat az eredményeket

márpedig a megtorló akciók eredménye miatt, ahol a fegyverek szava elég beszédes volt, szerintem nem szükséges ilyen görcsösen akarni a nyelvi akadályok leküzdését
idővel menni fog szépen

és ismét a hétköznapi életből néhány izgalmas kérdés:
honnan szereznek vécépapírt vagy egészségügyi betétet? borotvahabot, fertőtlenítőszert?

bz249 2008.11.21. 12:44:48

Vinitor: pár megjegyzés

A napelemekben nem bíznék... a szilícium gyártás elég gané vagyipari munka, plusz ha jók az emlékeim némi vákuumtechnológia is kell hozzá. Szóval egy darabig nem nagyon lesz pótlás hozzá (pályáztam a VB-nél egy anyagtudományi kutató intézetre, meglátjuk mi lesz belőle :P ).

Az árammal kapcsolatban, ha az elektromos hálózat nem sérült meg túlzottan, akkor szerintem hatékonyabb az erőműben megtermelni az áramot.

Kevesebb üzemanyag kell a szállításhoz. Az erőművi kapacitásnak meg elégnek kell lennie, mivel az ipar nagyrésze leállt és nagyon sokáig nem is fog a maximum közelében dolgozni. A rendszerirányítás keményebb dió, de egy erőműnél szerintem megoldható a frekvenciakövetés. Ha minden jól megy még a panelok is élhetőek maradnak (amennyire egy panel valaha is tudott ilyet :D ), csak kell pár elektromos hősugárzó.

Don [quote] · http://jatszom.extra.hu/ 2008.11.21. 13:55:11

" márpedig az átkerült technikai feszerelések birtokában az ilyesmit röhögve meg lehet csinálni"
akkor csinálj egyet. csak úgy próbaképp. szerezz egy leírást net nélkül, és csinálj egy olyan gépet, ami áramot termel.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.21. 16:04:33

Don [quote] · jatszom.extra.hu/ 2008.11.21. 13:55:11

azért az nem olyan nehéz. ne felejtsd el, hogy számtalan mérnök és szerelő stb. van, akiknek nem kell hozzá net, hogy egy gőzzel működő erőművet összedobjanak, főleg, ha decentralizálnak, és körzetenként/városkként, kissebb erőművekkel/gőzturbinákkal/vizierőművekkel próbálják az alapellátást biztosítani.

Bazo 2008.11.21. 16:53:07

Don az internet helyett ott van a megyei és a városi könyvtár ahol hatalmas tudás van felhalmozva. Műszaki és egyéb könyvek is vannak + a Suzuki gyár és az Erőmű mérnökei szerintem elég jó kis gépeket tudnak összedobni csak úgy iq-ból. ;)

mnandy 2008.11.21. 18:23:56

bz249 írta:
"A napelemekben nem bíznék... a szilícium gyártás elég gané vagyipari munka, plusz ha jók az emlékeim némi vákuumtechnológia is kell hozzá."

Ez számámra elég meggyőzően hangzik. De mi a helyzet a Sanyo-ban levő, már legyártott készlettel? AnNak mekkora lehet a kapacitása?
És az eddig beüzemelt telpek? Mekkora kapaciátsúak? Meddig lehetnek képesek üzemelni?
És a SANYO gyár milyen jellegű nyersanyag bevitel esetén képes működni? Az kiváltható az adott helyzetben elérehtő nyersanyagokkal?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.21. 18:35:30

Az biztos, hogy a légkondikat egy időre el lehet felejteni. :)

bz249 2008.11.21. 18:43:09

Szóval rövid időre nyilván ok, ha már van... a fő baj azt hiszem az velük, hogy megmattulnak és kb. 10 év alatt drasztikusan leromlik a minősége...

ja amit nem írtam az előbb: a kollektor (mivel ugye az egy fekete bödön) viszont simán mehet...

Az újak gyártásához: szép polírozott üveg lap kell... amire tiszta szilíciumot párologtat, porlaszt az ember 10-6 mbarnál jobb vákuumban.

Szóval a kulcs a tiszta szilícium és a nagyvákuumszivattyú. Ami vagy turbó
en.wikipedia.org/wiki/Turbomolecular_pump
vagy diffúziós
en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_pump

előbbihez nagyon precíz mechanika, az utóbbihoz speciális olaj kell... szóval nem könnyű játék, és Ómagyarország egy darabig nem fog ilyeneket gyártani szvsz (bár tettem rá javaslatot)

bz249 2008.11.21. 18:46:54

Ja és nagyon jó lett a post/bejegyzés. Grat

Jó lenne egy kelta társszerző, hogy az ő szempontjukból is lássuk.

mnandy 2008.11.21. 19:19:58

Aha, háát, ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy ezt a technológiát jó sok időre el lehet felejteni.
Azhiszem, az a kérdés, hogy Dorogon összeszerelés folyik hozott hi-tech anyagból, vagy esetleg gyártás is, a fenti vákuumtechnikák valamelyikével.
És, abban a - számunkra kedvezőbb - esetben, ha a gyártás is helyben történik, akkor melyik, milyen technológiával?
Bár azt hiszem, hogy a nagy tisztaságú szilíciumról pár emberöltőre le kell mondani, akkor pedig mindegy, hogy az olaj hoányzik, vagy a precíziós mechanika...

Hacsak az MVB nem veszi a prioritás lista élére azt, hogy a lehető leghamarabb el kell jutni, lehetőleg egy emberöltőn belül a tranzisztor korszakba. (Tudom: energia, nyersanyagok...)

Én nem szeretnék úgy meghalni, hogy nem érem meg az it-szektor új hajnalát... :)
(Azt hiszem, von Neumann-ék IAS-koncepciójától kell újrakezdenünk, bár fogalmam sincs, hogy honnan lehet hozzá beszerezni az elektroncsöveket. Hacsak valaki le nem mentette ezt:
www.youtube.com/watch?v=gl-QMuUQhVM&feature=related )
süti beállítások módosítása