Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Jeux sans frontieres

2009.06.02. 13:30 | T1GRIS | 56 komment

Címkék: esztergom t1gris 2évad megtörők

(A hová lett T1gris-visszatekintő postsorozat második része)

 

Éjszakai szállásunk az esztergomi rkap mellett volt. Szerintem itt vendégeskedtem decemberben is, de ebben nem voltam biztos, mindenesetre a régi idők emlékére szívesen összefutottam volna „véletlenül” Sztipán honvéddel, hogy lássam belé fagyni a szart. De végül el sem jutottunk a szállásunkra, mert útban a Kiss János altábornagy út felé, a körforgalom előtt megismerkedtünk Petrával és Mariannal.

Épp lépésben krúzoltunk a lassan szürkületbe burkolózó utcán, amikor felfigyeltünk a velünk egyirányban haladó két lányra. Bár nem egyeztettünk semmilyen programot az estére, meg amúgy lett volna min gondolkodnom, ahogy elgurultunk a két csinos alak mellet, azért csak rápillantottam Téglásra, ő meg szótlanul bólintott, úgyhogy megálltam. A lányok úgy csináltak, mintha nem a kocsihoz jönnének, csak az útjukat folytatnák, de azért mellénk érve naná, hogy besandítottak az ablakon, majd odaléptek hozzánk. Megkérdezték, hogy útbaigazítást szeretnénk-e, mi mondtuk, hogy csak inni szeretnénk valahol valamit, mire az volt a válasz, hogy hát inni max otthon lehet manapság – ha van mit. Helyes, mi is pont így gondoltuk, így aztán elég könnyű volt rátérni az este további részére.

A sötét üvegű Audinak még anno a XXI. században is volt elég komoly üzenetközvetítő hatása, manapság meg, amikor Esztergom utcáin naponta átlag másfél autó haladt végig, az is mind katonai teherautó, a lányok nem érthették félre az üzenetet, hogy aki autóval furikázhat, az valószínűleg olyasvalaki, akinek inni is akad mit. Vannak dolgok, amelyek koroktól függetlenül működnek, de azért bizonyos korok és bizonyos körülmények jobban a felszínre hozzák; a lényeg, hogy simán kikötöttünk a lányok lakásán. Megtudtuk, hogy mindketten a Közgázra jártak Pesten, mielőtt azon a hétvégén, amikor itthon voltak, eltűnt körülük az ország. A viszontkérdésre megtudták, hogy amivel foglalkozunk, az annyira szupertitkos, hogy arról nem beszélhetünk, ettől aztán végképp úgy érezték, hogy megfogták az isten lábát, aztán én végül Petrát választottam, Téglásnak jutott Mariann. Bár lehet, hogy olyan értelemben is jó barátnők voltak, aznap este semmilyen orgia jellegűhöz nem volt kedvem, csak szerettem volna egy szimplát és egészségeset dugni, és kipihenten ébredni. Másnap reggel a kocsiból adtam Petrának egy karton cigit, és bár egyikük sem dohányzott, megköszönte, mivel a dohány az egyik legmagasabb értéken jegyzett csereáru volt Ómagyarországon. Ebből a két lány akár egy hónapig is fejedelmien meglesz.

Csak rádión jelentkeztünk be Hunyadinál, mivel ő nem jött velünk Nyergesbe. Lejelentett minket a börtöntelep parancsnokánál, egy karvalyorrú tisztnél, aki már a kapunál várta az érkezésünket. A régi gyártelep ideális volt a kitűzött célra, a két sötét kockaépületet kiterjedt szabad terület övezte, amelyre most két sor szögesdróttal kombinált kerítést húztak ki, köztük salakos járőrúttal. A telep az egyik oldalával Nyergesújfalura, a másikkal a Dunára támaszkodott, a többi oldalán csak a széljárta határ ásított üresen és barátságtalanul.

A parancsnok már felkészítette a csőcseléket, hogy miféle kiválasztás zajlik ma (már amennyit ő tudott a dologról, ami annyi volt, hogy akit alkalmasnak találnak arra, hogy harcoljon a keltákkal, az nem kerül a statáriális bíróság elé, és életben maradhat – a program ezen szakaszában ennyi információ pont elég is volt számukra, az én megítélésem szerint).

Amíg Téglás vezetett idefelé, én papíron összedobtam egy feladatot, amit nyolcfős csoportokkal akartam megoldatni. Egyfajta képességteszt volt, hogy lássam, hogyan tudják a prioritásokat felállítani egy elképzelt szituációban. Volt egy trükkje, hogy ha azt akarták, hogy a végén ne kerüljenek időzavarba, akkor a feladat legelején az egyik társukat hátra kellett hagyniuk, hogy az megszereljen egy járművet, csak így tudták a végén időre teljesíteni a küldetést. Ezzel a teszttel kezdtünk, és az öt csoportból egy kivételével mindegyikben rájöttek a megoldásra. Amíg a társaságok tagjai nagy vehemenciával győzködték egymást a helyes sorrendről, csendben figyeltem, hogy kik a hangadók. A csoportokat nem én osztottam be, hagytam, hogy maguktól szerveződjenek hetesével-nyolcasával. Azt is igyekeztem megjegyezni, kikhez csapódnak a többiek, és kik azok, akik feszülten téblábolnak, arra várva, hogy valamelyik csapat beválassza őket. Volt a börtönben két román srác, akik a kamionjaikkal ragadtak az M1-esen az Átkerüléskor, és azért kerültek ide, mert leszúrtak Tatabányán egy boltost; ők értelemszerűen nem nagyon tudtak belefolyni a feladatmegoldásba, és amikor egyik csapat sem vette be őket, szóltam nekik, hogy nem kell megcsinálniuk.

Amíg a sittesek a feladaton dolgoztak, igyekeztem a karvalyorrú fősmasszertől minél többet megtudni az úgymond vezéregyéniségekről. Volt egy Basa névre hallgató arc, aki egyszer már megszökött innen. Másodmagával a Duna felőli kerítésnél tiplizett egyik éjszaka (mint megtudtam, azt a szakaszt őrizték legkevésbe, inkább arra figyeltek, hogy Nyerges felé ne tudjon megpattanni senki, de aki önként belevetette magát a hordalékkal teli és félig szabályozatlan Dunába, az inkább csak szívességet tett nekik). A másik csóka sosem került elő, de a Basa vagy tizenöt kilométert úszott-sodródott a Dunában, mígnem félholtan kifogták a Contránál. Őt máris felírtam a listámra.

Következtek az állóképességi tesztek – az előző feladat eredményét persze nem ismertettem, mindenki részt vett a továbbiakon is –, az első részben volt némi húzódzkodás, fekvőtámasz, ki mennyit bír. Ezután véletlenszerűen, pénzfeldobással kijelöltük, hogy melyik csapatból kik lesznek a sebesültek, volt olyan csoport, ahol a tagok fele sebesült lett, őket kellett az egészségeseknek minél tovább cipelni az udvaron. Ez eltartott majdnem egy óráig, nehezen akarták feladni.

Kihangsúlyoztam nekik, hogy minden feladatnál nagyon figyeljenek arra, hogy milyen szabályokat mondok, mert az alap ugyan, hogy aki azokat nem tartja be, az azonnal kiesik (a majdani harctéren pedig lelőném ilyenért) viszont ezeken kívül minden megengedett. Na, a cipelős feladatnál az egyik gyerek, piff, már rúgta is le a melléképület ajtaját, és arra fektették rá a sebesültjüket, úgy futkároztak vele körbe. Nem mondtam, hogy tilos – meg is nyerték ezt a szakaszt.

A következő részben is esett egy hasonló: itt száz méter sprint volt, a fordulónál fel kellett venni egy zászlónak kinevezett rongyot, száz méter sprint vissza. Ezt többen csinálták egyszerre, párhuzamosan. A szabály természetesen az volt, hogy aki leghamarabb ér vissza zászlóval a kezében, nyer. A harmadik körben történt, hogy az egyik ogre, akinek esélye sem lett volna lefutni bárkit is, a táv felénél találkozott a mellette levő pályán már visszafelé sprintelő zászlóssal, kilépett oldalra, és olyat vert a gyerekre, hogy a teste repült tovább, a rongy meg megállt a levegőben. Az orge boldogan visszakocogott vele. Természetesen listára került. (Ennek a következő körben amúgy az lett az eredménye, hogy alig akartak elindulni futni, mindenki a másikat méregette, hogy ki fogja megölni a rongyért. Úgyhogy új szabályt kellett hirdetnem, a továbbiakban mindenkinek a saját zászlóját kellett visszahoznia.)

Délre úgy éreztem, végeztem a teszteléssel. Tizenkilenc foglyot választottam ki végül. (Igazából tizennyolc lett volna, de a két románt nem akartam szétszedni. Az egyik minden erőfelmérésben a legjobbak között volt, őt semmiképp sem hagytam volna itthon, viszont a másik valaha komoly túlsúllyal küzdhetett, ez látszott az erőnlétén. De aztán úgy gondoltam, hogy az ókorban a túlsúly úgysem tart sokáig, az összhang és az egymásra utaltság viszont igen). A kiválasztottakat el is különíttettem a még nem használt másik épületben, Hunyadi szerint valamikor másnap fogják őket beutaztatni Esztergomba. Később, miután már elhagytuk a telepet, újra rádióztam Hunyadinak, és javasoltam, hogy a beutaztatást felejtse el: szóljon inkább a Farkasoknak, hogy másnap reggel fegyverrel együtt futólépésben irány Nyergesújfalu, és a sitteseket gyalog kísérjék be Esztergomba. Zabálta az ötletet.

Megörvendeztetett még egy jó hírrel: amikor az eszköz- és egyéb igényeimet összeszedtük előző nap, poénból bedobtam, hogy szeretnék egy századosi rendfokozatot, hogy neve legyen a gyereknek – valójában pedig azért, hogy fiatalkorom kedvenc regényének egyik hőse, Őrnagy Őrnagy őrnagy előtt tisztelegve én meg Kapitány kapitány lehessek. Hát nem jóváhagyták? Viccesek ezek a katonafélék, de én örültem neki, szerintem a Kapitány kapitány kurvajól hangzik, így fogom hívatni magam az embereimmel.

Alakulni látszott tehát a Tigrisosztag – formális nevén az 1. Speciális Expedíciós Század. Téglással hazatértünk Szentendrére, és mivel ő ebben úgysem tudott volna segíteni, egyedül álltam neki kidolgozni az egység felépítését. Gyertyát, papírt és tollat ragadtam, aztán hosszasan ültem gondolataimba merülve az üres papír felett, amíg a gyertya le nem égett. Nem gyújtottam újat, hanem lefeküdtem és az ágyban folytattam a tervezgetést.

Mi lesz a feladatunk? – ebből az irányból kell megragadnom a dolgot. Amennyit Hunyaditól eddig tudok, az alapján elsősorban megtörni az Ómagyarországgal szemben ellenségesen fellépő kelta vagy más barbár törzseket. Addig sanyargatni őket, míg áldásnak nem érzik azt, hogy jöhet a helyünkre egy másik ómagyar alakulat, orvosokkal, építőkkel és tanárokkal kiegészülve, akiknek aztán boldogan behódolnak, csak mi takarodjunk el végre onnan. A feladatom, hogy létrehozzak egy olyan ütőképes katonai egységet, amelyik igénytelen, nem szorul utánpótlásra, ha hideg van, fázik, ha meleg van, izzad, amelyik azt eszik, amit rabol, és abban alszik, amit elfoglal. És feltételezem, az sem valószínű, hogy valaha visszatérhetünk Ómagyarországra. (Mármint az egység egészben – én biztos, hogy visszajövök, ha megszületik a fiam, akár így, akár úgy.) Nem csoda, hogy a nyakunkba lőcsölték a nyergesújfalui fogvatartottakat – gondolom, annak örültek volna legjobban odafent, ha mind a 35-40 bűnözőt magammal viszem, addig se kell etetni őket, ha pedig Ómagyarország határain kívül döglenek meg, az majdnem ugyanolyan jó megoldás. Nekik. Csakhogy nekem senkit nem volt kedvem emberáldozat céljára magammal vinnem, plusz onnantól már nekem kellene etetnem őket.

Kételyeim támadtak, reális elvárás-e lelketlen bűnözők és kilátástalan katonák elegyéből ütőképes egységet barkácsolni. Közös kiképzést ugye már nem fognak kapni, hiszen Alberték alig várják, hogy átdobhassanak minket a határon. Akkor meg van-e értelme egyáltalán hagyományos szakasz/raj-alapú hadrenden gondolkodni, vagy minden akciót úgy kell majd megszerveznem, mint a csentőfai rajtaütést? Ami persze a létszám miatt lehetetlen.

A boszniai tapasztalatok itt nem segítettek, hiszen ott sohasem harcoltunk együtt egy századnyi katonával, és mi amúgy sem tartoztunk a reguláris erőkhöz. Végül elvetettem azt a gondolatot, hogy két részre bontsam az egységet, a tizenegy fanatik és a kiválasztott katonák alkossanak egy profi beavatkozócsapatot, a többiek pedig végezzék a piszkos tömegmunkát. Két közepesen hatékony valamiből sosem lesz egy erős, ezt megtanultam. Marad az, hogy megpróbálom a leghomogénebbre gyúrni a rendelkezésemre álló anyagot. Miután ezt eldöntöttem, reggelre kész tervekkel ébredtem.

Az egység teljes létszáma 71 fő: 36 önkéntes katona, 11 „Farkas”, 19 sittes, 2 szakács, plusz Hunyadi, Téglás és én. Legalább két orvost vagy szanitécet várunk még, azaz leszünk minimum 73-an. Az állományt 3 szakaszba, szakaszonként 3 rajba osztottam.

A Farkasokat természetesen nem szedtem szét, így ők, kiegészülve 6 sittessel és 7 katonával, összesen 24 fővel alkotják az A (mint Albert, hehe...) szakaszt. Az szkp Röckl hadnagy lett. A második, B szakaszt én vezetem, ebben egy hétfős sittes, illetve egy nyolc- és egy hétfős katonai raj lesz, összesen 22 fővel. A harmadik, C szakaszban három darab hétfős rajt alakítottam ki, egyet sittesekből, kettőt katonákból. Délelőtt megkérdeztem Téglást, elvállalná-e a C szakasz vezetését, de azt válaszolta, ne legyek hülye, ő kiválóan tud vigyázni a saját irhájára, és bár rengeteget tanult mellettem a harcászatról, de azért embereket inkább nem vezetne. Rakjam csak be nyugodtan a sittesek közé, esetleg a rajparancsnokságot még elvállalja köztük. Úgyhogy ennek a szakasznak a parancsnokságára majd kijelölök valami katonát, amikor már nem csak az adatlapjaikról ismerem őket. Mindhárom szakaszba került egy-egy háromfős aknavetős egység a tataiak közül, és a géppuskásokat is egyenlően elosztottam. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve felírtam magamnak, hogy kísérleti haderő jelleggel beépítenék a saját szakaszomba valamilyen házibarkács lángszórós egységet – ha beválnak, mindhárom szakaszt felszerelném eggyel. Elvégre mindig tartsuk szem előtt, hogy hová és kik ellen megyünk harcolni, márpedig az antik szerintem kajálni fogják a hirtelen felbukkanó, lángcsóvát eregető pokoldémonokat...

Hat nappal ezután már teherautókon zötykölődtünk, és útban voltunk Tatabánya kísértetvárosa felé.

