Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Ómagyarország lángokban - XV: Bolyáki 2.

2012.01.25. 08:30 | szs. | 11 komment

Címkék: ómagyarország lángokban

 

A Dorka lőtt előbb, az Ancsa kezelőit megzavarta az egyik töltőt ért repesztalálat, az elülső löveg pár másodperccel lemaradt. Bár a Kapitány Csaba a lehető legkisebb célpontot mutatta, ahogy az Esztergom felé fordulva közeledett, a romboló tüzérei nem lőttek rosszul: a Dorka lövedéke pár méterre a naszád bal oldalától csapódott a tengerbe, az Ancsa pedig a túlsó oldalán robbantott ki egy vízoszlopot. Ha egyszerre lőnek, villába fogják a naszádot.

- Ezt meg kellett, hogy érezzék – állapította meg elégedetten Újvári. - Valami mozgás van a fedélzeten. Mintha levinnének embereket.

- Levisznek párat, igen – erősített meg a második tiszt. Sápadtabb volt, mint valaha. Bolyáki rossz ízt érzett a szájában. Egy pillantást vetett a fedélzetre, látta, hogy a kezelők gyors, kissé kapkodó mozdulatokkal újratöltenek. Elméletileg percenként három lövést tudnak leadni, de még gyakorlatokon sem hajtották ennyire őket, csak a drága ágyúcső kopik. Újra a szeme elé emelte a messzelátót és a Kapitány Csabára irányította. A naszád rendületlenül jött feléjük, közeledett, bár az Esztergom gépei is teljes erővel dolgoztak. Semmi jelét nem adta annak, hogy fel akarna hagyni az üldözéssel.

- Tüzel! - csattant fel újra az első tiszt hangja. Bolyáki is látta a lövés villanását és a felcsapó füstöt. Agyában újra pörögni kezdtek a számok – huszonegy, huszonkettő, huszonhárom, huszon...

- Hosszú – hallotta az első tisztet. A kapitány megfordult és még épp megpillantotta az önmagába visszaomló vízoszlopot, közelebb a parthoz mint az Esztergomhoz. A naszád pont az oldalával fogta a szorosban kissé feltornyosuló, az esti szél által is hajtott hullámokat, a hirtelen fordulója miatt a saját korábbi nyomdokvizéből is kapott. Vagy a tüzéreit megszórta a két lövedék repeszfelhője, épp, mint az Ancsát.

- Mindkét lövegnek: folyamatos tűz parancsvisszavonásig – adta ki végül az újabb parancsot. Nincs mit tenni. Biztos soktucatnyi szakember, tengerész, jogász, politikus és firkász okoskodik majd ezekről a pillanatokról, de most nincs mit tenni. Rálőttek a hajójára és bármelyik lövés végzetes lehet. Ha a következő lövedék ugyanilyen magasra jön, csak épp a citadella felé...

Az Ancsa és a Dorka szinte egyszerre tüzelt és pár másodperc múlva a Kapitány Csaba le-föl bukdácsoló orra eltűnt egy fényes villanásban.

- Eltaláltuk az orrán! - Az első tiszt szinte a híd üvegének nyomta a messzelátóját. - A hajótestet... a... A másik lövés hosszú.

- Tüzet szüntess! - kiáltotta Bolyáki. Hirtelen úgy érezte magát, mint egy kisfiú, aki szeretné visszacsinálni a rosszaságot, még mielőtt észreveszik. - Mindkét löveg, tüzet szüntess!

A robbanás felhője eloszlott az esti szélben és láthatóvá vált a Kapitány Csaba haláltusája. A találatot követő robbanás beszakította az orrát és a hajó most belefúrta magát a tengerbe, szemmel láthatóan folyamatosan egyre mélyebbre kerülve. Kezdett oldalra is dőlni. Körülötte roncsdarabok és testet lebegtek a fortyogni látszó vízben, aki életben maradt a fedélzeten, görcsösen próbált megkapaszkodni valamiben. Páran a naszád egyik csónakját próbálták vízre tenni.

