Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Hivatalos évadzáró ceremónia

2008.12.29. 23:36 | szs. | 32 komment

Címkék: nemfikció

Visszatekintő

Nem sikerült még karácsony elé összehozni mindent, de talán az év vége is megteszi ahhoz, hogy hivatalosan is lezárjuk Ómagyarország történetének első évadát.

Amikor bő két hónapja, október 23-án az "igazi" blogom aznapi bejegyzését az ómagyar blogba átmásolva megtettem az első lépést az átkerülésem felé, kósza gondolatként sem merült fel bennem az, hogy egyszer majd ilyen bejegyzésre is szükség lesz. Arra gondoltam, szép csendben elpötyögök majd pár bejegyzést az átkerülésemről, pár ember elolvassa, pár dologban talán kijavítanak, pontosítanak - az egész vállalkozás célja az immár megírási fázisba lépett regényötletemhez való anyaggyűjtés volt, pár homályos pont letisztázása, némi ihletszerzés, icipici "előmarketing". Egyszerre két helyen is kezdtem, érdekes módon a sfblogs.net-en futatott tükörblog tökéletesen beváltotta az előzetes várakozásaimat: sem komment, sem különösebb látogatottság (bár ezt ott sehogy se sikerült megnéznem, csak az ottani linkről ide átjövő pár látogatás alapján gondolom.) De mivel a minimális, még folytatásra ösztönző olvasószámot 1 azaz egy főben határoztam meg, bőven sikertörténet lett volna még az is, de máshogy alakult. Csak néhány mérföldkő, nagyjából időrendben: rpg.hu-n közölt novella, Szeretgom.hu cikk, kétszerzőssé válás, index címlap kétszer (kb. az Átkerülés megfejtésével vetekedő logika alapján :) ), sokszerzőssé válás, oldalprojektek elindulása (külön fórum, szerepjáték, POD kiadás)...

A blog "első évada" , első két hónapja számokban:

Publikált bejegyzések összterjedelme: 756 000 karakter (ez már egy kezdődő féltégla könyvben, kommentekkel együtt szerintem már közelítjük az egymilliót)

Bejegyzések száma: 96

Kommentek száma: 1460 (az Átkerülés fizikai magyarázatától az állatenyésztés kérdésein át egészen a legősibb foglalkozásig)

Legjobb nap látogatottsága: (indexes) 4039 oldalletöltés (index nélküli) 2031, az átlag napi olvasószám 130-150 környékén mozog, kb tízszer ennyi oldaletöltéssel. Összesen olyan 55 000 körül töltöttek le oldalt a blogról, a jobbra található számláló már a "felfutós" korszakban került csak ki.

Abszolút top 5 bejegyzés (az index címlapos posztokat diszkvalifikáltuk ebből a mezőnyből):

Keresztesek

Róma még messze van

Caput, Mater et Magistra Ecclesiarium Hungariae

Mindenki megérdemli

Sorozás

 

(Ki találja ki, hogy az utolsó két helyről melyik szerző két írása csúszott le éppen csak?)

 

 

A második évad

 

Mivel, mint írtam, egyáltalán nem ilyennek indult ez a blog, mint ami lett belőle, menet közben kellett kitalálni és átépíteni a dolgokat, hogy az új felállásban is működőképes legyen, kisebb-nagyobb döccenésekkel talán sikerült is. Jobb híján a népszerű sorozatok fogásait nyúltuk le, a maximalizált szereplőszámból is kicsúsztunk kicsit felfelé, a napi publikációs mennyiséggel kapcsolatban megfogalmazott igények között is ide-oda lavírozgattunk - ezért is jött jól a karácsony, ahol alapos indokkal leállhattunk, hogy átgondoljuk a dolgokat és gatyába rázzuk a beleráznivalót.

