Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kelta napló - Útravaló

2008.12.15. 15:00 | Ghery88 | 37 komment

Címkék: kelták ghery

Kábé december 1. -8 fok, felhős ég, kora hajnal. Tényleg melegebb van.

 

Fura a hangulat mostanában. Olyan nyomott, vihar előtti csend jellegű. Tegnap például érkezett egy rakás menekült. Nem vicc. Némely férfi lőtt sebekkel caplatott ide. Szarban vagyunk. De előbb azért visszajutnék.

 

Azt hiszem pár hét alatt már reflexemmé vált, hogy a nappal együtt keljek. Tapasztalatból tudom, hogy az önmagukat nem sirató öregek is ugyanígy tesznek. A másik fajta már órákkal azelőtt fent van. Desmonddal hamar összeszedtük az Erzsi néni által nálunk hagyott holminkat. A háziak már vártak ránk két kupac ruhadarab társaságában. Két rend durva téli ruházat volt. Az egyik mintha egy megfakult egyenruha lett volna. A kupacok tetején egy-egy pár vastag gyapjú zokni volt. Már épp kérdezni akartam, hogy ezek honnan kerültek elő, mire Erzsi néni csak mosolygott. Kialvatlannak tűnt, de elégedettnek. Mialatt felöltöztünk – ez Desmondnak különösen nehéz volt – a dolgos öregasszony elkommunizálta a zsákjainkat és eltűnt velük valahová. Pali bá’ láthatólag épp merengett valamin, majd a szerencsétlenkedő Desmondhoz ment asszisztálni. Igyekeztem nem hangosan felröhögni. A lassan kilencven éves töpörödött bácsi felöltözteti a benga barbárt, aki csak néz ki a fejéből és köpni-nyelni nem tud… Végül befejeztük az öltözködést és indulni készültünk. Erzsi néni is visszaadta a zsákokat, egész tisztes súlyuk lett, kíváncsi voltam rá mit pazarolt el ránk. Persze sem visszautasítani, sem megnézni nem lett volna udvarias.

 

Pali bá’ a tanyája határáig kísért minket, majd mielőtt elbúcsúzhattam volna intett, hogy beszéde van velem. Aztán a következő gesztussal elárulta, hogy nem tart igényt a keltára.

- Menj előre Desmond! Majd jövök.

- Jól van. – Azzal elindult.

- Szóval azt mondtad ír katona… - mosolygott szelíden a fess öregúr. – Ide figyelj, Gejza fiam! Mondok én neked valami fontosat!

Bólintottam. Erre megint eleresztett egy halvány mosolyt.

- Csak a Teremtő a tudhatója, miért érezted úgy, hogy hazudnod kell nekem és Bözsének a kilétetekről… És minden bizonnyal a halál torkában lehettél, mert ilyen pocsék hazugságot már régen hallottam. Írek, meg NATO… Katona. Fiam, farmernadrágban te nem az ellenség bőrébe bújt honvéd vagy. Hanem valaki egészen más. Akár báránybőrbe bújt farkas. Viszont ettől eltekintve egy eszes, jóravaló fiú vagy. Nem vagy székely mégis értetted minden szavunkat a maguk teljes valójában. Biztos olvasott vagy. Az alkatodon is látszik, nem vagy te erőszakos fajta. Te a szellem embere vagy. A fegyvered az eszed és a tollad legyen, ne az a kard amivel öltél a minap… Bizonyára mindenre tudnál felelni, mégse teszed. Ez is azt mutatja, többre vagy te érdemes annál, mint amit most teszel. Jegyezd meg, bárhol is jársz, bármit is teszel, neked – a magadfajtának – a nagyobb jó érdekében kell cselekedned és ezt minden esetben vállalnod kell! - itt egy kis szünetet tartott. Látni akarta, felfogtam-e. Reméltem, hogy igen.

- Magamat is efféle embernek tartom. Az Isten megtartott bármi történt is. Ennek bizonyára célja van. Épp csak azt nem tudtam, micsoda, de az igaz ember bízik abban, hogy az Úr majd időben eléri, hogy rájöjjön. Én azt hiszem rájöttem, hogy mi volt az enyém. Mikor egy hónapja összeomlott minden Bözsével úgy döntöttünk, mi kimaradunk ebből. Mindig készen volt az óvóhely. Évekre felszereltem mindennel, ami két ilyen öregnek kellhet. Sok ez nekünk, lehet a tavaszt se érjük már meg… Nektek adtunk minden fontosat. Úgy érzem, találkoznom kellett veled, hogy mindkettőnk sorsa a megfelelő irányba mehessen tovább. Én most elvégeztem a feladatomat, hogy te elvégezhesd a tiédet!

