Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kis ómagyar demográfia

2010.01.27. 20:57 | szs. | 4 komment

Címkék: kitekintő

Halmozottan háttéranyag Ómagyarország népesedésével kapcsolatban, főként bz249 anyagaira alapozva, néha beleokoskodva szs. által, most pedig a blog közönsége elé tárva és bevonva az esetleges érdeklődőket. Demográfusok és szülész-nőgyógyászok előnyben.

Első kör

bz249:

(Azzal) kezdtem foglalkozni, hogy kb. milyen lehet Ómagyarorszag lakosságának az összetétele és ilyesmik (ugye A.u. 40-re olyan egymillió embernek kellene ott laknia), namost ehhez képest nézd meg a csatolt file-t... egy hellyel-közzel megfelelő korfából kiindulva (az észak-nyugati régió korfája alapján randomizaltam), 48,5 év születéskor várhato élettartammal számolva (kb. valami ilyesmire lehet szerintem számitani, merthogy sokan fognak relative fiatalon meghalni különböző balesetekben vagy járványokban), 5%-os csecsemőhalandosággal, és 3,5-4 közötti termékenységi rátával számolva (az emelkedés az egyre fejlettebb orvostudomány miatt csökkenő vetélések száma miatt jön be), meg beletetettem három komolyabb járványt... szóval hellyel-közzel reális adatokat felhasználva az emancipáció nélkül még az Átkerülés sokkját sem heveri ki a populáció Á.u. 40-re.

Melléklet: demográfiatáblázat  (antik nélkül)

szs:

Érdekes lesz ez a demográfuskodás, csak tartok tőle - laikusként - hogy nem lesz egyszerű meccs.

Pár észrevétel:

annak idején Tri összerendezte az egész érintett terület népességét, ez 394000-re jött ki, mellékelem a táblázatát, nyilván nem volt mindenki otthon, de az átutazók-látogatók saccra pótolhatták. Tehát a kiindulópont magasabb.

Az első pár évben az idősebbek és a krónikus betegek meg a gyengébb alkatúak jó eséllyel elhaláloznak, tehát lesz egy komoly zuhanás, a korfa teteje elvékonyodik. A születések száma viszont szerintem nem esik annyira, sőt, lehet, hogy növekszik is, egyrészt a fogamzásgátló módszerek beszűkülnek és abortuszra is csak nagyon indokolt esetben kerülhet sor legálisan (ha tuti, hogy a magzat beteg vagy az anyát veszélyezteti a terhesség), másrészt az embereknek is hamar leesik, hogy élemedett korukban csak abban bízhatnak, ha lesznek gyerekeik, akik eltartják őket, mert a nyugdíjrendszer gyorsan és látványosan elhalálozik. Ezenfelül az albertista vezetés és a katolikus blokk is igencsak ösztönzi a gyermekvállalást, mindenféle támogatással és egyébbel, szóval szerintem jóval hamarabb magához tér a sokk után a születések száma.

+ nem lehet tisztán elkülöníteni az Átkerülteket és az antikat. A vegyes házasságokból, kapcsolatokból származó gyerekeket pl. hova számolod? Ezek már igen korán összejönnek, lásd Szomodi és Júlia, illetve az átkerült férfiak között is sokan előnyben részesítik az anti származású nőket, nincs velük annyi gond, ha a férjura megmond valamit, az meg van mondva. (Mint manapság a nyugaton népszerű ázsiai feleségek). Itt is ösztönöz az állami politika, mert jó hatásfokú emancipációs módszer (Niki is milyen emancipált, pedig első generációs ómagyar). 
 
+ a népességet a bevándorlás is növeli, majd ez még keveredik is a meglevővel, egy csomó csoport jön önként (mert hallják, hogy ingyen kaját osztanak és a martalócokat jól pofánilletik, ha próbálkoznak - Pax Hungarica), egy csomó törzset kisebb-nagyobb erőszakkal beolvasztanak, van, amit át is telepítenek, és az állami és magán rabszolgakeresők is hoznak be szép számmal antikat, akik a családmodellben elég sok gyereket vállalnak, s ennek sokkal nagyobb hányada marad meg még az elmaradottabb ómagyar területeken is, mint az antikon. Szóval a népességrobbanást több tényező is fűti.