[ folyt.köv. ]

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr711155543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harkaly 2009.06.02. 14:03:02

Ennyi aknavető meg géppuska egy büntetőszázadban? Valahonnan akkor nekem is szerezni kell!
Amúgy az irás jó, welcome back!

bz249 2009.06.02. 14:05:54

@Harkaly: meg lángszórót is... anélkül nem ugyanaz a buli ;)

bz249 2009.06.02. 14:07:29

Lángszóró ügyben szerintem a tűzoltósággal kell felvenni a kapcsolatot, az I. vh-ban is belőlük szerveztek lángszórós egységeket (nem fél a tűztől, van szivattyúkezelési tapasztalata...)

T1GRIS 2009.06.02. 14:10:56

A lángszóró az a pont, ahol Ti jöttök: sürgősen beszéljetek le róla vagy erősítsétek meg az ötletem, és a folytatásba beleírom, hogy Hunyadiék lesöpörték az asztalról vagy lelkesen tapsoltak hozzá.
Én pusztán abbólindultam ki, hogy antik beszaratására szerintem kiváló, de hogy harcászatilag megvalósítható-e...? Szs szerint nem.
Érveket-ellenérveket várok! :)

bz249 2009.06.02. 14:23:41

@T1GRIS: nézd a bizánciak tudtak ilyet építeni, tehát olyan sok minden nem kellhet hozzá. Egy kis dízelolaj... de szerintem azt nem fogtok kapni.

T1GRIS 2009.06.02. 14:29:15

Tuti, hogy nem. Szerettem volna pár quadot, azt se kaptunk. Olyan szerkezet kéne, ami tömény szesszel is elmegy.

drazsé 2009.06.02. 14:31:57

@Harkaly:

géppuska ügyében tartom ezelőtti véleményemet, nem anynira ritka dolog az... ha szakasz-szinten szervezed, akkor is bőven kell jutnia, mivel tudtommal most raj szinten van...
(sőt, gyakorlatilag a 2.vh óta a köré szervezik a lövészrajt - kicsit visszalépünk I. vh felé iylen tekintetben)

aknavető: ha jól számolom, kaptak egy komplett aknavetős üteget (3 av.) ami úgymond jelentős, de ezek a fegyverek eleve alkalmasak iylen expedíciós felhasználásra

namármost kérdés, hogy lőszert ki viszi hozzá? mert a 3 fazon csak-csak elviszi a fegyvert meg mondjuk 6 lövedéket, de az édeskevés... tessék csak gyorsan szállítószakaszt szervezni hozzájuk, öszvérrel, lóval, kézitaligával :)
ja és szakaszonként szétaprózni szerintem nem jó ötlet, meg kell nekik tűzvezetés is, szóval jó lenne, ha lenne értelmes tüzérségi figyelő :)

lehet cipelni a rádiókt is :)

lángszóró ügyben negatívan viszonyulnék a dolgokhoz... modern lángszóró hatótávolsága oylan 20-30 (max 50) m körül lehet... addig lehetőleg ne jöjjenek az antik, mert akkor már gáz van, az erősen közelharc

arról nem is beszélve, hogy nehéz is, abba is kell utánpótlásnafta...

bz249 2009.06.02. 14:39:22

@drazsé: egyébként tényleg érdekes a kiegészítő alakulatok (híradó, műszaki, szállító...stb) kérdése.

Híradó nyilván kell, mert különben hogy kommunikál a parancsnoksággal, a rádió miről fog menni napelemről, vagy fagázmotorról vagy gőzgépről (egyik sem egyszerű játék).

Ha már ott vannak a megtörők meg a sok anti akiket meg kell törni, akkor az antik akár utat is építhetnek meg folyamot szabályozhatnak (two in one... lesz infrastruktúra és nem lesznek lázadók), ehhez viszont nem árt egy műszaki egység.

Harkaly 2009.06.02. 14:39:45

@drazsé: Géppuska lesz, az nem gond. A lángszórónak sok a hátrányos tulajdonsága (hatótáv, fogyasztás stb), de nincs az a kelta, aki ne menekülne, ha egyszer rákezd egy ilyen. Aknavető lőszerigénye: Na, igen, nem olyan jó vicc azt is cipelni, szóval T1gris szervezhet egy szekerész-öszvérhajcsár-riksakuli rajt is.

Harkaly 2009.06.02. 14:40:41

@T1GRIS: Két szanitéc??? Két Algopyrin esetleg.

T1GRIS 2009.06.02. 14:43:18

Ja, az nem gond, málhásállatokat kapunk. A század gyalogol (bizony, még Hunyadi is), de a felszerelést lesz ki cipelje. Azt hiszem, ezeket eleve ott gyűjtik össze Tatabánya környékén, odáig minket kocsi visz.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.06.02. 14:44:11

Külön grat a címért! :) játék, határok nélkül... :D

Lángszóró - felejtős, különösen az első akció alkalmával. Később már annál inkább - ám inkább célzott használattal. Pl. szó szerint oda akarunk pörkölni az egyik vezérnek..,

Drazsé eszmefuttatásához visszatérve: a megtörök, emancipátorok, felderítők feladata más és más - más emberanyag, technika és harceljárás.
Ezért nem igazán értem az ellenkezésem - de majd a sörözés közben... ;)

bz249 2009.06.02. 14:50:40

@Harkaly: miért nem arról volt szó, hogy el kell rettenteni az ellenséget. Most gondolj bele mikor a megtörő szanitéc bemegy a kelta/szkíta/dák/markoman faluba műteni (a helyieket természetesen). :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.02. 15:03:39

Hát, lehet, hogy az lesz, hogy T1gris benyújtja a hadianyagigényét a szépen teleírt papíron, azt a főnök unott képpel összetépi, bedobja a tűzbe, majd kipiszkál egy darabot belőle, ránéz, és azt mondja, hogy "ezt meg minek?".
Könnyűfegyverzetű, anti területen is sokáig autonóm működésre képes egységet szerveznek. Rádió, kala, kardot kell szerezni a keltáktól. :)

bz249 2009.06.02. 15:09:41

@szs.: azt mondod az Ómagyar Honvédség is ismeri az "iktatom a hengerirattartóba" dolgot. :D

Szakyster 2009.06.02. 15:32:52

Hát, ha tényleg az a terv, hogy heteket, hónapokat töltötök a vonalak mögött, akkor vagy légi utánpótlásra van szükség, vagy sok kardra, esetleg olyan fegyverre, aminek hulla/fogyótömeg aránya igen magas. Esetleg elrettentő ereje komoly. A lángszóró jó ötlet, de tényleg csak elrettentő eszköznek: 20-30 liter üzemanyagnál többet vinni nehézkes, szóval harcászati ereje csekélyebb. Viszont előállítása, karbantarttása egyszerű, tábori körülmények közt is könnyen javítható.