 

Többet nem szólt, csak keményen kezet szorítottunk. Mindig is tiszteltem az efféle embereket. Az is igaz, hogy csak pár órát töltöttem vele és biztosra veszem, hogy sose látom többet, mégis emlékezni fogok minden szavára, amíg csak élek. Mint már említettem semmiféle felsőbb hatalomban nem hiszek. A világot nem teremtették, a sorsunk nincs megírva. Ok-okozat ez egész világ. Minden döntésünk a korábbi döntéseink eredménye és kihatnak a világra. Nem kell túl misztifikálni istenekkel vagy kvantumfizikával. Minden események oka és hatása van. Pali bá’ jó keresztény és bölcs ember. Látja az igazságot és a hitét is ennek megfelelően gyakorolja. Ezért lesz mindig sokkal erősebb, mint én valaha is. Én magamban, a szellemben és a nyers akaratban hiszek. De ezek végesek, a hit viszont nem… Kissé elkalandzoztam. Erről talán majd később írok, bár nem tudom, minek olvasnám el újra, ha egyszer már kigondoltam… Szóval vissza a faluba.

 

Desmondot pár perc alatt értem utol. Én sokkal jobban éreztem magam a távoli jövő múltjából származó katonai relikviában és szerintem Desmond is. Szokásához híven egy büdös szót nem szólt csak mentünk előre a havas tájon. Órákon át. Legalábbis a nap mozgásából ítélve. Ha minden igaz egyenesen nyugat felé tartottunk, balra tölgyes, jobbra a 21. század. Haha.

 

Korán sötétedett. Kezdtem megismerni, milyen az igazi éjsötét. Sehol semmi fény, csak amit a hó vert vissza. Ezért is volt furcsa két gyorsan mozgó távoli fénypont. Desmond szinte azonnal megtorpant. Aztán én is. Ő azért, mert nem tudta mik azok (legfeljebb lidércek). Én azért, mert két elemlámpa a semmi közepén sok jót nem ígérhetett.

 

- Állj! Ki vagy? – kiáltott föl az egyik hirtelen megmerevedett lámpa. Csak én hallottam hozzá egy halk kattanást? Desmondon láttam, hogy inkább térdre esne. Ez most nem lenne szerencsés, hiszen egész magyarosan nézünk ki.

- Ne lőj, magyarok vagyunk!

- Azt a rohadt, kurva tetves életbe! – megint kattanást hallottam, lehet, hogy paranoia. – Maradjatok, ahol vagytok! Csak semmi hirtelen mozdulat!

- Oké, oké… - próbáltam valami használható ötletet keríteni. Csak reménykedtem, hogy Desmond csendben marad. Az alak gyakorlóban didergett. Egy vékony elemlámpa volt a kala csöve alá rögzítve. Asszem szigszalaggal. Ennyi ésszel szabadlábon és fegyverben…

- Kik vagytok? Mi a faszért kószáltok sötétedés után a Gyepűn? Meg akartok dögleni?

- Nyugi van már! Parancsot teljesítünk! – talán elég természetesen mondtam.

- Parancsot? Bazmeg, ne szórakozz velem! Hova valósi vagy?

- Átutazó. Fingom nincs itt mi, merre van…

- Akkor honnan jössz? – erőltettem az agyam, aztán beugrott egy emlék… Autó, tábla… Etyekwood.

- Etyekről. Nincs telefon…

- Faszom már bele a távközlésbe is! Gyuri! Hozzad őket! – és a másik elemlámpa is odatrappolt hozzánk három kelta társaságában. Az egyikük Eadoin volt.

- Gerrí! – kiáltott felém segélykérően.

- Kussolsz bazmeg! – vágta gyomron Gyuri a puskatussal. Desmond megmoccant.

- Hol szedtétek őket össze? – kérdeztem.

- Itt kolbászoltak állig fegyverben. Biztos arra számítottak, hogy Tát és Egom után bejutnak Szárra is… Gyuri inkább lelőtte volna őket, de Morvai parancsa úgy szólt, hogy minden keltát be kell gyűjteni.