Melléklet: átkerült népesség (Triumphator alkotása)

Második kör

bz249:

Nyilván nem egyszerű eset, de pl. a politikához nem árt tudni, hogy néz ki a társadalom.
A kiindulószám nem olyan lényeges, az végülis egy sima szorzás, a lényeg, hogy az eredetihez képest hol van. A dinamikát a következőképpen gondoltam:

Átkerülés, óriási baby-boom. Viszont, az egészségügyi ellátórendszer egyszerűen nem alkalmas erre a célra, szóval elég komoly csecsemőhalandóság és vetélési százalék. Ennek ellenére ez a korosztály a valaha volt legnépesebb és sokáig az is marad (az Átkerülés babák választókorba lépése pl. 8-12%-os változást okoz a választópolgároknál, szóval az Á.u. 20-as választás meglehetősen érdekes lesz.)

Viszont: a szülőképes korban lévők nagyrésze kismama lett, tehát törvényszerű egy elég komoly visszaesés. Másrészről az embereknek kissé megrendül az orvosokba vetett bizodalma. Harmadrészről a poltika is belátja, hogy nem lehet építkezni, ha minden férfi katona és minden nő terhes (Ómagyarország nem engedheti meg magának, hogy veszni hagyja a női munkaerőt). Szóval a következő egy-három év relatíve kevesebb új szülést hoz.

Ezután kialakul a stabil szakasz, amire 3.5-4 gyereket számoltam:
- ez kb. 4-5 gyereket jelent családonként és 4-7 terhességet, ennél többel nem érdemes számolni, mert továbbra is szükség van a női munkaerőre
- a gyerekszám eleinte növekszik pusztán amiatt, mert egyre jobb lesz az orvoslás és egyre több gyerek születik meg egészségesen
- viszont az Átkerülés előtti kor örökségeként a szülőképes korban lévő nők száma csökken (még 15-16 évig, amíg az Átkerülés babák oda nem érnek)

Vagyis összességében a születésszám lassan csökken. Amikortól az új generációk megjelennek, akkor a születésszám meredeken emelkedni kezd és kialakul a piramis struktúra. Innentől indulhat be a népességrobbanás (20 év késleltetéssel). Ezek ugye az echte ómagyarok. És gondolom nekik illik adni legalább a relatív többséget, mert ellenkező esetben bonyodalom lenne.

szs:

Jónak tűnik ez a dinamika, bár szerintem az orvoslás helyzete annyira nem lesz rossz az Átkerülés után, a struktúra nem sérült, tudnak képezni is, gyógyszergyár is akad, (ami persze nem állítható át gombnyomásra, de azért sokat ad a dologhoz), illetve a születések száma (és az egészséges gyerekeké) legalább annyira függ az  általános higiéniai és táplálkozási helyzettől, mint a rendelkezésre álló 4d-s ultrahangok és egyéb modern vívmányok számától (a harmadik világban is egész jól nyomják nélküle, persze százalékban nagyságrendekkel nagyobb csecsemőhalandósággal, de a népesedés szempontjából az abszolút számok érdekesek.)  A nők meg nem állandóan terhesek, még ha 5 gyerekkel is számolunk, az is csak töredéke az aktív éveknek, akkor is, ha az újszülöttkort is belevesszük, amit szorosan a gyerekhez kötve él meg. De ezeken kívül otthon tud dolgozni és az is fontos lesz, a "háztáji" kertek, baromfi, nyúl, stb. olyan, amit az otthoni műszakos nő is el tud látni, tehát aki gyereket nevel, nem esik ki a gazdaságból, csak a modern emancipációs felfogás szerint öli meg a karrierjét, de ez nem lesz túl népszerű mozgalom az átkerülés után. A háztájiknak meg jóval nagyobb gazdasági szerepe lesz, mint most.

