Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Római követség: Gyerekkereskedők 1.

2009.09.07. 08:30 | szs. | 16 komment

Címkék: róma rómaikövetség

Róma, Kr.e 240 / Átkerülés után 40 / A Város alapításától számított 514

 

Ómagyar Nagykövetség, Különleges Szerződéses Terület

 

 

A követség történeteinek előző részei.

 

Minden fenyegető díszlete ellenére volt valami megnyugtató abban a képben, ahogy a római konzul a Mars-mező megszokott oszlopcsarnoka előtt fogadta az ómagyar követ üdvözletét. Itt tárgyalás lesz, nem háború. Ha háborúra készülnének, már tegnap szabad folyást engedtek volna az Aventinusnál gyülekező csőcselék dühének. Az isztriai balhé hírei alaposan felkorbácsolták a kedélyeket, ráadásul amíg a hírnökök elértek ide, némileg ki is színeződtek a dolgok. Bár sokat nem kellett túlozni, ezzel már a követség lakói is tisztában voltak, mióta megsemmisítették a római kézbe került rádiót és megkapták az Andorékkal együtt érkezett rendes kódkönyvet, újra dőltek az információk Esztergomból és Fiuméből. Kiderült, hogy nem csak egy egyszerű határvillongás történt, mint az korábban gondolták, hanem a közelben állomásozó megtörő egységek parancsnoka ha-már-úgyis-verekszünk alapon az egész félszigetről kipucolta a római erőket. Az már más kérdés, hogy ez hogy sikerülhetett neki ilyen gyorsan – merő véletlenségből pont kéznél volt egy szállítószázad teljes terepjáró gépjárműállománya, és a rómaiak is jól karbantartották az utaikat, vesztükre. Mire a rémült diplomaták és emancipátorok a helyszínre értek, már ómagyar trikolór lengett az összes település és megerősített őrhely fölött, az amúgy nem túl nagy létszámú római katonai kontinges egy része holtan, nagyobbik fele szögesdrót mögött várta a továbbiakat. Meg a megtörők is – beásva magukat a terjeszkedési tervekben szereplő határon. Ebből kellett kihozni valami értelmeset. A rómaiakat nem is annyira a veszteségeik háborították fel – egy normál, barbárok elleni csatában több katonájuk esik el -, hanem a megtörők által orrba nyomott büszkeségük.

- Annyira nem is tűnik dühösnek – jegyezte meg Andor, majd ellépett a teleszkóp mellől, amit a Mars-mezőre néző mellvédre állítottak. A falak mögött sem volt már annyira feszült a hangulat, mint tegnap, a nagykövet találkozóra hívása eloszlatta a viharfelhők többségét. De azért a szokottnál többen mászkáltak rohamsisakban, bár Andor nem tudott rájönni, hogy ennek igazából mi értelme van.

- Nem? - nézett a távcsőbe Ágota is. - Centho jött, ugye?

- Talán, annyira nem ismerem.

- Láttad már a lakomán.

- Ott rengeteg új arc volt.

- Ja, ő az – állapította meg Ágota. - Meg fognak egyezni, biztos vagyok benne. Talán délután már ki is mehetünk.

Elfordította a távcsövet és a Tiberis közepén fekvő szigetet nézte egy darabig. A göcsörtös fák között megbúvó templom felett keskeny füstfelhő lengedezett, ahogy mindig.

- Oda? - kérdezte Andor teljesen feleslegesen. Kapott egy megbízást egy dinamós rendszer telepítésére az Aszklépiosz-templomba, ami kezdetleges kórházként és árvaházként működött laza ómagyar gyámság alatt. Mint azt az elmúlt napokban nagy nehezen megtudta, ez a gyámság gyakorlatilag Ágotát jelentette, aki a követségen végzett segédgondnoki munkáján kívül szívügyének tekintette a szigetre küldött szerencsétlenek sorsát. Meg néha csurrant-cseppent ez-az a követség készleteiből, de nem sok. Most például egy dinamós rendszer, ami inkább játékszer, mint igazi segítség, de a semminél jobb. Kevesebb olaj fogy a lámpásokban és pár anti levezetheti a felesleges energiáit.

- Ma délután meg tudnád csinálni? - fordult felé Ágota. Furcsa volt, hogy ebben a halványra mosott, régi katonai zubbonyban még valahogy szebbnek is találta, mint a korábban viselt nőiesebb ruháiban.

- Ha elengednek – hárította el a választ Andor.

- Akkor jó – mosolygott a lány. - Szekeret már intéztem.