T1GRIS 2009.06.02. 15:35:53

@Szakyster: "esetleg olyan fegyverre, aminek hulla/fogyótömeg aránya igen magas. Esetleg elrettentő ereje komoly."

ld. aknavetősök

bz249 2009.06.02. 15:39:14

@Szakyster: ezek tipikusan a hidegfegyverek, mint kard, lándzsa :)

vagy atombomba, de az csak kevés került át ;)

Niadal Ranien 2009.06.02. 15:50:21

Hello,

A hadfelszerelési listához tennék néhány javaslatot: Mint azt már megjegyezték előttem; a lángszóró kicsivel később a bizánciaknak már volt, e mellett borzasztó lassú, suta, veszélyes és mivel a tüzet ismerik az antik, ugye rómaiaknak is vannak olajbombái katapultba, nem túl nagy dolog, max annyi, hogy gyorsan mozgó tűz, de ettől még tűz.De leginkább roppant nagy pazarlás és amíg nincs legalább 1 működő olajkút vagy 1 bálnavadászflotta irtózatos pazarlás. Viszont amiket melegen tudnék ajánlani -mint kémia hallgató- azok a vegyi fegyverek, különös tekintettel a könnygáz-gázálarc kombinációra. A gázmaszkos katona eléggé félelmetes, ezen kívül az antik a könnygáz és mérges gázok ellen egyszerűen SEMMIT se tudnak tenni. Ha a szűrő titkát el is lesik nem fognak tudni csinálni légmentesen záródó álarcot, maximum több réteg szénporral bélelt rongyba csavarják a fejüket (ha ellesték már a szűrőbetét titkát), de akkor meg nem látnak ki. És nem csak könnygáz létezik. A gáztámadás, ha mondjuk gránátot alkalmaz a támadó gázálarc nélkül kivédhetetlen, vagy túlzott energiát igényel, pl felgyújtani mindent a közelben és a hő elbontja a meleg levegő elviszi. Ezen kívül nem csak könnygáz van tessék csak a dorogi gyógyszergyárat piszkálni különböző toxikus anyagokért. (Vicces lenne, pl kapszaicinnel preparált vágófegyvereket használni). Külön előny, hogy a gáztámadás áldozatain nem lesz külsérelmi nyom, a felszerelésük viszonylag épp marad, maximum kis vérhabos nyál szárad rá. A lőszer drága és mivel az utánpótlás bajos a megtörőknek spórolni kell. Tessék nekik nyílpuskákat íjakat adni azzal több 100 (2-300 simán) méterre is kilőhető egy vegyi töltet, vagy robbanó vagy bármi, és csak megfelelő fejet kell gyártani, vesszőt farag a katona. Külön vicces lehet mondjuk légpuskákkal felszerelni a katonákat -meg jó sok gumikesztyűvel- és preparált hegyű lövedékeket adni nekik, ajánlom a kígyómérgeket, beszáradva is évtizedekig elállnak, ha véráramba jut, kampó, a lövés majdhogynem hangtalan, és nem igényel, csak ólmot a puska, az meg önthető formára. A mérgek külön hatásosak lehetnek ha meg kell törni egy várost, falut erődöt, 1 azaz 1 db mérges gáz gránát aknavetőből a település közepébe és over, mert a tüzet el lehet oltani, a robbanásokhoz hozzászokhatsz de amikor belefulladsz a saját véredbe, és semmit se tehetsz ellene. A lélektani hatás garantált. És persze lehet kombinálni, pl a levágott vezér fejében elhelyezett könnygázgránát belövése igen csak muris hatást válthat ki. Ajánlom, hogy városerődök bevételéhez legalább 1 rajt lássanak el ostromgépek építéséhez szükséges tudással. És amíg van mivel, addig érdemes beoltani mindenkit, aztán az antikat lehet járványokkal is tizedelni, mert valljuk be kb. 80 embert azért modern felszerelés ide vagy oda 200 íjász nagyon megizzaszt, mint ahogy a rájuk gyújtott erdő is. Nincs mozgó gyors járművük, gyakorlatilag a tűzfegyverekben különböznek az antiktól, tessék felhasználni az eddigi/utáni történelem összes mocskos trükkjét, külön ajánlom az indiánok kiirtását északon és délen egyaránt, vagy a távol keleten alkotott kimagaslóan embertelen vérengzések tanulmányozását.
Elnézést, a sok szövegért, remélem lesz ami segít, és persze jó volt újra T1grist olvasni. Hajrám minden írónak.

Üdv: N. Ranien

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.02. 15:51:10

Aknavetőnél kérdés, hogyan kapcsolják össze azt, hogy Zeusz/valamelyik morcos kelta istenség lecsapott, meg azt, hogy a közelben bóklásznak T1grisék. Vagy előtte odakúszik valaki és szól nekik, hogy figyi, ez most tőlünk jön? :)

bz249 2009.06.02. 15:54:07

@szs.: az aknavetőnél nincs akkora lőtávolság és elég lassú a gránát, ha látja a vetőcsövet szerintem feldolgozza az anti fiatalember, hogy Tigrisék voltak a rosszarcok ;)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.06.02. 15:56:44

A lángszórót minden nehézkessége ellenére támogatnám.

Ők a Megtörők. Harcmodorukat nem kicsit a lélektani hadviselésre kell alapozni, amibe nagyon sokminden belefér, többek közt az ilyen színpadias dolgok is.

Képzeld csak el a druidát a kedvenc tölgyfájához szegecselve, és akkor megjön még a lángszórós is...

Az aknavetőket meg tényleg együtt kéne tartani, akár az egyik szakaszt is rá lehetne szervezni. Ők lennének a tábori tüzérség (9 ember a 3 aknavető kezelőszemélyzete?), + 2 szakács + 2 szanitéc + "logisztikusok" (értsd: sherpák) + mesterlövész + utászok (2-3 "mérnork") + 1 ember aki ért az állatokhoz. Tábori lelkészre, jogászra, katonazenészre nem nagyon lenne szükség... :)

T1GRIS 2009.06.02. 16:00:20

@Niadal Ranien: Egyszerűen imádom a blogunkat!!! (mármint az olvasóit) :)

Panzer 2009.06.02. 16:03:57

Hagyomanyos (nyomogaz-tartalyos, dognehez, sokat fogyaszto, megoldhatatlan utanpotlasu, nehezen karbantarthato) langszoro helyett en sokkal inkabb egyszer hasznalatos langveto csoveket javasolnek, kb. a nemet Panzerfaust analogiajara.

Egyreszt az atkerult teruleteken nyilvan eleve nincs tul sok langszoro. Ezeket Albert helyeben nem adnam ki a kezembol, es foleg nem olyan kockazatos akciokra, mint a megtoroke.

Masreszt a langszoronal nem annyira az egheto anyag utanpotlasa a megoldhatatlan, inkabb a nyomogaze. (a suritett levego keves). Ipari szinten is, expedicios muvelet kozben meg plane.

Harmadreszt a "sufni-tuning", home-made langszorok hajlamosak a felrobbanasra, lasd I. vh-s tapasztalatok... uzembiztos langszorot gyartani nem ket perc.

Az egyszer hasznalatos langveto csoveket viszont egy ugyesebb vegyesz is ossze tudja rakni, eleve konnyebbek, muszakilag kevesbe bonyolult, hasznalat utan az ures cso eldobhato, stb.


Mindezek mellett van meg egy ok, amiert expedicios eroknek nem adnek langszorot, ez pedig a hatasos lotavolsag. Kezi langszoro eseten ez kb. otven meter. Ha a keltak olyan kozel jonnek, az mar lenyegeben kozelharc - amit lehetoleg el kell kerulni, hiszen ilyen tavolsagbol mar a kelta ijak es parittyak is hatasosak...

Bocs, ha hosszu lett.
Udv,
Panzer

bz249 2009.06.02. 16:05:11

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

mérnork :D

gondolom a finom lelkület és a kulturált kommunikáció fontosabb, mint a műszaki tudás

Szakyster 2009.06.02. 16:18:11

Szvsz tigriséknél nem gond, ha egykét lágszóró felrobban. Fogyóeszköz az emberrel együtt, szóval meget a sufnituning :)

Szakyster 2009.06.02. 16:18:44

Viszott tény, hogy leghatásossabb fegyver a korházak fertőző részlegéből rekvirált lepedők, párnák.

drazsé 2009.06.02. 16:19:25

nem bírok magammal, a munka meg nem halad :)

aknavető kérdése:

a modern-vagy nem anynira modern 82 mm körüli aknavetők lőtávolsága 4-5 km körül van
ráadásul ugye erőteljesen takarásból lőhetnek

az is igaz, hogy az első pár találkozás után a túlélők igencsak megjegyzik a jellegzetes hangot...