 

Jelenleg úgy néz ki, hogy lesz folytatás, annak ellenére is, hogy a blog már bőven túlteljesítette alapítási célját és az első hónap után igen közel járt az időhiány oltárán történő rituális feláldozáshoz (egy Triumphator fedőnevű olvasó beküldött írása fújta vissza a helyére a billegő lécet) - azóta "just for fun" jelleggel megyünk, ameddig van, akinek örömet szerzünk vele (beleértve főleg a szerzőket, mert még a szenteknek is maguk felé hajlik...). Szóval valamikor januárban újrakezdjük, némileg megváltozott felállással, új évadhoz illő új szereplőkkel, napi egy frissítéssel, átszabott dizájnnal, több interaktív lehetőséggel, meg ami még eszünkbe jut vagy ötletként felmerül (eddig is igyekeztünk minél több jó dolgot beépíteni a kommentekből, sztoriszinten is, a legjobb dolgok az olvasóktól jöttek, és ez most nem pr-hízelgés :) ). A szürke mezős hirdetéseinket is megpróbáljuk majd valami fogyaszthatóbb külsőre szabni, mert egyelőre nagy bukta az egész, nem tudunk majd sok könyvet kisorsolni az olvasók között, ha ez így folytatódik, pedig mindenféle nyereményjátékot is beterveztünk. ;) (Pont beleestünk a blog.hu hirdetésített szakaszába, ha már így alakult...)

 

Papíralapú létforma

 

Apropó, könyv. Itt a blogon is alaposan kitárgyaltuk, hogy mennyire időt álló az elektronikus adattárolás, úgyhogy még a kezdet kezdetén úgy gondoltuk (akkor még ketten), hogy valahogy átkonvertáljuk majd tartósabb formába is, ha összejön egy könyvre való mennyiség. Nos, ezzel már alaposan meglennénk, még húzni is kell majd belőle, de legalább bátrabban merünk majd hozzányúlni, mert lesz itt mit szerkeszteni. Konkrétumok még nincsenek, csak tervek, de az egyik POD kiadó (kis példányszámú magánkiadásokkal foglalkozó kiadó) már pozitív visszajelzést adott, valamikor tavasszal akár még az is lehet, hogy a szerzők és az érdeklődő olvasók akkor is kézbe vehetik Ómagyarország történetét, ha nincs kedvük monitort emelgetni. Persze addig még sok tennivaló van, de nem esélytelen.

 

Valahogy le kellene keverni a záróbeszédet

 

Még akartam egy csomó mindent írni, de kicsit kavargósra sikerült már így is. Szerzőtársaim nevében is megköszönöm, hogy így összejöhettünk, minden kedves olvasónak és közreműködő szerzőnek, kommentelőnek, érdeklődőnek sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

 

Ui

 

A második évad kezdetéig is érdemes néha felnézni, mert még van egy eltárazott előretekintő-kitekintő, és lesz még pár egyéb műfajú meglepetés is, csak hogy szárazon tartsuk a puskaport, viszont rendszerességet nem ígérünk hozzá.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2847861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.30. 04:22:05

Szeretném megköszönni ötlet- és bloggazdánknak, hogy lehetővé tette írásaim megjelenését. És szeretném megköszönni minden posztolónak és kommentelőnek azokat a csodás perceket, amelyeket írásaik olvasásával tölthettem. Sose hittem volna, hogy egyszer egy ilyen alkotó és együttműködésre kész közösségre találok. Sikeres új esztendőt kívánok mindenkinek!

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.30. 07:51:15

Csatlakoznék a blog abszolút győzteséhez és remek szilvesztert kívánok mindenkinek! De hogy húzni kelljen az anyagból? Én arra számítottam végre beépíthetek pár apróságot, ami a blog terjedelmi keretei miatt nem igazán fért be...(vagy íráskor még nem ugrott be:P)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.30. 09:40:46

