Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Sárlavina a Mecsekben

2011.04.26. 12:08 | Ghery88 | Szólj hozzá!

Címkék: ghery hirsarok

Á. u. 63.

 

A tegnap éjszakai heves esőzések nyomán megindult a föld Pécs szomszédságában. Az agyagos sárlavina a Mecsek oldaláról zúdult le, maga alá temetve két közigazgatásilag Pécshez tartozó tanyát, továbbá súlyos károkat okozott a helybéliek által Ligetnek nevezett parkerdőben. Több ember eltűnt, sok a sebesült. A helyi rendvédelmi erők teljes állománya szolgálatban van. A kormány támogatásáról biztosította Fülöp Ádámot a GERAT megbízott kormányzóját. Kollégánk helyszíni beszámolója következik.

- A helyzet már önmagában is válságos, az áradat nem kímélt semmit és senkit. A két tanya gyakorlatilag megsemmisült, az északabbra fekvő Tibortelepet méteres vastagságban fedi az iszap. A valamivel délebbre és magasabban fekvő Bányahelyen már jobb a helyzet, legalább az épületek többsége egyben maradt. A helyi polgárőrség a helyzetre hivatkozva a Ligetnél tovább nem engedett, de szerencsénkre Fülöp Ádám megbízott kormányzó pár perc erejéig a rendelkezésünkre tud állni.

 

- Üdvözlöm Fülöp úr!

- Üdvözlöm.

- Kérem, foglalja össze röviden, mit lehet tudni a helyzetről!

- Nos, a földcsuszamlás az éjszaka folyamán következett be, gyakorlatilag mindenféle előjel nélkül, így lehetetlen volt védekezni ellene.

- Védekezni?

- Evakuálni a lakosságot és menteni, ami menthető. Tibortelepen tíz család lakott, mindössze hárman maradtak életben. Három személy. A tanya megsemmisült. Persze nem adjuk fel, egy reális méretű kutatócsapat keresi az esetleges további túlélőket.

- Úgy tudom, hogy Bányahelyen valamivel jobb a helyzet.

- Valóban, hála a telep szerencsés fekvésének és a helyben is megtalálható eszközöknek. A körzet rendfenntartó szervei példásan végzik sziszifuszi munkájukat, amiből lakosok is kiveszik a részüket. Jelenleg már a takarítás és a kárfelmérés folyik.

- Azt lehet már tudni, honnan szakadt le ez az iszonyatos tömeg?

- Pontosan nem, de a környékbeliek az egyik frissen nyitott tárna területét okolják. Nem akarok elhamarkodott következtetésekbe bocsátkozni, de úgy tűnik, hogy a kitermelést végző vállalat nem tartott be minden biztonsági előírást.

- Egyes híresztelések szerint az ön édesapja is az eltűnt személyek között van. Igaz ez?

- Apám úgy bolyong itt a hegyen, mint valami druida, így erről biztosat nem tudok nyilatkozni. Természetesen őszintén remélem, jól van.

- Ha már a druidákat emlegeti... Nem tart attól, hogy a lakosságban ismét felerősödnek az Esztergom-ellenes felhangok?

- De, ez valóban probléma lehet. Habár a helyiek civilizáltak és többségük magas szinten emancipált választópolgár, a korábbi vezetés gondoskodott róla, hogy erős fenntartásokkal kezeljenek bármiféle "föntről" jövő lépést. Ilyen volt a bánya megnyitása is. A magam részéről igyekszem elejét venni az ilyesminek.

- Hogyan?

- A megfelelő tájékoztatással és szervezéssel. Továbbá bízom a kormány által ígért segítségben.

- Érték vádak a helybéliek szemében meglehetősen gyanús múltja miatt?

- Nézze, felőlem vádaskodhatnak, ahogy akarnak, én igyekszem azt tenni, ami a legjobb nekik. A mecsekiek nem tudatlan barbárok, csupán egészségtelenül bizalmatlanok és olykor meggondolatlanok. Most velük együtt gázolok a sárban és próbálom menteni, ami menthető. Most ez a fontos, mindenki teszi a dolgát. A többi ráér.

- És mi lesz a Ligettel?

- A Ligetért valóban nagy kár, több "megszentelt" fánk is tövestül kidőlt és a tavaly ültetett sövénylabirintus is elpusztult. A főerdészünket, Erdész Ábelt jelenleg a Pécsi Kórházban kezelik idegösszeroppanással. Szerencsére az állomány többi része szolgálatban van és koordinálja a munkálatokat.

- Fülöp úr, köszönöm, hogy nyilatkozott nekünk!

- Természetesen.

- Pécsről Kecskeméti Kálmán jelentkezett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr72856391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása