Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kitekintő: Ómagyar fejlesztési tervezet

2009.01.16. 09:00 | szs. | 11 komment

Címkék: kitekintő

 Ómagyar fejlesztési tervezet

Írta: Szebeni Ágoston nyugalmazott professzor,

 

Bevezetés

Ezen tanulmány a Megyei Védelmi Bizottság kérésére készült 2008 novemberében, részben hogy körvonalazza a pillanatnyi helyzetet, illetőleg a legsürgetőbb feladatokat meghatározza.

Helyzetfelmérés

Különösebben nem mélyednék bele a közismert tényekbe, azaz Komárom-Esztergom megye egy jelentős darabja valahogy visszakerült az ókori időszakba. Ennek a jelenségnek a magyarázatát jelenleg nem tudni. A dr. Csertényi Zoltán nyugalmazott professzor vezetésével megalakult tudóscsoport mindenesetre megkísérli a jelenség tudományos vizsgálatát.

A jelenséggel kapcsolatosan viszont a legsürgősebb feladat, az időugrás mértékének kiszámítása. Ebben talán segíthetnek a csillagászok, és a történészek. Ez több okból fontos lenne, egyrészt, mert így elhelyezhetnénk magunkat az ismert történelemben, másrészt legalább többé-kevésbé megjósolható lenne a jövőnk egy része. Bár az átkerülésünkkel az eredeti történelmet alaposan eltorzítjuk.

Ellátás

Gyakorlatilag minden ellátó infrastruktúra súlyosan károsodott. A kommunális hálózatok hiányosak, a maradék elektromos áram, illetve üzemanyag híján üzemképtelen. A meglévő készletek veszélyesen kicsik, pótlásuk nem megoldott. Több élelmiszerfajta utánpótlása (pl. fűszerek, kávé, tea) egyelőre nem megoldható. Az alapvető élelmiszerek pótlását komolyabb méretekben csak tavasszal tudjuk megoldani. Energiahordozókból a szénhidrogének (benzin, dízelolaj, földgáz), illetve a szén csak a tárolt készletünk van, utánpótlás gyakorlatilag nincs. Fa az Átkerült Terület határán kívül több van, mint amennyi pillanatnyilag kell.


 

Politikai helyzet

Az Átkerüléssel felborítottuk a helyi törzsek közötti hatalmi egyensúlyt. Azok a törzsek, amelyek korábban az Átkerült Terület helyén éltek eltűntek. Ezzel hatalmi űr keletkezett. Azonban a helyükbe kerültünk mi, a fejlett technikánkkal és nagy létszámunkkal. Ez részben fenyegetést jelent a környező hatalmi tényezőknek, részben kívánatos zsákmánynak tekinthetnek. Komoly az esélye hogy ránk támadjanak. Sürgősen meg kell erősítenünk a fegyveres erőinket. Ki kell puhatolnunk a környező törzsek szándékait, illetve meg kell győznünk az erőnkről őket. Gyengével nem kötnek szövetséget, és nem hódolnak be neki. A biztonságunk érdekében szükséges a környezetünkben élő törzsek közül párral szövetséget kötni. Esetleg minél többet behódoltatni. Természetesen a szövetségben nekünk kell a domináns félnek lenni.


 

Mezőgazdaság

Ami az élelmiszerellátottságot illeti, készleteink hiányosakcs más.mányozó nemzetnnemzetnyűlésitilvántartás kezelésére egy központi szervet kell felállítani.. Aránylag kevés a tartalék, abból is sokat elhurcoltak, mire a MVB őrséget állított a még meglevő raktárak mellé.

Ami a fontosabb, az a jövő évi élelmiszer megtermelése.

Növénytermesztés szempontjából jól állunk, a potenciális szántóföld-terület szinte korlátlan, csak az előkészítés körülményes. Aránylag kevés a vetőmag, de akad. Ahol csak lehetséges, ott elő kell készíteni a vetést a megfelelő időben, mert így megtermelhetjük a szükséges élelmiszert. A helyi mezőgazdasági boltok készleteit le kell foglalni, későbbi felhasználásra.

Állattenyésztés: Elsőrendű feladat a minden helyi állattenyésztő telep biztosítása. Ezzel megalapozhatnánk a későbbi haszonállat-tenyésztést. A megye területén több ponton is van sertés és baromfitelep, ezeket a helyi rendfenntartó erőknek kell megőrizni, és védeni az esetleges rablóktól. A tehenészetek is hasonló védelemben kell, hogy részesüljenek, illetve gondoskodni kell a megtermelt hús és tej feldolgozásáról, elosztásáról.

A lótenyésztés kiemelt fontosságú. Egyrészt a közlekedést segítő hátas- málhás- és igáslovak miatt, másrészt a mezőgazdaságban is felhasználható igások tenyésztésében. Nem utolsósorban a ló is felhasználható vágóállatként az élelmiszerellátásban.

További élelmiszerforrás a környező erdő vadállománya. Ehhez azonban alaposan felfegyverzett vadászkülönítményeket kell megszervezni, illetve valahogy zöld ágra kell vergődni a környező bennszülött törzsekkel.

Esetleges pótforrás lehet a környező törzsekkel megszervezendő kereskedelem is.

További feladat az élelmiszer-tartósítás. Valószínűleg vissza kell térnünk az egy generációval ezelőtti módszerekhez. Füstölés, sózás, pácolás, aszalás, és befőzés. Ehhez viszont biztosítani kell a megfelelő mennyiségű konyhasót.

Iparágak

Bányászat

Elsődleges feladatunk megkeresni a geológiához értő embereinket, illetve a helyi forrásokból összegyűjteni minden elérhető írásos anyagot, ami a geológiával foglalkozik.

Nem kertelek, nyersanyag terén igen rosszul állunk. Gyakorlatilag nincs működő ércbányánk, csak néhány kőbánya a Vértes átkerült részében. Az ezekben található bányagépeket le kell foglalni, és a később megnyitandó bányákban felhasználni. További bányagépnek használható földmunkagépek találhatók még itt-ott, ezeket is össze kell még írni, és begyűjteni.

Történelemkönyvekből és a megmaradt geológiai feljegyzésekből később kijelölhető az általunk ismert ásványkincs helye. Gyakorlatilag csak a dorogi és a tatabányai bányák maradtak meg, de ezeket már régebben lezárták. Az oroszlányi bánya nem jött át, de az ásványkincs valószínűleg megvan a föld alatt, ha elfoglaljuk a területet, kibányászható. Az itteni szénnel a tatabányai és talán a dorogi erőmű is táplálható. Elszállításához segítséget nyújthat az Oroszlány-Tatabánya közötti vasútvonal megmaradt része.

Ez a szénkészlet segíthet a lakosság téli tüzelőellátásának megoldásában is.

Konyhasó. Elsődleges beszerzési forrásai: az erdélyi és sziléziai sóbányák, illetve a legközelebbi tengerpart (az Adria). Hogy melyik az elérhetőbb, későbbi megfontolást kíván, de mint az egyik legfontosabb tartósítószer és fűszer mindenképp beszerezendő.

A későbbiekben elsődleges feladatnak kell tekinteni a zalai olajmezők elfoglalását. Az itt található kőolaj stratégiai fontosságú mind a közlekedés, mind a hadsereg, mint pedig a vegy- és a gépipar számára. A későbbiekben még szóba kerülhet az algyői olajmező, és a hajdúszoboszlói gázmező, még később a ploesti-i olajmező is.

Energetika

Megmaradt a dorogi és a tatabányai hőerőmű, illetve a kisebb, főleg lakótelepek fűtésére használt hőközpontok. Az elosztó hálózat súlyosan károsodott, nem minden eleme jött át. Ezt amilyen gyorsan csak lehet, pótolni és kiegészíteni kell. Felelős az áramszolgáltató megmaradt műszaki állománya.

Megfontolandó egy vagy több, későbbi időpontban építendő erőmű létrehozása, illetve a jelenlegiek mielőbbi kibővítése, mert a két erőmű összesített teljesítménye az Átkerüléskor mindössze 20 megawatt volt. Szükségerőműnek felhasználhatók az átkerült dízel-elektromos mozdonyok is, de a korlátozott üzemanyagkészletek miatt ez további megfontolást kíván.

Nehézipar

Gyakorlatilag alig maradt valami. Megmaradt a tatabányai és az esztergomi ipari park. Néhány gépgyár, az esztergomi Suzuki-gyár, illetve a környékbeli beszállítói, valamint pár raktár és feldolgozó üzem.

Kohó az Átkerült területen nincs. Elsőrendű feladatunk ennek a létesítése, illetve a szükséges nyersanyag előkerítése, és a megfelelő előkészítése és feldolgozása. A cél a nyersvas előállításának megszervezése. Későbbi feladat az acél és az egyéb fémek termelésének megtervezése és létrehozása.

Gépgyártás

Talán a legsürgetőbb feladatok egyike legalább a kéziszerszámgyártás beindítása. Egyrészt a lakosságnak szüksége van a maguk ellátásához a mindennapos kéziszerszámokra, másrészt alkalmas cserealapot jelent a környező bennszülöttekkel való kereskedelemhez. Erre a funkcióra a silányabb minőség is megteszi.

További feladat a többi iparág ellátása megfelelő gépekkel, szerszámokkal. Felelős a Megyei Önkormányzat gazdasági bizottsága.

Hírközlés és elektronika

A hírközlés megszervezése nagy távolságon elsősorban vezetékes módon ajánlatos. A telefonos, vagy távírós összeköttetés alacsonyabb technikai színvonallal is lehetséges, azaz könnyebb. A rádiótelefon-hálózat vagy beüzemelhető a budapesti központok nélkül, vagy nem. Utóbbi esetben a megmaradt hírközlési szakértőkkel alternatív használati módot kell kidolgozni.

Elsőrendű lenne egy nagyteljesítményű központi rádióállomás beüzemelése, amely az AM sávban is, és az URH sávban is sugározna. Így, és a lakosok tulajdonában lévő rádió-készülékek segítségével gyorsabban terjedhetnének az információk. Illetve talán valamennyire pótolnánk a kieső TV-műsorok miatti szórakoztatási hiányt.

A televíziós műsorszórás a helyi kábeltelevíziós rendszerek segítségével több-kevesebb mértékkel pótolható.

A megmaradt katonai és rendőri egységek által birtokolt hírközlési eszközök (rádióállomások és egyebek) leltározása, és a megfelelő beosztása egy másodlagos hírközlési háló felállítását is lehetővé teszi.

A rádióamatőrök egy esetleges mindentől független vészrendszert hozhatnak létre, amely tartalékként szolgálhat.

Ha csak lehet, meg kell indítani az elektromos alkatrészek kifejlesztését és gyártását. Alapvetően a tranzisztorgyártásra gondolok, mert az valamivel kevesebb extra nyersanyagot kíván, mint az elektroncsőgyártás. Az IC-gyártás egyelőre nem megoldható jelen kapacitásunkkal. További feladat, a wolfram-szálas izzólámpák helyettesítése valamely alternatív megoldással (olajmécs, gyertya, stb.). Esetleg megkeresni a legközelebbi wolfram-lelőhelyet, és kiaknázni. Felelős a Megyei Önkormányzat gazdasági bizottsága.

Közlekedés

Kiindulásként megmaradt az esztergomi Suzuki-gyár, de az csak összeszerelő üzem. Alkatrészeket nem gyárt. A közeljövőben az alkatrészgyártás pótlása az elsőrendű feladat, és a személyautó-gyártás kibővítése haszongépjárművekkel.

A megmaradt úthálózat karbantartásához beton és aszfalt előállítására van szükség. Cementgyár akad Lábatlanban, de aszfaltot kőolajforrás hiányában nem tudunk előállítani. Ráadásul olajfinomító sincs. Ezek hiányában csak makadám, és földutak, illetve maximum betonutak építésére lehetünk képesek. Erre a feladatra a megyei útkarbantartókat kell beosztani.

Amint lehet, a Mária-Valéria hidat újból fel kell építeni.

További feladat a vonathálózat működtetése, mind személy, mind teherszállítási feladatokra. Ehhez mozdonyokra van szükség, illetve elektromosságra a megmaradt mozdonyokhoz, amennyiben lehetséges. Alternatív megoldásként robbanómotoros sínbuszok, és autók építése jöhet szóba még, amolyan rögtönzött BzMOT-ok. Fontos a Tatabánya-Esztergom közötti vonal beüzemelése, mind személy- és teherszállítási, mind pedig védelmi okokból. Erre a Tata – Almásfüzitő - Esztergom közötti vasútvonal lenne a legalkalmasabb, mert erre a legkönnyebb. A sehova sem vezető vasútvonalak anyagát (sínek, talpfák, jelzőkészülékek, stb.) fel kell szedni, és további felhasználásig tárolni, mielőtt ellopják. Felelős a MÁV Tatabányai Főnöksége.

Hajózás: a fő útvonal természetesen a Duna. Ajánlatos lenne egy hosszú távú térképészeti expedíciót kiküldeni, mint a folyásirányba, mind felfele, természetesen megfelelő szakértők kíséretében. Későbbi feladat védett kolóniák létesítése a fontosabb pontokon.

A hajózáshoz meg kell teremteni a megfelelő hajógyártási kapacitást. Kiépített út- és vasúthálózat híján csak a vízi szállítás jöhet szóba nagyobb távolságon.

Másik fontos feladat a folyami átkeléshez szükséges kompok megépítése.

Repülés: Alig maradt valami. A legnagyobb repterünk az esztergomi is csak füves, talán fél tucat motoros géppel, egy-két helikopterrel és talán ugyanannyi vitorlázóval. Ezek megőrzése, és karbantartása szükséges, mivel egyedül az itt található repülőgépekkel végezhetünk gyors felderítést, illetve ennyi a megmaradt légiflottánk. Esetleg még akadhat egy-két háti repülő, vagy ultrakönnyű gép ezen kívül. A fejlesztés első fázisában léghajókat, vagy kötött ballonokat építhetünk. Felelős az Esztergomi Reptér igazgatója.

Könnyűipar

Ami a ruházkodást illeti, nagyobb mennyiségű szövetet egyelőre nem vagyunk képesek előállítani. Esetlegesen állatbőrre kell áttérnünk a ruházkodás területén, amíg elegendő len és gyapjúszövetet elő nem állítunk. Ehhez azonban megfelelő szövő és fonógépeket kell gyártani.

A cipőgyártás még ennél is rosszabb helyzetben van. Alig akad egy-két szakember, aki képes a bőrcserzésre, és lábbeli készítésére. Sürgősen mesterembereket kell képezni, hogy megoldhassuk a lábbeli hiányt.

Kézi szerszámok gyártása: gyakorlatilag minden gépipari üzem alkalmas kéziszerszámok gyártására, ásó – kapa – lapát - gereblye szinten, de nyersanyagra van szükségük.

Papírgyártás. A lábatlani papírgyár ugyan most háztartási papírárut gyárt, de nem lehet túl nehéz részben irodai papírgyártásra is átállítani.

Ami a többi iparcikket illeti, gyártásuk, illetve pótlásuk további kutatást kíván.

Oktatás

Az alapfokú oktatási helyzet aránylag jó, az Átkerülés előtti évekbeli iskolabezárások ellenére sok az alapfokú képzést adó iskola. Tanárokkal azonban már rosszabbul állunk, de van elég belőlük. A középfokú képzést adó gimnáziumokból több is van, mint szükséges, szakiskolákból viszont elég kevés. Felsőfokú képzést adó iskolából alig akad egy-kettő, az is csak kevéssé gyakorlati célú.

Elsődleges feladatunk a szakemberképzés megszervezése. Főleg a hiányszakmákra kell koncentrálnunk, mint például a nehézipar, vagy az egészségügy. Alapvető fontosságú a környező törzsekkel kommunikálni képes kereskedők és diplomaták kinevelése. Felelős a Megyei Önkormányzat oktatásügyi bizottsága.

Szociális ellátás

Az egészségügyből megmaradt a helyi ellátást biztosító körzeti orvos-rendszer, illetve a megyében található kórházak és szakrendelők. Finanszírozásuk egyelőre a közösség feladata, mert nincs más megoldás. Felelős a Megyei Önkormányzat egészségügyi és szociális ellátási bizottsága.

A rokkant és az időskori nyugdíjrendszer azonban nem tartható fenn változatlanul a továbbiakban. Helyette a Védelmi Bizottságok élelmiszer-fejadagokat szolgáltatnak ki a rászorulóknak. Munkanélküli segély a továbbiakban nincs, aki munkaképes, annak dolgoznia kell. A helyi Védelmi Bizottságok beosztják a megfelelő munkára, a rendelkezésre álló emberanyagot. Pl. favágás, szemétszállítás, rendkívüli igénybevétel. Felelős a helyi önkormányzat.

A legfontosabb intézkedések

Az „1948. évi XXVIII. törvény az elhagyott javak kérdésének rendezéséről” mintájára az MVB –nek ki kell bocsátani egy rendelkezést, amely alapján minden olyan vagyontárgy, amelynek a tulajdonosa nem fellelhető, összeírásra kerül, és közösségi kezelésbe vétetik. Ennek területi felelőse az adott körzet helyi önkormányzati vezetése.

A megmaradt népességet a lehető leghamarabb össze kell írni, és nyilvántartásba kell venni. Egyrészt, hogy tájékozódjunk a tényleges létszámról, másrészt, hogy kiválogassuk a rendelkezésre álló szakembereket. Felelős végrehajtó a helyi önkormányzat, a nyilvántartás kezelésére egy központi szervet kell felállítani.

Jogrendszer. A jelen helyzetben nem engedhetjük meg magunknak az eddigi liberális törvénykezést. Be kell vezetnünk a statáriumot, a súlyos bűncselekmények esetén halálbüntetéssel. Meg kell szervezni a bíróságok, és a büntetés-végrehajtás új szervezeteit. Felelős a Megyei Önkormányzat.

Később, ha már valamennyire stabilizálódott a helyzet, ki kell írni az új alkotmányozó nemzetgyűlési választást.

A szükséges szervezési feladatokra a Megyei Önkormányzatnak fel kell állítania a megfelelő bizottságokat, amelyek egy-egy területen ideiglenes végrehajtási jogkörrel is felruházandók.

Meg kell szervezni a helyi önvédelmi milíciákat, átszervezni a rendőrséget, illetve a hadsereget, valamint az igazságszolgáltatás szervezeteit. Felelőse az ideiglenes honvédelmi bizottság, illetve az MVB.

Elsődleges feladatunk, hogy a nehézipart minél előbb megszervezzük, mert a nélkül hiába rendelkezünk a kor legfejlettebb technikájával. Feltétlenül be kell azonosítanunk a szükséges nyersanyagforrásokat is. A technikánk működéséhez sok nyersanyag hiányzik, ezek pótlására, helyettesítéséhez létre kell hozni egy megfelelő kutatási intézményt. Felelős a Megyei Önkormányzat gazdasági bizottsága.

A rendelkezésre álló hulladékfémet, benzint, gázolajat, és egyéb stratégiailag fontos nyersanyagot, ahogy csak lehet, be kell gyűjteni és a továbbiakban szigorúan ellenőrzött módon kizárólag a közösségi célokra felhasználni. Felelős a Megyei Önkormányzat gazdasági bizottsága.

A későbbiekben a fegyveres erőkre támaszkodva kolóniákat kell alapítanunk a számunkra fontos nyersanyaglelő-helyeken, illetve a szállítási útvonalak csomópontjaiban. A helyi törzseket fokozatosan át kell nevelni, mint munkaerőforrást.

Mivel a pénz és a bankrendszer gyakorlatilag megszűnt, ki kell dolgozni egy pénzrendszert, amely kapcsolódni képes a környező törzsek értékrendjéhez. Ez valószínűleg a nemesfémekből vert érmén fog alapulni, az elektronikus pénzrendszert majd csak a jövőben állíthatjuk helyre. A pénzrendszer kezeléséhez fel kell állítani a Kincstárat, amely a pénzverést és a forgalmazást fogja végezni. Felelős a Megyei Önkormányzat gazdasági bizottsága.

Az átkerült területen a bank-automatákat be kell gyűjteni, mielőtt feltörik őket. Felelős a Megyei Önkormányzat gazdasági bizottsága.

Komoly problémát okozhat a technikánk kiszivárogtatása. Ne feledjük, a környező törzsek tagjai semmivel sem ostobábbak, mint mi, egyszerűen csak kevesebbet tudnak nálunk. Sokan lesznek, akik rosszul értelmezett humanitástól, vagy szimpla ostobaságból, esetleg csak egyszerű rosszindulatból kifolyólag átadják tudásukat, ezzel komolyan veszélyeztetve közösségünket. Ennek szabályozását mielőbb meg kell alkotni.

