Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A kelta-magyar háború + térkép

2009.06.10. 08:35 | szs. | 47 komment

Címkék: háború drazsé gellérthegy

Á.u.1. 04.y. 15.00
Szigorúan Titkos
Tiszti futárral kézbesítendő!

Gyorsjelentés
Tárgy:Gyepűharcok áttekintése

1.Rendelkezésre álló erőforrások és felhasználásuk

Bár az Átkerült sereg a rendelkezésre álló rövid időszak alatt lehetőségeit maximálisan kihasználta, a területen található nehézfegyverzet zászlóaljnyi harckocsizó és gépesített lövész egységek felfegyverzését tette csak lehetővé, míg gyalogos lövészzászlóaljak esetén a rendelkezésre álló idő szabta a korlátokat, így a terület védelmére csak 13 lövészzászlóalj állt bevethető állapotban. Súlyosbította a helyzetet a Morvai tábornok által megkísérelt puccs, amely a zászlóaljak feltöltöttségét negatívan befolyásolta, bár a legénységi állomány amnesztiában részesült, a tisztikart tekintve egyértelmű színvonalcsökkenés volt tapasztalható.


Tüzérséget tekintve az összes rendelkezésre álló D-20-as löveget 2 üteges osztályokban, fix pozíciókban helyeztük el oly módon, hogy a gyepű területén a lehető legnagyobb lefedettséget érjük el. A D-30-as lövegeket a könnyebb szállíthatóság okán mobil tartalékként kezeltük, a BM-21-es önjáró rakéta-sorozatvetőket mint hadműveleti tartalékot a rések betömésére, sikeres áttörések megakadályozására kívántuk bevetni.

A páncélos-gépesített erőket, mint mobil tartalékot Biatorbágy valamint Tatabánya térségében állomásoztattuk, figyelemmel arra, hogy az M1-es autópálya vonalán ellátásuk, mobilizációjuk könnyen biztosítható.

Mivel a lövészerők alacsony létszáma nem tette lehetővé folytonos védelmi vonal létrehozását, kerülendő az erők szétaprózódását, az erők elhelyezésénél az alábbi szempontokat vettük figyelembe:
A Gyepű térségében található településeken és fontosabb földrajzi pontokon a helyőrségi zászlóaljból század- illetve szakasz erejű egységeket állomásoztattunk, amelyek képesek voltak kisebb betörések, rablóportyák elhárítására, illetve közepes erejű támadások esetén az erősítés megérkeztéig az ellenség feltartóztatására. Az egységek szigorú parancsot kaptak, hogy amennyiben helyzetüket tarthatatlannak ítélik, haladéktalanul vonuljanak vissza, illetve evakuálják az adott települést. Ezt a parancsot több helyen nem lehetett végrehajtani illetve a parancsot figyelmen kívül hagyták.
 

A lövészzászlóaljak elhelyezésénél fő szempont volt, hogy:
– védelmi vonalaikat legalább 2 tüzérosztály támogatni tudja
– legkésőbb 1 órán belül támogatást tudjanak kapni a szomszédos zászlóaljaktól
– legkésőbb 2 órán belül támogatást tudjanak kapni akár a legtávolabbi gépesített tartalékoktól is

A lövészzászlóaljak és a helyőrségi erők körleteit elhelyezésük első napjától erődítették
A Gyepű teljes vonalán többrétegű jelzőrendszer került kiépítésre
A Gyepű teljes vonalán különböző műszaki zárak kerültek kiépítésre, céljuk az ellenséges erők nem várt irányokból való eltérítése a kiépített állások felé. A műszaki zárak jellemzően harckocsielhárító-árkok, szögesdrótrendszerek illetve folyóvizek mesterséges duzzasztásával elmocsarasított területekből álltak.
Aknásításra a kevés rendelkezésre álló eszköz miatt csak néhány helyen került sor, azok kivétel nélkül irányított aknák voltak.
Sajnálatos módon a felderítő zászlóalj kiképzése még nem fejeződött be a támadás idejére, mindössze 2 nappal előzte meg a támadás a bevetésüket.

2. A támadás lefolyása

(Ideiglenes itt állomásozó hevenyészett térképvázlat az eseményekről)

Á.u.:1, 04.y.-án 0612kor jelentés érkezett a pusztazámori szemétlerakónál állomásozó KMB-s járőrtől, hogy a tőlük 2km-re található jelzőrendszer folyamatosan jelez. A pusztazámori szakasz parancsnoka riadóztatta az embereit, 2 4 fős felderítő járőrt kiküldött (falu melletti magaslaton kialakított megfigyelőállás illetve a szemétlerakó felé).
0625kor a KMB-sek jelezték, hogy nagy számú keltát látnak közeledni, a továbbiakban jelentést nem adtak.
0634-kor bejelentkezett a falu elé kiküldött járőr, hogy több ezer kelta közeledik, többé jelentést nem adtak

A jelentés alapján a parancsnokság elrendeli a teljes körű harckészültséget az érintett szektorban, Sóskút és Pusztazámor kiürítését, a Sóskúti század parancsnoka nem hajtja végre a parancsot (későbbi érdemei miatt visszavetve hadnaggyá).
Pusztazámor 0641kor jelenti, hogy harcban áll, evakuálni nem tud, tüzérségi támogatást kér (Etyeki üteg adja). 


0651kor jelenti, hogy visszavonult a megerődített kastélyba, a falu melletti megfigyelőállásból a felderítő járőr a kelta zömre vezeti a biatorbágyi és a bicskei ütegek tüzét.
0658kor a biatorbágyi páncélos tartalék megindul Etyekre.
0730kor felszáll az esztergomi légibázisról 1 felderítő repülőgép, Etyek környékét megfigyeli, jelenti a csapatok mozgását, tüzérségi tűzhelyesbítést végez.
0736kor megjelenik Etyek előtt a kelta fősereg, a kiépített műszaki zárak miatt a zöm beszorul a patak völgyébe, a bicskei sorozatvető osztály tüzet nyit a területre, a kelták hevesen támadják az állásokat, azonban nem tudnak átjutni a drótakadályokon.
A szektorparancsok jelenti, hogy a rendelkezésre álló erőkkel ura a helyzetnek.
0742kor jelentés érkezik fegyveres keltákról a Gellért-hegy térségéből.

A teljes Gyepűvidékre kiterjedő riadót rendel el a parancsnokság

Még két felderítő repülőgépet indít az esztergomi légibázis (Gellért-hegy térsége, Felcsút térsége).
0756kor elhallgat a pusztazámori megfigyelőállás, kelta csapatok gyülekeznek Pusztazámor területén és megpróbálnak Biatorbágy felé áttörni.
A sóskúti század felveszi a harcot.
A biatorbágyi zászlóalj felveszi a harcot.
0758kor az etyeki páncélosok megindulnak Pusztazámor felé.
0803kor a szári helyőrségi század jelenti, hogy a jelzőrendszer folyamatosan jelez.
0816kor a biatorbágyi gépesített tartalék eléri a pusztazámori szemétlerakót, a kelta sereg hátvédjét szétzavarja.
0826kor a páncélosok megérkeznek Pusztazámorra, a falu utcáin üldözik a demoralizálódott keltákat.
0828kor az Etyek-Biatorbágy-Sóskút-Pusztazámor közé beszorult kelta sereg minden hatótávolságon belüli lövegtől tűz alá kerül és megsemmisül

0830kor a szári század jelenti, hogy nagy tömegű kelta vonul szárliget felé, ő maga támadás alatt áll, tüzérségi támogatást kér.
A tatai tartalékok elindulnak Szárliget irányába
0845kor az etyeki, biatorbágyi zászlóalj valamint a sóskúti század a páncélos és gépesített erőkkel megkezdi a gyepű etyeki szakaszának megtisztítását.
0851kor a szári század parancsnoka saját állásaira kér tüzérségi tüzet, többszörös megerősítést követően a bicskei ütegek áthelyezik tüzüket a szári állásokra, a bicskei tartalék elindul Szár felé.
0855kor a szárligeti zászlóalj jelenti, hogy felvette a harcot.
A tatai tartalékok megindulnak Szárliget felé.
A tatai tüzérek szár előterét lövik.
0911kor a bicskei gépesített tartalékok felmentik a szári védőket.

0925, a tatai páncélos-gépesített erők Csákányospuszta magasságában nagy tömegű keltába ütköznek, a szűk területen a kelták szárliget felé menekülnek, ott a tüzérségi tűzbe belefutnak.
0928 a gellérthegyi bázis bejelentkezik, súlyos harcokról jelent, árulást feltételez.
0934 jelentések érkeznek Budakeszi, Solymár, Pilisborosjenő, Budakalász térségekből kelta fegyveresekről.
A szentendrei tüzérosztály túlterhelt, nem tud minden támogatási kérésnek eleget tenni.
0940 jelentések érkeznek Tatabánya területéről kelta fegyveresekről.
0945 a tatai 3 lövészzászlóalj kb. 10-15 ezer keltával felveszi a harcot, majd a Vértes felé üldözi őket.
Az etyeki tisztogató hadműveleteket leállítják, a páncélos és a gépesített egységek valamint a biatorbágyi és a bicskei zászlóalj megindul a Duna vonala felé.
Az esztergomi páncélos és gépesített erők megindulnak a 10-es főúton Solymár felé.
A szentendrei zászlóalj megindul Budakalász felé.

1000 a tatai 10. lövészzászlóaljat kivonják az üldözésből, szárliget magasságában gyülekezik, a 11. és a 12. lövészzászlóalj folytatja az üldözést Vérteskozma vonaláig, a páncélos és gépesített erők Bodmér magasságáig üldözik a kelta seregeket majd Bicskére vonulnak vissza.
1025 a szentendrei zászlóalj felmenti a budakalászi helyőrséget.
1031 a budakeszi zászlóalj felveszi a harcot, a biatorbágyi tüzérek támogatják őket.
1045 az esztergomi páncélos és gépesített erők Pilisszentiván térségében felveszik a harcot a betörő keltákkal, azokat szétkergetik.
1030 a tatai 10. zászlóaljat elindítják a Gellért-hegy felé.
1044 a biatorbágyi zászlóalj oldalba támadja a budakeszit támadó kelta erőket, azok megfutamodnak.
1040 Diósd magasságában gyülekeznek az etyeki páncélos és gépesített erők, megindulnak északra a Duna mentén, folyamatos harcban elérnek a Gellért-hegyi telepig.
1100 a szentendrei, budakeszi, biatorbágyi, 10. tatai, a bicskei zászlóalj, az esztergomi gépesített és páncélos erők legalább századerejű egységekkel tisztogató akciókba kezdenek a Duna és a Gyepű közötti területen, az esztergomi lövészzászlóaljat erősítésként a 10-es főúton solymár irányába küldik, hogy segítse a tisztogatást.
A tatai páncélos és gépesített egységeket átirányítják a pilisi betörés körzetébe.

1300 tisztogató akciók a Vértesben a pilisi betörés és Diósd körzetében.
A Vértesből még aznap sikerült kiszorítani a kelta seregmaradványokat, azonban a pilisi betörésnél nagy területen kis csoportokban szétszóródott kb. 2000 kelta, ezen csoportok végleges felszámolása akár 1 hétig is eltarthat.


3.Értékelés és következmények:

Összességében elmondható, hogy mind a Gyepűrendszer, mind a tüzérségi támogatás rendszere hatékonynak bizonyult. A páncélos és gépesített erők nagyfokú mozgékonysága, azok vitathatatlan fölénye harctéren történő megjelenésük után a kelta seregek gyakorlatilag azonnali szétszóródását okozta.
A veszteségeket az előzetes jelentések alapján sikerült alacsonyan tartani (116 fő halott, 76 súlyos, 82 könnyebb sebesült), azok jelentős részét a szári tüzérségi támadás valamint Pusztazámor lerohanása okozta.
Az ellenség szándékaira utólagosan a következőképp következtetünk:
Szár-Szárliget térségében áttörést végrehajtani, majd a gyepűn átjutva a Duna vonaláig nyomulni.
Tatabánya térségébe a Vértesen keresztül beszivárogni, azt elfoglalni.
Etyeken keresztül a Gyepűn áttörni és benyomulni a Zsámbéki-medencébe.
Az eraviszk területeken keresztül beszivárogni a Pilisbe és Esztergomra közvetlen fenyegetést gyakorolni.
Az ellenség terve magában foglalta azt, hogy az egyidejű támadások következtében védelmi rendszerünket túlterhelik, és legalább 2 helyen így sikereket érhetnek el.
Azonban, mivel a hadműveletek összehangolására nem volt módjuk, így azok között legalább 2 óra különbség volt, ami elegendőnek bizonyult arra, hogy mind a zászlóaljakat, mind a tüzérségi támogatást a széles fronton az igényeknek megfelelően mozgatni tudjuk.
Az ellenség helyi jellegű sikereket értek el Pusztazámor térségében, ahol az első támadás érte csapatainkat valamint az eraviszk törzsterületeken, ahol vélhetőleg árulás következtében sikerült beszivárogniuk a Gyepűn belülre. Bár ezeket a támadó erőket felmorzsoltuk illetve szétszórtuk, végleges felszámolásukig még akár jelentős károkat is tudnak okozni az eddigieken túl. Üröm, Solymár, Pilisborosjenő, Nagykovácsi veszteségeket szenvedett, az érintett települések szerencséjére a kelta csapatok szétszóródva érték el területüket, így a helyi erők az erősítés megérkeztéig tartani tudták magukat.

A gyepűharcok következtében – bár az ellenség veszteségeinek összeszámolása vagy hozzávetőleges becslése még nem készült el –bizton állítható, hogy a hadra fogható kelta népesség túlnyomó része elpusztult. Tisztán katonai szempontból kívánatos lenne lenne átvenni a kezdeményezést, a Gyepű vonalát a Duna mentén legalább Érd térségéig kitolni (így megszüntetve az eraviszk beszögellést), ellenőrzés alá vonni a területet az Ercsi-Velence-Velencei tó-Fehérvár-Mór-Kisbér-Komáron vonalon belül és függő helyzetbe hozni a vereséget szenvedett kelta törzseket (teljes meghódoltatásig bezárólag).


K. dandártábornok,
Déli gyepű parancsnoka

Melléklet: Az ómagyar haderő felépítése

(Köszönet Drazsénak az anyagért!)

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr81176080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2009.06.10. 09:01:47

uhuhúúúú.. köszönöm a lehetőséget mégeccer :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.06.10. 09:36:40

Pártízezer kelta lemészárlása, a történelem egy nagy kisérlete fél nap alatt... mi jut eszembe?

"Kezdhetnénk-e újból?" (Mária Magdolna a Jézus Krisztus Szupersztárból)

"Késő most már mindezt újra átgondolni,
Elkésett a békevágy.
Késő már a múltat újra értelmezni,
Kényszerpályán a világ." (István a király - Koppány)

"Kezünkben van egy nép és az ország sorsa;
Rómába vezet minden út, vagy a pusztulásba." (Istávn a király - István)

"Kezemben van egy nép és az ókor sorsa,
Rómába vezet majd az út, nem pusztulásba" (A. István dandártábornok, ie. 279)

bz249 2009.06.10. 10:13:32

Kicsit tömény volt és a párhuzamos események miatt nehezen követhető térkép nélkül... vagyis hol a térkép? :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.06.10. 10:35:40

LTR Ennyire vizuális nem vagyok, és az említett településeket is csak erősen nagyjából tudom betájolni. Szóval: térképet, térképet, vagy megnézzük a vérképed!:P

bz249 2009.06.10. 10:36:32

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: asszem pontosabban kell fogalmaznom :D

szóval mikor lesz kész a hadműveleti térkép?

drazsé 2009.06.10. 10:41:25

tudtam, hogy nem úszom meg

scannelve lesz, kézzel, egyszerűen béna vagyok a számítógéeps grafikához :(

holnapra, cserkészbecsszó (a munkapéldány kávé, zsír, és többszörös áthúzásfoltos, ja meg szanaszétgyűrött)

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

jusson eszedbe a Verduni vérszivattyú és társai...
olvastam valahol egy elemzést, hogy egy raklap csatát és azok alapján azt mondták, hogy a tűzfegyverek megjelenéséig a harctéri veszteségek átlagban nagyon kicsik voltak
a tűzfegyverek megjelenésével viszont nagyon megugrottak - nem ok nélkül

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.10. 11:13:32

Amíg Drazsé elkészül, feltettem egy hirtelen összedobott kis vázlatot (pár települést nem sikerült leradírozni róla, de nem sokáig lesz fent, ezért nem állok neki újból...), mindent az olvasókért. ;)

T1GRIS 2009.06.10. 14:17:36

* Leborul *
Az eddigi legsodróbb, legintenzívebb post az ómagyar blog történetében! Magas fokú szakmaiság, kiváló szerkesztés és helyesírás.
Nem lehet belekötni, le a kalappal.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.06.10. 14:37:11

@drazsé:

mondtam én, hogy jó a cucc! és ne merészeld itt abbahagyni! :)

bz249 2009.06.10. 14:45:21

A pufferzóna tetszik, kb. mennyi embert igényelne, hogy a "szövetséges királyoknál" kellő ómagyar jelenlét legyen, ahhoz, hogy ne nagyon pattogjanak? Marad elég ember a felvidéki vagy dunamenti terjeszkedéshez... mert gazdasági szempontból ezt a két irányt kellene erőltetni.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.10. 15:13:17

Ha jól csinálják, nem sokat. Ha a főnök kézben van tartva, ő intézi a többit, ezt pedig előjogokkal, juttatásokkal és gond esetén fegyveres segítséggel elég jól el lehet érni (mármint, hogy a főnök ómagyarhű legyen.) Ráadásul ha pár ártalmatlan technikát átadnak a törzseknek (földművelési trükkök, fakitermelő eszközök, higiéniás tippek, stb) és a járőök biztosítják, hogy észrevehető módon növekedjen a közbiztonság, akkor a létszínvonalbeli emelkedés a népet is hamar megpuhítja és baráttá teszi.

bz249 2009.06.10. 15:21:24

@szs.: Gherryvel is ilyen megállapodást fognak kötni (persze csak azután, hogy megszokásból pépesre verik)? Szóval leadják a kalákat... mondjuk személyi testőrségnek megtarthat tíz PA-63-s harcos, megkapja a feje fölé Konzel Karcsi bácsit (aki Albert helyi arca lesz, az Esztergomi Nagy Fehér Atya képviselője), a "birodalmát" meg az Ómagyar-Gherrisztáni Közös Dandár fogja védeni, amihez Ómagyarország egy könnyűlövész századdal járul hozzá, a kelták meg lehetőleg ne csináljanak semmit...

Ja és az antik a kereskedelmüket jórészt Ómagyarországgal bonyolítsák, ha egy mód van rá...

Kb. ez a terv?

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.06.10. 15:22:08

De mit adtak nekünk az ómagyarok?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.06.10. 15:31:46

@bz249:

"ómagyarország szövetségese és barátja"-cím mellé sok-sok bónusz jár majd a szövetségestársult kelta (és más) törzseknek, de szerintem felesleges ómagyar tisztviselőt a nyakukba ültetni. ez a rendszer nem működött a gellért-hegynél sem.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.10. 15:32:13

Ghery megy a levesbe, ez már eldöntött tény. "Tessék, írja alá a tanúvallomását. Elnézést, ez az ítélet..."

A dologban (sok nehézség mellett) az a jó, hogy igazából sokmindenük nincs az antiknak, ami az ómagyaroknak kellene. Föld van bőven, mert nem nagy a népsűrűség, a terményeik nélkül megvagyunk, fémük meg elenyésző mennyiségű van az igényekhez és az ócskavastelepeken kallódóakhoz képest. A munkaerő-kizsákmányolás meg olyan, hogy még ha egy igencsak felpuhított átkerülés előtti munkaerő-szabályozást alkalmaznak is, az is királyság az anti viszonyokhoz képest, arról nem is beszélve, hogy a munkavédelem és a dolgozó kizsigerelésének megakadályozása hosszú távon a munkaadó érdeke is. Ha meg alkalmazzák Albi dandi antikkal kapcsolatos alapelveit, akkor meg a törvény is védi őket.

drazsé 2009.06.10. 15:37:33

köszönöm szépen a dícsérő szavakat, de tényleg... azért vannak még hibák elvtársak!

kétszer indulnak a tatai tartalékok szárliget felé.... elég nekik egyszer elindulniuk, nem rendelték vissza őket :)

@bz249:

hát, kell egy ember, aki ott van és szemmel tartja a főnököt és jelent rádión, meg kell még valaki, hogyha a másikkal történik valami, akkor átvegye a helyét... kb ennyi

pattogni lehet, de akkor igen hamar jönnek többen, és az igen-igen kellemetlen

meg akkor is, ha problémáik vannak (rablók, portyázók, külső támadás, stb... tehát értelemszerűen a felderítés a - minden tekintetben, nem csak a szövetségeseknél - igencsak erősnek kell hogy legy)


az alapelképzelés az, hogy ezt a központi elhelyezkedéses, nagyfokú mobilitásos helyi erőfölényes mókát kéne erőltetni leginkább (á lá Napoleon :) )

@Gador:

Vízvezetéket!
Csatornázást!
:)

kezdetnek kb másfélszer akkora termésátlagot és védelmet...

bz249 2009.06.10. 15:40:56

@drazsé: akkor viszont az utakat is fel kell venni a mit adtak nekünk az ómagyarok rovatba :D

mert sugárirányba kifelé gyorsan kell mozogniuk (ez fontos a belső vonalakon alapuló taktikához)

amúgy nagyon Tarkin-doktrína irányába megy Ómagyarország... mondjuk korlátozott erőkkel ez is a leghatékonyabb ;)

T1GRIS 2009.06.10. 16:06:06

@Gador: :)))

@bz249: erről a Tarkinról azt hittem, létező figura volt. :) De aztán rákerestem.

drazsé 2009.06.10. 16:23:43

@bz249:

ugye a római úthálózat nem véletlenül fejlődött ki anno....
(de ugyanígy emlegethetném kínát is)

Tarkin-doktrína.. leesett a végén :)


alapvetően nem igazán... gyakorlatilag a brit gyarmatbirodalom (viktoriánus) kiépülésére gondoltam elginkább (némileg hasonló módszerek, de a rendező elv, a saját erőforrás kímélése, koncentrálása, stbstb az szerintem elég működőképes)

gyakorlatban nem kell "félniük".. elég, ha mindenről tudunk... nem kell minden csip-csup ügyért bevonulni kéretlenül és lelőni a királyt... megteszi azt majd egy trónkövetelő is :)

@szs.:

ugy nagy általánosságban téynleg nincs semmijük, amire szükség van földterület alapvetően elég a népesség élelmezéséhez, munkaerő is megoldható, bár az már inkább húzós, az ipar gyors "visszafejlesztése" rengeteg munkaerőt igényel, viszont:

védelmi szempontokból az iylen kicsi terület iylen kicsi népességgel rendkívül sérülékeny.. egyszer kerüljön szar a ventillátorba és game over - nagyobb terület és nagyobb néppesség kell

útban vannak az energiahordozók felé.... legalább a zalai olajmezőket belátható időn belül birtokba kéne venni

távlati szempontból ha nem csak vissza akarunk "kapaszkodni" a XXI szd-i szintre, hanem foyltatni akarjuk a technikai fejlődést (szerintem eléggé kívánatos lenne..), ahoz ez a terület illetve népesség kevés...

meg egyébként is, bezárkózni snassz! lehet terjeszkedni - persze csak okosan :)

bz249 2009.06.10. 16:29:52

@drazsé: miért jön mindenki a zalai olajmezőkkel?

Bécs, Marchfeld: nagyobb is, folyón elérhető, több előnyt hirtelen nem tudok mondani, de azt hiszem ennek elégnek kell lennie

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.10. 16:51:41

Meg Szeged mellett is van valami, legalábbis a regényben. :)

Bezárkózni persze nem, összekapni a bagázst, túlélni a második telet, lőszert gyártani, aztán az Albert irányelveknek megfelelően meg sem állni az ezeréves határokig - tisztán védelmi megfontolásokból. Azon belül már összejön akkora népesség és gazdaság, aminek elég sokáig elégnek kell lennie.

Számottevő sereg meg még jó ideig nem lesz a közelben, és azok is csak a rómaiak lennének.

teddybear01 2009.06.10. 18:51:40

@szs.: Kettő is van, az egyik a Kiskundorozsma-Zsana mező, a másik az algyői.
A kiskundorozsmai könnyebben elérhető, a Dunán Bajáig, majd onnan tengelyen Zsana térségéig. Vagy le a Dunán a Tisza torkolatáig, és fel Szegedig, a Maros torkolatáig. Utóbbi pont a két mező között helyezkedik el. A szállítás is könnyebb a két folyón.


