Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Állatfarm

2008.12.05. 15:00 | Vinitor | 2 komment

Címkék: állat vinitor

November 15. 

Tegnap végre nekiállhattam a gőzgépes tervemnek. Mivelhogy nem én mentem a favágókkal az erdőre, így a délelőttöm szabad lett. Utólag visszagondolva örülök neki, mert az egyik fiatal vadász lelőtt egy keltát, nem messze a brigádtól. Ha én vagyok ott, nekem kellett volna.

Szóval a gőzgép. Az ábra alapján pofonegyszerűnek tűnt, persze valójában nem az. 

Nem bonyolult a dolog, de mi konkrétan sosem tanultunk ilyesmit. A műszaki tudásom legfeljebb a modern gépen minimális szereléséhez, karbantartásához elég, meg hogy lerajzoljam a motor működését ütemenként. Úgyhogy egyelőre nincs nagy haladás, majd ha találok egy lakatost. De azért ígéretes a dolog. Az aggregátorom áramfejlesztő részét leszerelve, és áttéve a gőzgép forgatott tengelyére, gyakorlatilag máris jön az áram. A generátornak aztán tökmindegy, mitől forog a rúd, csak forogjon. 

Beszélgettem a polgármesterrel is a cölöpfallal kapcsolatban. Kevés az ember, kevés az idő, mert lehet, hogy hamar megjön a hó. A fagyott talajba meg hogyan ásnánk le kézi erővel. Na persze, most mindenkinek nyilván nagyon fontos dolga van. Nekem meg úgy tűnik, gyakorlatilag megállt az élet.

- Hozhatnánk embereket máshonnan is, hiszen a lakótelepeket valószínűleg amúgy is ki kell üríteni. Az összeköltöztetésekkel legalább száz embert tudunk még hozni a faluba, és az azért már nem kicsi segítség.

- Ezzel amúgy is lesz gond, állítólag ki lett adva a rendőröknek, hogy a lakosságot logikusan át kell telepíteni. Főleg a határ menti falvakból, és a lakótelepekről, ahogy mondtad. Talán még kétszáz is kerül ide. Élelem persze nem jön velük együtt. Lesznek itt még gondok tavaszig.

Megértem őt is, a falu „vezetőjeként” nagy nyomás nehezedik rá. A rangidős tisztnek tetszett az ötletem, de ő is ezeket említette. Esélytelen télen az árokásás, hogy le tudjuk tenni elég mélyre a rönköket. Ekkor ért utol a polgármester.

- Miklós, te értesz az állatokhoz, igaz?

- Valamelyest igen, volt róluk szó az egyetemen.

- Akkor gyere velem.

Kimentünk a falu túlsó szélére, ahol két domb között bújt meg a régi tsz-major. Most egy vállalkozóé volt a szomszéd faluból. Állatok, növénytermesztés, minden, ami a dologba belefér. A „személyzet” persze a szokásos vén szeszkasznikból állt, rossz soruk lehetett, így kocsma nélkül. Elég aggodalmasnak tűntek. A polgármester beinvitált mindenkit a melegedőbe.

- Na mondjátok el fiúk, amit nekem is!

- Hát szóval, kellene valaki, aki átlátja ezt az egészet. Mi elboldogulunk az állatokkal, de a főnök nélkül elég nehéz lesz kihúzni a telet. Meg hát hallottuk, hogy nincs elég ennivaló, és köztünk legyen szólva, már voltak itt, hogy vinnének disznót, vágásra, értik. Szóval kellene valaki…

- A főnök hol van? Odaát maradt? – de már sejtettem a választ.

-A főnök leányvári volt. Megölték a családjával együtt, még a múltkori gyújtogatáskor. Van itt minden, saját tulajdonban, a lehető legjobb önellátásra. A takarmányból sem lett még eladva egy zsáknyi sem, a búzát akár lisztté is lehet őrölni. De mi nem értük az ilyen szervezéshez. 

A lehetőségek elég jók voltak, a telepet körbejárva határozottan jókedvünk kerekedett. A magtár tényleg meg volt rakva, bőven elég a következő aratásig. Ha megérjük. Malom sajnos nincs, de áram nélkül használni sem lehetne. Van majdnem száz anyakoca a szaporulattal, baromfi, tejelő tehén is jópár. Szóval a helyzet elég jó. Már csak élni kell a lehetőségeinkkel. 

Pár nap alatt képbe kerültem, mit is kezdhetünk a gazdasággal. Elég nehéz volt, mert az őrséget is el kellett látni, közben a hozzám került köteteket is forgattam, mit tudunk hasznosítani belőlük. A múltkori nagy nekikeseredésem óta más taktikát választottam. Módszeresen kerestem egy témát, pl. a háztáji állattenyésztést, és megnéztem, mi mindent tudok összeszedni róla. Ugyanígy a házi hulladékhasznosítást, és még néhány dolgot. A legnagyobb bajt az jelentette, hogy egyedül ehhez kevés vagyok. Több szem többet lát alapon jobban és legfőbbképpen gyorsabban haladnánk. Pár emberrel már beszélgettem erről, miközben a faluban voltam. A héten jött egy „segélyszállítmány”, azaz küldtek ki élelmiszereket a VB-től. Valamint az elektronikai cikkeket beváltva egyéb extra dolgokhoz lehetett hozzájutni. Ez jó ötlet, itt amúgy is csak tönkrementek volna, viszont értő kezekbe kerülve még akár hasznosítható is a bennük lévő technológia. 

A környéken ezután láttak először farkast. Nem is egyet. Az egyik néni portáján valami nagy vérengzést tartott a baromfi ólban, valamit tenni kell, mert ideszoknak azok a dögök a könnyű prédára. A helyzetet fokozandó, még aznap éjjel leesett az első nagyobb hó.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6804570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2008.12.05. 15:42:48

Jó és fontos téma és a stílus is alakul, bár személyes véleményem szerint még mindig egy kicsit "messze vagy" a karaktertől, mintha egy sok évvel később megírt életrajzi könyvből lenne.

Amúgy ez nem is feltétlen hülye nézőpont, a te szereplőd, akár még nagy ember is lehet később, szóval akár meg is jelenhet valami életrajza. Ebben az esetben viszont érdemes lehet kisebb hibákat (nem jó dátum, nem az a szereplő...stb) beletenni a többi történethez képest.

A lényeg azonban, hogy jó hogy van, aki a mezőgazdaság rendbetételéhez is ért.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.05. 21:28:14

a naplóírás soem volt erősségem :S
de már nekem is feltűnt, talán pont ezekkel a szavakkal, hogy "messze vagyok a karaktertől"
köszi az észrevételt :)
süti beállítások módosítása