Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Mustra és golyó

2009.06.15. 08:30 | Harkaly | 25 komment

Címkék: háború fegyver kelták harkaly

    - Ez … micsoda? -Kérdezte fojtott hangon Baranyay. Nem mertünk megszólalni.

Történt ugyanis, hogy az ales szemlét tartott az erődben. Járai, a két őrmester és az öt tizedes, szigorúan rangsor szerint vonult utána, mint egy lakodalmas menet. Megnézte a karó- és a szögesdrót akadályokat, majd a falakat és éppen a shop tetején lévő géppuskaállások felé indult, amikor Big Boy (vagyis BéBé vagyis Vakarcs) kicsörtetett az épület mögül. Bár az elmúlt pár napban rendesen evett (fel is szedett vagy öt dekát), azért egy erősebb farokcsóválástól még mindig hajlamos volt eldőlni, mint most is. Utána persze felpattant, futott tovább, aztán megbotlott és Baranyay lába elé bukfencezett. Egyből felpattant, és udvarolni kezdett neki. Egyszerre lihegett, topogott a melső mancsaival és csóválta az egész hátsó felét. Mi kővé dermedve álltunk Baranyay mögött, amikor az ales derékből meghajolva vizsgálgatni kezdte a kutyust.

- Ez micsoda? - Kérdezte újra. Elhangzott egy-két halk hozzászólás, de ezt persze nem lehetett megérteni.

- Végvári! Jöjjön csak ide! - Néha kimondottan szívás, ha a főnök megjegyzi a neved.

- Parancs!

- Szóval, mi ez?

- Jelentem, őrkutya...

- Ez a maga ötlete volt?

- Jelentem, még kiképzés alatt áll... - Valahogy éreztem, hogy ebből nem fogom magam kidumálni.

- Értem. - Fordult felém az alzredes. Furán állt a bajsza, vagy csavarta valami az orrát, vagy a röhögéssel küszködött. Következő szavait már az az egész csapathoz intézte – Legyen! Jó munkát hozzá! Ha azonban megtudom, hogy valaki fel merészel írni egy légideszantos tengerimalacot vagy felderítő búbosvöcsököt az ellátmánylistára, arról gondoskodom, hogy huszonnégy órán belül statáriálisan kivégezzék! Megértették?!

- 'rtettem Uram! - Üvöltöttük megkönnyebbülten kórusban. Van Isten!

 

A főnöknek vajszíve volt, de tökös fickó is volt egyben. Először is, ott maradt ebédre, pedig látta a körülményeket. Közben folyamatosan kérdezett, vagy a mi kérdéseinkre válaszolt. A szabadban kajáltunk mindenféle tábori székekre, tuskókra és rekvirált fotelekbe ülve, az asztalt senki se hiányolta. A vaddisznót ettük héjában sült krumplival meg kenyérrel, plusz a végén barackkonzervet. Körülöttünk a sok sorállományú lábujjhelyen járt. Ekkora fejes közelében... BéBé persze még kiképzés alatt állt, szóval őt nem különösebben izgatta a sereg hierarchia-rendszere, a kaja annál inkább. Nagyon tudott enni, mi meg tömtük is rendesen. (Láttunk pár kóbor macskát a környéken, nem akartuk, hogy „súlycsoport-hátrányban” legyen, ha összefut eggyel. Addig pedig óvtuk a széltől is.) Kiderült, hogy a főnök nagy kutyaimádó, és tart is pár emberevőt ( a „kau” az ugye nem olyan, mint a „csau”?- Ez volt a nap leghülyébb kérdése.). Azért Vakarcsot is komálta, kaja után jól megdögönyözte. Aztán belekezdett a lényegi mondókájába.

Sok mindent megtudtunk. Például, hogy háború lesz. Persze, ez eddig is világos volt, de mostanra megtudtuk, hogy tőlünk délre már gyülekeznek a kelta seregek. Mi szerencsére jó helyen voltunk, mert a támadás várható irányától messze estünk. Baranyay elmesélte, hogy a déli és délnyugati oldalt erősítik leginkább, oda telepítik a szögesdrót-akadályokat meg mocsarasítják el a terepet. Északról meg keletről a Duna védett minket (mondjuk, ezt hittük korábban is, Esztergomot mégis feldúlták), délkeleten szövetségeseink voltak. Szóba került, hogy a mi vonalainkat is hamarosan megerősítik, szögesdrótból teljes határzár épül, mint anno a nyugati határon. Pár hét múlva nálunk is meglesz. Addigra már feláll a felderítő-zászlóalj is, szóval elindulnak a mélységi felderítő portyák is. Megjegyeztük, hogy az jó lesz, mert már nagyon unjuk a „zabszemeket”.

Na, ez már Baranyay figyelmét is felkeltette. Elmeséltük, hogy a kelták folyamatosan szemmel tartanak minket, és az utóbbi napokban nagyon elszemtelenedtek. Főleg az egyik. Egész nap fenn ült egy vén tölgyfán az út mellett, hátát a törzsnek vetette. Ha odaért a napi őrjárat, szépen lemászott és behúzódott a fák közé, utána meg visszatelepedett a helyére. Néha még integetett is. Az utóbbi pár napban már a fán ülve falatozott a kis batyujából, és ha ismerte volna a keresztrejtvényt, azt is hozott volna. Így legfeljebb vakargathatta magának. Az ales mondta, hogy mutassuk meg. Az egész csapat felmászott a tetőre, és távcsővel megkerestük a fazont. Ott volt. Éppen felállt és teljes elégedettséggel vizelt három méter magasságban. Baranyay leszólt a sofőrjének (más kísérete nem volt, se testőr, se szárnysegéd), hogy hozza fel neki a puskát. Már a tokot látva sejtettük, mi az. Az altiszti kiképzés kevés érdekes pontja közé tartozott, amikor egy rekedtes hangú százados bemutatta nekünk a fegyvert. Persze csak mutatta, kézbe se nagyon vehettük, nemhogy lőni lehetett volna vele. A Gepárd mesterlövész puska túl értékes volt, hogy töketlen altisztek tönkretegyék az irányzékot, mondjuk azzal, hogy elejtik.

Na, erre mindenki nagyon ében lett. Az udvart néhány szóval meg intéssel elcsendesítettük, miközben Járai meg Zoli elszedtek pár homokzsákot a falból, hogy fekvő lőpozíciót lehessen felvenni. Közben Baranyay felnyitotta a tokot, és nekiállt összerakni a fegyvert. Tisztára olyan volt, mint a menő akciófilmekben, mi csak áhitattal néztük. Utána az ales ellenőrizte a szél mozgását, meg a nap helyzetét meg még ki tudja mit, aztán letelepedett. Hosszasan célzott, aztán lassan félig kifújta a levegőt.

A fegyver rándult egyet, dörrent egyet (jó nagyot), villant egyet a csőszájfék, aztán egy másodperccel később a keltánk lepottyant a fáról. Ennyi? Minimum fanfárokat vártunk vagy pénzérmék csilingelését, mint a félkarú rablónál... Mindenesetre megállapítottuk, hogy a főnök tud lőni, ez a fegyver meg nagyon ott van a szeren. Reméljük, a vadak is tanulnak egy kis rendet, vagy legalább istenkirálynak hisznek minket pár napig.

Baranyay elpakolta a fegyvert, mi meg kiküldtünk nyolc ember egy lóval a hulláért. Míg ezek visszaértek, az alezredes eligazítást tartott a jövőbeni feladatainkról. Velünk szemben nehezen járható az erdő, szóval itt nem várható nagyobb hadsereg. Még gyalogság sem tudna rendesen felvonulni meg felfejlődni a sűrűben, nemhogy lovasság meg harci szekerek. Ellenben biztos, hogy portyázó csapatok megpróbálnak átjutni, vagy kisebb erők megpróbálhatják az erődrendszer megbontását, hogy utat nyissanak a belső területek felé. Ha ezzel próbálkoznak, akkor mi vagyunk az elsődleges célpont a szemben lévő erdei út meg a mögöttünk befutó autópálya miatt. Ha nagy a baj, a Tata előtt telepített tüzérütegek folyamatos tűztámogatást tudnak adni, a pályán meg fél órán belül itt a páncélos felmentő sereg. Már ha nincs rá szükség másfelé... Ez utóbbit nem kellett volna mondania. Ja, meg még két fontos dolgot tartogatott a végére: Járait előléptették főhadnaggyá, mint önálló egységparancsnokot, illetve hamarosan új embereket kap a „vegyesszakasz”.

