Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A rendszer új ruhája

2009.02.23. 18:09 | Gador | 83 komment

Címkék: védelemigazgatás 2évad

Megint új feladatot kaptam. Nem lesz ez így jó, állandóan újabb és újabb melók, még a végén úgy járok, mint Albert unokaöccse és kapok egy olyan megbízást, amit már nem tudok (elég) jól teljesíteni.

Először is interjút kell adnom az OMR1 egyik új riporterének, hogy mit is csinálunk mi itt az MVB fejadagjából. Utálok nyilatkozni, legutóbb az egyetemre kerülésem alkalmából találtak meg, de az már pár évvel, vagy inkább időhurokkal ezelőtt volt. A lényeg, hogy holnap be kell mennem a rádió frissen felújított (azaz golyónyomtalanított) épületébe, és ott szépeket meg biztatókat nyilatkozni. Hurrá! Hogy miért nem ő jön hozzám, annak egyszerű az oka, mától nincs irodám, az újat meg még nem rendezték be. Majd kapni fogok egy újat, merthogy én fogom koordinálni az új államrend, az alkotmány, a választások meg egyéb nyalánkságok rendszerének a kidolgozását.

Apropó, a választások, tavasszal, március végén, vagy április elején lesznek, ez még tőlünk is függ. Egy iraki típusú szavazási rend lesz, azaz tintával kenik be a szavazópolgár hüvelykujját a regisztráláskor, mutatóujját meg a szavazáskor.  Merthogy ugye a papíralapú regisztráció finoman szólva sem megbízható… Másnap meg ugye lehet majd mutogatni, hogy én bizony voltam szavazni. Elvileg nincs sok csonka kezű ember, szóval ezzel nem lesz gond.

Az új minisztériumi struktúrával annál inkább. Még az átkerülés előtt volt az a mániám, hogy létre kellene hozni egy egységes védelmi minisztériumot, amibe a rendőrség, a katasztrófavédelem és a katonaság tartozna, így mindegyiknek a másik lehetne támogatóbázisa. Sőt még olyan kósza ötletem is volt, hogy erről írok doktorit, ám mivel el akartam kerülni, hogy a közutálat tárgya legyek, inkább lemondtam erről. Meg aztán lusta is vagyok…

Ám most már nincs mese, mert egy esti borozáskor megemlítettem ezt az ötletem, amitől pár kollégának rögtön vérben kezdett forogni a szeme – persze ennek az általuk elfogyasztott nedű is okozója lehetett. Albert is meghalhatta a dolgot, és talán még meg is tetszett neki, mert pár nap múlva megkaptam e dicső feladatot.

A lényeg az lenne, hogy a rendőrség, a katonaság és a katasztrófavédelem (polgári védelem és tűzoltóság) egy egységes szervezetbe tartozna. Összeegyeztethető rangokkal, meghatározott hierarchiával: békében a rendőr, minősített időszakban a katona vezetésével, ómagyar és emancipált területen rendőri, külső területen pedig katonai vezetéssel. Persze számos esetben a katasztrófások, azaz a tűzoltók, polgárvédelmi szakik irányítanak, merthogy az az ő szakterületük. Az árvíz és tűzvész természetesen hozzájuk tartozna, ahol a rendőr és a katona csak besegít. Szóval a feladatkörök azért élesen el lennének határolva.

Így nem lenne gond, ha az egyik szervnek a másik képességeire lenne szüksége. A vegyvédelem az a terület, ami mind a polgári védelemnek, mind a katonaságnak kellhetne – elsőnek az ipari termelés miatt, a másiknak meg harcászati megfontolásból. Mivel az átkerült csapatoknak nincs meg ez utóbbi képessége, a „civilek” nyertek.

Természetesen meglenne a saját egészségügyi rendszerük, a civilekénél picit jobb ellátással. Ez a jobb ellátás a családtagokra, és persze a veteránokra is kiterjedne, mintegy plusz juttatásként. A saját eü szolgálatot a nem ómagyar/emancipált területeken való műveletek is indokolják. Ha prérin szolgálsz, nem várható el egy civil dokitól, hogy kiutazzon hozzád a vadakhoz, ez ugye evidens.

A védelmi tárcát egy miniszter irányítaná, területi miniszter-helyettesekkel, szóval az egyik legkomolyabb tárcáról lesz majd szó. Van egy tippem, hogy ki fogja vezetni…

Az alkotmány is érdekes lesz. A nép az átkerülés előtt úgy lett nevelve, hogy a látszatdemokráciához szokott, meg a szavazósdihoz, szóval ezt kell kapnia.

Mivel egy időre megint visszatérünk a lovaskocsikhoz, ezért ehhez mérten kell szabnunk a közigazgatási rendszert is. Kialakítunk járásokat, amit néhány település fog alkotni. A járások – persze a nevük lehet más is, csak én most ehhez az elnevezéshez nyúltam vissza – élén államilag delegált vezetők állnak. A demokratáskodásnak a „parlament” lesz majd a színtere, ahova a járások delegálnak majd személyeket, akiket a pártok – hogy ezt is megkapja a nép – jelölhetnek, illetve mód lesz még a független indulásra is. A civil szervezeteknek, az egyháznak, a kutatóintézeteknek (tudósoknak) akár egy második kamarát is felállítunk. Az második kamara szerepe a testületi köztársasági elnök, amolyan ellenőrző, lelkiismereti szerep.

Az országot az elnök vezeti, aki egyben haderő főparancsnoka is. Az ő kezében összpontosul a végrehajtói hatalom, neki van alárendelve a kormány – a kabinet – illetve jelentős törvényhozói hatalommal is bír, ám a parlament felülbírálhatja. Különösen a második kamara korlátozhatná a hatalmát – azaz jelentene a rendszerben féket a korlátlan diktatúra ellen. A környező népek nincsenek testületi vezetéshez szokva, nekik egyszemélyi vezető kell inkább.

Ilyesmiken agyalok meg egyeztetek mostanában, de hogy mi lesz belőle, azt persze még senki sem tudja...

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr58961267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakyster 2009.02.23. 21:27:54

Gondolom, sokan nem szeretik hallani, de lassan jelentkezni kell az élelmiszer-problémának: a készletek csappannak, a hideg miatt a halak nagy része is alszik, gabonára még várni kell, az állatállomány sem duzzadt fel a megfelelő szintre, és még a keltáktól sem jött nagy adag élelmiszer (ha egyáltalán tudnak küldeni megfelelő mennyiséget)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.23. 21:35:32

Kiderült, hogy a helyzet kissé jobb a vártnál, hála az EU intervenciós készleteinek, hamarosan lesz erről részletes anyag, Gador meg addig kimagyarázza a rádióban, hogy mitől hízik már két hónapja folyamatosan (ülőmunka, stressz, stb... :) ).