Ami a sereget illeti, azért ne írd le Pürrosz haderejét, esetleg úgy vélheti jó ötlet lenne az ómagyarok körmére nézni...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.10. 19:01:03

Pürrosz? Épp a rómaiakkal szemben nyeri agyon magát, aztán elmegy Szicíliába kalandorkodni, majd hazatérve a spártaiakba törik bele a bicskája. Ráadásul sohasem mozdul el a tenger viszonylagos közelségéből, egy Egomi túrára indulva valószínűleg félúton elfogyna a csapata.

teddybear01 2009.06.10. 19:06:38

Pürroszt kisgyerek korában ráadásul Glaukiasz, az illyrek királya fogadta be udvarába, és saját gyermekeivel együtt neveltette fel.

Nem igen fog örülni, ha a nevelőit egy semmiből idekerült népség akarja meghódítani. Ráadásul az egyik felesége illír volt, ami, mármint a politikai házasság, akkoriban szokásos módja volt a szövetségek megpecsételésének.

teddybear01 2009.06.10. 19:08:47

@szs.: Ha az illírekkel megerősítve megtámadja Fiumét (ha jól emlékszem hamarosan elnézne oda egy expedíció), akkor komoly bosszúságot okozna nekünk.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.10. 19:13:02

Mire az illírek sorra kerülnek, Pürrosz már sehol sem lesz. Ráadásul az illíreket épp akkor csipázták el a kelták, amikor Pürrosz ereje teljében volt, mégse vonult fel a Duna mentén elbeszélgetni velük a kérdésről. Ez a terület egyszerűen nem érdekes (és legtöbb esetben nem is ismert) a mediterrán népek számára.
A leendő fiumei (folyói - bz számára ;) ) bázis valóban sebezhető lesz egy masszív támadással szemben, de épp ezért igyekeznek majd úgy csinálni, hogy szabályos hadsereget kiállítani tudó entitásnak ne lépjenek a tyúkszemére, sőt, inkább barátkozzanak vele. A kalózokkal szemben is elsősorban önvédelmi műveletek lehetségesek, ami a mindennapok része és csak akkor casus belli, ha már amúgy is keresnek olyat.

teddybear01 2009.06.10. 19:52:47

@szs.: De, mivel Brennus hadereje nem foglalta le Epiruszt, képesek lehettek utánpótlás küldeni neki, és az itáliai hadjárat egészen más eredményt hozhatott így.

Az illírek amúgy is egyre inkább kalózkodással kezdtek foglalkozni, akár a venetusok, meglásd mindkettő néppel lestz még elég baj.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.10. 19:56:50

Pürrosznak max. egy tisztességes kiegyezésre lehetett volna esélye, de abba meg a rómaiak nem mentek volna bele. Komoly fejfájást okozhatott volna nekik extra utánpótlással, de igazából minden stratégiai tényező ellene dolgozott - Brennus elmaradásával meg a makedónok is erősebbek maradnak Epirusz hátában, ami szintén nem kedvez a pannóniai kalandoknak.
Az illírekkel meg tényleg sok gond lesz. :)

teddybear01 2009.06.10. 20:32:24

@szs.: Pürrosz veresége elsősorban hadereje kimerülés miatt következett be. Az ausculumi csata során győzött, de az embervesztesége súlyosabban érintette őt, mint az ellenségeit. Pürrhosz kénytelen volt óvni csapatait, ugyanis saját katonái már megfogyatkoztak, a zsoldosokban meg nem lehet megbízni.
A rómaiakkal kötendő fegyverszünetig az ómagyar időszámítás szerint még van egy év, addig bőven kaphat otthonról utánpótlást.

Amúgy, később ha megváltozik a helyzet, a leendő fiumei (folyói - bz számára ;) ) bázis miatt, akkor esetleg nem fog elmenni Spártába, hanem rendet rak a "hátsó udvarban".

Valandil 2009.06.10. 21:42:06

Látom magam előtt, amint a Szent István csatahajó (cirkálókkal és rombolókkal körülvéve) lecsap az összevont illír flottára... :D

petraeus 2009.06.10. 22:22:52

a nyersanyagokhoz
ezereves hatarok utan ploesti, majd part menti telepek, fekete tenger atnevezese magyar tengerre, igy hosszabb tavon meg lesz a kaukazusi olaj is, no meg az ukran foldek, kell majd az par szaz ev mulva.
persze lehet hogy az olajat hagyni kene es inkabb rahajtani az atomra meg a megujolo forrasokra. kozeptavon kell az olaj de hosszutavon nem kene rahagyatkozni.

Harkaly 2009.06.10. 22:50:01

Olajban nem közép- meg hosszútávon kell gondolkozni, hanem "de mán" jelleggel. Az ellenséggel szemben az egyetlen fölényünk a páncélosok, a mozgatható tüzérség na meg a gyorsan átirányítható gépesített egységek. Nem beszélve bizonyos apróságokról, mint az erőművek plusz esetleg civil felhasználás (kombájn nélkül elég nyűgös aratni). Szóval vagy sürgősen lesz olajkitermelés, vagy max egy éven belül tologathatjuk a tankokat.

petraeus 2009.06.11. 20:06:55

@Harkaly: brenusek lemaszarlasa utan nem sok nep mer majd omagyarorszagra tamadni. en kozep es hosszutavrol beszelek, rovid tavon nincs alternativaja az olajnak de 200 ev tavlataban mar boven.

tudjuk hol vannak a buktatok, mik a zsakutcak, stb. ezert nem erdemes evtizedeket beleolni belsoegesu motorok gyartasaba vagy az arab olajmezok elfoglalasaba esetleg orias gaz es olaj eromuvek epitesebe.
viszonylag kis terulet lakossagat el lehet latni egy ket eromuvel addig amig beleolik az extra 10 evet az atomba, a geo energiaba esetleg a szeleromuvekbe, a vilag civilizalasat meg mar az uj technologiaval kene elkezdeni. nem erdemes teljesen kiepiteni a mai technologiat bizonyos dolgokat at lehet ugrani. szereny velemenyem szerint udv

teddybear01 2009.06.11. 20:41:46

@petraeus: Brennus veresége ugyan figyelmeztetés a környező törzseknek, de ne hidd, hogy önként és dalolva fogják alárendelni magukat az ómagyaroknak. Lesz még pofozkodás nem kevés.

Tudod a probléma gyökere ott van, hogy először létre kell hozni egy működő technikai civilizációt. Bizony kell a hagyományos technológia, mert ezt ismerjük, ezt tudjuk reprodukálni. Könnyű azt mondani, hogy építsünk fúziós erőművet, de nem tudjuk kifejleszteni, nincs elég erőforrásunk.
Ha kiépítettük a megfelelő méretű és önfenntartó technológiájú ipart, akkor lehet majd tovább lépni. Ami pedig az atomerőművet illeti, hát az még nagyon odébb van.

A többi zöld technológia meg eseti segítséget jelent. Szélerőmű, napelem, az jól hangzik zöld ésszel, de olyan metallurgiai, kémiai, mechanikai és elektronikai kapacitást köt le, ami ebben az esetben hasznosabban is felhasználható.

Ami viszont a legtöbb magyar sötétzöldnek olyan mint a bikának a vörös posztó, az a vízerőmű. Köpködnek rá, pedig az egyik legjobb megoldás. Nem kell félni attól, hogy az energiaforrás egyszer csak elfogy, nem szennyezi a környezetet, és mindig rendelkezésre áll, ha kell.

teddybear01 2009.06.11. 21:28:04

Apropó, a keltákhoz menekült morvaistákkal mi lett? Meg a BTR-rel?

bz249 2009.06.12. 12:08:57

Pár gondolat:

technikai fejlődés: tekintve, hogy a fejlett országok 1milliárd polgárával szemben, a kialakult Ómagyarország sem tud 10 milliónál sokkal több emberkét kiállítani, ezért a technikai fejlődés nagyon lassú lesz... különösen, hogy a környezet abszolút innovációellenes lesz, mivel minden okosságot megírtak a régi bölcsek. Á.u. 200-ban nem hinném, hogy sok olyan dolog lesz, ami azért idegen a mai szemnek, mert olyan fejlett

napenergia: a metallurgiai, elektronikai kapacitás egy része ebben az irányba fog menni, ugyanis a napelemhez ugyanúgy félvezető minőségű szilícium kell, mint a tranzisztorhoz csak a gyártási folyamatban hamarabb lehet kiszálni egy kicsivel. Viszont mivel energiát ezer más módon tudunk termelni, míg az elektronika nem igazán kiváltható... ezért a drágán előállított szilíciumot én nem pocsékolnám napelemre

vízierőmű: hát most majd nem fognak tiltakozni... bár tegyük hozzá, hogy Nagymaros ár/érték aránya egészen pocsék volt energiatermelő egységként. Most viszont lesznek igazi energiatermelésre alkalmas folyóink is.

teddybear01 2009.06.12. 13:23:30

@bz249: "ugyanis a napelemhez ugyanúgy félvezető minőségű szilícium kell, mint a tranzisztorhoz csak a gyártási folyamatban hamarabb lehet kiszállni egy kicsivel"

Ez részben igaz, de a legfontosabb lépést, a nagytisztaságú kristályos szilícium előállítását nem úszod meg, és ez a legdrágább munkafázis. Ráadásul egy napelemtáblányi szilíciumból egy vödörre való tranzisztort tudsz készíteni. És ahogy írod, energiát más módon is lehet termelni, olyan módon is, ami időszaktól független.

Azt hiszem, a technikai fejlődés sokkal lassabb lesz, mint amihez mi szoktunk, de azért ha lassan is haladni fog.