 

Centho hosszas hallgatás mögé bújva dolgozta fel, hogy az ómagyar nagykövet egyáltalán nem ijedt meg a szónoki fordulatokba burkolt, de egyértelműen kilátásba helyezett háborútól. Kassay kivárt, igyekezett nyugodtnak tűnni, bár belül majd szétrobbant. Nem félt, tudta, hogy a rómaiak egyfajta túszként tekintenek rájuk, de ez izgatta a legkevésbé. Az állása és a pozíciója mellett az egész eddigi munkájuk semmivé foszlik, ha eldurvulnak a dolgok. És már megszokta. Túlontúl is megszokta, hogy a világtörténelem pulzusán nyugtatja a kezét. Vagy hogy írta az a szerencsétlen hivatalnok, aki ilyen szöveggel akarta felvetetni magát a követségre. Ahelyett, hogy szorgos munkával szerzett volna magának pár befolyásos ismerőst előbb.

Centho elgondolkozva ütögette egymáshoz a mutatóujjait.

- Ha háború lesz – szólalt meg végül -, akkor sokan meg fognak halni.

- Sokan – bólintott kis hatásszünet után Kassay. - A tengerparti városaitok a tűz martalékai lesznek. A földjeiteken pedig megtörők és barbár segédcsapatok fognak masírozni. Sokan meg fognak halni.

- Egy katonátok halála jobban fáj nektek, mint egy katonánk halála nekünk – jegyezte meg a konzul.

- Ez így van – értett ezzel is egyet Kassay. - Ezért harcolunk úgy, hogy ne haljanak meg. De mi nem akarunk háborút. Nem vagyunk barbárok, hogy egy félreértésből fakadó szerencsétlen eset miatt tönkretegyük mindazt, amit eddig felépítettünk. - Hagyott egy kis időt, hogy Centho végiggondolja azt, hogy mit adtak nekik az ómagyarok. Észak-Itáliát a gallokkal, az Ibériai-félszigetek a punoktól, csak lejátszva egy háborút velük, ha nem is olyan nagyot, mint ami kimaradt az itteni történelemből. Az olcsó és biztos gabonát az ómagyar protektorátussá tett Szicíliából. A régóta egyeztetett és nemsokára kezdődő gall háborút, amit ómagyar részről térképekkel, egészségügyi felszerelésekkel és néhány kommandóval támogatnának, bár ez utóbbiak segítségére úgy tűnt, a hódító csapatok vezetői nem tartanak igényt. Túl sok itt a vesztenivaló, a konkrét háborús dolgokról nem is beszélve. Centho járt már Fiumében, több szenátor is járt már Esztergomban, nagyon is tisztában vannak vele, hogy mi minden lapul a barbár illírek és kelták lakta balkáni hegyeken túl.

- Az valóban kár lenne – szólalt meg végül a konzul. - Ahogy az is kár lenne, ha bárki azt hinné, büntetlenül tehet ilyesmit Róma érdekeltségeivel.

- Senki sem fogja ezt hinni – biztosította gyorsan Kassay. Túl gyorsan, szorította össze a fogait rögtön utána.

- Mindenki azt fogja hinni – villant meg valami Centho szemében. - Az ómagyar katonák hátba támadtak bennünket, miközben mi a hegyi barbárok felé vetettük vigyázó tekintetünket.

- Mindketten csak kósza híreket ismerünk – jegyezte meg az ómagyar nagykövet. - Mi kicsit talán többet és pontosabbat, mint Róma népe. A mi híreink szerint megtámadták a katonáinkat és ők így reagáltak. Róma nem nagyon ismeri a megtörőket, de azt tudni kell róluk, nem olyanok, mint a többi ómagyar katona. Hasonlók a legionáriusokhoz. Ha egyszer megszalad a kezük, akkor nagyon megszalad.

Centho nyakán megfeszültek az izmok.

- Mindenképpen döntenünk kell ma – folytatta Kassay. - Két dolog közül választhatunk.

- Háború vagy béke – mormolta a konzul.

- Nem. - Kassay óvatosan mosolyogni kezdett. - Háború vagy kártérítés. A feletteseim felhatalmaztak arra, hogy kártérítést ajánljak az elveszített területekért és római polgárokért. Nagyon bőkezű kártérítést.

Centho nyakán elernyedtek az izmok.

 

(folyt. köv.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr231364441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.07. 09:09:49

Túl szűk lesz ez a világ két ekkora hatalomnak... Valamelyik oldalon úgyis születik előbb-utóbb egy olyan megalomán, aki erősebbnek és okosabbnak hiszi magát, mint kéne...

Mit adtak nekünk az ómagyarok? :)

drazsé 2009.09.07. 09:32:12

hahá... csak meg kell tartani a (nehéz)tüzérséget illetve a harckocsikat :)

nyomásgyakorlási eszköznek (blöff) igen kiválóak :)


@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

nem róma ekkor még az egyedüli világhatalom a környéken (ugye ha jól tudom, karthagó még virul, egyiptomiak is köszönik megvannak még, görögök is töketlenkednek még kisázsiáig bezárólag, tehát van szerezett állami keretek között működő nagyobb hatalom elég), azonban az általunk ismert történeelm alapján (amit ugye írunk át ezerrel) bennük van a legnagyobb potenciál
agresszív terjeszkedő banda :)

amit ugye részünkről lehet táplálni és irányítani szépen, mint az az írásból is kiderült...

bz249 2009.09.07. 09:46:49

@drazsé: szerintem egy nagyjából ezer tonnás 4 darab 75mm-es ágyúval (plusz resztli) felszerelt romboló Ostia előtt nem igazán blöff, ha nyomást kell gyakorolni. ;)

És nem egy van belőle...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.07. 10:45:13

Sőt, épp az az egyik cél, hogy olyan hegemón hatalom ne is alakulhasson ki, mint a Római birodalom volt/lett volna/nem lesz. :) Szicíliát ezért tették (tűzzel-vassal-nádihegedűvel) protektorátussá és a flottára is ezért gyúrnak az aktuális igényeket messze meghaladó módon. Három hatalomban van hosszabb távú potenciál, Róma, Karthágó, Egyiptom, a többi meg szépen belesimul majd valamelyik érdekszférájába. És persze mindenki a Pax Hungarica égisze alatt szereti egymást, legalábbis totális háborút nem engednek köztük.

bz249 2009.09.07. 11:03:14

@Gador: csak ugye a kofa ebben az esetben simán beletenyerelhet a mérleg megfelelő oldalába. :)

teddybear01 2009.09.07. 12:29:13

@bz249: Szerintem fel kéne vázolnod egy ilyen rombolót, úgy mint a másik két hadihajófajtát. Ha gondolod, segíthetek benne.


Egyiptommal kéne egy boltot csinálni. A Fáraók Csatornája nagyon lerövidítené az indiai útvonalat az ómagyar hajósoknak.

De mit szól Karthágó az elveszett tengeri hatalmáról? Előkerül a semmiből egy szárazföldi patkánynépség, és olyan hajókat rak össze amelyek lenullázzák az egész flottájukat.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.07. 12:33:50

Hát mit szóljon? Tűr, ameddig tűrheti. :) Jövő héten olyan tengeri kalandok indulnak amúgy punokkal, ómagyarokkal, görögökkel és mindenféle népséggel, hogy csak na. Szerintem bejövős lesz nagyon. ;)

bz249 2009.09.07. 12:59:12

@teddybear01: gonosz szerkesztő úr kikényszerítette, hogy az rpg.hu-n megjelent egyalkalmas próbálkozásból egy minisorozat legyen vagy 8-10 részben :)

drazsé 2009.09.07. 13:06:11

@teddybear01:

mit szól, mit szól.... anyázik, de csak csendesen, összeszorított fogakkal, mert ugrálni nem lehet

és ha van egy kis eszük, kihasználják a lehetőséget, lévén az OM flotta (hm... kis áthallás... piros hangszóró a megfejtőnek) erősen járőrözni fog az egész földközin, úgyhogy kicsit biztonságosabb lesz

no nem nagyon, csak egy kicsit :)
@szs.:

jövő héten csak?

ejj-ejj

bz249 2009.09.07. 13:07:49

@drazsé: Megvan azért az Albertliche und Königliche Flotte-nak is a maga baja, de erről a rómaiak nem tudnak :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.07. 13:10:51

Erre a hétre ott a római követség, sőt, délutánonként is lesznek frissítések, bográcsozási beszámolók, pofátlan önreklámok, meg minden, mi itt az ej-ej? Az ember a szívét nyújtja, erre az egész kisujja kellene, mi? :)
@bz249: 8-10 rész? Ennyire gyengének gondolod a szerkesztői ollót? :)

bz249 2009.09.07. 13:14:24

@szs.: nekem tetszik ez a római követség, mert ezt még nem olvastam :)

Szerkesztői ollót eddig még nem láttam, de, ha jól sejtem, majd hamarosan megtudom mennyit ér. :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.07. 13:25:39

20 részt biztosan. Már most 140e karakter környékén jársz.

drazsé 2009.09.07. 14:55:23

@szs.:

sőt, még a hízott disznókat is elrekvirálom az ólból :)

140e karakter? atyaég...
5 évre előre megvan a napi post így...

@bz249:

hehe, na igen

persze, hogy megvan a maga baja, de a fleet in beeing elv ilyenformán való alkalmazhatósága esetén a RN vezérkara sírva ment volna hálaimára, naponta 5ször
süti beállítások módosítása