- Miért? Ez a Morvai tud keltául?

- Baszod, te tényleg nem idevalósi vagy… Morvai hadnagy felel Szárért. Állítólag Egomban van valami tolmácsuk. Kifaggatják a kis geciket a terveikről, aztán megyünk tankolni!

- Péter te fasz! Ez titkos!

- Mert? Kinek mondanák el? Egyáltalán a haverod tud beszélni?

Tudtam, hogy nem húzhatom soká a dolgot. Valamit lépni kellett. Nem tetszett az ötletem, de elég közel voltak. Desmond csak intelligensen hallgatott.

- Dezső! – böktem oldalba. – Dezső, bazmeg!

- Mi? – szavakkal leírhatatlan volt, mit éreztem akkor, amikor Desmond magyarul kérdezett…

- Elég rozzant vagy Dezső! Biztos cigis vagy, nem kérsz egy szálat? – váltott barátságosabb hangnemre Gyuri.

- Hm.

- Mi bajod ember?

- Mi?

- Bazmeg, nem látod, hogy szopat? – röhögött fel Péter. Itt az alkalom.

- Most!

 

Desmond azonnal ütött. A bal keze ugyan hiányzott, de ott alig fedte valami szövet a csontot és Desmond aztán jó erővel tud ütni. Állon vágta Gyurit, aki tett egy bizonytalan félfordulatot és eldőlt. Én teljes erőből Péter arca felé ütöttem. Talált. Viszont az eredmény eltért a várakozásaimtól. Inkább a meglepetéstől ugrott hátra, mint eszméletlenül esett volna össze. Viszont a többi kelta sem volt rest, egyetlen pillanat alatt vége volt az egésznek. Elszedtem tőlük minden felszerelést, csak a ruhájuk maradt, aztán összekötöztem őket a csuklójuknál fogva a surranóból kirángatott cipőfűzővel. Lehet, hogy meg kellett volna őket ölni, ahogy a többiek javasolták, de ez nem az én műfajom. Lehet, hogy rossz döntést hoztam, lehet, hogy nem. Mindegy. A lényeg, hogy mind a kettőnknek jutott esély az életben maradásra. Az átkerült területek honvédeinek és nekünk, az elfnek és a keltáinak.

 

Reggelre beestünk a faluba. Mérsékelt örömujjongás fogadott minket. Visszatért az elf és Desmond is, zsákmánnyal, de sokan nem jöttek vissza. Túl sokan. Rengeteg dolgom lesz itt még. Pláne a menekültek érkezése kavarta fel életem nyugodalmas állóvizét. Nem tudom, hogy fogunk mindenkit etetni és elszállásolni. Ez azért baj, mert az elfnek ismét csodát kell tennie. Elvégre tele van mágikus tárgyakkal… Továbbá azon is töprenghetek, mi legyen, ha majd egyszer jönni fognak a tankok. Rájöttem, hogy az élet, bárhol, bárhogyan és bármikor vagy, mindig bonyolult.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr64824044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.15. 20:16:17

Az öreg monológja tökéletes. És nagyon szép hangulati íve van az egésznek.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.15. 20:18:23

Láttátok? Triumphator maga nyilatkozott így, kényszer nélkül!:D:P

bz249 2008.12.15. 20:22:32

Jó poszt, az öreg szerintem is ügyes (elsőre kicsit mesterkéltnek tűnt, de valójában pont ettől természetes... remélem érthető amit írni akartam).

Várom a folytatást. Különösen a gellérthegyi "szerződés" ismeretében. Azt hiszem Gherrynek hamarosan igen komoly döntést kell meghoznia.

bz249 2008.12.15. 20:24:01

triumphator: szerintem előbb-utóbb meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy nagyon jó stílusban írsz... remélem ez nem okozott komoly lelki törést. :D

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.15. 20:30:29

bz249
köszönöm, igyexem. de más szép posztjait is szeretem olvasni. és megdicsérni, mert tényleg jók. Ezt is már az adminon láttam reggel, alig vártam, hogy kint legyen a lapon és lehessen legálisan reagálni.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.15. 20:51:34

Ejj, dagad a májam, pedig nem doppingolok és utálom az alkoholt;) Köszi. Apropó, kikerülés. Vicces volt látni, hogy amikor hét fele felugrottam még nem volt sehol a háromra kiírt poszt:D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.15. 20:56:57

