Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Fórumposzt: az ómagyar szociális rendszer

2009.08.26. 08:30 | szs. | 56 komment

Címkék: család fórumposzt

Ez a hét sem telhet el fórumposzt nélkül, de ezúttal a kedélyes antilövöldözgetés helyett veszélyesebb vizekre evezünk: az Átkerülés során megboldogult szociális rendszert kellene életre pofozni, már ha lehet, már ha érdemes.

Vitaindítónak a főbb kérdések, kérdéskörök:

(bemelegítésnek)

1. Reális-e az az (albertista) irányelv, hogy Ómagyarország területén senki sem halhat éhen? (Ez eléggé egyedülálló dolog lenne a korszak mezőnyében.) Hogy lehetne ezt technikailag megvalósítani, gabonaosztás római módra, ingyenkonyhák, vagy munkaképesség esetén kötelező fejadagledolgozás a mélyszegénységbe kerülteknek? Vagy más mód? Vagy a tanácsadóknak inkább afelé kell nyomni a dandit, hogy az erre vonatkozó dolgok kerüljenek ki az alkotmányból, mert nem megoldható?

2. Munkanélküli segély és hasonló támogatások: lesz ilyen Ómagyarországon? Vagy a munkanélküliség kérdését megoldja a terjeszkedés, a mezőgazdaság, a munkaerőigényes iparágak?

3. Mi lesz azokkal, akik betegség, sérülés vagy egyéb, rajtuk kívül álló ok miatt részlegesen vagy teljesen munkaképtelenek lesznek? (Az erőforrások korlátozottak, és megy a vita, hogy ha befektetésként értelmezik, akkor inkább mindent az antik emancipációjába kell fektetni, több munkáskezet, ezáltal több szétosztható erőforrást kapva.)

4. Családtámogatás: kiemelt fontosságú irány a Kárpát-medence ómagyar népességgel való benépesítése, hogy ilyen tekintetben se legyen törpe az állam a környező hatalmakhoz képest. Milyen formában, milyen feltételekkel támogassa az állam a családokat. (Feltételek: házasság, gyerekszám, iskolázáshoz kötés, stb)

5. Nyugdíj: lesz-e egyáltalán? Öregségi vagy ledolgozott évek alapján, ha lesz? Ha nem lesz, akkor a családtámogatásba építhető bele valami módon, vagy ameddig tud, dolgozik az ember, utána meg vagy a családja gondozza, vagy egy állami menhely, nem túl hosszú tartózkodási kilátásokkal?

Természetesen ide is belekeverhető a kőolaj kérdése is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr281338000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2009.08.26. 08:48:23

Nézzük visszafelé ;)

Nyugdíj: eredendően ugye ez arra lett kitalálva, hogy az önmagukat ellátni képtelen idős emberek az utolsó éveikben is jussanak annyi jövedelemhez, ami elegendő a létfenntartáshoz... vagyis egyes pont van-e annyi kaja, hogy senki ne haljon éhen.

Családtámogatás: mindenképpen növelni kell a népességet és érdemes valamilyen módon megoldani, hogy az extra gyerekek ne szegényítsék el a családot. Viszont lehet a közoktatás fontosabb feladat, mert apjuk és anyjuk a belüket is ki fogják dolgozni a földeken és gyárban, ergo a gyerekkel nem nagyon fog senkise törődni.

Betegek és antik: egyikhez se fűznék sok reményt. A legtöbb tartósan munkaképtelennek max. a vegetáláshoz elegendő forrást lehet biztosítani. Az antik emancipációja meg: mennyi van összesen, mennyi éli túl az első évet, mennyi akar ténylegesen együttműködni? Egyelőre azt se erőltetném.

Munkanélküliség: az összes hajtépés arról ment, hogy van-e elegendő eszköz és ember... még vagy ötven évig munkaerőhiány lesz, úgyhogy evvan. Amin inkább érdemesebb elgondolkodni az az áttelepülési segély. Szóval, hogy Józsi a vájár a Lencsehegy II. bánya tervszerű kimerülése után áttelepüljön Pécsváradra, ahol éppen most nyitják meg az új bányát. Egy ilyen kivándorlási alapot én hasznosnak éreznék.

Éhhalál: az alternatíva Ómagyarországon a lázadás lenne. Az első harminc évben mindenképpen meg kell oldani, a lusta disznókat meg ütni kell.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.26. 09:09:47

Idősek ellátása: Sánta Ferenc emlékérem (Sokan voltunk)

aki nem emlékszik, az keressen rá, szívbemarkoló...

másnak nagyon realitása nincs. :(

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.08.26. 09:17:19

üdv!

éhhalál: államilag garantált minimum fejadagra (ágmf) még sokáig szükség lesz. fel lehet/kell állítani valami kvótarendszert mellé.
segélyek és egyéb támogatások: munkanélküli segély az nem lesz jó darabig, mert nincs kinek adni - ugyanis kötelező dolgozni, állami munkakényszer van és kmk.
betegek, munkaképtelenek: nincsenek jó hírek, a szelekció erőteljes lesz, amit az állam csak tessék-lássék módon fog tompítani.
családtámogatás: az állam a gyermekek után fejadag-pótlékot (később pénzbeni juttatást) adhat. vagy a gyerekeket igen fiatalon (1 év?) közösségbe kell adni, ahol egész nap, vagy bentlakásos jelleggel egész héten ellátják őket. itt fel kell használni az egyház(ak) erőforrásait is - állami kontroll mellett. házasságot nem erőltetném. abortusztilalom is bejátszik persze.
nyugdíj: nincs rá szükség. a megváltozott viszonyok mellett a várható élettartam az első év(tized)ekben drasztikusan csökkenni fog, viszont dolgozni kell. a jó ómagyar polgár haláláig dolgozik. aki mégis megéri a tisztes öregkornak számító 50 évet, azt a családja minden bizonnyal el tudja majd látni - lesz rengeteg gyermeke és unokája, elfér mellettük a nagyi/dédi is.

összességében: az államnak gyakorlatilag nem szabad vállalni semmilyen jóléti kiadást és kötelezettséget, mert azzal a saját sírját ásná meg. tompítani lehet az esés keménységét, de nem lehet puha szociális hálót tartani a népesség feneke alá, mert nincs miből. ha valakinek ez nem tetszik, azzal szívesen elbeszélgetnek a pszichológusok a contrában.

bz249 2009.08.26. 09:37:11

@triumphator: az abortusztilalommal annyiból vitatkoznék, hogy az nem népesedéspolitikai eszköz

egyébként persze lesz abortusztilalom, már csak azért is, mert nem erre kellene elpocsékolni az egészségügyi erőforrásokat

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 09:52:38

Nem lesznek jóléti kiadások, ha meg valakinek nem tetszik, akkor el lehet menni. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 09:55:48

Viszont bizonyos szakmákban szerintem muszáj lesz kivételt tenni - pl. az (olaj)bányászoknál, mert ha az a realitás, hogy kemény munkáért cserébe feleannyit él az ember, aztán végül megrokkanva lökik vissza a családja ölelő karjaiba, akkor nem biztos, hogy a legjobb munkaerő áramlik majd a szektorba. Bizonyos kiemelt, stratégiai helyeken el tudom képzelni, hogy van korkedvezményes nyugdíj, vagy hasonló, a magasabb bérezés mellett.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 10:12:58

Nem tudom. Az, aki konkrétan ott van az utcán, susnyásban, napi életveszélyben, az persze, de ez nem fedi le a teljes állományt. Viszont a beosztások változnak, az utcáróll lehet az irodába kerülni (visszafelé is, ha nagyon mellényúl az ember, gondolom :) ). A fegyveres erőknél olyasmit is lehetne, ami a rómaiaknál volt, az idejüket leszolgált veteránok földet kaptak, kolóniákat alkottak, egyfajta minirómákat idegen földön, és azért még obsitosként is voltak annyira ütősek, hogy rendet tartsanak a környéken. Azért meg, hogy a nyugdíj ne jelentsen automatikusan a végekre való száműzést, lehet olyat is, hogy az új területeket valami alap kezeli, egyfajta nyugdíjpénztár jelleggel, de nem olyan sikeresen, mint az átkerülés előttiek, s ezeknek a területeknek a jövedelméből kap járadékot az obsitos.

boibo 2009.08.26. 11:00:19

Ómagyarország lenne az a hely, ahol egy nő pusztán a léte (és termékenysége) által is hasznos tagja lehetne a társadalomnak. Itt vagyok pl én. A hátra lévő pár jó évemben szülnék egy fél ovodányi gyereket, meg felnevelném őket, és máris mindenki a kegyeimet keresné (franc se irkálna több kimutatást, hitelkérelmet, pályázatot...)

bz249 2009.08.26. 13:25:25

Jellemző, antikat ölni azt mindenki szeret, de az idősekről gondoskodni... hol a blogpicológus?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.26. 13:33:05

@bz249: szerintem csak több kardozós-b*szós filmet láttunk, mint ahány nyugdíjreform-tervezetet olvastunk.

bz249 2009.08.26. 13:35:35

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: pedig utóbbiból is volt bőven termelés, szóval a lehetőség adott lett volna. ;)

boibo 2009.08.26. 14:36:36

@bz249: Szerintem ez szociológiai probléma, nem pszichológiai. A kommentelők keresőképes zömmel fiatalok, max középkorúak. Ha az idősebb korosztály járna ide nagyobb számban, na akkor már lenne itt méhkas, ne félj! Így meg azért nincs, mert mit látunk magunk körül jelen pillanatban (napi tapasztalatokra gondolok)? A nyugdíjas - bár annyit, amennyit, de - minden hónapban megkapja a járandóságát. És amíg választópolgár, addig meg is fogja kapni, melyik politikai párt mondana le ekkora szavazóbázisról?! Nekem meg addig van fizetésem, amíg munkám - kevésbé szerencséseknek akár addig se. Hol a garancia, hogy holnap is lesz állásom? Lehetsz itt okos is, szép is, sosem tuti-bomba-biztos a megélhetésed, ha nem jó helyre pottyantott a gólya. Márpedig amíg ez így van, a saját jövedelmem problémáját égetőbbnek érzem, mint a nyugdíjasokét. De lehet, hogy csak túl fiatal vagyok ezen gondok átérzéséhez. Más kérdés, hogy mire én nyugdíjas korba érek, lehet, hogy itt sem lesz már nyugdíj, vagy nem olyan formában, mint most, mert hát ugye nem lesz miből...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 14:42:12

Szinte biztos, hogy addigra már nem lesz. Mert az avatárod alapján nem 1-2 év választ el tőle. :)
Vagy az is lehet, hogy átkerülünk, akkor meg azért nem lesz.

Dirky 2009.08.26. 15:29:58

Éhhalál: Ha az első pár hónapot már sikerült kihúzni, akkor a következő évi terméstől függ. Szerintem ekkora népesség számára megoldható az élelemtermelés, a Kárpát-medence amúgy is mg. szempontból elég előkelő helyen állt Európában. Még ha a teljes kapacitás eléréséig van is hátra néhány folyószabályzás és erdőirtás.

Munkanélküli segély: Kizárt, két okból. Egyrészt még nincs teljesen helyreállva a pénzgazdaság, másrészt az alaptermékek (élelmiszer és lakás) most úgyis állami monópoliumok egy ideig. Munkáért kenyeret, ombudsman úgysincs az Átkerültek között.

Munkaképtelenség: Jó részük számára azért valami nem fizikai jellegű feladatot ki lehet osztani, a teljesen munkaképtelenek számára szerintem állami fejadag jár. Egyéb juttatás nem, annak egyelőre még nem is lenne sok értelme.

Nyugdíj: Albert gyógyszerpolitikája szerintem mostanra már lerendezte a kérdés nagy részét... Pár évig szerintem itt is marad az élelmiszer+lakás biztosítása

Családtámogatás: A tévé- és óvszerhiány már megtette az első lépéseket, viszont a feltétel nélküli támogatás mellett népesedéspolitikát csak akkor érdemes elővenni, ha a mezőgazdaság már képes a stabil növekedésre is. Előbb azonban az adórendszert kell tisztázni, mert elég nehézkes úgy kiadásokat tervezni, ha nem vagyunk tisztában a bevételi oldallal. Számíthatunk helyreállt pénzgazdaságra és modern (fogyasztói, forgalmi) adókra, vagy visszaáll az anti adóbeszedés és a természeti erőforrások közvetlen felhasználása? Én előbbit nagyon nem látom valószínűnek, ez pedig beszűkíti a családtámogatási lehetőségeket is az állami tulajdonú mg. termékeinek osztogatására.

drazsé 2009.08.26. 15:30:41

1. reális
először jegyrendszer és ugye hadkötelezettség van, tehát munkára is be lehet hívni az embert, későbbiek folyamán - amikor már konszolidálódott a helyzet valameyest, nem államkapitalizmus van, stbstbstb - le lehet dolgozni (nem tudom hány évig, de rendkívül hosszú ideig lesz egyrészt egy jelentős expanzió, amit utána meg is kell tölteni tartalommal... feladat akad egy darabig)

2. megoldják
lásd előző, munka mindíg lesz... sőt, a munkaerőhiány lesz az egyik legnagyobb korlát :)

3. részleges esetén még lehet találni feladatot, teljes esetén így járt a társadalom... mert bizony el kell tartani
elvi kérdés, kb hasonló, mint amikor a senki földjén fetrengő sebesültért kimenenk a katonák.. rohadtul nem nagy kedvvel, de ki kell menni érte