és valóban, igencsak lehet vele aratni


ostrom kérdése:

nem látom szükségét speciális "ostrom" csapatoknak

abban a korban az erődítéseket még nem tüzérség ellen tervezték, tehát önmagukat a falakat is viszonylag egyszerű eszközökkel sikeresen lehet rombolni (RPG, SZPG), arról nem is beszélve, hogy a fent említett aknavetőkkel át is lehet azokon lőni

gáz, könnygáz

alapvetően idegenkedek a vegyi jelegű hadviseléstől, de tény és való, hogy semmit nem tudnak ellene kezdeni

maradjunk a könnygáznál, azt a kis novellába már úgyis beleírta a T. szerk úr :)

viszont a nyílpuskát, preparált nyilat elvetélt ötletnek tartom, minek adjuk fel a sorozatlövés és kb 600 méter előnyét?

Panzer 2009.06.02. 16:19:33

Nehany egyszeru, am hatasos trukk a Megtorok felszerelesenek osszeallitasahoz:

- dum-dum lovedekek alkalmazasa (hagyomanyos loszerbol reszelo segitsegevel eloallithato)
- gyujtogranatok (kezi- es puskagranat formajaban is)
- hagyomanyos kezigranatokhoz hatasnovelo burkolat
- hangosbeszelo
- mergek (kutak, itatok, stb. megmergezesehez). Valami viszonylag gyorsan lebomlo anyag kell annak erdekeben, hogy a teruleten kesobb vegrehajtando sajat muveleteket mar ne akadalyozza.
- konnygaz-granatok. Nem is annyira tamado eszkozkent, inkabb szukseg eseten a visszavonulas fedezesere. Fentebb irta valaki, hogy az antik ez ellen teljesen vedtelenek.

- T1GRIS egy letfontossau dolgot felejtett ki az egysegebol: TOLMACS!!!

Szakyster 2009.06.02. 16:22:18

Csak érdekességképpen: mennyia súlya egy aknavető-gránátnak? És mennyi a robbanási zóna? (biztos van erre egy jobb katonai kifejezés:) )

bz249 2009.06.02. 16:28:04

@Panzer: minek előbb lövünk, aztán nem kérdezünk semmit? :)

A tolmácsot majd a Herr Major Bazsir irányítása alatt működő kereskedő/hírszerző egység éppen adhat ad-hoc jelleggel. (egyébként tényleg fontos, de szerintem a megtörők nem beszélgetni mennek)

Harkaly 2009.06.02. 16:30:06

@Panzer: Tolmács? Minek? T1gris töri keltát!

drazsé 2009.06.02. 16:30:45

@Panzer:

dum-dum hát persze! mondjuk, eleve üregesre gyártani, ha már beindul, genfi konvenció már nem játszik

bár nem csak iylet kellene gyártani, mert azt hiszem, erősen leromlik a ballisztikája főleg nagy távolságokon

gyújtógránátot nem tudom... valahogy úgy rémlik, hogy azoknak jóval kisebb a hatósugaruk - bár nagyobb ramazurit is okoznak - szóval valamiylen szinten overkill valamiylen szinten elégtelen

repszgránátra hatásnövelő burkolat az a "védekező gránát" fedezékből illik dobni, jó-jó de csak óvatosan vele...

mérgek: továbbra is erős ellenérzéseim vannak sajnos...

köd és könnygázgránátok igen

tolmács és hangosbeszélő

valóban nélkülözhetetlen lenne, de szerintem T1gris hangosbeszélőt mégcsak-csak kapna, nade tolmácsot....

Panzer 2009.06.02. 16:33:28

Bz249: bizony fontos! Es leginkabb a Megtoroknek, hiszen:

- nagy melysegben hatolnak az ellenseges vonalak moge
- elvagva a sajat hatorszaguktol
- hosszabb idore

Ilyen helyzetben pedig az informacioszerzes nemcsak a hatorszagi parancsnoksag, de sajat tevekenyseguk es kozvetlen vedelmuk szempontjabol is fontos (targyalas, foglyok ejtese, kihallgatasa, uzenetek-fenyegetesek eljuttatasa a keltakhoz, megvesztegetesi ugyek intezese, stb.)

drazsé 2009.06.02. 16:35:37

@Szakyster:

a 82 mm es aknagrántáok olyan 4 kg körüliek legjobb emlékeim szerint és kb 20 m sugarú körben szórja repeszeit, de ez erősen változó

bz249 2009.06.02. 16:36:23

@drazsé: a dum-dumról azt hittem evidencia. További előnye, hogy egy lovat is sokkal biztosabban borít meg. Ugye a középkor végén is azzal nyert tűzfegyver, hogy pontatlan volt, lassú és körülményes... de akit eltaláltak az el volt találva, nincs a sebbe beletört nyíl meg más hasonló hüjeségek.

bz249 2009.06.02. 16:38:05

@Panzer: szerintem a megtörők nem ezt csinálják, de lehet, hogy tévedek.

Abból amit eddig leírtak nekem az jött le, hogy a megtörők elsősorban a határok mentén kegyetlenkednek a félig-meddig meghódított népekkel.

drazsé 2009.06.02. 16:39:01

@bz249:

megmondom őszintén, eszembe nem jutott

bár ha meglőnek valakit karabélylőszerrel, az is eléggé fáj, viszont pisztolylőszer esetén tényleg gyárilag mehet az átalakítás

Panzer 2009.06.02. 16:41:25

Drazse:

- Kellhet az a vedekezo granat is... Annal is inkabb, mert elobb-utobb az antik is ra fognak jonni, hogy a "faevok" ellen egyedul akkor lehet eselyuk, ha kozelharcra tudjak oket kenyszeriteni. (vagy legalabb az ijaszaik lotavolsagaba be tudjak csalni oket) Meglepetesszeru lovasroham, ejszakai/kodben rajtautes, helysegharc, primitivebb esetben tomeges lerohanas... utobbi ellen johetnek jol az ilyen granatok.

- Gyujtogranat: ebben igazad lehet, utana kene nezni... Egyebkent vszeg puskagranat formajaban volna ertelme alkalmazni pl. torlaszok, kisebb epuletek, ad hoc akadalyok ellen: olcsobb is, konnyebb is, tobb is lehet belole, mint RPG loszerbol
(nem kivaltva persze az RPG-ket, de kiegeszitve)

Panzer 2009.06.02. 16:45:31

Bz249: vilagos, persze. De ha "csak" par napra hatolok be az ellenseg moge, akkor sem art, ha informaciot is tudok szerezni, es nem csak olni. Pl. van-e a kozelben mas kelta egyseg, hanyan lehetnek egy adott telepulesen, merre lakik a druida, hol van viz, stb.


Marpedig a helyszinen kihallgatni a foglyokat-tuleloket (aztan vagy kivegezni, vagy elrettentesul megcsonkitva elengedni oket) sokkal egyszerubb, gyorsabb es hatekonyabb, mint visszahurcolni oket a sajat vonalak moge... Arrol nem beszelve, hogy az eppen folyamatban levo akcio tamogatasara csak igy hasznalhato.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.06.02. 16:52:00

A tolmács annyira nem is rossz ötlet! :) Bazsir bácsi biztos megorrolt már egyik emberére, akit szívesen ... khm... átadna. Persze Tigre emberei elég hamar meg fogják tanulni a számukra fontos szavakat... pl. "kérem ne", könyörgöm, ne bántson", és hasonlók. :)

A vegyifegyver okos és gonosz ötlet - csak előbb gyógyszert kéne gyártani... de azért csak rajta, tessék tovább ötletelni! :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.02. 16:57:29

Így végigolvasva az jutott eszembe, hogy egy pszichológus érdekes profilt állíthatna össze a blog olvasóközönségéről... :)

Biológiai fegyver erősen felejtős, főleg megtörőknél, meg amúgy is - benépesíteni akarjuk a Kárpát-medencét, nem kiirtani fél Európát. Így is elég az, hogy az Átkerüléssel jött egy csomó új vírus meg baci meg hasonló.

bz249 2009.06.02. 16:58:41

@szs.: és Tigris vagy neki nem a teste (meg az intellektusa ofkóz) a fegyvere? Az meg biológiai :D

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.06.02. 17:10:49

Nos... érdekes kísérlet lenne megvizslatni, ki purcan ki előbb egy adott bacitól/vírustól, anti, vagy ómagyar...
Asszem hozzám is jöhet a pszichiáter. :D

Niadal Ranien 2009.06.02. 17:48:22

Hello,

Átolvastam a kommenteket megint, és úgy látom szinte mindenki úgy gondolja, hogy lőszer és robbanószer van dögivel, mi több tömege csak az aknavetőgránátoknak van. Sorozatlövő fegyverekkel pedig mindent le lehet kaszálni, ha nem akkor majd felrobbantjuk. Egy 7.62-es lőszer kb 35-40 g tömegű, egy töltött tár fél kiló. Ha egy katonánál van 9 tár az már 4,5 kg, és akkor még nem néztünk más felszerelést, egy emberre pedig 25-30 kg-nál több nem igazán terhelhető ha azt akarjuk, hogy mozogni is bírjon, pláne harcolni. Szerintem még egy komoly utánpótlásvonallal ellátott seregtest esetén sem pazarolják a lőszert, hát még egy ilyen alakulatnál. Gondoljunk bele, ez egy megtörő egység, gyakorlatilag szárazföldi desszant alakulat, elküldik őket valahová, ahol nincs áram nincs háttér nincs utánpótlás nincs pótlőszer, és a cél a minél nagyobb kegyetlenkedés a brutalitás, szellemi és fizikai megtörés. Többen megjegyezték, hogy a színjáték misztikum fontos, egyetértek, de a katonaruhás emberek sorozatlövő fegyverekkel, csak azért félelmetesek mert lelőhetnek. Adjanak mindre fekete köpenyt és sötét ruhát, támadjanak csak éjjel, aludni se merjen az ellenség. Öljenek hangtalanul, lőfegyvert már láttak az antik tudják mit várjanak és Brennus utódjának hála már használni is tudják :P. Szerintem egyszerűen ostobaság a nagy tűzerőre meg aknavetőkre apellálni. Azt már ismerik és az anti nem fog jobban félni az AMD-től mint 1 íjtól ha már ismeri, mert ugyanúgy megöli mindkettő. Tessék csak mérgezni/fertőzni őket. Félelmet és rettegést kelteni bennük. Ébredjenek arra, hogy megdöglött minden ló, hogy a kutyák megvesztek. Pusztuljanak olyantól ami ellen nem tudnak mit tenni, a bevetési oldalról alig kerül valamibe, és nagy lélektani hatása van. Ne legyünk naivak, ha valahová megtörőket küldenek ott várni is fogják őket. Egy 80-fős gyalogos lövész század semmi lesz nekik, maximum meghal 1000 anti, amíg elfogy a lőszer. Hamar megfogják tanulni a gerillataktikát, a szétszóródást, és az erdőt is belehet ám gyújtani. Ezért szerintem a lángszóró aknavető és hasonló luxuscikkek felesleges elaprózása az amúgy is szegényes hadfelszerelésnek. Ez az osztag túl kevés a nappali harchoz, és mivel az ókorban mindennapos a halál, egy kegyetlenkedő katonai osztag nem fogja nagyon megrázni őket, és ha elfogy a lőszer akkor vége a mókának. Szerintem amolyan nindzsa féléket kéne ezekből az emberekből csinálni, csak épp nem titkos ügynöknek, és belső elhárításnak, hanem terroregységnek. Mérgek, vegyszerek, füstbombák, színjáték, higgye azt az ellenfél, hogy aki ellenáll az megkapja a nyakába a szellemeket, lidérceket bármit, akik dögvészt és halált hoznak, megfoghatatlanok, sebezhetetlenek, és nincs ellenük esély, misztifikálni őket, a pusztításaik színhelyén egyértelmű üzenetet hagyni az antiknak. Ilyen célú egységgel én tuti az éjszaka folyamán megmérgezem a kutat, aknákat és időzített robbanószereket telepítek, gyújtogatok, fertőző betegségeket terjesztek c. játékokat játszanám. Nem kell hozzá sok ember, és a világon semmit nem lehet ellene tenni. Persze aztán egy 3 napja felváltva hányó és fosó faluba, be lehet rongyolni alkonyatkor 20 fekete csuklyás alakkal és halomra lőni a harcosokat, a nők és gyerekek pedig terjesszék, csak, miféle borzalmak várnak arra aki nem hódol be.
Persze abból indultam ki, mielőtt valaki erősködésnek érezné amit írtam, vagy letámadna, hogy a megtörők akkor jönnek a képbe ha a követek útján folytatott beolvasztási -Gellért hegy- behódotatási diplomáciai utak megrekednek és agresszív választ kap ÓMo, viszont a nyílt hadállapot és elrohanás pedig túl idő és anyag igényes... ezen a téren megnyugtatnék mindenkit, ha már mi megyünk támadni az lesz. Tehát ilyenkor küldik ki T1gris osztagát akik 1 hét alatt beteg demoralizált és rettegő antikat varázsolnak a szomszédba, akik már maguk fognak könyörögni a behódolásért.
Ismét sokat írtam, elnézést.

Üdv: N. Ranien

bz249 2009.06.02. 18:19:16

@Niadal Ranien: azért a betegségekkel szerintem óvatosan kell bánni, merthogy a szövetséges király népét is megfertőzheti (nem mellesleg a biológiai HADviselésnek éppen az a célja, hogy az egész falu fosson és ne tudjon harcolni... ezen a módon pl. Cadifor népe simán lenyomta volna Tigrist)

Mérgezni azt lehet, sőt Ómagyarország valszeg tele lesz veszélyes ipari hulladékkal. Aminek kiváló felhasználása az antik lemérgezése (itt a betegség/halál és a modern tárgy egészen jól össze is kapcsolódik egymással).

De a megtörők szerintem továbbra sem a világ végére mennek, hanem a határtól nem messzire (50-100km-en belül). Olyan távolságra, ahova simán lehet vinni teherautó lőszert. Sőt valszeg még lesz nekik egy erődjük is, ahonnan eljárnak antikat terrorizálni.

Ami viszont igaz, hogy a megtörőknek speciális egyenruha és zászló kellene (pl. használhatnának történelmi zászlókat... igen azt :) ) hogy az antik ne kapcsolják őket össze a többi ómagyar egységgel. Ez egyébként szvsz a megtörők harci szellemét is erősítheti (ha jól adják elő ettől elit egységnek érezhetik magukat).