A Kelta naplóból nem hiszem, hogy húzunk, inkább az enyémekből, hogy arányosabb legyen, + kitekintőkből is. Meg lesz, akitől kérek majd plusz anyagot is, kitömni réseket (pl. Gador romantikus Csilláratalálása, amit elsumákolt). 350 oldalba kell beleférni, és szeretném ezt úgy, hogy a bloghoz képest legyen benne sok plusz is.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.30. 15:01:44

nagyon jó ez a blog, és örülök, hogy még a kezdetekkor rátaláltam (vinitor nyomát követve):)) tetszett, ahogy egyre bőbült a szerzők száma, és ahogy a történetszálak kezdtek "összegabalyodni", és átfedni egymást. csak így tovább! várom a folytatást...!

ui. egy szálat a kezdetektől hiányolok, kár hogy nincs rá szerző, hogy egy kelta szemszögéből is követhessük az eseményeket (mondjuk egy vadászatból visszatért kelta, aki a faluja helyén találja ómagyarországot)...de ez már csak az én telhetlenségem:))

BUÉK mindenkinek!!

Angyali 2008.12.30. 17:29:04

Az első évad kerül bele a könyvbe, vagy bevárjátok a másodikat is, vagy legalábbis annak egy részét? :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.30. 17:41:49

Első könyvbe első évad, másodikba második. :) Már így is hosszabb, mint ami egy kiadáshoz jól esik.
Amúgy lehet, hogy lesz kelta szálunk is (nem olyan ál-kelta, mint Gheryé, hanem igazi kelta :) )

Szakyster 2008.12.30. 18:37:40

És lesz évadzáró party? MOndjuk stylusosan a Bazilikában? Belépés csak MVB-s okmánnyal ;)

Angyali 2008.12.30. 18:54:33

Nem is rossz ötlet.:) Mi minden évben ott tartjuk az év legnagyobb alfás találkozóját. És ha közel 600 alfát elviselnek a papok, akkor néhány átkerültet miért is ne..:D

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.30. 20:45:49

még olvasás közben eldöntöttem, hogy nem fogok szentimentáliskodni, de azért gratulálok mindenkinek! ^^
BUÉK Nektek is!

ui: mi az az alfa, és milyen egy alfás találkozó?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.30. 20:48:54

A kérdés az, hogyan jutok el Esztergomba a MÁV-val mostanában és mennyiért:P Az álkeltaságot meg kikérem magamnak! Én végig önmagam alteregóját alakítom, aki úgy boldogul ahogy tud:)
Viszont most már nem tudok dönteni az új címke ötletek között, íme:
keltulás
álkeklta

No, melyik legyen?:)

Angyali 2008.12.30. 21:48:15

Vinitor: Alfa Romeo, tudod AZ AUTÓ...:) Az alfás találkozó meg az, amikor összejön egy csomó olyan őrült alfa tulajdonos, mint én.:)

Niadal Ranien 2008.12.31. 01:50:50

Hello,

Jól írtok, csak így tovább :)! Ha lesz rá keretem -csóró egyetemista vagyok:P- akkor számíthattok rám mint potenciális vevőre.
Remélem legalább 10 évadig mentek.
B.ú.é.k.!

Üdv: Niadal Ranien

Solkim 2008.12.31. 13:08:07

Csodálkoztam is, hogy az Alfa Holdbázis sorozatnak még ekkora rajongótábora van itthon...

T1GRIS 2008.12.31. 17:20:02

"Alfa Romeo, tudod AZ AUTÓ...:) Az alfás találkozó meg az, amikor összejön egy csomó olyan őrült alfa tulajdonos, mint én.:)"

...És megbeszélik, hogy az adott évben összeszámolva ki hány hetet töltött szervizben. :DD

ONtopik: Legyen boldog az Új Esztendőtök, azoké is, akik még nem akadtak össze Tigrissel, az elhunytak családjainak pedig enyhülő fájdalmat kívánok! ;)

Puszillak Benneteket: Tirgi

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2009.01.01. 10:04:40

Sziasztok!

Először is: B.Ú.É.K.
Másodszor SZS:
"Első könyvbe első évad, másodikba második. :) Már így is hosszabb, mint ami egy kiadáshoz jól esik."