4. feltétlen
egyrészt feltételekkel (legyenek elvárások úgymond, gyerekszám, sikoláztatás, körülmények... utóbbi, ha nem jó, akkor gyereket is elvenni a támogatással együtt [értem ez alatt heveny alkoholizmus, stb]) másrészt erőforrásokhoz képest maximálisan

5. öregségi és szolgálati
egyrészt valami minimális jellegűt folyósítani kell ,ár megint csak elvi okok miatt valamint főleg ugye a későbbiekben az állami - bizonyos, hogy kisebb javadalmazással járó - szolgálatért valami extra nyugdíj
lemond róla, akkor szoc otthon (mert teljesen egyedül maradt véletlenül, iylesmi)


kőolaj: bányászni ezerrel! :)

bz249 2009.08.26. 15:52:41

@szs.: az is lehet, hogy lesz... csak kicsit nehezen értette meg a társadalom, hogy az 55 éves várható élettartamhoz igazított nyugdíjkorhatár egy icipicit tarthatatlan, amikor a várható élettartam 70+ év. Ezt rosszul tolerálja a rendszer.

Ómagyarországon ezt a dandi lerendezi...

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.08.26. 15:57:40

Már miért ne lehetne reális? A mezőgazdaság végre megkapja azt a támogatást, amit hosszú ideje nem: ha tudod, műveld a földet, nem bántunk, de csak annyit kapsz, amennyit biztosan meg tudsz művelni! Ehhez kapsz minden segítséget, ami csak kell. Az emberek egy idő után rájönnek majd, igazán megéri a földdel való foglalkozás, mert ha kicsit is szorgos az ember, és még valami szerencséje is van, sokkal kényelmesebben megél, mintha az „államnak” dolgozna, azaz a fejadagrendszerbe kényszerülne, hiszen ott adott az, amit el lehet osztani!
Ugyanis nem lehet deficites az államháztartás, nincs ugyanis aki ezt finanszírozza: annyi gabonát lehet szétosztani, amennyi van. Persze nm muszáj ennyit is szétosztani…
A fejadagrendszer meg azért jó, mert az biztos! Arra mindig lehet számítani, még ha nem is túl sok. Ha ügyes valaki, jól dolgozik, és értékes munkát végez, akkor bizony többet kap, ha meg nem, hát éppen csak vegetál. Egy egészséges társadalom úgyis rákényszeríti tagjait, hogy legyenek hasznosak.
2-3 Lesz munka bőven! Ezért nem nagyon kell segélyezni senkit. Ha nem fogadja el a felajánlott lehetőségeket, hát nem kap. Mivel azonban sok emberre, munkáskézre van szükség, lesz miből válogatni, hacsak nem lesz büdös a munka számára.
Más kérdés a rokkantság, szellemi fogyatékosság. Azért élünk államban, közösségben, hogy egymásról gondoskodjunk, a gyengét támogassuk. (Persze csak egy bizonyos ésszerű határig.) A sérültek számára – ha a család nem tudja, vagy akarja vállalni az ellátást – telepeket kell létrehozni, egész egyszerűen azért, mert így kevesebb erőforrást emészt fel az ellátás megszervezése.
A katonai rokkantak ellátását viszont tisztességgel kell ellátni. A veteránokat meg kell becsülni, hisz a hazáért adták az egészségüket. Ugyanez vonatkozik gazdaságban dolgozókra is – pl. fegyergyári dolgozók. Oda kell figyelni a munkavédelemre.
4. Munkáskéz kell! A Kárpát-medence bőven el tud látni ennél sokszorta nagyobb népességet is. Értelmes, a közösség számára hasznos állampolgárokra és emancipáltakra van szükség. Persze az oskola nem kötelező, ha nem tanul a gyerek, jó lesz vájárnak… esetleg katonának, de ne élősködjön.
A devianciák kerülendők /Szeteynek nem sok babér teremne…/, a házasság pedig támogatandó (egyszerűen az e legegészségesebb társadalmi életforma, bár asszem most nem jól fejeztem ki magam). Aki gyermeket nevel, plusz támogatást kap, pláne, ha az iskolába jár. Az emancipáció szintén fontos dolog, és szerintem a kettő össze is egyeztethető.
5. Persze, hogy kell! Nevelj fel 4-5, vagy még ennél is több gyerkőcöt, és nem lesz gondod a nyugdíjra. Persze ha hasznos tagja voltál a társadalomnak, vagy éppen valamilyen oknál fogva (pl. 30 év a fronton) nem volt időd így gondoskodni az öregkorodról, kapsz majd fejadagot.
Ahogy a társadalom „kikorcsosul” a mai önzéséből, ez a kérdés javulni fog, nem lesz akkora nyűg a nagymami, nagypapi…

bz249 2009.08.26. 16:07:46

@Gador: "Ahogy a társadalom „kikorcsosul” a mai önzéséből, ez a kérdés javulni fog, nem lesz akkora nyűg a nagymami, nagypapi… "

Azért, ha lesz rendes egészségügy, akkor előbb-utóbb megint nagyon sok nagypapi meg nagymami lesz. Mert anno azért ötből egy megérte ezt a kort, tehát társadalmi szinten nem számított, ha meg mégis nyűg volt akkor kiment a Büdösbe. Rendes egészségügyi ellátás minden esetben elöregedő társadalomhoz vezet (nem lehet annyi gyerek/bevándorló, hogy a problémát meg lehessen kerülni... illetve lehet, akkor majd ötven év múlva jön újra elő tízszeres népesség mellett).

Mondjuk az azért látszik, hogy ez nem Albert és kortársainak problémája lesz.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.08.26. 16:29:13

Szerinted mennyi a Kárpát-medence eltartóképessége?

bz249 2009.08.26. 16:34:38

@Gador: passz, de nyilván véges. Vagyis egy idő után nem lehet népességnöveléssel megoldani a kérdést. Ráadásul nagyon drasztikus népességnövekedés kell, ahhoz, hogy tíz év várható élettartam növekedést ellensúlyozz (minimum háromszorozni kell hozzá a népességet, de inkább több).

De amint mondtam, az a korszak még messze van.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 16:58:42

Én úgy számoltam, hogy 40 év múlva lesznek egymillióan, de akkor még épp csak elrohantak a határokig és bőven nincsenek felfejlesztve a területek. Szerintem ha kialakul (erdőirtás, folyószabályozás - egyiket se mai mértékre, és a folyók mentén intenzív halgazdálkodás, fokok meg minden, nem ilyen nyáron aszály/tavasszal árvíz jellegű játék), akkor egy 10-15-re be lehet lőni szerintem simán az eltartóképességet, persze addigra már kell vegyipar és gépesített mezőgazdaság is, vagyis olaj. :)

bz249 2009.08.26. 17:20:17

@szs.: ki mondta, hogy addigra nem lesz ;)

Dirky 2009.08.26. 17:21:29

@Gador: Ha a késő középkori Magyarországot nézzük, a Kárpát-medence lakossága a XV-XVI. században becslések és az összeírások elemzése szerint olyan 2,5-4 millió között volt, ekkora lakosságot pedig még állattenyésztés és földművelés között egyensúlyozó gazdaság is képes volt úgy ellátni, hogy ne legyenek a nyugat-európaihoz hasonló éhínségek. Tekintve az átkerült fajták terméshozamát, a középkorinál mindenképpen fejlettebb termelést, plusz mondjuk a burgonya és akkor még nem ismert egyéb növények lehetőségeit, még teljesen gépesítetlen mezőgazdasággal is simán el lehet tartani 6-7 millió embert. Átgondolt fejlesztéssel és legalább kora 20. századi szintű mezőgazdasággal számolva ezt simán lehet növelni a duplájára. Ha az első két-három évben nem okoz gondot a túlzottan koncentrált népesség eltartása, már később sem várható semmi komoly probléma.

boibo 2009.08.26. 17:56:57

@Gador:
"A devianciák kerülendők /Szeteynek nem sok babér teremne…/"

HRRRRRR!!!

Azért ez így...!

Nem attól válik értékessé egy ember sem, hogy milyen a szexuális orientációja. Lehet, hogy nem lendít a népszaporulaton, de ő a legjobb olaj-mérnök! Vagy bármi más.

Másrészt meg mi lesz a következő kategória, ami kerülendő?
Az átlagtól magasabbak? Vagy akinek vörös a haja? vagy akinek nem egyformán áll a két füle? (Vigyázz! Bármikor előkerülhet olyan kategória is, amibe Te is belecsúszhatsz.)