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.02. 18:30:19

Igen, megtörők jól megkülönböztethető egyenruhában, hadijelekkel, meg külön feladatuk nyomatékosítani, hogy ők a megtörők (és azt mondják, hogy ni :) ), és azt is egyértelműsítik, hogy aki Ómagyarország oltalma alá helyezi magát, az tabu a megtörők számára. És nincs mélységi bevetés, az a felderítők dolga (akik nem csak felderítők, csak ez az összefoglaló nevük, a tűzoltók se csak a tüzet oltják, eltéved kismacskák nagy örömére.)

drazsé 2009.06.02. 19:48:48

@Niadal Ranien:

pár dolgot más megvilágításba helyeznék

hadianyag mennyisége és elégségessége

egyrészt bizotosah állítható, hogy az átkerült hadianyag mennyisége legalábbis véges. azonban megint csak bizton állítható, hogy elsődleges feladat a gyártás megszervezése és elindítása (lőszer)
másrészt örök igazság, hogy az a hadfelszerelés, amivel spórolni kell, az már nem hadfelszerelés többé - fel kell vállalni a veszteségeket és a hadianyag fogyását is

bizonyos szempontból az ómagyar hadveztésnek vabankra kell kátszania, bízva abban, hogy a termelést hamarabb sikerül felpörgetni, mielőtt elfogynak a raktárkészletek - többek között emiatt is tartom célszerűnek a nehezebben védhető irányokban a hódoltatást mihamarabb, a közvetlen veszélyforrást azelőtt kell megszüntetni, mielőtt egy elhúzódó felörlő csatározgatássorozatban kimerítenék az átkerült területeket

magyarán: ha valami rendelkezésre áll, akkor az van... és nem a raktárban


másrészt 180 lőszer per lövész
számoljunk enniyvel

nos, ez nem csak súlyban sok
ugyanis nem kell hosszú sorozatokat eregetni - csak akkor, ha már nagyon közel vannak
ott van a tűzváltó, be lehet állítani szépen egyes lövésre, lövésztől függőn egész nagy távolságra lehet lődözni vele
csoportosulásra területtüzet :)

és a nagy hiba:

század erejű egység nem - már csak az utánpótlás miatt sem - hódítani/sorozatmészárolni megy át a határon

egy adott meghatározott célt kell teljesíteniük

és ismerni kell a "feladatot megszakítani" parancsot is :)

antik-kelták:
tévedés azt hinni, hogy több ezresével mászkálnak csoprtosan mindenfelé... ha mégis, akkor fenti mondat automatikusan érvénybe lép, esetleg lehet rájukhívni a tüzérséget...

kis falvak, kisebb seregek, mezei vezetők és testőrségük már csak élelmezési okok miatt sem igazán haladhatja meg a 100 főt... az ellen meg lehet keménykedni

majd foylt köv

Niadal Ranien 2009.06.02. 20:28:40

Hello,

Azt hiszem az okozhat nézetbeli különbségeket, hogy a cél nem teljesen tiszta (legalábbis) számomra. Valamelyik szerző rávilágíthatna, hogy konkrétan mi is a megtörők feladata. Mert úgy látom mindenféle elképzelésben támogat valaki valamit, és amolyan egyveleg támadósereg félének akarják ezt. Most akkor ők foglalják el a diplomáciailag be nem hódoltatható katonai tevékenységet nézve szűz területeket? Mert akkor ők egy egyszerűen egy icpici kis expedíciós sereg, aki külön nevet kapott. Na de ahhoz, hogy egy kb. megyényi kis királyságot elfoglaljanak nyílt támadással ahhoz kevesen vannak. Brennus seregének veszte ne legyen viszonyítás, mert akkor ott volt a gyepű megspékelve szögesdróttal és tüzérséggel, és több ezer katonával. Ezek után ezt a vékony századot bedobni a mély vízbe olyan, mint amikor 10 familiárisan hiperpigmentált egyed megver és kirabol egy kisiskolást, aztán hazafelé az egyik berontana egy skinhead kocsmába 1 revolverrel. Vagy én pörgöm túl a témát, és ezek tényleg csak egy egyszerű első vonalas büntető századot alkotnak ami első támadáskor és utolsó visszavonuláskor? (Ajánlom olvasásra Sven Hassel bármelyik -lehetőleg mind :D- művét.) Valaki segítsen megérteni, mi a céljuk, mert én eddig a beszivárgó és károkozó egység oldaláról vizslattam őket, akik a minimális befektetéssel maximális károkozás elvén operálnak, amolyan terroristák. Oda küldik őket, ahová túl nagy áldozat lenne seregestül bevonulni, vagy még inkább a sereges bevonulás elé káosz és zavarkeltés céljával -mint a Tharr papokXD-.
A biológiai fegyvereket nem olyna szinten gondoltam, mint anthrax vagy ebola, egy kis influenza vagy vérhas is igencsak visszaveszi a harci kedvet, vagy egyszerűen csak ricinust a vízbe.
Köszönöm mindenkinek aki reagált a kommentjeimre azt hiszem nektek lesz igazatok, valószínűleg még nincs rászorulva a sereg az ilyen fajta terrorista egységekre.

Üdv: N.Ranien

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.02. 20:37:41

Párszor már próbáltam, de lehet, hogy tényleg nem volt tiszta:

A megtörők nem foglalnak el területet, ritkán csinálnak olyat, ami a "háború" cimkével lehetne ellátható (ahogy az egész ómagyar haderő ritkán csinál olyat, mert egyrészt kivel, másrészt meg ha mégis összejönne valami bátor, akkor meg tudja oldani, hogy háborúvá fajulás előtt szétszedje őket.)

A megtörők megtörnek :), vagyis ha van egy törzsfő, aki sehogy se akar behódolni vagy együttműködni, akkor csúnyán likvidálják, ha van egy rablóbanda, ami mondjuk megtámadott egy ómagyar telepet, akkor utánamennek és kicsinálják, ha van egy társaság, ami nem képes békén hagyni a határokat, akkor kimennek és okoznak "némi" kárt, méghozzá ott és úgy, ahogy a legjobban fáj.
De - nem mennek messzire, nem mennek neki egész országoknak, királyságoknak. És ami a legfontosabb: a megtörőknek mindig üzenetük van. Méghozzá legalább kettő: egy előtte (mit akarunk, hogy ne kelljen odamennünk), egy meg közben (ettől akartunk megkímélni benneteket), de általában van egy harmadik is (ha nem kértek még egyet, akkor ez és ez). Ha szövegszerkesztős példát akarnék hozni, az üzenet a szöveg, a megtörők meg a vastag betűs kiemelés.
Egyébként - lévén az akkori népek irányítása nagyon vezérközpontú volt - ritkán van szükség felperzselt földes dúlásra, a vezérek és hangadók kiütése általában elég. Na meg az érem másik oldala: Ómagyarország igen bőkezű és - a korhoz képest - önzetlen a behódolókkal szemben, ez pedig többet ér, mint a legbrutálabb megtörő akció. Csak nem mindenmi ért a szép szóból. Javaslom az "Édes Erdély, itt vagyunk" regényrészletet, ott megvan a nagyja annak, amit írtam: üzenet előtte, közben, utána, korlátozott csapásmérés, kevésbé finom eszközök.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.06.02. 21:59:45

üdv!

laikusként szólnék hozzá a lángszóróhoz

a II. vh-ban a csendes óceáni csatákban az amcsik előszeretettel és igen hatékonyan használták a beásott japán állások ellen

a vietnámi háború során szintén (megjegyzés: mikor a napalmról keresgéltem anyagot, azt olvastam, hogy a napalmbombák anyagát eredetileg szintén a lángszórókba tervezték, mert kevésbé robbanásveszélyes, és a koncentráltság miatt több fér a tartályba; aztán mégis inkább bombát csináltak belőle)

szóval szerintem használható dolog, akár újratölthetően is, bár ezt nem tudom, hogy valósíthatnák meg a terepen
egyszerhasználatosak kilőve, túl nagy nyersanyagpazarlás lenne sztem még annak a vascsőnek az eldobása is

a megtörőkhöz nem szólnék hozzá, az nem az én asztalom, de lehet, hogy Tigris egysége kap szanitécot ;)

Szakyster 2009.06.03. 09:01:09

Hát nem tudom, amit szs leírt, az tipikusan specforce-os feladat, és tuti nem büntetőszázadra bízzák, hanem vérprofikra (és szvsz ebbe T1 is csak éppenhogy fér bele) ide szike kell, és nem buzogány. Egy ilyesféle csapatra nekem sokkal személyreszabottabb Ranien féle feladatot bízni, és ugyanazt a hatást éri el, csak látványosabban, brutálisabban. De ez csak egy vélemény :) De amit T1gris írt ("A feladatom, hogy létrehozzak egy olyan ütőképes katonai egységet, amelyik igénytelen, nem szorul utánpótlásra, ha hideg van, fázik, ha meleg van, izzad, amelyik azt eszik, amit rabol, és abban alszik, amit elfoglal") nekem az utóbbi jön le.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.03. 09:16:27

Nyilván nem csak egyféle feladatot bíznak a megtörőkre. Vannak elitebb egységeik és vannak gázosabbak is, mikor melyikre van szükség. Viszont a megtörők csinálhatnak olyan dolgokat is, amit más alakulatnak nem engednek, ebből lesz is majd sok botrány, illetve egy idő után azt is korlátozni fogják, hogy a "leszerelt" megtörők visszatérhessenek a magasabb civilizációs fokon lévő területre. (Nem mindegy, hogy egy kocsmai balhé mennyire fajul el...)
A "szike" meg ókori mértékű szike - a törzső likvidálásába simán belefér az, hogy a tágabb értelemben vett családja és házanépe is elszáll, sőt, akkoriban egyenesen ez volt a gyakorlat. (Jóval később is, pl. ha valaki megmerényelte a királyt, az egész családját kivégezték hatóságilag, van rá sok példa a hazai történelemben is.)

