Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Turul jelenti

2009.12.16. 22:06 | (F)ordító | 7 komment

Címkék: wiki triumpathor

(Az élet nem állt meg, csak a súlypontja áthelyeződött a naponta több új szócikkel is bővülő wikia lexikonba, aminek egy különösen jól sikerült és az aktuális évadhoz is szorosan kapcsolódó darabját osztjuk meg a blog olvasóival is, Triumphator tollából. Vigyázat - a szócikk masszívan elárul pár dolgot az évad még publikálatlan eseményeiből is! - szs)

Lóránt (Juríj) Gyula

Lóránt (Jurij) Gyula (Szamarkand, Kr. u. 1952. febr. 15. – Új-Karthágó, Á. u. 29.) honvéd ezredes, vezérkari tiszt, a Fiume Expedíciós haderő parancsnoka, Fiume megalapítója.

Származása és gyermekkora

Önéletrajzi írása – amely Turul jelenti címmel jelent meg Á. u. 27-ben – alapján katonadinasztiából származik. Édesapja id. Lóránt Gyula (Újpest, Kr. u. 1919. – Ottawa, Kr. u. 1984.) a Magyar Királyi Honvédség VII. (miskolci) Hadtestének hadnagyaként tagja a Kr. u. 1942-ben megalakított 2. Magyar Hadseregnek és Kr. u. 1943. január 13-án, az urivi hídfőnél áttörő szovjet csapatok fogságába kerül. A fogságban önként jelentkezett szovjet katonának és közkatonaként végigharcolta a világháborút. Kr. u. 1945-ben megkapja a szovjet állampolgárságot és gyalogezredével az üzbegisztáni Szamarkandba kerül. Itt ismeri meg későbbi feleségét, Anna Mennikidzse Pavlovát, akitől két gyermeke, Anna és Gyula született. Kr. u. 1955-ben apja – aki ekkor már a Szovjet Hadsereg tisztje – elhatározza, hogy családjával hazatér Magyarországra, ahol a Szovjet Hadsereg és a Magyar Néphadsereg összekötő tisztje lesz. Az 1956-os forradalom és szabadságharc véres leverésekor lelkileg összeomlik, majd Kr. u. 1957. januárjában az őrizetlen nyugati határon keresztül családjával együtt Ausztriába menekül. Az Egyesült Államok hírszerző szervezete, a CIA hamar felismeri, hogy számukra fontos információkkal rendelkezhet, ezért az ausztriai lágerből egyenesen a kanadai Ottawába, a kanadai hadsereg egyik bázisára szállítják őket. Pár havi kihallgatás és a tábori élet után apja polgári állást kap, egy kisvárosi középiskola testneveléstanára lesz, anyja mosószalont üzemeltet Ottawában. Két év múlva a család megkapja a kanadai állampolgárságot.


Kanadai szolgálatban

A fiatal Lóránt ebben a közegben nő fel és – apja tiltakozása ellenére – Kr. u. 1970-ben jelentkezik a Kanadai Királyi Katonai Akadémia (RMC) képzésére, ahol általános tiszti kiképzést kap, majd hadmérnöki végzettséget szerez és a Kanadai Hadsereg tisztje lesz. Nyelvtudása miatt –anyanyelvi szinten beszéli az üzbég, az orosz, a magyar, az angol és a francia nyelvet – Kr. u. 1975-ben a NATO Európai Szövetséges Haderők Főparancsnokságán (SHAPE), a belgiumi Casteau-ban kapja meg első beosztását, ahol a kanadai főképviselő adjutánsa lesz. Szolgálati feladatai ellátása során bejárja Európát, Kr. u. 1982-ben jut el először Magyarországra, mint a Kanadai Nagykövetség katonai attaséjának titkára – valójában hírszerző tevékenységet végez a magyar és szovjet haderővel kapcsolatosan – és megszereti apja hazáját. Apja halálakor, Kr. u. 1984-ben visszatér Kanadába, öregedő anyjának támaszt nyújtani. Közben nyelvtanári és alkalmazott hírszerzés oktatói beosztást lát el az RMC-n. Anyja hosszú betegség után Kr. u. 1989-ben meghal. Anna nővére korábban férjhez ment és a coloradói Denverbe költözött, így Lóránt felszámolja a komoly családi vállalkozássá nőtt mosoda-hálózatot és elbocsátását kéri a hadsereg kötelékéből. A következő két évet életrajzában csak úgy jellemzi, mint „a korábban meg nem élt, gondtalan ifjúság pótlását szolgáló, őrült évek”-et. Többet nem is tudunk ezekről az évekről, de a könyv néhány megjegyzéséből kiderül, hogy Lóránt lényegében bejárta az egész világot.