Ez nem igaz, hogy nem volt sehol, fent volt a neten, csak mivel valami homályosabb pillanatomban az "Oldalak" közé állítottam be, nem került ki a nyitólapra, de a link ismeretében elérhető volt. Elnézést. Mea culpa, hogy Júlia is értse, Ghery meg majd lefordítja keltára.:)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.15. 20:57:03

Igen, írtam is szs.-nek, hogy "és ezt így most hogy?" (c) Tornóczky A. MTV

bz249 2008.12.15. 20:57:48

Ma nem jött új írás? Reméltem lesz valami ha már itt kell dekkolnom a laborban :(

Niadal Ranien 2008.12.15. 21:52:50

Üdv,

Végre sikerült előkaparni az indapassom, így tudok kommentelni. Először is: Nagyon tetszik a sztori és minden írójának gratulálok, így tovább remélem minimum a készülő (40év+) regény elejéig kitart a blog :D.
Másrészt eszembe jutott pár apróság amire felhívnám a figyelmeteket. Gondolom tudjátok, a krumpli, paprika, paradicsom, kakaó stb, még nem létezik európában, csak ami az átkerült területen volt és ugyanígy rengeteg más növény és állat sem. -pl várható parlagfű elvirágzás keresztül európán-. Kétlem, hogy bárkinek is lenne kakaóbabja, így a csokoládét még úgy jó 100-200 évig (szvsz minimum idő amerikába jutáshoz) el lehet felejteni :D.
Aztán egy kissé dúrva dolog, egész biztosan volt néhány AIDS-es az átkerültek közt, na most ezt a XXI. sz-ban sem tudták gyógyítani, ókorban főleg. Ha kikerül a világba akkor max. 50-60 év alatt kihal egész eurázsia, mert ugye ahol szokás egymás lerohanása és megerőszakolása + higénia nulla... Ezért szerintem a "Keresztesek" egyik lehetséges első missziója lehetne összeszedni és elhamvasztani minden AIDS fertőzöttet (bocsi de egy kontinens élete a tét). Ugyanígy lehet még pár betegség de a HIV-et tényleg nem tudjuk gyógyítani.

Bocsánat a hosszú kommentért, és offolásért. Mivel nem tudtam minden kommnetet átolvasni, lehet, hogy már írt ezekről valaki.

Még egyszer sok sikert az íráshoz, jók vagytok!(Hajrá elf! :D)

Üdv: Niadal Ranien

bz249 2008.12.15. 21:56:37

Nem feltétlen hal ki egész Eurázsia... van pár HIV immunis ember. Sőt jellemzően azok, akik később a pestisre is immunisak lesznek (?).

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.15. 22:08:28

Már az egyszeri influenza gondot fog jelenteni a környező népesség soraiban... És igen, durva népesség kontroll kéne pont a fertőző betegek és a függőségekben szenvedők miatt. (az "ételfüggőség" és éhséglázadás más kérdés:P)De ez nem az én legfőbb gondom lesz. A keltáskodás előnyei, ugyebár:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.15. 22:39:13

Tényleg, Ghery, vigyázz, nehogy te is összeszedj valamit a kelta nőktől!
A parlagfüvön én is gondolkoztam, de az vajon megbírkózik az őserdőkkel és a lápokkal, amik a környéket borítják? Be tud hatolni egy alig háborított ökoszisztémába?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.15. 22:43:19

A parlagfű, nevéhez híven csak a megbolygatott és eredeti növénytakarójától megfosztott parlagon szeret tenyészni. Máshol kevés esélye van.

Szakyster 2008.12.15. 22:59:36

Tehát a most kivágás alatt levő területen szépen el fog terjedni?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.15. 23:09:00

A kelta nőktől egyelőre tartózkodom, hogy miért az már a következő évadban kerül kifejtésre:P

T1GRIS 2008.12.15. 23:24:15

Elárulhatom, én készültem egy december elsejei keltezésű postban megemlékezni az AIDS világnapjáról. Tényleg érdekes kérdés, hogy mi a helyzet egy az óvilágba behurcolt, még az újvilágban is gyógyíthatatlan vírussal.