Szakyster 2009.06.03. 09:31:12

hajjaj, kinél is volt, hogy csak megsérült a király felesége, vagy mi, és erre a merénylő lányának levágtak ajkát, meg ujjait, ugy hordozgatták körbe?

T1GRIS 2009.06.03. 11:46:16

Újfent kösz a lelkes, építő és nagyon profi kommenteket!
A pszichológiai profil a blog olvasóiról valóban érdekes lenne... :)))

Amit feltétlenül tartsatok szem előtt: bár a javaslatok egy része már nagyon elment ilyen irányba, a Megtörőknek NEM a Kárpát-medence teljes elnéptelenítése a feladata. :) Tehát, annak ellenére, hogy a magára utalt egység önvédelme megköveteli, hogy adott esetben nagyon sok embert, nagyon gyorsan, nagyon hatékonyan tudjunk kiírtani, ez valóban csak fenyegetettség esetén jön elő, nem ez az egység fő feladata és a fő csapásirány. Szóval nem azt kell most kitalálnunk, hogy hogyan készítsük elő az anti holokausztot egy századnyi emberrel. :)

Azt hiszem, a lángszórót mostanra már elvetettem, elsősorban Niadal Ranien gázálarcos víziójának hatására. A kapszaicin könnyebben előállítható, olcsóbb és saját embereimre nézve kevésbé veszélyes, mint egy házibarkács lángszóró. Majd lesz helyette valami más, amitől rettegnek a barbárok. :)

drazsé 2009.06.03. 13:17:42

este kicsit gondolkoztam a dolgokon, amíg nem bírtam elaludni, legtöbbjére emlékszem is :)

nagyon elmentünk ebbe a "líméletlen, brutális, pszcihopata fegyveresek, akiket el kell szigetelni a békés társadalomtól" irányba, ami több szempontból is problematikus

nem-nem, az iylen alakok mennek szépen a büntetőalakulatba mocsarat csapolni, de fegyveresene egy tömbben... kizárt
egy-egy bűnözőnek fel lehet ajánlani büntetés helyett a jelentkezést a seregbe (pl, US-ben volt ez erős divat, de csak kisebb kaliberű bűnözőknél), de tömeges piszkos tizenkettő...

az meg, hogy a leszrelt veteránokat adott esetben nem lehetne beengedni esztergom körzetébe, erősen nonszensz

teljességgel megszilárdult az a nézetem, hogya megtörők az az összhaderőnemi ómagyar honvédésget kell hogy takarja (mert ne legyenek kétségeink, viszonylag tempósan lesz flotta és légierő is, és a fegyverneek se halnak ki, a páncélosok max visszanyergelnek lóra - a dragonyos módszer egyáltalán nem elvetélt ötlet - a tüzérség meg örök :) ), az emancipátorok pediglen inkább félkatoni szervezetfélék lesznek (gondoljunk csak bele... sikeres diplomáciai tárgyalás és ómagyar részről történő felajánlás után mekkora mennyiségű mesterember, mérnök, orvos, mezőgazdász, tanár, miegymás kell a vállalások teljesítéséhez? önmagában jelentős tömeg - fel vanank fegyverezve, de ezen túl még katonai feladatokat is ellátniuk... nem nem nem.. ehez túl értékesek... kapnak kísérőnek rendes katonákat, akik ha a vihar elmúlt, kis létszámú biztosító egységen kívül mennek a dolgukra tovább - az ember mindíg kevés lesz)

nem tartom jó (? vagy inkább hasznos?) ötletnek azt a próbálkozást, hogy egyenruha/díszítések/egyéb segítségével éles határvonalt húzunk az emancipátorok és a megtörők közé
egyrészt maguktól is tudni fogja mindenki, hogy azok a "magyarik" és különösebben nem is baj, ha senkinek nem lenne kedve cseszegetni az emancipátorokat...

fejbe számolgattam kicsit és úgy gondolom, hogy atól függetlenül, hogy -vélhetően - minden nagyobb és kisebb hatalmata környéken meg fog a sereg verni, a külső határok tekintetében foylamatosak lesznek a kisebb-nagyobb csetepaték, minimum egy emberöltőnként eg ynagy háborúval megspékelve

egyrészt egy nagyhatalom a szomszédban automatikusan kialakítja az ellenpólusát, másrészt meg mindíg lesz egy-egy hülye, aki úgy véli, hogy most majd ő jól megveri az ómagyar seregeket és világverő dicső mittoménmi lesz - és akár nem feltétlenül csak a szomszédban

ne feledjük, ómagyarország területe kb El Dorado, az ifjúság kútja és a paradicsom között lehet az ókori "közgondolkodásban", bármiylen korabeli ambíciózus vezér - főleg elsőkézbeli tapasztalat híján, mert a mendemondákra csak legyint, lásd Római birodalom, Kínai császárság, perzsák, stb, és ott ugye be is jött pár embernek - életcéljánka tekintheti Esztergom felprédálását

a határmenti rabló, határon belüli rablók, esetleges lázongások (félresikerült emancipáció) meg még külön örömöt fognak jelenteni
és folyamatos elfoglaltságot

osztottam szoroztam, de a végére ex has az jött ki, hogyha nem akarunk visszasülyedni legalábbis az ipari forradalmak fejlettségi szintjére (márpedig nem akarunk), akkor hiába leszünk kénytelenek a lakosság arányait tekintve nagy létszámú fegyverest tartani, az akkor is állandóan kevés lesz

klasszikus értelembe véve ómagyarország és társult tertületei bizony védtelenek lesznek

ezt csak egy módon lehet kivédeni, ha minden körülmények között miénk a kezdeményezés - herr major Bazsír valamint barátai és üzletfelei betegre fogják magukat keresni - és bármilyen kezdeményezésre azonanl és kíméletlenül reagálunk
akár a határoktól meglehetőst távol is
(teszem hozzá, soha nem voltam híve a vékony, áttörheteteln védővonalaknak :) )


egyéb:

biológiai fegyverek:
egy mezei influenzával jó eséllyel ki lehetne írtani a környéket, egy jó kis modern vérhassal meg fél európát... igencsak szabályozhatatlan fegyverek ezek....
vélhetően a modenr betegségek eleln semmi, de semim immunitásuk nincs a helyieknek, az orvosi kezelés meg hát ugye..

vegyi fegyverek:
halálos vegyi fegyverek (hólyaghúzó és ideggázok pl) kb ugyanoylan kategóriájúak, mint a tüzérség, ettől fügetlenül.. nem... tanuljunk valamit a "múltból" ha lehet

könnygáz az más tészta, ráadásul jól ttitkolt humánumomnak is megfelel, haa támadó sereg sírva szalad szerteszét, ahelyett, hogy mindenzt darabokra robbantva tenné :)


hirtelen megin enyni csak :)
süti beállítások módosítása