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.23. 21:44:47

Ghery meg szabotázsakciók keretében eltávolított pár nyelvi bakit a szövegből;) A keltákat már írom, türelem.

Harkaly 2009.02.24. 00:37:36

Bar en nem ismerem ezeket a dolgokat, de ugy hallottam, hogy 1989 elott minden katona kapott kepzest bizonyos karhatalmi feladatok ellatasara (nem csak a tomegoszlatas, de az arvizi vedelem is ide tartozott). Ezenkivul a legtobb rendor/katona/tuzolto tiszt es altiszt kompatibilis volt vmennyire, pl egy rendortiszt el tudott iranyitani egy csapat tuzoltot vmennyire, a tuzolto/katonatiszt meg mondjuk le tudott zarni egy bunugyi helyszint. Valami ilyesmit tervezel az uj rendszerben?

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 08:26:32

Szaky, én erről nem tudok.
Az ok az átjárhatóságra az emberhiány, az egységes rendszer iránti igény.

Kevés lesz az ember mindenhez...

Persze ez a rendszer sem lesz örök életű... de majd az oskolában oktatni fogják, hogy az átkerülés utáni új rendszer milyen volt, (ki találta ki :) ) és hogy miért is nem kellett hozzányúlni olyan sokáig ;)

Igazából a Kárpát-medence kormányzásához jó lesz ez a rendszer. Majd a világbirodalomhoz kell rajta finomítani...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 08:39:16

javaslom legyen törzsanyag machiavellitől a fejedelem, és legyen kötelező végigjátszani a tropico című játékot ;)

én nem vagyok járatos az államigazgatásban, de sztem a szétforgácsolt fegyveres/speciális erők az egyik iskolapéldája a bürokrácia, pénzlenyúlás, felelősségáthárítás kombónak, talán ómagyarországon sikerülhet ezt is jól csinálni, és rendberakni :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 08:47:16

Jaj, a Tropico... :D Gangxta hangjával... Hmmm... A régi szép, átkerülés előtti idők! :))))

Machivelli jó, bár vannak nála jobbak és magyarok is.

A pazarlás meg sokszor a személyi pozícióharc miatt megy... De legalább járhatok a Pilisbe védelmi konferenciára... :D

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 09:15:16

nah, kérem a nála jobb magyarokat, meg a címeket :)

bz249 2009.02.24. 10:37:32

@Gador: ha a tudományos jellegű művei is olyanok, mint az irodalmi alkotásai, akkor azért mégiscsak Machiavelli (vagy kell egy jó fordító) :D

Amúgy a járás élén miért nem választott tisztségviselő van? Középkori viszonyok között is működött a köztársaság (direkt nem Rómát írom), annál meg nekünk jobb távközlésünk van. Szvsz az átkerültek számára talán valami svájci jellegű modell lenne a legjobb. A járások széleskörű önállósággal rendelkeznek, de közös (katasztrófa) védelmi, külügyi politika illetve egy közös fejlesztési alap. Ja és szűk központi jog és széleskörű helyi jog.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.24. 11:01:33

@bz249: A járások önállóságát nem támogatnám. Ebben a helyzetben az erőteljes központi hatalom az, amelyik a válságot kezelni tudja.

bz249 2009.02.24. 11:12:02

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

szerény véleményem szerint

érvek a járások nagyobb önállósága mellett:
- rossz kommunikációs, közlekedési hálózat... lassú reakcióidő
- a lehető legnagyobb fokú önellátás szüksége, mivel nyersanyaghiány van

az erős központi hatalom mellett szóló érvek:
- kis népesség és terület, az erőforrásokat koncentrálni kell

szóval az optimális megoldás szerintem egy erős, hatékony és áramvonalas központi hatalom, ami a lehető legtöbb funkciót az alacsonyabb szintekre delegál, hogy csak az igazán égető problémákkal kelljen foglalkoznia.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.24. 13:19:25

@bz249: Igazán égető problémának érzem pl. a városi lakosság ellátását, illetve a falvak iparcikkekkel történő ellátását (nem is beszélve egészségügyi, stb. szolgáltatásokról).

Ebben az esetben igenis keményen fogni kell mindent, kézivezérelni a rendszert, akár a tervgazdálkodást is beveztni (főleg, hogy kereskedelem, meg szabad áruáramlás, meg egyéb ilyen úri huncutságoknak is híján vagyunk). Le kell osztani a szerepeket, és aztán azokat betartani.

A színház sem működik úgy, hogy a rendező csak javasolja, hogy te leszel Rómeó, te meg Júlia, te meg Mercutio, ha mondjuk még másik három ember is szeretne nagy önállóan Mercutiót játszani, de Thibald meg senki nem akar lenni, mert azt mindenki utálja...

Nem szabad engedni az önállóskodást, mert akkor a terület csak a saját igényeire figyel.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 13:33:08

itt megint az arany középút fog működni, azaz van, amiben nem csak engedni, de ösztönözni is kell az önállósodást, és van, amit nagyon keményen kell fogni, és igen, akár vissza is kell térni a tervgazdálkodáshoz

lesz még erről szó itt ;)

bz249 2009.02.24. 13:42:42

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Amit helyi szinten meg lehet oldani azt helyi szinten kell megoldani. Ellenkező esetben kell tizenötezer új tervhivatali alkalmazott aki az aktákat tologatja meg a telefonokon lóg Esztergomban és égeti elfele a benzint, amikor mégis kimegy falura. Egy helyi vezető sokkal jobban fel tudja mérni, hogy hogyan lehet optimális eredményt elérni (az országos igényekkel összhangban).

Valamennyi központi tervezés kell, de ez leginkább az olyan méretű üzemeket kellene, hogy érintsen amiből egy is bőven elég Ómagyarország ellátására.

Mint ahogy a színházban is részletesen ki van dolgozva Rómeó szerepe... de veronai polgár1 és veronai polgár2 (statiszta) meg nem, neki csak nagy vonalakban adott a feladata.

bz249 2009.02.24. 13:43:42

@Vinitor: akkor remélem egyre gondolunk...

