Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Belgrád alatt - Horánszky Zsolt

2009.10.19. 08:30 | (F)ordító | 20 komment

Címkék: triumpathor horánszky fiumeévad

(Triumphator posztjával megkezdjük a harmadik évadot. A korábbiaktól eltérően egy karakter nézőpontjából általában egy hétig követhetjük az eseményeket, így jólelkű alezredesünkkel alaposan összeismerkedhetünk a Belgrád - Sziszek/Sisak viszonylaton, miközben a Fiume megalapítására küldött expedíció békésen hajózik a célja felé. Érdeklődők számára pedig folyamatosan bővül majd az évad központi lapja.)

Kora estére végeztünk a bárkák kikötésével, a készletek ellenőrzésével és végre pihenhettem egy kicsit. Szusszanva ültem le egy ládára és felszegett fejjel, most már tényleg a látványra koncentrálva, alaposan körbe néztem. Előttem a Száva gyorsan futó és egészen kék vize csillogott az alkonyati fényben, a folyó egyenesen északnak szaladt és innen úgy hétszáz méterre eltűnt egy hatalmas, barnás-zöldes víztömegben, a Dunában. A folyóparton ártéri erdő szövevényes fala látszott, ősfák álltak a vízben, szorosan egymás mellett, mintha sorfalat állnának. A látvány teljesen hétköznapi volt, ezt láttam végig eddigi utunk során. Emberi létnek semmi jele, leszámítva a véletlenszerű helyeken néha-néha felszálló füstgomolyagokat. A Duna hatalmasabb és főleg lustább, mint gondoltam. A térképeinken nem jelzett teljes folyóágakkal, kanyarulatokkal, szigetekkel és zátonyokat jelző turzásokkal tarkított víztömeg ráérősen vitt minket a célunk felé. A két térképészünk vért izzadva próbált pontos vázlatot készíteni a folyóról. Április vége volt, a zöldár csúcspontja. Korhadt uszadék tömege úszott velünk együtt, amit a folyó a kanyarulatok külső ívén hatalmas kupacokban rakott le. Idáig csak egy helyen, a péterváradi kősziklán láttunk építményt – minden bizonnyal egy kelta oppidumot, mert megismertem a sánc kihegyezett karóit. De embert itt sem láttunk – igaz, nem is kerestük a társaságukat. 

A Száva torkolatánál a két folyó ágak szövevényével csatlakozott egymáshoz – a felderítőink a belgrádi hegy lába előtt futó főág partján vártak minket. A Száva gyorsabb és kékebb vize jól elütött a Duna barnás színétől. A kisebb folyó itt egy éles jobb kanyarulattal kerülte meg a hegyet, a hegy lábánál uszadékmentes, homokos partszakasz látszott, ami előtt a vontató meg a bárkák horgonyt vetettek – megérkeztünk. Nem rakodtunk ki, azon voltunk, hogy a bárkákból egyből a kishajókba rakodjunk át és a lehető legrövidebb időn belül induljunk fel a Száván. Jó terv volt – csak nem számolt az áradás nagyságával és az uszadék mennyiségével. Mindenképpen várnunk kellett, amíg az árhullám csitul kicsit.

Megfordultam és a dombot is szemügyre vettem. A fákkal és bokrokkal gyéren fedett, fehér sziklás domboldal egész meredeken emelkedett a jó száz méter magasan álló palánksorig, ami eltakarta előle a további részleteket. A fal a jól ismert kelta módszerrel épült – legalább öt méter hosszú kihegyezett karók, sűrűn egymás mellett, két méter mélyen leásva – ami így innen egy sűrűn fogazott cápa alsó állkapcsának tűnt. A felderítők, akik előttünk járva átkutatták a környéket, a hegytetőn kis várat észleltek, a gellérthegyi oppidum kicsinyített mását, amihez kelet felől egy keskeny csapás vezetett. Itt sem forszíroztuk a kapcsolatot az esetleges lakókkal, akik csendben meghúzták magukat a palánkok mögött. Messze voltak a parttól, az ezredes úgy döntött, nem jelentenek veszélyt.

„Belgrád” – gondoltam magamban és nagyot slukkoltam az ujjaim közt parázsló, remekül sodort cigarettába. – „Nándorfehérvár, ezernégyszázötvenhat, Hunyadi, harangszó – kilőve.”
Kifújtam a füstöt, rábámultam a körmömig égett csikkre, amit aztán széles ívben a folyóba pöccintettem.