 

 

(köszönet teddybear-nek az anyagért!)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr72880700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakyster 2009.01.16. 10:27:06

Ez az írás nagyon durván jó, alapos, átgondolt, komolyabban belekötni nem igazán tudok. Javaslom a sokszorosítását, és a fontosabb közhivatalokba való eljuttatását :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.16. 10:39:59

Csak én találtam benne durván elrontott, olvashatatlan félmondatokat?

bz249 2009.01.16. 11:15:09

Csak az kötöcködik a helyesírással, aki a tartalommal nem tud. :D

Egyébként tényleg elég kétarcú az összefoglaló, a tartalma nagyon ott van és ügyesen beépítette az első évad ezzel foglalkozó vitáinak az anyagát. Viszont jó pár tördelési hiba is van benne.

Mellesleg gonosz dolog kitekintőket dobni a közönségnek a polgárháború kellős közepén. Az ómagyar tömegtájékoztatás csapnivaló. ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.16. 11:26:25

Hát most mit csináljunk, ha még az elf is egy aggastyán prof mondatain élcelődik, ahelyett hogy kalandozna...

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.16. 12:39:13

Az elf úton van a Velencei-tó partjára, de egy nő miatt elakadt egy kicsit. Amint megoldotta kikerül a véleménye az eseményekről. Türelem, úgyis mindenki a puccs és a polgárháború után érdeklődik, nálam meg legfeljebb szóváltás lesz, szóval úgy vélem kibírják még egy darabig:)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.01.17. 19:00:17

ha már tisztulnak a dolgok, a nyersanyagok tekintetében el lehet kezdeni nagyobban gondolkodni

az ókorban hatalmas üzlet volt a kereskedelem, és a ómagyaroknak van egy hatalmas előnyük a többiekkel szemben, mégpedig, hogy pontosan tudják, mit hol lehet megtalálni

gondolok itt a fűszerekre, növényekre, nyersanyagra

én pl tuti csinálnék egy (több) kolóniát afrikában, a drágakő-lelőhelyeken
gyakorlatilag gazdaságilag olyan előnyt jelentene, amivel a további történelmet előre el lehetne rendezni

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.17. 19:03:20

kezdetben elég kicsiben is játszani. körmöci ezüst és arany, erdélyi só. és hozzá a krumpli, a bab, a kukorica.

teddybear01 2009.01.17. 19:32:47

Köszönöm az elismeréseket.

Egy idő óta olvasom a blogot(én is az rpg.hu-n figyeltem fel rá), és felmerült bennem, hogy én hasonló helyzetben mit tartanék fontosnak a vezetőség helyében. Mivel gyakorlatias ember vagyok, ezért a megfogalmazás nem igazán a hivatali bikkfa nyelven sikerült, mindig törekedtem arra, hogy érthető legyek.

Ami a hibákat illeti, hát az elektronika közbeszólt, elnézést.

A mezőgazdaság első bekezdése helyesen:

Ami az élelmiszer-ellátottságot illeti, lehetne jobb is. Aránylag kevés a tartalék, abból is sokat elhurcoltak, mire a VB őrséget állított a még meglevő raktárak mellé.
Ami a fontosabb, az a jövő évi élelmiszer megtermelése

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.17. 20:16:32

teddybear01,

nagyon helyes és fontos ilyen háttéranyagok eljuttatása a harcoló alakulatokhoz. tudnunk kell, hogy miből és mit főzzünk, ugye. csak így tovább!

bz249 2009.01.18. 00:35:54

Ami a harcoló alakulatokat illeti... azt még megértem, hogy a keresztesek nem harcolnak vasárnap. De a posztok hiányából arra következtetek, hogy ellen meg ortodox zsidókból állhat, és ők meg sabbath napon nem lőnek. Szóval, hol vannak a friss hírek a háborúról? :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.18. 01:50:44

azt már a fórumban is megírtam, hogy óriási előny, hogy szinte minden nyersanyagnak ismerjük a lelőhelyét.
az arany, ezüst, réz, mindenképpen fontos. nemcsak azért mert kilóra megvehetjük rajtuk fél európát, hanem az elektronikához, vezetékekhez stb... is szükség van rájuk.
süti beállítások módosítása