Harkaly 2009.02.24. 13:46:35

A kozpontositas szukseges, mivel az elso egy-ket ev nagyon kemeny lesz. Mukodo pelda: A britek is bevezettek a jegyrenszert a II. vgh alatt meg utan (az 50-es evekben is volt, amire hasznaltak!), plusz jo nehany vallalatot (pl. energiaszolgaltatok)aztan kesobb ujra privatizaltak. Megse kommunistak. A mostani valsag idejen a bankok egy reszet allamositottak, es szo van megint az energiaszolgaltatokrol. Es ami azt illeti, mukodnek a dolgok.
Szoal van, amit allamositani meg kozpontositani kell, valamit meg nem. Pl az olyan foldeket, ahol atkerult a tulaj, nem szabad kozponti iranyitas ala venni (ld TSZ-korszak eredmenyei).
A rendvedelem legyen egyseges es erosen kozpontositott, vedje es ne gyakorolni probalja a demokraciat.
Ajanlott tankonyv lehet pl Sun Tzu, vagy eppen a romai es gorog regek. A koztarsasagkori Roma megmutatta, hogy mire megy egy nep, ha oszefog.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.24. 14:43:04

TSZ-idők.

Amikor a világ hozzánk járt tanulni a mezőgazdaságot, az a TSZ-idők fénykora volt.

Ekkor hatalmas területek, hatalmas állatállomány álltak egy-egy TSZ vezetőinek irányítása alatt. Emellett volt nyersanyag az intenzív mezőgazdasághoz.

Ami miatt jól működött, az valóban a TSZ-ek szabad keze miatt volt.

Viszont ez egy másik világ. Itt még nem a feleslegek elkerülése a cél (vö.: TSZ-ek diverz termékpalettája - az egyengabona helyett), hanem az alapellátás, ráadásul korlátozottan rendelkezésre álló inputanyagokból (kevés vetőmag, kevés növényvédő, kevés műtrágya, kevés üzemanyag).

Szigorú leosztás - határozott behalytás. Ez nem megy önálló, felfelé csak részben elszámoltatható vezetőkkel. Padlássöprés rlz. A benzineseknek lesz megint feladat! :)

bz249 2009.02.24. 15:20:10

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: biztos, hogy megéri fenntartani egy erős padlássöprő egységet (aki nem termel) egy nagy létszámú tervhivatalt (aki megint csak nem termel) ahelyett, hogy hagynánk az embereket dolgozni? A történelem azt mutatja, hogy az erőszakoskodásnál olcsóbb megvenni (nem azt állítom, hogy sose lehet ok az erőszakra)...

Elvileg jók a mezőgazdasági adottságok, munkaerő van bőven, ez pótolja a gépesítés hiányát... sőt részben a növényvédelmet is. Szerintem nem hülye ötlet kipróbálni, hogy mi lesz mindenféle marháskodás nélkül. Ha meg nem jön be, akkor meg még mindig lehet rablóhadjáratot vezetni az antik ellen. :D

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.24. 15:25:49

Válságban kell a diktátor, ezt már régóta tudják/tudták/tudni fogják...izééé... a rómaiak.

A "megvenni" dolog még nem működik, sőt Albert dandi törekvéseit elnézve egy darabig nem is fog... :) A padlássöprők is termelhetnek, csak betakarítás után egy kicsit át lesznek vezényelve az ország másik végébe ;)

A mezőgazdaság pedig növényvédelem nélkül nagyon komoly kihívások elé néz. Illetve egész pontosan a népélelmezés néz nehéz idők elé.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 15:29:44

Zrínyi méltalanul elfeldett alkotó - csak hát az ügyeletes vadkan... Szun-ce is alap! (www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/hadtud/szuncema/szuncema.htm) Sokan rá építenek a mai napig.

Erős, kemény centralizált állam kell, mert a helyzet ezt követeli. A TSZ jó, csak ne raboljuk ki évről évre, hogy a veszteséges ipart tápoljuk belőle...

Lehetőséget és esélyt kell adni annak, aki kér. Az fog boldogulni!
Aki állambácsi gondoskodását kéri, annak meg azt - megmondjuk mit csinálj, ha jól csinálod, kapsz cukorkát. Ha nem, akkor meg tockost. Sajnos ma a tockos elmarad...

Széchenyi is jókat írt, bár őt nem ismerem annyira.

Harkaly 2009.02.24. 15:40:13

1. A TSZ-idokben lehet, hogy hozzank jart tanulni a vilag, de azert, hogy a hibainkbol tanuljon. Miutan szetvertek a parasztsagot es lehetetlen terveket irtak ki, plusz elmaradt a modernizacio, az egesz TSZ-rendszer hasznalhatatlan lett. A Haboru utan Mo-n nem volt olyan ehinseg, mint sok mas helyen, mert a paraszt termelt a haboru ellenere is, a gabona meg nott. Rakosi Pajtas ideje alatt bezzeg lett hiany ropke 2 ev alatt.
2. Az emberek ragaszkodnak ahhoz, ami az ovek, plane, ha sok munkat fektettek bele. Amikor bevezettek a TSz-t, a parasztnak is elvettek a kedvet a termelestol, plane amikor a nagyobbik jora (ertsd szocializmus) hivatkoztak.
3. A 80-as evekben a magyar mg a 6. volt a vilagon az egy fore jutott megtermelt elelmiszeradag tekinteteben. Ennek 80%-at a haztaji gazdalkodas adta (hobbykertek stb)
Szoval: Ha a vezetesnek nincs eleg baja a puccsistakkal, a mar meglevo hiannyal meg a keltakkal, akkor eljen a tervgazdalkodas.
Egyebkent is van feszultseg a levegoben, mas se kell, hogy mindenkit szembe forditson mindenkivel? Ha megjelenik a padlassopres, annak kb ugyanilyen hatasa lesz. (az embereket talan hulyenek lehet nezni, de nem azok. Es falun lassabban felejtenek) Egyszerubb, ha inkabb cserekereskedelmet alakitanak ki (elelmiszerert iparcikk), ha pedig felajanlasok kellenek, akkor azt az egyhazon keresztul kell intezni.

Harkaly 2009.02.24. 15:42:29

TSZ-t esetleg azokbol a foldekbol lehetne kialakitani, ahol nem kerult at/meghalt a tulaj. Mondjuk helyi vezetessel, kozponti iranyitassal.

bz249 2009.02.24. 15:51:52

Ha jól tudom már 1900-ban is elegendő mezőgazdasági termelésünk volt az önellátásra. Nem hinném, hogy azt a technikai színvonalat ne érnénk el. Szóval a mezőgazdaságban várhatóan felesleg lesz. Vagyis felesleges túlszervezni... hameg nem kaját az antiktól is lehet szerezni, akár csere akár rablóhadjárat formájában. Az élelmiszer-termelés a legkisebb probléma. Az állam feladata ebben az ügyben a stratégiai készletek felhalmozása lehet.

Ahol kell központi tervezés az az ipar. Egyszerűen amiatt, merthogy olyan kicsi a népesség, hogy egy-egy gyár kiválóan el tudja látni egész Ómagyaroszág szükségleteit. Ha meg monopólium, akkor jobb az állami.