- El fog süllyedni – állapította meg szenvtelenül a második tiszt.

Bolyáki fejében metszetrajzok villantak fel, rekeszek, záródó belső ajtók... Ha az orrba csapódott a lövedék, jó eséllyel berobbantotta a naszád lövege melletti lőszerkészletet, leszakíthatta az egész orr-részt. Akkor pedig nincs az az ómagyar, görög vagy akármilyen más anti isten, ami a víz fölött tartsa a roncsot.

- Félsebesség! - szólalt meg. - Kormányt százhúsz fokkal balra! Csáklyalegénység vissza a fedélzetre, készüljenek fel a mentésre!

A naszád közben teljesen az oldalára dőlt, a fémtest belsejéből fehér füst vagy gőz csapott ki, a lemenő nap fényében olyan volt, mint valami bizarr vérrobbanás. Valami kisebb villanás is látszott a megdőlt fedélzeten, majd az Esztergom fölött lustán elsuhant egy sötét test.

- Rpg – állapította meg az első tiszt. - Ezek nem normálisak.

A Kapitány Csaba hirtelen átfordult, felvillant a Fiumében gondosan letisztított feneke, majd újabb gőzfelhők törtek fel, egy kisebb robbanás fröcskölte szanaszét a vizet a tatnál. Még pár másodperc és a tenger összezárult a roncs fölött, csak a zaklatottan hullámzó víz és a forgolódó roncsdarabok árulkodtak arról, hogy ott nemrég még a leggyorsabb ómagyar hadihajó törtetett a célpontja felé.

- Úristen – mormolta a kormányos matróz.

Bolyáki tudta, hogy muszáj elfoglalnia magát, nem akart a gondolataival maradni.

- Lövegeket üríteni, rögzíteni! - parancsolta.

- Lehetnek más egységek a közelben, uram – jegyezte meg Újvári. - Ha a Kapitány Csaba itt van... volt...

- Lövegeket üríteni, rögzíteni – ismételte meg nyomatékosabban Bolyáki. - Jelentést kérek a sebesültjeink állapotáról és a sérüléseinkről! Sebességet negyedével csökkenteni!

- A jelzőmatróz meghalt – közölte a második tiszt. - Elvérzett, mire tudtak volna bármit is kezdeni vele. A sebesült tüzér állapota stabil, de elvesztette két ujját. Az orr burkolata kisebb sérüléseket szenvedett, de nincs komoly kár.

A jelzőmatróz. Bolyákinak eszébe jutott a kerek reflektor és a hoplita pajzsa. Mintha ő vonta volna a bajt a matrózra, gondolni sem szabad ilyenre. Nem, nem.

- Figyeljék a túlélőket! Készítsenek elő köteleket, rudakat! Két csónakot is, parancsra azonnal vízre kell őket tenni! Látnak túlélőket?

A Kapitány Csaba parancsnokával meg pár nappal a kifutás előtt együtt borozott. A pokolba kívánta a fickót a fölényes mosolyával és a hamisíthatatlan fiumei gőgjével. Oda kívánta és most lehet, hogy oda is küldte. Újabb ember, akit a gondolatával...

- Nyisson ki még egy szellőzőablakot – szólt oda a lépcső mellett álldogáló kadétnak. A fiú ugrott, hogy teljesítse a parancsot, arcán a lelkesedés lázrózsái égtek. Micsoda kaland lehet ez neki, gondolta Bolyáki. A legnagyobb tengeri győzelem az átkerülés óta, és ő ott volt a győztes hajó hídján.

- Nem látok túlélőket – közölte szenvtelen hangon a sápadt második tiszt.

 

 

- Mélység negyvenkettő méter.

Az Esztergom leállította a hajócsavart és lassan siklott a Kapitány Csaba maradványai között. A legénység minden szabaddá tehető embere a korlátok mellett volt, túlélőket keresve. Bolyáki kiszúrta a diplomatát is, görnyedten állt a vízhatlan ponyva mögé rejtett „B” üteg mellett. Pont mint egy rakás szerencsétlenség, gondolta Bolyáki. Ráadásul meg lett hagyva neki, hogy a fokszliban kell maradnia. De úgy döntött, hogy nem teszi szóvá, azt sem veszi elő, akinek figyelnie kellett volna rá. Kint van a fedélzeten és hátha észrevesz valamit. Amúgy sem árt egy külsős tanú. Akármi is legyen az ultimátum vége, meg akárhova is fusson ki ez a politikai kötélhúzás a főváros és Fiume között, ami ma itt történt, nem maradhat következmények nélkül. Jól jöhet egy olyasvalaki vallomása, aki egyrészt nem jelentéktelen ember, másrészt inkább a déliekhez kötődik, hiába is tagadja ezt annyira szenvedélyesen.

Észrevették az első túlélőket. Újvárit még korábban leküldte a fedélzetre, hogy onnan irányítsa a mentést, a parancsára már vízre is tették az egyik csónakot.

- Rögzítse a kormányt – szólt oda Bolyáki a kormányos matróznak. Az Esztergom már annyira lelassult, hogy nem nagyon reagált a kormánymozdulatokra, felesleges volt tartani a kormánykereket. Hátrafordult a lépcső mellett álló kadéthoz, akit küldöncnek is használtak. - Menjen le a konyhára és hozzon fel egy kancsó kávét! Nézze meg, hogy állnak a levessel, a szakács küldessen fel pár adagot a fedélzetre a túlélőknek!

A csónak felszedett két embert, az egyik fején nagy, kiázott sebhely éktelenkedett, tehetetlen bábuként ráncigálták be maguk elé az evezősök. A romboló fedélzetéről csáklyákkal roncsdarabokat húztak ki a vízből.

- Ott a falövegük – jegyezte meg a kormányos matróz. Bolyákinak kellett egy kis idő, mire észrevette, mire gondol. A messzelátón keresztül is megnézte a hullámokon bukdácsoló szürkés tárgyat, ami már vagy száz méterre elsodródott a tenger alá merült roncstól. Az egykori igazi löveg leselejtezése után beállított fautánzatot állandó jelleggel fedte a vízhatlan ponyva, nem csak az antikat, hanem a még a kikötői személyzet nagy részét is megtévesztve.

- Sok túlélőt látnak? - kérdezte Bolyáki.

- Nem igazán – felelte a második tiszt. - Előttünk még páran, ha azok élnek... A csónakban kettő... Most húznak a fedélzetre egyet lent...

Elhatározta, hogy csak az aktuális tennivalókkal törődik és nem gondol bele semmibe. Majd ha kicsit megnyugszik, kicsit túllépnek rakta, kiérnek a tengerre és nyernek egy kis időt. Az aktuális tennivaló pedig a Kapitány Csaba hamis lövege, ami a sors különös fintoraként leszakadt a naszádról és most azon antik partjai felé sodródik, akiknek a megtévesztésére kifaragták. A büszke ómagyar flotta, ami már saját magát kannibalizálja. Valahol meg tudta érteni a fiumeiek keserűségét ilyenkor, elvégre a flottára fordítható pénzeket is központilag határozták meg.

Mit szólnának a görögök, ha kifognák a faágyút?

- Eresszék le a másik csónakot! - utasította a második tisztet. - Hozzák a hajóra azt a fatákolmányt!