A "tiszta" ómagyar meg szerintem pár generáción belül unikum lesz, ha a tágabb nagycsaládot nézzük, majdnem mindenhol lesz valami anti beütés az emancipációs politikának köszönhetően, a lényeg az lesz, hogy kulturálisan "ómagyar" legyen a népesség, vérfrissítésnek sem utolsó, szintén a termékenységet előmozdítva. Szerintem viszonylag hamar (száz év) az "átkerült" valami olyasmi lesz, mint most a WASP az Államokban, neves ősök, ott ülnek a felső pozíciókban a leszármazottjaik képében, a birodalom kultúráját döntően meghatározza az örökségük, de számszerűen kisebbségben vannak.

Igazából ezt kellene még valahogy belevenni a dinamikába, a beáramló anti népességet. A politikai modellezést még az is nehezíti, hogy míg mindenki állampolgár, a választóság és a választhatóság az emancipációs szint függvénye. A feljebblépés mindenki számára nyitva áll elméletileg, gyakran szerveznek vizsgákat, tanfolyamokat, de nem
csak lexikális tudást mérnek, hanem életmódot is vizsgálnak, lényegében azt, hogy kulturálisan mennyire válik ómagyarrá, ez pedig a politikai stabilitást is  valamennyire segíti, nincs az, hogy hirtelen beköltözik két nagy törzs és gyorsan megszavaz valakit. Arról nem is beszélve, hogy a szintlépéseknek időbeni kikötései is vannak, amitől
csak rendkívüli esetben és külön engedéllyel lehet eltekinteni.

bz249:

Az egészségügy annyiból kritikus, hogy nem hinném, hogy a kórházak arra lennének felkészítve, hogy két-három hónap alatt tízezer szülést levezessenek, ez normálisan öt év mennyisége... szóval az élmény minden lesz csak pozitív nem. :)


És most a szó a stúdióé...

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr861707576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakyster 2010.01.27. 22:01:53

Őszinte leszek, nem hiszek abban, hogy az átkerült generációnál 4-5 gyerekátlaggal, 5-7 szüléssel számolhatunk. Persze lesznek olyanok is, de a mai felfogásban a 3 gyerek a nagycsalád. És ez nem fog megváltozni pár év(tized) alatt. Biztos feljebb megy a gyerekvállalási kedv, de ha az átlag 3-at eléri, akkor örülhetünk. Ebben benne van a 4-5 gyerekesek, és azok akik bár szeretnének több gyereket, de 1-2-nél több nem jön össze.

Arról nem is beszélve, hogy a mai szülések kockázatosabbak, mint pár száz évvel ezelőtt volt: egy mai átlagos nő nem biztos, hogy ki tud hordani 4 gyereket. És persze az is hozzá tartozik, hogy a sok szülés jobban elhasználja a nő szervezetét, ami sok év mínuszt ad az átlagéletkorhoz.

Viszont ha jön az új generáció (esetleg a fél/negyed kelták) akkor simán lehet számolni soksok gyerekkel. Magas szülési kedv, és jó közegészségügy, és máris megjelennek a 7-9 gyerekes családok.

bz249 2010.01.28. 10:41:04

@Szakyster: itt most a legszebb esettel szamoltam... igy nagyjabol 50 ev mig az eredeti nepessegszamot sajat erobol utolernenk. Szoval igazan hatekony asszimilacios politika kell.

Valandil 2010.02.09. 20:35:27

Ne feledjétek: nincs TV, valamivel el fogják ütni az időt az emberek. Biztosan nőni fog családonként a gyermekszám.

teddybear01 2010.02.10. 10:16:04

@Valandil: Szerintem lesz TV. Tatán, Esztergomban és Tatabányán van helyi adás, a kábel-tv hálózat szinte mindenütt ki van építve. Ha folyamatos lesz az áramellátás, akkor az egész rendszert be lehet indítani.

Persze, mivel nem nagyon van alkatrész utánpótlás, szépen lassan összeomlik a rendszer, de az még odébb van. És addig más megoldás is lehetséges. Például a földi adásra történő visszatérés.
süti beállítások módosítása