Inkább arra kellene gyúrni, kialakuljon egy olyan gazdasági rendszer/pénzrendszer, ahol a mezőgazdasági termékek piaca beindulhat. Ha a kaja beárazza magát onnantól kezdve a többi cucc és a munkaerő is beárazódik.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 16:03:55

sok játékossal egy rugóra jár az agyunk, majd meglátjátok ;)

a tsz idők azért voltak "szépek", mert nem számított a termelési költség, valami ilyesmi húzódott meg a sztahanovizmus mögött is
világraszóló eredményeket mutattak fel, csak éppen azt nem nagyon szellőztették, hogy ennek mi volt az ára
többek között a mai magyar mezőgazdaság még ezt az árat is keményen nyögi, így 20 évvel a tsz idők után

a kaja ára valószínüleg simán abból fog kiindulni, hogy mennyi munkába, energiába kerül előállítani, ezt meg viszonylag egyszerű kiszámolni (az átkerülteknek már nem annyira, de azért megoldható)

ami miatt az ipar, mezőgazdaság fölé kell az állami ellenőrzés, az az export lehetősége
ugyanis az állam abból tud pénzt szerezni (hiszen egy nemesfém-bánya sincs még az ómagyarok kezén), magyarul nem fogja megadni a lehetőséget az egyes embereknek

sok tényezős dolog ez, na, de ki fog alakulni szépen, csak türelem :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 16:12:56

Technólgia exportról szó sem lehet! Az ómagyar területekről semmi értékes, technológiai újítás nem juthat ki, csak szigorúan ellenörzött feltételek között! El lehet felejteni, hogy majd a gőzgépet annak az anti törzsnek adom el, aki több aranyat ad érte... Annak adom el, akinek engedélyezzük az eladást (lásd az USA fegyver-kereskedelme. Ha a Fehér Ház azt mondja, velük nem kereskedünk, akkor nincs export...)

Hogy mi ennek az oka? Az antik sem hülyék - nem szeretnénk, ha pár év múlva kalákkal jönnének elelnünk...

Azért az élelmiszertermelés fontos lesz. folytköv.

bz249 2009.02.24. 16:15:41

@Gador: szerintem "hájtek" nyugodtan kimehet pl. tranzisztoros rádió (meg a ceruzaelemek hozzá), hogy tudják fogni az ÓMR2 kelta nyelvű adását. Ui. az alapanyag és a késztermék között annyi lépcsőfok van, hogy úgysem lehet reprodukálni. :)

Harkaly 2009.02.24. 16:21:00

Az a baj, hogy az USA-t ket ocean hatarolj, nem csak egy frissen pacifikalt gyepu. Azert azon nem muveszet atjutni. Erdemesebb inkabb a keltakat bevonni a buliba. Akinel titkos technologia, felszereles jelenik meg, azzal kereskedelem nyista, plusz "megelozo csapas", illetve az ellenfeleik felszerelese es rajukszabaditasa. Osszd meg es uralkodj! A bemutatott csempeszekert pedig komoly jutalom jar. Hogy ez mi legyen, azt meg ki kell kalkulalni. Kiindulasi alap: Az elkallodott elf feje mennyit er? :-)

bz249 2009.02.24. 16:22:10

@Harkaly: A jelenlegi helyén vagy egy hordó sóban/jégben tartósítva? ;)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.24. 16:29:57

A mezőgazdaság történetéről (Ad historica agriculturae... :)

A világháborúk előtt a hazai mezőgazdaság központjai az uradalmi nagybirtokok voltak. Nem véletlen, hogy az összes agrár-felsőokatatási intézmény(esetleg az elődje) köthető egy mg. akadémiához, ami pedig egy-egy nagybirtokoshoz köthető.

Ezeken a területeken már a XIX. században komoly kísérletezés folyt az akkori modern technológiák (gőzeke, trágyázás-műtrágyázás,) és az egyre intenzívebb gazdálkodás irányában (vetésszerkezetek, nemesítés-fajtahasználat).

Aztán az erőszakos TSZ-esítés, a mindent a közösbe dobatás - párosulva az akkori erőforráshiánnyal keserves időszak volt a vidéki lakosságnak, parasztságnak. A szigorú tervgazdálkodás rátett még erre egy lapáttal.

A TSZCS-k kialakításával együtt viszont új lendületet vett a szakemberképzés is. A régi kutató és nagygazdálkodógárda (a gazdatisztek, számadók, illetve a korábbi "nemesség") lett a tudományos élet alapja, illetve ők adták át a tudásukat az ideológiai alapon iskolába küldött parasztoknak, akik agronómusként, agrármérnökként hagyták el az iskolapadot (illetve jó gazdász szokás szerint alkoholistaként :) ).

Ezzel együtt a Szovjetúnió is átállította gyártósorait, T34 helyett jöttek a traktorok, beindult a vegyipar, lett műtrágya, kezdtek jönni az eredmények.

68 után a lazulással az egyre jobban ellátott TSZ-ek is szabad kezet kaptak, ellátási kötelezettségükön túl szabad kapacitásaikat saját boldogulásukra fordíthatták. Ne feledjük, ekkora már volt szakember, volt gép, volt kemikália, és voltak nagy táblák, amiket igazán gazdaságosan lehetett művelni.

Miért kell a nagy tábla? Gondoljatok bele egy egyszerű példába, a szántásba. Ha kicsi, szétaprózott a terület, akkor a gép ide megy-oda megy a táblák közt, alig indul el, már fordulhat is meg, az improduktív munkaidő/ráfordítás sokkal nagyobb arányú. Vagy mondjuk a légi növényvédelemhez 10 mp folyamatos egyenes repülés kell, ez kb. 600 m hosszú táblát feltételez. Ezt csak nagyban lehet játszani. Vagy egy traktoros felül a 250 lovas Rábára, maga után köt egy 6 fejes váltvaforgató ekét, hát mennyivel többet megcsinál, mint két-három kisparcellán szerencsétlenkedő traktorista.

Az állattenyésztésnek is jót tett a nagy létszám, igazi genetikai előrehaladást csak így lehetett elérni. Széles bázis kell a nemesítéshez.

A 70-es évekre egyes TSZ-elnökök odáig jutottak, hogy nem tudták anyagilag motiválni a munkásaikat, mert megvolt mindenük, lakás-kocsi-ami kell - a gyereknek is! Hol volt már az erőszakos kolhozizálás, meg a padlássöprés?

Ezt egészítette ki a háztáji, ami egyrészt kvázi konyhakert volt, másrészt bizonyos kézimunka-igényes dolgok kiszervezése (pl. hagymakapálás), cserébe a termény egy részéért.

A háztáji mérete töredéke volt a nagyüzemben művelt területnek. A termelés igazi volumenét a nagytáblák adták. Egy-egy nagyobb TSZ akár 4-5000 ha területen termelt gabonát (csak gabonát, és emellett mi minden mást).

A 80-as évek az aranykort jelentik. Az inputfelhasználás az egekben (üzemanyag, műtrágya, növényvédőszer), és ezt igazolták a hozamok is. Emellett tovább javult a gépellátottság, és a gépek is egyre jobb minőséget képviseltek. A TSZ-ek melléküzemágai később önálló üzemek alapjait képezték, annyira kinőtték magukat.

A 90-es évek egyrészt súlyos aszállyal kezdődött, de ez volt a legkevesebb. Orosz piac nélkül a tömegtermékek eladhatatlanná váltak. Így lett a 10 millió vágósertésből 2,5 millió. Nem volt pénz inputra, és jött a privatizáció. Odalettek a nagy táblák, apró területekhez jutottak milliószám, gyakran oly kicsihez, hogy nem volt érdemes vesződni vele.

A TSZ-ek nyomán RT-k és Kft-k alakultak, akik a mai napig kűzdenek az apró szétszórt területekért. Igazi életképesség vagy nagyon szűk réseket betöltve látható (pl. biotermékek feldolgozva, vagy virágkötészeti díszítőanyag), vagy nagyon nagyra nőve.

Az átkerülés előtt a legnagyobb gond az általános tőkehiány (mindenki közvetve vagy közvetlenül banki forrásból gazdálkodott), illetve az állattenyésztés visszazuhanása. (Ha nincs állat, nincs, ami megegye a takarmányt - sok a felesleg, de nincs akinek kéne.)

Az átkerülés utáni helyzet külön misét ért meg. Erről később.

Harkaly 2009.02.24. 16:37:54

Akar kotozott sonkakent, akar jol atsutve, almaval a szajaban :-)
Bar ezzel vigyazni kell, mert a vegen a keltak minden, a teruletukre tevedt omagyart levadasznak "Csapjuk le, az a biztos!" iletve "Oljuk meg mindet, majd a faevok szelektalnak!" cimszoval.
Amugy az "elfert" adnek mondjuk terkepeket. Brennus vsz hamar rajonne, mi az, mutatnank neki konnyen meghodithato teruleteket es esetleg meg utmutatast is kapna. Nem kerul semmibe, es legalabb lekotni magat masok kalapalasaval. Ugyis hoditani megy, ne a magyar teruleteken keresztul vonuljon.

Harkaly 2009.02.24. 16:53:10

Ismerve a hadsereg prioritasat minden keszletre, nem vsz, hogy traktorok meg permetezogepek szintjen fog menni a gazdalkodas, vsz marad a lo meg az okor. Arra meg a kisbirtok jobb. A nagybirtok valoban mukodott, de csak ha az egy kezben volt, erosen vezetve (Ki ismeri a "Csaky szalmaja" kifejezest?). Az elkobzott teruletekbol max tsz-t lehet kialakitani, ott meg megjelenik a korrupcio. Ha ez a "mienk" (vagy plane az allame!), akkor ott mindent elhordanak majd, ami nincs lebetonozva. Mivel meglesz az alapveto ellatas, es munkaval nem lehet majd tobb haszonra szert tenni(minek pluszba gorcsolni, ugyis be kell szolgaltatni az egeszet), aki egy kis pluszt akar, annak marad a feketezes (cserekereskedelem).

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 18:39:06

@bz249: Rádió? Aztán mikor már tudnak magyarul, szépen lehallgatják a csapatainkat... Ellenségnek semmit! Max kólát... ;)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 18:40:30

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Ez szép összefoglalás volt! :) Annyit azért még kihagytál, hogy amikortól az ipart, illetve a külkerhiányt kellett finanszírozni, a mezőgazdaság finanszírozására, fejlesztésére már nem amradt pénz, egyszerűen elvonták, felélték.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 18:43:59

@Harkaly: Brennusnak térképet? Hmmm... Aztán majd kétszer ennyi katonával fog visszatérni! Inkább egy szépen fényesített acélmag a kerek kis buksijába!

bz249 2009.02.24. 18:49:42

@Gador: a fixre hangolt Sokol típusú vevőkészülékkel? Akkor meg úgy kell az ómagyar honvédségnek... :)

Ne mond nekem, hogy egy kelta fiatalember birkalegeltetés közben feltalálja a forgókondenzátor, esetleg a hangolható induktivitást. :D

És igenis emtíví (óemerkettő) is kell az ellenségnek, hogy jól hüjüljenek el... a kóla mellett természetesen. ;)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 18:52:49

Jó-jó, a kelták felemelése érdekében azért néha tehetünk engedményeket! :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 19:19:28

az első ipari gőzekékhez pont, hogy nagy területek kellettek
jó, nem 600x600 méter, de nem is pöcsköszörű rotációs kapára valók

amúgy ha a munkagépeket átállítják gőzüzeműre, onnantól ugyanúgy mehet a gépesített gazdálkodás
a munkagépnek annyira nem számít, hely is van a motornak, meg hát nem kell flancolni vele a diszkó előtt, elfér rajta a kormos kályhacső :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 20:09:19

"pöcsköszörű" :D Ez tetszik!

Harkaly 2009.02.24. 20:12:58

@Gador: Megse lohetunk le minden kelta tahot, aki nem tetszik :-)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 20:14:13

Nem is, de nem feltétlenül kéne kalát nyomni a kezébe...

Az más kérdés, ha már "magyarrá" vált...