Felkeltem és a parancsnoki kabinhoz mentem. Csend volt a hajón, a legénység pihent, kártyázott vagy csak aludt – a katonák megszokott tevékenységét végezte. Csak a víz halk csobogása hallatszott, ahogy az apró fodrozódó hullámok körülnyaldosták a hajókat. Megálltam a kabinajtó előtt, kopogtam és az érdes hangú igenre beléptem. Az ezredes az íróasztala mögött ült és elmélyedve böngészett valamit az asztalon. Csak a csörtetésemre figyelt fel, amikor megálltam az asztal előtt.
- Jelentkezem, parancsok. Jelentem, a leltárral végeztünk.
- Jól van, Zsolt – állt fel az ezredes és kezet nyújtott. – Ülj le. Pálinkát?
- Köszönöm, de most nem. Fáradt vagyok, és gyorsan kiütne.
­- A Száva még árad, nem indulhatunk tovább – Az ezredes a téma közepébe vágott. Ez volt a módszere, nem szerette a tiszteletköröket. - Mennyi idő kell a kishajók megrakodásához?
- Négy kishajónk van. Holnap kezdjük a rakodást, legfeljebb két nap alatt készen vagyunk.
- Leltár gondolom rendben. Élelmiszerkészlet?
- Természetesen – önérzetesen biccentettem. – A készleteink megfelelőek. A zöldségfélék kissé már megereszkedtek, de még fogyaszthatók. A konzervekhez nem kellett hozzányúlni – van elég vad és hal. Szárított bab és borsó készlet érintetlen. Szemesgabona kevés, de úgy tervezzük, hogy veszünk az antiktól – odahaza egyvödörnyit adnak egy pillepalackért… Gázolaj kétezer liter, benzin ötszáz. Pálinka száz liter.
- Inkább kilencvenkilenc és fél – intett a pálinkásüvegre az ezredes és lófogait kivillantva vigyorgott. - Fegyverzet?
- A készletek érintetlenek és épek. A lőszert és fegyverzeti anyagokat külön őrség őrzi itt a vontatón.
- Felszerelés?
- Gumicsónakok, búvárfelszerelések, horog, ólom, damil, halászhálók, ragasztószalag, pvc-cső, huzalok, drótháló, szögesdrót, aggregátor, szolártáblák, rádiók…
- Jól van – legyintett az ezredes. – Szóval minden rendben, igaz?
- Rendben – biccentettem. – Géza, mi lesz a hajókkal?
- Hagyok itt egy őrszakaszt – vonta meg a vállát. – Nincs rá több emberünk. Partra szállni meg nem akarunk.
- Miért nem?
- Minek? – vonta meg a vállát. Jó passzban volt, most nem idegesítették a kérdések. – Mit nyernénk vele? Ezek a kelták imádják az ilyen hegyi erődöket. De nekünk nem kellenek. Terményük és állatuk csak annyi van, ami nekik szűkösen elég. A hátországuk – ha egyáltalán van nekik – még nyomorúságosabb. Vegetáló telepek az erdőkből kihasított tisztásokon. Ezt a részt itt, mármint az Észak-Balkánt, állítólag csak pár éve vették birtokba. Itt még annyira sincsenek, mint felénk.

Bólintottam. Valóban nem várhattunk sokat a keltáktól. Még odahaza hallottam, hogy sokkal több gondot okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak. Az állam a saját polgárait is nehezen tartotta el, most még ránk maradt a megszállt területek lakóinak a gondja is. A kiképzésen olyan fogalmak repkedtek, mint az emancipálás, ami valami felzárkóztató tanfolyam lehetett, ha jól értettem. Kiagyalói évtizedes távlatokban gondolkodtak, így ötvenen túl, az eredmény engem már nem fog érinteni.

- És Sisak? – tettem fel neki a kérdést.
- Ott nem lesz mese, partra szállunk – dörmögte az ezredes.
- Megbízol abban a Fülöpben?
- Nem tehetek mást – vonta meg a vállát. – Ez a parancs. Bár még képen se láttam, de megveszekedett egy figura lehet, ha odáig eljutott. Látatlanban is becsülöm. Szerinted nem kellene?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr941458800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.10.19. 09:42:02

akkor most nyilvánosan is gratulálok!
...és hosszú szakaszok lesznek ezek, így szétbontva :)

teddybear01 2009.10.19. 14:30:36

Azért pár bázist kellene alapítani-átvenni az antiktól. Nándorfehérvár például stratégiailag fontos helyen van, Rá kéne beszélni a keltákat egy kisebb egység letelepülésének engedélyezésére. Mondjuk, lehetnek kereskedők.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.19. 15:09:17

@teddybear01: olyan sok fontos hely van csak a Kárpát-medencében, nem jut mindhova egy helyőrségi ómagyar!

Főleg az ellátásuk lenne nehézkes. Meg hát annyi folyó összefolyása a keltáknak is stratégiai pont. Ne feledjük, idén tavasszal még éppen a Dél-Balkán ellen vonultak volna, csak hát ugye "Jött egy ország, mi leszállt közénk/ s elszálltunk hát oly könnyedén/Égő vár, kalákkal vá-ár..." hogy a híres újmagyart slágert ferdítsem.

Magyarul a kelták sem szívesen mondanának le egy ilyen helyről csak úgy. De majd az Elf megoldja.