Amúgy nem is az AIDS-betegekkel van gond, mivel azok úgysem juthatnak többé a gyógyszereikhez, tehát a leépülésük látványos és gyors lesz. Hanem a HIV-fertőzöttekkel, akik, köszönik, jól vannak. Jelenleg (Új)Magyarországon 1583 regisztrált HIV-fertőzött van (friss, szeptember legvégi adat az Országos Epidemiológiai Központtól), ebből nem tudjuk, hány AIDS-beteg és hány Komárom-Esztergom megyei van. A tényleges fertőzöttek számát ennek 4-5-szörösére beczülik. Vajon hány HIV-pozitívunk lehet?

T1GRIS 2008.12.15. 23:25:37

Nahát, Ghery homár! Ez nem nagy titok, én már eddig is gyanítottam. :DDD

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.15. 23:29:11

T1gris, ne má... (Ghery, te meg ne adj ennyire magas labdákat...)

T1GRIS 2008.12.15. 23:35:20

Na jó, akkor visszaszívom, hátha sérti. :)

[OFF]Bár, azért a "kerül kifejtésre" megfogalmazásért nem érdemel kíméletes bánásmódot. *grrrr!*[ON]

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.15. 23:52:46

ULTIMÁTUM

Tigris nem rég nagy nyilvánosság előtt megrágalmazott és amennyiben nem teljesíti a feltételeimet kap egy tockost Janától.

Feltételek:

Tigris posztot ír melyben:
beismeri, hogy egy otromba alak

Szexuálisan megalázza őt egy taliga apró majom, melyről videó is készül (Fluggeneinheimer használata kötelező, ld. Euro trip)

Ezek ellen a frissen elfogadott bodycount határozat értelmében erőszakkal nem védekezhet

Nyilatkozatot tesz továbbá arról, hogy nem molesztálja a női kommentelőket, különben ismét elvállalja a majmokat.


24 órád van.

Sose kötekedj egy szellemileg lefáradt elffel. Jó éjt!:P

T1GRIS 2008.12.15. 23:57:22

Hümm, hümm, lássuk csak, melyik is legyen...


asszem, inkább a tockost választom Janától, köszi. :DD

(ps. Angyali, csak miattad tettem, különben nem molesztálhatnálak!)
:))

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 00:07:42

Szerintem T1gris már írt pár posztot, amiben beismeri, hogy otromba alak.

Angyali 2008.12.16. 00:36:12

T1gris, értékelem az erőfeszítéseidet..:) De nem azzal, amivel te szeretnéd! :P

Niadal Ranien 2008.12.16. 01:54:47

Üdv,

Látom rendesen elvagytok :D.
Közben eszembe jutott, hogy valószínűleg lehet búcsúzni jó darabig a rizstől citrom-(lé)-től narancstól és társaiktól is. Viszont azt hiszem a könnyen gyártható műanyag hatalmas érték lehet az ókoriak közt, már csak egy pet palack is, könnyű, (átlátszó,) hajlékony, nem törik, de elég erős, kibír gyengébb vágásokat is akár. És mivel elenyésző a tömege így folyadékot szállítani benne (vagy akármit ami belemegy) oltári üzlet, nem kell cipelni az agyag korsókat vagy hordókat, nem beszélve arról, hogy légmentesen zárható. Ugyanígy a "nejlonszatyor" még jobb.
És szerintem az elektromos fegyvereket kéne fejlesztgetni a hadseregnek mint pl sokkoló, vagy esetleg kezdetleges mágnesfegyverek (nagy kodnenzátor elektromágnesek cső betesz szög zár áramkör kilő szög). Mert galvánelemet könnyű csinálni (gyak. bármiből) az elektromos ipart megéri fejlesztgetni/kiépíteni, az áramütés pedig nagy varázslat... (Tudom kicsit fallout beütés de mit tehetek ha imádom a posztapokalipt világokat:D)
Viszont az olcsó kínai áruk hiánya miatt a bőr és textil ipart is helyre kell pofozni, különben 1-2 tél és az átkerültek ádámkosztümben járnak majd.

Bocsi, hogy megint ide ömlesztettem az ötleteim, ha esetleg van erre külön topik akkor megköszönném ha valaki megmutatná.