 

Végül nyolc túlélőt halásztak ki a vízből, de ketten közülük olyan rossz állapotban voltak, hogy a hajóorvos szerint csoda, ha a reggelt megélik. A nyolc túlélőn kívül kihúztak még hat holttestet is a vízből, háromtucatnyi kisebb-nagyobb roncsdarabot, köztük a naszád „B” lövegét, amit egyenes fenyőgerendából és szintén fenyő deszkákból ácsoltak össze titokban a fiumei kikötő egyik félreeső hangárjában, majd egy éjszaka lecserélték vele a Kapitány Csaba elhasználódott és leselejtezésre ítélt 75 mm-es ágyúját. Az Esztergom legénysége legalább olyan komoran nézte a ponyvába burkolt falöveggel visszatérő csónakot, mint a vízből kihúzott ómagyar tengerészek holttesteit, de ez a roncsdarab nem kapott túl sok kegyeletet: a hajóács vezetésével gyorsan feldarabolták és a darabjait lehordták az egyik raktárba. Ha a Kapitány Csabán nem is segített, az Esztergomnak még jól jöhet valamire.

A túlélőket ellátták, majd a két súlyos sebesült kivételével a hátsó fedélzeten üresen álló hangárban helyezték el őket, állandó fegyveres őrizet alatt. Bolyáki kijelölt két tisztet, hogy hallgassák ki a túlélőket – kínosan ügyelt arra, hogy ne nevezzék őket foglyoknak, a nyilvánvaló helyzet ellenére -, majd személyesen megkérte a diplomatát, hogy csatlakozzon a tisztekhez.

- Mit kíván, mit csináljak én ott? - értetlenkedett a kövérkés, de annál sápadtabb férfi.

- Kérdezzen közbe, ha úgy látja, nem tettek fel valami fontos kérdést, vagy ha valami nem egyértelmű – magyarázta Bolyáki. - És írja alá maga is a jegyzőkönyveket. Ez a legfontosabb.

- Vizsgálati anyag lesz – esett le végre a diplomatának is.

- Igen – zárta le a kapitány. - Lekötelezne vele, de nem csak engem.

- Természetesen. - Tallér nem tűnt túl lelkesnek, de ezzel nem nagyon lógott ki a sorból.

Végül újra beindították a hajócsavart, lekapcsolták a hajó fényeit és maguk mögött hagyva a szorost eltűntek az éjszakában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr233745221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2012.01.25. 10:26:40

Es akkor most ki is lott elobb? Mert ugye a Kapitany Csaba naszad tapasztalt parancsnoka csak nem lehet akkora okor, hogy megtamadja az omagyar flotta legnagyobb, legerosebb es legmodernebb egyseget.

Ellenben ugye az is koztudomasu, hogy az elsullyesztett naszad a flotta leggyorsabb hajoja tehat egy fair kuzdelem eseten az Esztergomnak eselye sem lett volna harcra kenyszeriteni oket. Ha ehhez hozzavesszuk az eszaki legenyseg jaratlansagat a tengerhajozasban nyilvanvalo a megoldas: az eszakiak orvul csaptak le a Kapitany Csabara, amelyet keszuletlenul ert a verszomjas eszakiak csele.

Jol gondolom, hogy valami ilyesmi lesz a fiumei sajto reakcioja?

drazsé 2012.01.25. 11:37:33

"Bár a Kapitány Csaba a lehető legkisebb célpontot mutatta, ahogy az Esztergom felé fordulva közeledett,"

Tehát az Esztergom keresztezte a T-t :)

teddybear01 2012.01.25. 15:40:59

@drazsé: Azaz mivel a Kapitány Csabának csak egy lövege volt, azért jött szemből, hogy kisebb célpontot mutasson.
Az Esztergom meg azért fordult oldalt, mert az oldalsortűzzel tudta a legnagyobb hatást elérni.