Ui. és off. Turkálóban sikerült szerezni egy angol kisiskolásoknak szóló vicces történelmi "olvasókönyvet" Horrible Histories - The Cut-Throat Celts címen. Ott adták például azt a jótanácsot, hogy ha a lurkó a szüleivel valami kisvároson, falucskán kocsikázik át, akkor ott jó eséllyel volt egy "hillfort", amit a kelták (vagy inkább a latinok?) oppidumnak hívtak. Erre való emlékezésként, kezdje énekelni a hátsó ülésen, hogy "Oppidum-dum-dum, oppidum-dum-dum, oppidum-dum-dum..." és csak figyelje, hogy micsoda sikere lesz... :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.19. 16:09:21

Az elfben annyira ne bízzatok. ;)

Stratégiai helyek pedig listázódnak szépen, Nándorfehérvár kiemelt fontosságú, nem csak FIume miatt, úgyhogy már túl sok tüzelőt nem kell a keltáknak aprítaniuk télire. Illetve aprítsák csak, de nem biztos, hogy ők melegszenek majd a tüzénél...

teddybear01 2009.10.19. 17:53:35

@szs.: Azért nem kell halomra lőni mindenkit. Fel kell ajánlani egy-két használható dolgot a szövetségért cserébe, és szépen emancipálni őket. Nem erőszakkal, hanem csak szépszerével. Mondjuk el lehet sütni a petróleumlámpás trükköt, vagy a vasekés szántást, esetleg más húzásokat.

Ami pedig a faaprítást illeti, egy keresztvágó fűrésszel sokkal könnyebb, de azt ingyen nem adják...

bz249 2009.10.19. 18:22:08

@teddybear01: lelőni olcsóbb őket... a második legjobb megoldásból pedig 99 liter maradt :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.19. 19:18:44

Az emancipációs protokollok szerint a halomra lövés csak sokadik megoldási mód, persze kiemelt fontosságú helyeken hamar el lehet jutni odáig. Főleg olyan antik esetén, akik leginkább a virtust és az erőt tisztelik. De ha szépszerével megy is a hódolás, a folyót őrző erődben nem az antik fognak ülni, erre próbáltam célozni, nem beszéltem halomra lövésről.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.19. 19:49:01

@Vinitor:
köszi! csak úgy csattogott a t szerk úr ollója... :)
@teddybear01:
volt ilyen irányú próbálkozásom is, de nem illett bele a szerkesztői elképzelésekbe. (elég cizelláltan fogalmaztam?) :D
mellesleg, pétervárad sokkal jobb hely nándorfehérvárnál.

boibo 2009.10.19. 21:18:12

@triumphator:
Hát még Gyulafirátót...!!! (bocs, úgy látszik, elég fáradt vagyok)
Hagy kérdezzek már vmi nagyon szőkét: mi az a szolártábla?

(kösz, szs!)

bz249 2009.10.19. 21:26:37

@boibo: ami a szoláriumba kell, ilyen idétlen kérdést :)

(amúgy napelem)

ui: jó végre trit olvasni... de nem dicsérem meg, mert minek :D

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.19. 21:29:42

@boibo:
szolártábla: elektromos áram vagy melegvíz előállítására szolgáló napelemtábla tudományoskodó és roppant katonás elnevezése. idegen nyelveken: szolarnaja tablicska, tabula solara, sulklaro.

bz249 2009.10.19. 21:35:05

@triumphator: keltául? és illírül? mert a latin hasznos, de a másik kettő még inkább!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.19. 21:39:09

@bz249:
az utolsó az valami kelta akart lenni, egy welsh-english szótárból kotyvasztottam. illírt még keresek. :)

bz249 2009.10.19. 21:49:21

@triumphator: a googli szerint

írül: tábla ghrianchórais
velsziül: tabl solar

de azért nem kell inni neki, mert bőven hibázhat

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.19. 22:03:34

@bz249:
valami rekonstruált óvelszi, vagy milyen szójegyzetet böngésztem az imént, de most az istennek se találom...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.19. 22:04:32

De csak ha töményet iszunk neki. ;)
Amúgy most jöttem a Sanyoból, holnap megkérdem, hogy van japánul.

teddybear01 2009.10.20. 11:45:54

@boibo: Tulajdonképp a napenergia felfogására szolgáló panel, pongyola újságírós neve.
Egy jó szakember ezt a nevet nem használja, helyette megkülönbözteti a napelemet, ami áramot ad, és a napkollektort, ami meleg levegőt, vagy meleg vizet csinál.

teddybear01 2009.10.20. 11:50:08

@triumphator: Pedig Esztergom messzire van Fiumétól, kell az utánpótlási vonal védelméhez egy-egy stratégiai ponton alapított erődbázis. Ráadásul Nándorfehérvár körzeti központ, innen később több irányban mehet a terjeszkedés.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.20. 12:06:31

Az első expedíciónak csak meg kell vetnie a lábát, de ki fog épülni az utánpótlás is. Most kb. Mohácsig van meg a folyót felügyelő támaszpontrendszer meg rendszeres őrjárat, egyebek, ez kúszik majd dél felé, addig meg jobban meg vannak pakolva a lefelé menő hajók fegyveressel és tartalékkal. Sziszek - FIume közé és települ majd egy megtörőkkel felturbózott szállítószázad egy éven belül.
süti beállítások módosítása