Nagymaros elsősorban a hajózás miatt kellene, bónuszként termelt volna áramot is. Ezzel az árammal rendeztük volna a felvett osztrák kölcsönt, de mivel ez nincs, az ukránoktól kell megvennünk a törlesztő áramot.

bz249 2009.06.12. 13:37:45

@teddybear01: a következő kutatási jelentést épp a tiszta anyagoknak köztük a szilíciumnak szeretném szentelni... ez a téma még nem volt. Egyébként ugye a tranzisztor annyival bonyolultabb játék, hogy az egykristály növesztést is ki kell tanulni hozzá, de ha ehhez megvan a tapasztalat, akkor tényleg nem olyan drága.

bz249 2009.06.12. 13:43:03

@Valandil: egyelőre, ha egy S-100-at meg tudunk építeni már örülhetünk, mint állat

en.wikipedia.org/wiki/E-boat

persze a miénk nem lenne ilyen gyors, meg nem lenne benne torpedó... de így is zúzna szerintem ;)

teddybear01 2009.06.12. 13:43:52

@bz249: A egykristályos szilícium napelemnek jobb a hatásfoka, mint a polikristályosnak, szóval ehhez is kell, de értelem szerint ez drágább.

teddybear01 2009.06.12. 17:07:16

@Valandil: Szerintem elég lesz egy gőz vagy dízelhajtású 4-500 tonnás hajót vizionálni, egy-két löveggel a fedélzetén. Ezt sem lesz könnyű megépíteni.
Az átlagos ókori hajó nem érte el a száz tonna vízkiszorítást!

petraeus 2009.06.12. 22:02:15

@teddybear01:

Ok ezentul pontosabban fogok fogalmazni.

azt irtam, hogy kozep tavon kell az olaj (50-200 ev) de hoszutavon 200+ nem kene eroltetni.
rovid tavon 50+ ev meg kell teremteni egy stabil jol vedett allamot alap tech civvel es utana fel kell fuggeszteni a civilizalast addig amig meg nem lesz a hosszutavon is mukodokepes tech, ha ez 400 evbe tellik akkor legyen 400 ev.

nem kene a mar elkovetett hibakat meg egyszer elkovetni. semmi ertelme szen vagy olaj eromuveket telepiteni 200 ev mulva szerte europaban hogy legyen elektromossag, nincs ertelme gozmozdonyok tizezreit epiteni, inkabb eljunk plusz 200 evet elzarva (olyan techhel ami eppen van, folyamatosan fejlodve) nem beavatkoza (idoszennyezes nelkul)

de amikor megkezdik a vilag emancipalasat mar olyan technologiaval kellene hogy rendelkezzenek ami hosszu tavon (tobb ezer ev) kepes egyuttelni a termeszettel, ha ez lassabb es kesobbi emancipalast jelent az szerintem meg mindeig a jobbik lehetoseg.

teddybear01 2009.06.13. 00:59:51

@petraeus: Persze ez az egész Ómagyar Állam erősen fikció. Ami most elfogadott, az egy ómagyar vezetés alatt álló "birodalom" kiépítése a következő pár évtizedben. Ennek az államnak a határa nagyjából követné a Kárpátok vonalát, mert az jól védhető, de pár helyen azért kiigazítják majd.

Ami a technológiát illeti, a mostani módszereket ismerjük, ehhez van meg a tudásunk. Fel tudjuk építeni például a piramisokat, de gépekkel, nem rabszolgákkal.
A mi tudásunkkal repülőgépet könnyebb és főleg olcsóbb építeni, mint egy hasonló képességű léghajót.

Ami a világ emancipálását illeti, az talán kissé túl nagyratörő lenne. De gondolatjátékban semmisem lehetetlen.

teddybear01 2009.06.13. 01:05:45

Amúgy. Mit telepítenél a hő és vízerőművek helyett? Ami mindig rendelkezésre áll ha kell, olcsón állít elő áramot, sokat, és még megbízható is?
(Az atomerőmű mondjuk ilyen, ha nem egy sötétzöld beszél róla.)

Rettenet Tábornok11 2009.06.15. 15:05:24

Sziasztok!

De régen jártam erre.
Jó végre egy hadműveleti naplót olvasni, hogy tudja a többi eseményt az ember hova tenni.

Mindenesetre annyit elmondanék hogy szerintem nem túl reális a kelta halottak ilyen magas aránya, önmagában pár géppuska, és néhány nyamvadt D30, még aknákkal és aknavetőkel turbósítva sem okoz elég veszteséget.
Az utolsó nagy tömegroham a Seelowi magaslatok ellen végzett orosz támadás volt. A mintegy 2500 német löveg, 600 tank + aknavetők géppuskák, a feltorlódott oroszok között is csak "30 000" áldozatot szedtek. Pedig az oroszok négy vagy öt nagyobb rohamot indítottak.
A kelták minden bizonyal az első sortűz után megtörtek és szana szét futottak volna, így a csata 10 percnél tovább aligha tart.
Ezután a Kelták vallásos tisztelettel imádták volna a területet, Brennus hatalma meg egy ilyen vereség után szétesik.
Legalábbis szerintem,

Uff

Tilleo

süti beállítások módosítása