Hogyan fog beleférni egy könyvbe a második évad, ha az első se nagyon fér bele úgy, hogy ez csak kb. 2 hónapot ölel fel?

Amúgy örülnék a könyvnek én is.

Üdv,
Bogesz

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.01. 10:43:07

Én is BÚÉK. :)

A második évad időben lehet, hogy hosszabb lesz, de szövegmennyiségben kb. ugyanennyi, mert nem lesz napi 2-3 poszt, ahhoz már főállású írógárda kéne. :) De ha az első kötet összejön, meg esetleg még túl nagy bukás sem lesz belőle, akkor a másodikat kissé vastagabbra is meg lehet belőle reszkírozni. Főleg, hogy lesznek új, szintén nagyon érdekes szálak. ;)

Angyali 2009.01.01. 18:23:44

T1gris, most csalódtam benned: Hát te is elhiszel minden urbánlegendet? :D

OFF: Nekem pl. egy 12 éves alfám van és még soha nem kellett vele azért szervízbe menni, mert baja volt. Mindig csak a kötelező, x kilométerenkénti olaj és alkatrészcserék voltak. És ezt a többezres alfarajongó táborunk többségéről elmondhatom. Egy szemernyivel nincs velük több gond, mint bármely más márkával. Sőt. De hát a kommersz egyéb márkák csak ilyen übergagyi dolgot tudtak csak elterjeszteni az alfákról, mivel egyébként nem találtak fogást rajtuk.:D

ON

Nagyzee 2009.01.04. 23:47:52

@szs.: Azért óvatosan a kelta szállal. Ha jól eltaláljátok a hangnemet, akkor remek lehet, de nagyon könnyen óriási bukta is lehet. Nem hiszem, hogy egyszerű lenne hitelesen elővezetni egy ilyet.

Ez egészen más lenne mint a Ghery88-é, mert ott csak egy modern magyar ember beszámolóin keresztül láthatunk bele valamennyire az életükbe, gondolkodásmódukba, stb.

bz249 2009.01.05. 11:10:39

Amúgy mikor indul el a második évad? Mert a reklámja az már megy... de bejegyzés meg egy sincs ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.05. 12:36:41

1-2 héten belül, majd jól beharangozzuk, csak sok volt a pezsgő.

bz249 2009.01.05. 12:54:12

Semmi esetre sem minősíteném a bloggazdát... de azért már jó rég volt a szilvesztor, ennyi idő alatt egy vágottszemű is kijózanodik és kiheveri a másnaposságot is(kivéve, ha talál szintentartót) :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.05. 13:40:50

Ö, én nem is ittam pezsgőt szilveszterkor. Csak hát a csapat... Van, aki karácsony óta nem adott életjelet magáról, lehet, hogy a bejgli győzött. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.07. 08:47:53

A legutóbbi komment óta, viszont már szervezünk, egyeztetünk, szóval hamarosan nyitjuk az évet. Csak még egy kis türelmet;) Addig szavazzátok meg, ki folytassa először!:)

bz249 2009.01.07. 10:21:37

Arra szavazok, aki a leggyorsabban ír egy posztot, mert elvonási tüneteim vannak - kézremegés, egyensúlyi zavarok, szédülés, hányinger (pedig nem is öltem meg senkit) - :D

Niadal Ranien 2009.01.07. 18:53:50

Hello,

Csatlakoznék bz249-hez; ki a leggyorsabban és a legtöbbet írja :D.

Üdv: N. Ranien

bz249 2009.01.08. 09:18:50

Gherry nem tudnál egy kicsit partizánkodni és feltölteni valamit? :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.08. 12:41:19

Este lesz valami, és nem a gőzgép. ;)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.01.08. 16:06:44

Melyik este? Mert aztat nem nem mondtad! :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.08. 19:13:16

Minden este lesz valami. Olyan este még nem volt, hogy valami ne lett volna. :)
De tényleg, már írom.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.08. 20:26:40

üdv,

ha nem gond, ma este küldök egy új részt a t. szerk. úrnak.
süti beállítások módosítása