Magyarországi karrier

Kr. u. 1992-ben magyar útlevélért folyamodik a Magyar Köztársaság berlini nagykövetségén, és szeptember 1-én megérkezik Budapestre. Kis, hadiipari fejlesztéseken dolgozó vállalkozást hoz létre, amely elsősorban a hírszerzési-elhárítási eszközöket és megoldásokat próbál forgalmazni a megnyíló piacon.Kr. u. 1994-ben egy védelmi ipari konferencián nagy feltűnést kelt egyik előadásával és másnap felkeresik a Katonai Biztonsági Hivatal emberei, akik szintén élénk érdeklődést tanúsítanak a cég tevékenységével kapcsolatosan. Miután két kihallgatás során tisztázza magát, a Hivatal egyik vezetője felajánlja számára a Magyar Honvédség egyik megüresedő, oktatói állását a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE), amit Lóránt kis gondolkodás után elfogad. A Magyar Honvédség hadmérnök őrnagya, majd Kr. u. 1996-tól alezredese. A ZMNE-n ekkor évfolyamparancsnok lesz, irányítja a hallgatók alapkiképzését és fizikai felkészítését. Legendás teljesítménypróbákat vezet be (pl. „El Lórántó” – a debreceni Nagytemplom–szegedi Dóm–esztergomi Bazilika–szombathelyi Székesegyház útvonal (kb. 700 km) gyalogos bejárása 7 nap alatt, külső segítség nélkül, menetfelszereléssel), amelyek megalapozzák hírnevét még az egyetemen kívül is. Ekkor kezdik el használni becenevét, a „Fater”-t is, amely egész további életében elkíséri. A hallgatók a nevelés során gyűlölik, de a végzősök között már egyértelműen ő a legnagyobb tiszteletben álló oktató.

Kr. u. 2002-ben, 50. születésnapja alkalmából a köztársasági elnök kinevezi ezredessé és megkapja a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést. Környezetében sokan gondolják, hogy nyugállományba vonul és cégei üzleti ügyeivel kezd foglalkozni, de Lóránt keresztülhúzza számításaikat. Közvetlenül Brüsszelből felkérik, hogy vegyen részt a NATO International Security Assistance Force (ISAF) afganisztáni missziójában, ahol a helyi erők kiképzési parancsnokhelyettese lesz. Megtanul perzsául és a pastu nyelvvel is elboldogul. Kr. u. 2003-2005. között folyamatosan Afganisztánban tartózkodik, onnan csak Kr. u. 2006. év elején tér haza és visszatér a ZMNE oktatói közé.


Az Átkerülés idején

Kr. u. 2008. október 23-án a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a Csillaggal kitüntetést adományozza neki. A hosszú hétvégét a Dunakanyarban tölti, majd visszatér a ZMNE-re, ahol továbbra is évfolyamparancsnok. Az átkerülés is itt éri. Az első napok zűrzavaros viszonyai között közreműködésével sikerül megőrizni a ZMNE hallgatóinak hadrafoghatóságát és harckészültségét. Elsőként szervez őrjáratokat az intézmény környezetébe és veszi kézbe Szentendre és környéke közbiztonságának szavatolását. A helyzet konszolidálása és néhány kósza hír után két társával megjelenik Esztergomban, ahol jelentkezik a Megyei Védelmi Bizottságon. Itt ismerkedik meg Albert Istvánnal, akinek hamarosan feltétlen támogatója lesz. Megbízzák a ZMNE-bázis vezetésével. A Morvai-féle lázadás során egységeit a helyőrségben tartja, nem avatkozik az eseményekbe. Életrajzi írása szerint nem is tudott a puccskísérletről, amíg nem hallotta az ÓMR-1 felhívását. A Brennus-féle kelta támadás visszaverésében a rá bízott ZMNE-hadcsoport a vonalak mögött beszivárgó harcosok felderítésében és felszámolásában vesz részt, majd előrenyomulva megszállják a Duna jobb partját egészen a Sió torkolatáig.