Üdv: Niadal Ranien

Bazo 2008.12.16. 08:16:43

Külön topik nincsen csak a szerepjátékfejlesztésnek, bár nem lenne rossz ötlet külön fórumot létrehozni, mert sok téma megérne önálló topikot. :)

Könnyű Karma (törölt) 2008.12.16. 08:54:11

Lehet, hogy krumpli eddig nem volt európában, de itt most kénytelen lesz elterjedni. :) Már annyi elég neki, ha a krumplihéjat egy felásott földdarabra dobálják, és kis földet ráhúznak. A paprika, paradicsom törökországból származik, csak kereskedelem kérdése, hogy mikor nő az Ómagyar kertekben. Dohány helyett pedig szívhatnak cannabist, biztos jó sok mag került át.

Niadal Ranien 2008.12.16. 09:20:18

Hello,

A paprika és paradicsom Amerikából származik: "A nemzetség valamennyi faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket."nem tudom honnan veszed a török országos marhaságot. Héjáról kinövő krumplit se láttam még, a gumó csírázik (ettől függetlenül erről nem állítom, hogy 100%-ig marhaság).
Ettől függetlenül paprika és paradicsom magok tuti vannak az átkerülteknél így valóban el fog terjedni, szintúgy a krumpli ami a leges legsikeresebb lesz minden növény közül szerintem, mert egyrészt minimális feldolgozást igényel, az átkerültek fajai iszonyatos terméshozamot kreálnak (ókori viszonyokhoz) alig kell művelni, és finom is. Az átkerültek gabonája meg kb 10-szer jobb minőségű mint az ókoriaké, úgyhogy valószínűleg az is nagyon el fog terjedni, meg a nemesített gyümölcsök. És persze a mezőgazdasági módszerek, rég voltak töri óráim de ha jól tudom az eke mint olyan középkori kreálmány szintúgy a borona és a többiek, nem beszélve a földújító forgó gazdálkodási technikákról vetésforgó stb. Ezek elterjedése nyomán tippelek egy nagy népességugrást közép-kelet európára a következő 2-3 emberöltőre, mert gyakorlatilag nem lesz éhínség, ott ahová eljut az átkerültek mezőgazdasága (csupán akár a technika). Viszont, hogy a híre meddig jut el és mikorra, dúrva népességvándorlás és hódító hadjáratok várhatóak majd mindenki mástól. Persze ez csk az én véleményem:P.

Üdv: Niadal Ranien

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.12.16. 10:08:12

Niadal Ranien, jó ötleteid, meglátásaid vannak, csak így tovább! :)
A hódító hadjáratokhoz: a tankok híre előbb el fog jutni, mint a mezőgazdaságé... ;)

A fertőző betegségektől meg nem kell annyira félni: páran bizti belehalnak. Az influenza ellen létezik védőoltás, meg technológiai is átkerül (Pilisborosjenő - Omninveszt), erre alpozva számos betegség megállítható.

Ami gond - az a csatornarendszer, csapvíz hiányában fellépő betegségek, ám viszonylag rövid távon ez is kezelhető.

A pollenre meg főleg az elkényelmesedett, elgyengült immunrendszerű nyugatiak az érzékenyek.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 10:44:19

Majd arra is figyelni kell, hogy az ókori népek számára legértékesebb mezőgazdasági tudásanyag (+ maguk a növények) csak ellenőrzött körülmények között terjedjenek, a hosszú távú előny megőrzése céljából. Ez lesz az igazi krumpliháború. :)
Apropó, eddig sikerült eszmecserélni a többi kommentelő minősítgetése nélkül is, remélem, ezután sem lesz megoldhatatlan feladata. ;)

T1GRIS 2008.12.16. 11:33:40

[OFF]Ezt ugye nem a tegnapi, Gheryvel folytatott komolytalan évődésünkre érted? Mi csak játszottunk...[ON]

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 12:03:38

Nem, nem arra, hanem a marháskodásra. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.16. 15:15:44

Látod Tigris, a te hibád...:D (Jó, befejeztem:)

Niadal Ranien 2008.12.16. 19:16:05

Hello,

Ha az "Apropó, eddig sikerült eszmecserélni a többi kommentelő minősítgetése nélkül is, remélem, ezután sem lesz megoldhatatlan feladata. ;)" rész rám vonatkozott, úgy elnézést. Nálam, amit írtam még bőven nem telíti a sértegetés kategóriát. A jövőben igyekszem szakszerűen kifejezni nemtetszésem :D. Ha nem rám vonatkozott akkor jelen kommentet tekintsétek semmisnek.

Üdv: Niadal Ranien
süti beállítások módosítása