Szakyster 2009.02.24. 21:15:19

Hát, szerintem már most jópár kala az ellenség kezén van. Nem annyi, hogy komoly seregeket felszereljenek, de azért pár kellemetlen meglepetést okozhatnak :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.24. 22:53:45

Ez így van. Csak ha egy üzlet beindul... :)

Személy szerint nem örülök az antik felfegyverzésének, ettől nem lesz szép új világ, csak még több halott.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.24. 23:35:00

*ártatlan fütyörészés, felhőbámulás*

teddybear01 2009.02.25. 06:54:56

@Harkaly: Amit te leírtál, az szimpla propaganda. A valósághoz csak annyi köze van, hogy ténylegesen az 50'-es években az oroszok kézivezérlése miatt az erőszakos Tsz-esítés, és a körülményekkel nem foglalkozó tervgazdálkodás komoly problémákat okozott. Ehhez jött még a gazdagabb parasztok üldözése(kulák-perek). A mezőgazdaságunk olyan szintre süllyedt, hogy a lakossági ellátás gyakorlatilag nem volt megfelelő. Az ötvenes évek végére azért befejeződött az országos villamosítási program, 58-ban húzták be a drótot az utolsó faluba.
Később, a 60'-as években komoly átszervezés folyt az egész mezőgazdaságban. Megszűnt a kötelező beszolgáltatás, és lassan áttértek a hadi kommunizmusról egy normálisabb termelési modellre. Megszervezték a szakemberképzést, és a Horthy korszakból megmaradt állami gazdaságok segítségével komoly fejlesztést alapoztak meg.
Az Új Gazdasági Mechanizmus, ami '68-tól indult magasabb szintre emelte az egész iparágat. Békén hagyták a házi gazdaságokat, sőt ösztönözni kezdték. Ennek egyik módszere a "háztáji földek" voltak. Ez a módszer sokat javított a parasztok pénzügyi helyzetén, baromi sok munka árán. Ha végig nézel a falvakon, jól látható, hogy a legtöbb házat a hetvenes-nyolcvanas években építették. Ebben az időben terjedt el a vezetékes víz is. Ekkor volt a magyar mezőgazdaság virágkora.

Ami a rendszerváltást illeti, az komoly visszaesést jelentett, katasztrofális méretekben. A tisztázatlan földtulajdoni viszonyok, az egyes politikai erők szándékos és szimpla ostobaságból eredő károkozása nagyobb csapást mért ránk, mint bármi eddig. Elvesztettük a legnagyobb piacainkat, a termelés nagyon lecsökkent. A földek nagyobbik fele ugaron maradt. Politikai okokból a működő Tsz-rendszert szétverték, pl. Torgyán és követői megakadályozták a Sasad Tsz mezőgazdasági Rt.-vé átalakulását, pedig a tagság túlnyomó többsége megszavazta (1248 tagból 1200). Később kiderült, hogy a földárveréseken csak így tudtak megfelelően nyerészkedni. Persze erről egy szót sem szóltak a köznapi embereknek.

A mai mezőgazdaságunk pocsék helyzetben van. Az EU dömpingárakon szállított gyengébb minőségű termékeivel nem tudjuk felvenni a versenyt, mert a magyar minőségi leírásokat le kellett csökkenteni az EU szintjére. Ami a jól bevált háztáji gazdaságokat illeti, az gyakorlatilag megszűnt, már nagyon kevesen tartanak háziállatokat, mert nem éri meg. A Budapest-környéki ellátó körzet gyakorlatilag végleg tönkrement.

Nem látszik az alagút vége.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.25. 09:41:05

@teddybear01: Szerintem annyira nem mondotok ellent egymásnak. Sajnos az erőszakos TSZesítés nem volt túl jó húzás. Voltak a TSZeknek előnyei, de legalább annyi hátránya is. Nem jó, ha a politika nagyon durván avatkozik valamibe - úgy, hogy igazából nem is ért hozzá...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.25. 09:45:37

Az alagút végén már látszik a fény, de az épp a 6.20-as gyors...

Valamint:

"Beléptem a TSZCS-be, twist.
Bevittem a tehenemet is.
Hadd tudja meg az a barom, milyen is a közös vagyon,
Beléptem a TSZCS-be, twist!"

A Megismerni a kanászt dallamára:

"„(4. versszak) A sztahanovmozgalom egyre jobban terjed, / Újítóink segítik az ötéves tervet. / Küld a szovjet gépeket, így jutunk előre, / A föld minden munkásának haszna lesz belőle. (7. versszak) Míg a tőkés-nyugaton fegyvert kovácsolnak, / Minálunk a Sztálin-hídon vígan kopácsolnak. / Épül már a földalatti, csodájára járnak, / Vesszenek el, akik itt háborúra várnak!"

teddybear01 2009.02.25. 09:45:56

@Gador: Sohasem jó az amikor a politika beleugat abba, amit a szakértőkre kellene hagyni. Az erőszakos Tsz-esítés szimpla másolása volt az orosz mezőgazdasági történelemnek, szerencsére a volgai éhínség másolása nélkül.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.25. 09:50:06

Teddy, ebben maximálisan egyetértünk!
Bár azért volt néminemű éhezés... sajnos.

Egyébként meg azért valamelyeset elindult a hazai mg is a fejlődés útján. Sokkal kisebb eltartóképességgel, munkaerő-igénnyel és megtermelt élelmiszerrel, mint lehetne, de azért haladunk.
Az a kormányzat, amelyik nem támogatja ezt - sőt, a saját iparát, stratégiai ágazatait adja el... [moderálva].

LTR: érik a dalszövegírói karriered! :D

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.25. 12:59:01

@Gador:
technológia exportként nem konkrétan a kalára meg a rádióra gondoltam
az különben is technika export ;)
a technológia egész konkrétan a know how-t jelenti, abban pedig nem csak lehetősége van az átkerülteknek, hanem hatalmas perspektíváik

csak simán, amibe bele tudok ugatni, a mezőgazdaság:
állattenyésztés, állattartási technológiák, feldolgozóipar
növénytermesztési technológiák, növényfajok, feldolgozás, élelmsizeripari tudás
munkaszervezési ismeretek, orvoslás, építészet, közművek, hogy csak a legalapabbakat említsem még meg

ezekkel nagyon könnyen el lehet érni egy olyan páneurópai nemzetszövetséget, ami többek között akár a háborúkat is feleslegessé teszi
hiszen az adott népességet a magyar eredetű technológiával, még ha az megáll egy olyan századfordulós szinten is, vígan el lehet látni
magyarul nem fog kelleni sem plusz terület, sem plusz étel, sem semmi ilyesmi, így az izmozás megmaradhat úri passiónak, esetleg lehet menni gyamatosítani a többi kontinensre

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.25. 13:15:27

Ezek a szövegek nem sajátok, azért is volt ott idézőjel. Ilyenekkel mostak agyat anno.

A twistet modjuk leírva nem láttam, egy kollégám meséltem, de a sztahanov mozgalom már ált. iskolás korom történelmi olvasókönyvében benne volt.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.25. 13:16:12

@Vinitor: Igazad van, pontatlanul fogalmaztam!

Ám azt gondolom, hogy ezeket a technikákat is csak csínján kéne kiadni - mondatja velem a védelemigazgatási szakember. Ugyanis ha ez azt eredményezi, hogy több anti él majd, ami több potenciális ellenséget jelent.

Viszont a keresztyén részem meg azt mondja adjuk át ezeket a dolgokat - hogy jobb élet legyen a földön...

Vélemény???