Mellesleg. A lövegtornyokat az orrtól kezdve betűzik. Egy hagyományos, négytornyos hadihajónál így az A; B; torony az előfedélzeten, a C; és D; a tatfedélzeten helyezkedik el.

teddybear01 2012.01.25. 15:45:11

@bz249: Nem feltétlenül a Kapitány Csaba a leggyorsabb ómagyar hajó. Az Adria Svadronnál persze igen, de egy fekete-tenger korvett már ott hagyná.

bz249 2012.01.25. 15:54:09

@teddybear01: sot egy Iowa-osztalyu csatahajo is, meg valoszinuleg az egyszarvuak is, de ez hogy jon ide?

bz249 2012.01.25. 15:55:29

@teddybear01: vagy a Kapitany Csaba azert fordul, mert az Esztergom kifele hajozik az obolbol es igy tudja utolerni, az Esztergom pedig nem is fordul, hanem egyenesen megy ki az obolbol ahhoz pedig szuksegszeru, hogy az oldalat mutassa a naszadnak mert az az obol bejaratanal dekkol

teddybear01 2012.01.25. 16:24:22

@bz249: Elfelejtettem berakni a wikibe a Kereskedelmi Flotta kísérőhajóit.

Az Esztergomnak mindenképp oldalt kellett fordulnia, mert különben a hátsó löveg csak a felépítmény keresztüllőve tüzelhetett a Kapitány Csabára.

bz249 2012.01.25. 17:56:48

@teddybear01: a strigakrol mivelhogy ilyenek szo ne essek

Nincsenek fekete-tengeri korvettek. Onnan lehet tudni, hogy nincsenek, hogy az egyetlen eszaki oldalon allo tengerjaro hajo az OmHH Esztergom. Az al-Duna bazisai pedig az esztergomi kormany oldalan allnak.

Az elsodleges forras (ez a regeny) pedig felulirja a masodlagos forrasokat (pl. a szabadon szerkesztheto wikit).

bz249 2012.01.25. 18:32:16

@teddybear01: ja es Kereskedelmi Flotta sincs. Az egesz Fiume-Esztergom konfliktusnak eppen ez az alapja. Ott van valahol valamelyik Bolyaki-Taller Ajtony beszelgetesben, hogy miert ugy mukodik a vilag ahogy es ki kivel van.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.01.25. 20:22:42

Az alternatív történelem jellegéből fakadóan nem vagyok ellenére alternatív ómagyarországok létrejöttének sem, csak akkor el kell különíteni a dolgokat. (pl. másik blog, be is linkelem, ha lesz ilyen, elvégre az átkerülés után is fordulhat másfelé ez-az, miért ne.)

Az már korábban is probléma volt, hogy nem minden alkotórészt lehetett megfeleltetni egymásnak, illetve a kezdeti, kiforró szakaszban ez valahol a folyamat része is volt, de mára letisztult, hogy mi lett. Lásd fekete tengeri korvettek (ezt most hallom először) meg egyebek. Tetszik, nem tetszik, itt én vagyok az orákulum, a történet szerzőjeként talán jogom is van rá. (Ami nem jelenti azt, hogy csak a saját fejem után megyek, a gőzmozdonyokból is dízel lett, pl.,)

A lövegtornyokat meg itt is úgy betűzik, az Ancsa az orrban van, a Dorka meg leghátul. Ha a szövegben ennek valami ellent mond, kérem jelezni, mert akkor elrontottam valamit.

teddybear01 2012.01.26. 01:26:02

@szs.: Nincs kifogásom ellene, hogy a Kereskedelmi Flotta még nem létezik ebben az időben. De kell.

Ami viszont a külkereskedelem lenullázását illeti, az bizony az egyik állami gazdaságpolitikai baklövés. Elég csak arra gondolni, hogy csak a gibraltári és máltai támaszpontért mekkora bérleti díjat kell évente kipengetni ezüstben. Akármennyi nemesfémet bányásznak ki az újonnan megnyitott bányákban, az előbb-utóbb elfogy. Mint ahogy Európa évszázadokig iszonyú mennyiségű nemesfémet fizetett az ázsiai importcikkekért.
Ráadásul egyszerűen képtelenség idehaza minden fontos dolgot megtermelni.
süti beállítások módosítása