Nagyon-nagyon korlátolt, és még inkább veszélyes az ilyen kirekesztő hozzáállás embertársainkhoz. Tudom én, sőt, én is úgy gondolom, hogy a túlzott liberalizmus, tolerancia is a visszájára üthet, de azért észnél legyünk!
Hacsak nem egy fasisztoid Ómagyarországban gondolkodunk.
(Csak nem tán!)

bz249 2009.08.26. 18:05:50

@boibo: Gador fejes, ő persze, hogy diktatúrában gondolkodik ]:-)>

egyébként szerintem, akinek van elég felesleges ideje, energiája és pénze az hagy legyen deviáns. Az ókorban, mint az ókoriak...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 18:09:48

Az ókorban tényleg megoldották, simán összehozott egy rakat gyereket az, akinek szélesebb volt az orientációja a hagyományosnák. Amúgy meg ami az ember magánügye, az maradjon is az, szvsz.

Solkim 2009.08.26. 19:17:49

Végre átvettem a könyvet a kiadónál. Gondoltam megosztom a jó hírt. :)

A szociális ellátásnál nagyon érintőlegesen foglalkoztok csak az egyházakkal, pedig ott lesznek csak igazán aktívak. Fogyatékosok, család nélküli idősek, árvák gondozása. Ehhez persze földekre lenne szükségük, hiszen anélkül bizonytalan a fenntartásuk. Vajon ad nekik az állam? Megteheti bárki is, hogy végrendeletileg földet hagy egy egyházra, vagy ehhez állami engedély kell?

Solkim 2009.08.26. 19:19:07

Na és persze megengedi-e az állam, hogy az egyházak így erősítsék a társadalmi befolyásukat?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 19:35:52

@Solkim: Köszönjük a vásárlást!
Az egyház, mint kohéziós erő fontos lehet az államnak, olyan pozícióban meg nincs (és nem is lesz, mert az állam nem evett meszet), hogy hatalmi tényező legyen belőle (volt rá kísérlet az Átkerülés után.) Az un. szeretetszolgálat (fogyatékosok, öregek, lányanyák, árvák, stb) gondozása, tanítása testreszabott feladata mindegyik egyház számára, illetve a "normál" tanítás is, ehhez meg erőforrások kellenek, amik több forrásból is jöhetnek - államtól kölcsönkapott vagy hagyaték által szerzett földek, vagy missziós közösségek által termelt dolgok, stb. Véleményem szerint egyébként az egyházaknak is csak használ, ha nem kerülnek hatalom közelébe, viszont dolgozhatnak a testhezálló területeken. Ez is egy albertizmus téma lesz majd. :)

teddybear01 2009.08.26. 20:13:42

@Dirky: A Mátyás király kori Magyar Királyságnak körülbelül 5 millió lakosa volt a megmaradt adóívek alapján. Hozzávetőleg ugyanennyi volt az akkori Anglia létszáma is.

Az 1837-es népszámlálás adatai szerint körülbelül 18 és fél millió lakost írtak össze.

Most:

Horvátország 4 495 904 fő
Magyarország 10 198 315 fő
Szlovákia 5 379 455 fő
Kárpátalja 1 253 160 fő
Erdély (kb.) 7 723 313 fő
Vajdaság 2 031 992 fő
+
Belgrád 1 576 124 fő

Összesen: 32658263 fő

Szóval van elég kapacitás a mezőgazdaságban.

fabianp 2009.08.26. 21:32:01

Valamit szerintem rosszúl közelítünk meg.
Attól, hogy valaki öreg még nem dologtalan. Vgyáz a házra, a gyerekekre, az állatokra. Sok hasznos dolgot tud továbbadni a fiataloknak.
Egy államnak kötelessége valamilyen módon gondoskodni azokról aki amíg birták gondoskodtak az államról, mert ellenkező esetben nagyon hamar gondok lesznek.
Az ember már a gondoskodás miatt is ember.
Persze az idegi alapon nem tudok dolgozni, csak inní, de tartsatok el nem működik.

Mivel a mezőgazdaság sok kezet igényel van hely a dolgozó embereknek, kinek önszántából kinek muszályból.
Amint pedig az elöttem írók nagyon jól megmutatták ez a föld nagyon sokáig nagyon sok embert el kell hogy tartson.

Az egyháznak meg nyugodtan át lehet adni a karitatív feladatok egy részét azzal például, hogy ugyan minden föld az államé, nem adható el, de tartós bérlet elképzelhető, viszont amint az állammal szembehelyezkedik a föld használója visszavehető.

A fáraók egyiptomában is minden föld a fáraóé volt.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 21:39:27

Persze, hogy az öregeknek is fontos szerepük van - a kérdés az, ez hogyan képeződjön le az állam részéről. Az általános, alanyi jogon járó nyugdíj elég új találmány és nem biztos, hogy az ómagyar államnak lesznek erre erőforrásai - meg politikai akarata, hiszena társadalom sokkal fiatalabb lesz, mint most.

Dirky 2009.08.26. 22:02:13

Ha már szociális rendszer... Ha 40 éven belül be akarják úgy-ahogy népesíteni a Kárpát-medencét, akkor komolyan el kell gondolkozni a potenciális telepesek számára biztosított ösztönzésről is. Jelenleg nem nagyon látok okot arra, hogy néhány kalandvágyó és bajkeverő elemen, illetve a katonákon kívül bárki is el akarná hagyná a relatív biztonságos, kényelmes és ismerős Átkerült területeket. Mivel ösztönözne az állam erre mondjuk fiatal párokat, családokat? Néhány nagyszabású projekt (Fiume, olaj :)) mellé persze majd települnek maguktól is, de ez nem lesz sok.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 22:08:43

Pozitív meg negatív módszer egyaránt van/lehet

Negatív: meghatározzák a magterületet, és ha valaki valami stiklibe keveredik (betörés, garázdaság, adócsalás, dandigyalázás, ilyesmi), akkor el kell hagynia ezt a területet, ki kell települnie a végekre. Hátha a környezetváltozás jót tesz neki, na meg túl sok visszaeső bűnöző sem lesz a központban. A család követheti, persze, nincs megtiltva.

Pozitív: mindenféle támogatások, előjogok, juttatások, adómentesség x évre, ami csak belefér. Azért a magterületen elég szűkek lesznek bizonyos szempontból a lehetőségek az előrejutáshoz, a végeken könnyebb lesz karriert csinálni.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.08.26. 22:13:02

@boibo: Nem azzal van a gond, hogy meleg, hanem hogy ezt nyilvánosságra hozza, illetve kvázi követendő példaként állítja ezt a magatartást! Ez nem követendő példa!

A sereg persze kivétel, ott tiltott az ilyesmi.

A Kárpát-medence pedig szép nagy lakosságot tud eltartani, szóval emiatt nem kell aggódni! Dolgozni kell, és nem henyélni, ilyen egyszerű! :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.26. 23:29:57

@Gador: Azért jó ez az Ómagyarország, itt simán el lehetett tüntetni a szociális hálót, meg a melegeket is persona non grata-nak lehet minősíteni.

Albert dandi elintézi! :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.26. 23:36:37

Egyébként ha már témánál vagyunk, a kelták is eléggé nyomták állítólag, de másfajta kultúrája volt náluk ennek, mint a görögöknél, megint más a rómaiaknál, és az átkerültek se éppen ókori mintájú zsákban hozták. Úgyhogy lesznek itt még érdekes dolgok ezen a téren is, de hogy nem én fogom megírni, az is biztos. :) Inkább albertizálok.

boibo 2009.08.27. 07:15:17

@Gador:
Te is "nyilvánosságra hoztad". Még itt a blogon is megjelent Rólatok egy kép - nagyon helyesek vagytok együtt, e helyről gratulálok még1X!
Amikor kézenfogva sétálsz a gyönyörű, kedves, szerelmetes pároddal az utcán, mit érzel? Boldog vagy? Büszkeség dagasztja kebeled? Remélem! Mert ez így "normális".
Megteheti ezt egy meleg?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.27. 07:29:25

Na, máris sikerült helyettesíteni a kőolajt. :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.27. 08:23:59

@boibo: homonak vagy épp _homofóbnak_ lenni ugyanolyan jog.

Kicsit ugyan tyúk vagy tojás polémia, hogy homók voltak előbb, vagy homofóbok, talán az is hülyeség, hogy nem lenne ennyi sarkos homofób, ha nem látnának mindenütt buzikat...

Eddig a melegek voltak tiltott, mostanában talán tűrt, lassan a támogatott kategóriában, a végén még megérjük a trendi (vagy ez már itt van?), sőt, a kötelező kategóriát is?

Homofóbnak lenni meg kötelező volt, majd mostanában egyre kevésbé trendi, lassan már nem is támogatott, végül megtűrik majd - mind marginális minoritást, és a végén betiltják?

Először idejöttünk szittya pogánynak, majd pár nemzedék alatt a kereszténység védőbástyája lettünk. Ezer évvel később eljátszuk megint?

drazsé 2009.08.27. 08:38:58

off:

miazhogymanincspost????

langyikérdésről meg eszembe jut a régi vicc, amikor Kohn bácsit elkapják a határon ahogy ausztria felé távozni készül (istenem, teljességgel antiPC egy vicc:) )

kérdezi a határőr, hogy hát mégis hogy gondolta ezt?
mondja neki Kohn bácsi, hogy tudja, amikor fiatal voltam tiltották a buzulást... most engedik... én meg nem várom, amíg kötelezővé teszik!

szóval ne tegyék kötelezővé és kész :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.27. 08:56:12

Fórumposztnál mindig hagyok két napot kifutni. Meg nekem is kell egy kis pihi, amikor egyedül viszem a boltot. ;)

drazsé 2009.08.27. 09:23:37

@szs.:

ez nem a szép, zöld ápolt gyep titka, elárulom :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.27. 09:24:56

Gyertek csak, gaz macskák, a héten vettem 3000 db 0.20g-os skulót, utolsó BB-ig küzdeni fogok a gyepemért! :)

drazsé 2009.08.27. 09:34:31

az ellenállás haszontalan! minden ellenállást eltipornak macskahadtesteink

bz249 2009.08.27. 10:07:55

@szs.: nincs más megoldás, kell szerezned egy olasz rokont :P

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.08.27. 10:21:05

@boibo: Ööö... azt a képet nem én hoztam nyilvánosságra...
Lezárva a homi-kérdést, olyan ez, mint Albert dandit szidni: lehet, de nem tanácsos. Legalábbis nyilvánosan nem.

Visszatérve az eredeti témához: az egészségügy kicsit más lesz, mert egész egyszerűen nem lesz annyi technika, gyógyszer, ergo számos embert, akit az átkerülés előtt meg lehet menteni, az átkerülés után nem!
Persze sokkal kevesebb vegyszerrel, meg bifidusz eszenziszel szennyezik magukat az emberek, erős lesz a közegészségügyi ellenőrzés (már csak az emancipálás miatt is - meg kell tanítani pl. a WC-használat és a fürdés előnyeit...). Szóval szerintem 60 évre lehet belőni a várható életkort, +- 5 év...

drazsé 2009.08.27. 10:28:02

@bz249:

húúú, ha akarsz olaszokkal verekedni, akkor mond nekik azt szépen, hangosan, hogy mangia gatto

ha elég hangosan teszed, bicskázás is lesz belőle :)

bz249 2009.08.27. 10:40:28

@Gador: biztos vagy a sokkal kevesebb vegyszerben? Mert szerintem a környezetvédelem egy darabig nem lesz az ómagyar ipar zászlóshajója... bár mindig lehet délebbre vinni az akkumulátor feldolgozót. :)

A 60 évet elsőre soknak érzem várható élettartamra, az usákok vagy a francúzok azt 1940-re érték el. Bár csecsemőhalandóság nélkül meglehet.

teddybear01 2009.08.27. 11:21:11

@bz249: Ha soknak érzed, vedd figyelembe azt is, hogy ebben az időben a kisgyerekek többsége nem élte meg az 5 éves kort. Jó pár nép nem is adott nevet nekik, vagy "gyereknevük" volt. Később kaptak normális nevet.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.08.27. 15:51:11

@bz249: Biztos! Nem E XXXX kaját eszel, hanem valódi disznólábat! :) Hidd el, az sokkal egészségesebb! Coca-cola sem lesz (sajnos kofola sem), meg egyéb cukrozott, ízesített vackok, max a seregnek víztisztító kapszula.

Elégséges étel, bacimentes WC, modern közegészségügy. Szóval a 60 nagyon is reális!

Jah, és az alkesz is jobb lesz, mert Albert dandi letöri a derekát annak, aki pancsolja a bort! :)

bz249 2009.08.27. 20:19:31

@Gador: hát lehet, hogy nem E, hanem Omega XXX lesz, mert azért a szabványos ételadalékokról csak lesz valami jegyzék.

Ja és nehogy kevés E-300-at egyél, mert különben skorbutod lesz :)
A bableves meg hidd el nem az igazi E-260 nélkül. ;)

Az E-175-re és az E-174-re viszont a gazdasági élet egyéb szereplőinek lesz nagyobb szüksége :D

hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1m

fabianp 2009.08.27. 20:47:58

Szerintem vannak bizonyos egyszerű kérdések.
Az, hogy ki milyen nemi érdeklődésű nem érdekes. De, ha azt mondjuk, hogy csak az kap nyugdíjat, vagy több támogatást aki minimum 4 gyereket felnevelt( persze most nem beszélümk az egyébb honvédelmi szempontokról) a dolog eléggé leegyszerűsödik.
Az egészségügyet említve már az, hogy a bábák mindig mossanak kezet egy jelentős előrelépés, nem beszélve a gyógyszergyártás megmaradt maradványairól, illetve az orvosi tudásról. Ez amit több példányban le kell írni és tanítani ne hogy, feledésbe merűljön.
süti beállítások módosítása