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.25. 13:17:30

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Aham! Ám ez nem akadály - jókor mondasz jókat! ;) Meg aztána Süsü se magyar szerzemény... ?!?!!

bz249 2009.02.25. 13:55:46

@Vinitor: az a baj, ha van elég kaja, akkor két generáció és annyian lesznek, hogy megint kevés a föld... viszont mivel jóval többen vannak a háború is durvább lesz :(

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.25. 20:04:45

Na és az Átkerült Richter milyen bogyókat gyárt? :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.26. 10:06:40

@bz249: Ugyan már! A Kárpát-medence azért elég nagy, nem? Aztán meg van még néhány négyzetméter föld azon kívül is! ;)

bz249 2009.02.26. 10:13:50

@Gador: Kína meg még annál is nagyobb mégis kevés a vágottszeműeknek. ;)

Az a biztos, ha nem népesednek túl... ráadásul nekik is jobb, mert az élelmiszer-segélyezés afrikában azt érte el, hogy kb. tízszer annyi éhező van.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.26. 10:30:56

@bz249: Kína tipikus példája annak, mi van akkor, ha olyanok irányítanak valamit, akik nem értenek hozzá. Mint a SZU- szétverték a működő, termelő gazdaságokat...

Afrika dettó: ne halat adj, hanem tanítsd meg halászni...

bz249 2009.02.26. 10:35:41

@Gador: na jó az utolsó lehetséges kártyát játszom ki :)

Európa a nagy pestisjárvány előtt. A mezőgazdaság hihetetlen fejlődése miatt lakosság annyira megnőtt, hogy állandósult az éhezés (többek között ezért volt akkora zúzás a pestis). Mán pediglen itten rendes igazi nyugati fehírekrő beszélünk nem távoli civilizálatlan népekről. ;)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.26. 10:55:19

Ajánlok egy könyvet: Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák (www.sulinet.hu/tart/cikk/aj/0/11128/1)

Miért szedett ennyi áldozatot a pestis?
1. Mert a közegészségügy, mint olyan, nem létezett! Folyt a sz@r az utcán, patkányok jártak mindenfelé.
2. Mert fogékonyak voltak rá az emberek.

Miért éheztek az emberek, ha fejlett volt a technológia?
Fejlett volt, ám a népességnövekedés minidig is gyorsabb volt, mint a technikai fejlődés és földbevonás. Egyszerűen nem tudta az mg követni az igényeket. Gondolj pl. arra, hogy sok magyar földterület művelésbe vonása csak Trianon után történt meg...

Mi tehát a teendő: figyelembe kell ezt venni! :) Azaz fejlődni kell, olyan gyorsan, ahogy csak lehet - figyelve arra, hogy mindig legyen elég kaja az embereknek! :) Szóval tervszerűen kell bevonni az új területeket a termelésbe - ügyelve a raktárazásra. Azért vagyunk előnyben, mert most már csak újrafelfedezzük a fejlődést, nem elsőnek találjuk ki. Azaz a népességnövekedés termelésnövekedés hányados egynél kisebb lesz! :)

bz249 2009.02.26. 10:59:04

@Gador: a beszélgetés nem a modern mezőgazdasági ismeretek és a kelták témakörben folyt? Az ómagyarokra vonatkozó záró résszel teljesen egyet értek... viszont továbbra is tartom fejlett mezőgazdaság+"vademberek"=háború+éhínség két generáció múlva egyenletet. :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.26. 11:01:10

Nos, ezzel teljesen egyet is értünk - ezért nem adunk nekik mg technológiát! :)

Azaz a potenciális ellenséget ne mi hizlaljuk. Egyébként meg valszeg magától is fog technológiai kicsempésződni... De arra majd lesznek szép törvények...

Nagyzee 2009.02.26. 18:49:11

@bz249: Igen, amúgy ezzel szerintem számolnotok kell. Ha javulnak a kelták életkörülményei orvosi ellátás, élelmezés, stb. terén, akkor óriási népességrobbanás következhet be...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.26. 20:35:54

A Kárpát-medence megfelelően művelve rengeteg embert tud eltartani, itt a kérdés inkább a minőséggel van, vagyis hogy a sok ember ne gyengítse az országot, hanem erősítse, belső piacot, munkaerőt, hadsereget adjon, ne pedig problémákat, megszállás alatt tartandó területeket, stb. Ha ezt meg tudják oldani, akkor nagy baj nem lehet. :) (Nem mintha olyan könnyű lenne, mert a hódítónak csak ritkán sikerült felülemelkednie önmagán.)

Nagyzee 2009.02.26. 22:45:37

Nem az a gond elsősorban. Az ómagyarok vannak kb. 300 ezren, míg a KM kelta lakossága lehet vagy 1 millió fő nagyjából, szerintem. Ez egy igen jó arány. De a megfelelő ellátás mellett a kelták simán le fogják szaporodni a magyarokat, ugyanis kell 1-2 generáció, amíg alkalmazkodnak az új helyzethez, és visszaesik a szülések száma náluk. A magyaroknál pedig pont fordítva, idő kell, amíg alkalmazkodik a "populáció" a magasabb halandósági rátákhoz...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.27. 07:04:41

Nem hinném, hogy egymillióan vannak, 1500 évvel később, alapos fátlanítás és némi mezőgazdasági fejlődés után volt kétmillió az akkori Magyarország lakossága (amit a tatárok levittek a felére két év alatt). Kárpát-medencére vetítve az Átkerült terület népesség tekintetében nem áll rosszul, ráadásul ez koncentrált (ez lehet hátrány is, persze), meg együtt mozdul, míg a kelta, szkíta, dák, illír és egyéb törzsek nem álltak össze egy államiságba. Bár a népesedési hajlandóság biztosan nagyobb az antik körében, de ahhoz, hogy megfelelő ellátást kapjanak és csökkenjen a (gyerek)halandóság, erőteljes ómagyar behatás kell, ami magával hozza az asszimilációt is.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.27. 11:28:58

tuti, hogy kevesebb a lakosság, hiszen az ország területének nagyjából a fele, az Alföld a mai formában nem létezett, ahogy a repülőgépes sztoriban is benne van, hatalmas lápterületek, árterek, mocsárrétek alkották, száraz puszta, ami a mai formában megtalálható, akkoriban elvétve fordult elő, így nem volt alkalmas nagy mennyiségű lakos eltartására, főleg nem városok nélkül

a Dunántúl így hasraütés-szerű becsléssel is kb. háromszoros népsűrűséget produkált akkoriban a keleti területekhez képest

valamint igen, a differenciált törzsi rendszer nem teszi lehetővé a komoly összefogást nekik

a történelemben ez csak Dzsingisz kánnak sikerült, de az is csak azért, mert a törzsek mindegyike tatár volt, nem pedig más-más népcsoport

szóval szerintem a keleti országrész lakói még felszaporodva sem jelentenének túl nagy kockázatot, ellentétben a Dél-dunántúli, vagy a Felvidéki törzsekkel

Nagyzee 2009.02.27. 15:17:44

@szs.: Azért írtam 1 milliót, mert itt korábban kb. mindenki 1-2 milliós kelta népességről beszélt, amennyire emlékszem. Amúgy a privát véleményem nekem is az, hogy ennél kevesebben voltak...