A Fiume-expedíció

Az Ideiglenes Kormány Á. u. 2.-ben megbízza egy expedíciós egység felkészítésével és vezetésével, amelynek célja az Adriai-tenger partvidékén Fiume térségének biztosítása és egy kikötő létrehozása. Az expedíció a Dunán és a Száván vízi úton halad Sziszekig, ahonnan embert próbáló gyalogmenetben vágnak át a Nagy-Kapela hegységen és érik el Á. u. 2. március elején a partvidéket. Itt a helyi hadúr – Khilldemól – eleinte jóindulatúan fogadja, de terveit megismerve ellene fordul. A rövid mészárlásban a helyi elit szinte teljesen megsemmisül, Lóránt hadereje kizárólagos úr lesz a környéken. Ezt követően szisztematikusan, a helyi munkaerőt felhasználva felépítteti a Kikötőt és az Óvárost, megerősíti a Palotát és elkezdi kiépíttetni a köves utat Sziszek felé. A helyi anti lakosságot emancipáltatja, majd állampolgársággal látja el. Az új hódító híre hamar szétterjed a parton és eljut Pleurateiosz illír nagykirályig, aki hadsereget küld Fiume ellen. Ütközetre nem kerül sor, az illír sereg csata nélkül leteszi a fegyvert, amikor Lóránt egy lövészgyakorlatot tart nekik. Á. u. 2. március 24-én az Isztriai-félszigetre előreküldött felderítők közeledő római légiókat jelentenek. A kapcsolatfelvétel során kiderül, hogy Quintus Barbus Cornelius a lányát, Iulia Corneliát keresi az ómagyarokon. Lóránt Esztergom engedélye nélkül aláírja a „római nép szövetségese és barátja” szerződést Corneliussal, majd csak ezt követően jelenti a tényt. A hihetetlen meggazdagodásának körülményeit taglaló irományok ebből a tényből építkeznek, noha semmi sem bizonyítja, hogy a szövetségkötéssel Lóránt bármiféle haszonra tett volna szert. A szerződés megerősítésére csak Á. u. 4-ben kerül sor, abban az évben Lórántot hazarendelik. Ekkor Fiume már hihetetlen fejlődésen megy keresztül, kezd kialakulni a városnak az a képe, amit ma is ismerünk. Az első kohók és fémöntödék is ekkor alakulnak meg, tömegessé válik az anti népek bevándorlása, akik olcsó munkaerőt biztosítanak a telep számára.


Utolsó évek

Hazaérését követően hősnek kijáró tisztelettel fogadják, azonban a színfalak mögött Alberttal való kapcsolata törést szenved. Lóránt átfogó stratégiát dolgoz ki Albertnak, amely a modern hadviselés eszközeinek használatával ómagyar hegemóniát teremtené meg egész Európában. Albert a kezdeményezést elveti és vázolja az Albert-doktrína kezdeti formáját, amit Lóránt nem tud megérteni. Lóránt végül nyugdíjazását kéri, és azt követően Új-Karthágóban települ le. Itt nem él közösségi életet, villájában idegeneket – a ZMNE utolsó, Átkerülés előtti végzős hallgatóin kívül – nem fogad. Tankönyveket és tansegédleteket ír, amelyeket akkor nem használtak fel – ma a kötelező tananyag részei. Megírja emlékiratait, majd rövid betegség után Á. u. 29. június 2-án meghal. Helyi keltibér szokás szerint hamvait a tengerbe szórják. Örököse nincs, vagyonát az állam örökli.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr371603292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.12.17. 07:38:59

huhh... és még nincs is kész teljesen...

Szakyster 2009.12.17. 10:51:10

Komoly, nem is gondoltam, hogy Fater ekkora hero. De nem lelőve pár poén?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.12.17. 13:46:27

De, lelőve. Bár szs szólódott előre.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.12.17. 14:04:40

Ezzel is ösztönözve a szerzőket, hogy karakterszinten bőven tegyenek majd izgalmat a leendő nagy műbe :) - na meg Fiume története már amúgy is kibontakozott egy ideje.

bz249 2009.12.17. 19:03:19

@szs.: mekkora most a teljes ómagyar wikia? Mármint összadatra, mert a 199 bejegyzést azt látom.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.12.17. 19:31:11

Mármint adatbázis-nagyságra? Nem tudom, megpróbálom megnézni. De szerintem nagyobb, mint a Vitéz évad. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.12.18. 18:23:38

Nem sikerült, mert az adatbázismentésben benne van az összes verzió, de úgy 2M szöveg (képek nélkül, csak karakterek).
süti beállítások módosítása