Nagyzee 2009.02.27. 15:25:09

@Vinitor: Elnézést, de mintha a tatárok az egyik Dzsingisz kán által leigázott törzs lennének. A tatárok pl. türk nép voltak, míg a mongolok nem...

Ja, és pl. Attila is elég sikeres volt, pedig az ő seregei sem csak hunokból álltak, közel sem.:)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.27. 19:51:00

Nagyzee:nos, talán a fórumon volt erről szó, de talán úgy, hogy keltákkal, szkítákkal, meg az összes néppel együtt... Brennus elég nagy csapatot kalapált össze magának - háborúra készült ugyanis.

Dzsingisszel kapcs. maximálisan igazad van -meló miatt nem tudtam előbb reagálni rá. Van most róla egy nagyon jó kis film, mindenkinek ajánlom!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.27. 22:16:47

Igen, a fórumon eszmecseréltünk már a törzs/nemzet dologról. Attila meg Dzsingisz kán, meg sok egyéb, jóval későbbi és európaibb példa is mutatja, hogy a mai értelemben vett nemzetfogalom kialakulása előtt az együvétartozás letéteményese a közös uralkodó volt, amíg az, aki összekalapálta a szövetséget, élt, együtt volt a társaság, ha meghalt/nem tudott erős kezű, elfogadott utódot maga után állítani/meggyengült a hatalma, akkor a neki hűséget esküdött népek sem tartottak már össze. Így ha Ómagyarország képes erős vezetőként megjelenni (és van rá esélye), a vezetőt pedig nem egy személy, hanem az indiánregényekből ismert "Nagy Fehér Atya" jellegű kvázi személyként tálalják (aki így cserélhető, lásd választások), akkor az uralom alá vont területen élő népek akár a saját nyelvüket beszélőkkel szemben is védik majd az országot és vallják az összetartozást.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.28. 15:51:48

@Nagyzee: természetesen mongol, én is ezt akartam írni :)

és a lényeget Szs kiemelte, vagy tiszta populáció, vagy kell egy naggggyon erős kutya, aki összefogja a többit, és ha ő kiesik, lőttek a bulinak
viszont egészen más tészta egy tatár/mongol hibrid sereg, akik bár külön törzs, mégis nagyjából egy tőről fakadnak, szemben egy kelta-szkíta-szláv összetétellel, ahol talán még a karizmatikus vezető sem biztos, hogy egységet tudna kikényszeríteni

Nagyzee 2009.02.28. 18:07:44

Mit értesz azon, hogy nagyjából egy tőről fakadtak? Ez szvsz maximum európai perspektívából tűnik így. Másrészt ebben a korban még nemzettudat sincs, arra várni kell még 2000 évet.:) Törzsszövetségek, leigázott, beolvasztott törzsek azok már inkább. A kelták sem voltak egy egységes nép, sokkal inkább hasonló kultúrájú népek, törzsek csoportja/gyűjtőfogalma.

Nagyzee 2009.02.28. 18:14:30

@Gador: Brennus hadjáratában mennyi harcos vett részt? Milyen számokkal dolgoztok? Nekem az angol Wiki számai túlzónak tűnnek, mivel elsősorban az ókori görög forrásokra támaszkodik.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.28. 22:04:13

Ja, az ókori sereglétszámoknál hajlamos volt megszaladni a krónikások tolla...

bz249 2009.02.28. 23:09:43

Meghát az ókori harcos (szemtanú) nem is biztos, hogy el tudott számolni 4,9 millióig (pláne miközben harcol) és szegény Hérodotosz meg milyen alapon kérdőjelezte volna meg a beszámolójukat a perzsa hadseregről. :)

Amúgy ha jól tudom a római hadsereg maximális mérete olyan 200-250 ezer fő volt, egy 80 milliós birodalomhoz. Igaz a birodalmi hadseregek az arányaiban kisebbek, mert igazándiból nincs kivel harcolni és senki nem szeret feleslegesen hadsereget fenntartani.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.01. 08:36:19

Brennusnál még azért is szaladhatott meg a létszám, mert nem csak aktonák mentek délnek vele, hanem egész törzsek, új hazát keresve, gondolván, hogy a görögök/makedónok már megunták a földjüket. Később egy részük egész messzire eljutott, pl. a mai Ankarát eredetileg kelták alapították (Galaták).

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.03.01. 18:21:13

A lényeg továbbra is a következő: a kelta haderő még a modern technika ellenére is nyomasztóan sokszoros túlerőben van;) Teszem azt, elég csupán két ponton 5-5000 embert felvonultatni és az ómagyarok már meg vannak lőve (jó, a kelták lesznek, tudom). De azért igyekszem megoldást találni;)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.03.01. 18:27:26

Ja, és azt se feledjük el, hogy minél több az ellen (amit legyőztünk) annál jobbak vagyunk mi! :)

Persze azért tudott egy-két hadvezér nagy hadsereget kiállítani... Pláne, ha a népe is jött vele...

Ghery, gyertek csak! :) Minél ravaszabban próbáljátok meg a dolgot, úgy szép az élet! Úgy fogjuk fel a dolgokat, mint rendszerteszt... :)

bz249 2009.03.01. 18:45:57

@Ghery88:

"Whatever happens, we have got The Maxim gun, and they have not."

Hilaire Belloc

bz249 2009.05.06. 23:34:34

Március vége vagy április eleje már régen elmúlt... hol vannak a választási eredmények meg grafikonok?!

Ki nyert: az Albert Tábornok Diktatórikus Szövetsége, a Bálványimádó Pápisták Uniója, a Kadifor Pista Kelta Nemzeti Mozgalom esetleg a Szabad Ómagyar Puccsista Párt? Szóval mivan?

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.05.07. 14:32:10

Tekintettel a háborúra, a választások csúsztak. Persze ez a végeredményt nem befolyásolja... ;)

bz249 2009.05.07. 14:51:22

@Gador: azt hittem a keltákkal folytatott műbalhé az igazi (a választási) hadjárat része... vagy a dandi nem ekkora propaganda guru? ;)
süti beállítások módosítása