A mondókája végére visszaért a kiküldött csapat is a ló hátán a keresztbe vetett keltával. Ehhogy megállapítottuk, 16-17 éves srác lehetett (teljes értékű harcos a keltáknál, de nekünk rossz ízt hagyott a szánkban, hogy egy ilyen kölyök hal meg háborúban), egy szál ágyékkötőben, oldalán tőrrel (hadizsákmány az alesnek), nyakában bőrlánc, rajta vadkanagyar, lábán kopott saru. A batyuból szárított gyümölcs meg valami magvas lepény-szerű kenyérféle került elő. A golyó szétrobbantotta a szegycsontot, öklömnyi lyukat hagyva távozott a gerincoszlop és a bal lapocka között, éppen csak elkerülte a szívet. Simán elvérzett volna, ha az eséskor nem töri ki a nyakát. Viszonylag gyors halál, ha hasbaszúrnak egy lándzsával, az tovább tart...

 

A hullát alkonyatkor eltemettük az autópálya másik oldalán. Mély gödröt kapott, nehogy valami kóbor állat kiássa. Mondtunk érte egy Miatyánkot meg két rövid fohászt, Salah valami hasonlót arabul, aztán jobb híján egy összetákolt kelta (Szent Patrik)-  keresztet tűztünk a sír végéhez.

 

Nyugodj békében, ha tudsz! Hamarosan sokan fognak követni...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr61184831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.06.15. 11:30:18

Érdekesen hasadt személyiség ez a Baranyai - a kiskutyust dögönyözi, a kelta felderítőt különösebb ok nélkül dögre lövi...

Van normális ember az átkerültek között? Vagy azóta lett mindenki ilyen?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.15. 11:40:42

Az Átkerülés óta is hozott anyagból dolgozik a világ, szerintem simán mászkálnak körülöttünk is olyanok, akikből, ha olyan lenne a helyzet, kitelne sokminden. Vagy akár belőlünk is...
A kutya meg a kelta egyébként - szerintem - teljesen érthető: a kutya velünk van, a kelta ellenünk (ráadásul messzi is, a távolabbi célpontot sokkal könnyebb támadni, nem okoz különösebb lelkiismereti kérdést, sok ilyen kísérletet is végeztek pszichológusok hétköznapi emberekkel is).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.06.15. 11:52:24

Amikor engem soroztak (utoljára 2001-ben), én is azt mondtam, hogy mesterlövész akarok lenni (végül lövész irányzónak lettem beírva). Pont ezért a távolságos dologért. Mennyire más már valakit 800 méterről lelőni, mint szuronnyal a kézben üvöltve hasbaszúrni...

Viszont továbbra sem értem, hogy miért kellett lelőni. Úgyis jön a helyére más, azt meg eddig is tudták a kelták, hogy a faevők messziről ölnek...

drazsé 2009.06.15. 12:13:35

normális ember kérdése:

egyrészt ugye extrémnek nevezhető külső hatások mindenkiből kihozzák - ha nem is feltétlen az állatot, de hogy megváltoztatják, az biztos

márpedig itt mondanom sem kell, hogy a külső körülmények picinykét nagyot változtak...

másrészt ugye pont múltkor volt itt a felvetés, hogy meg kellene csinálni a postolgatók pszichológiai profilját.... hát igen :)

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

ha emiatt akartál volna mesterlövész lenni, akkor csúnyán megjártad volna, már csak a távcső is nagyon közel hoz, de adott esetben a mesterlövész hoszabb ideig figyeli is áldozatát... akár harctéren is

és hogy miért?

nehogy belőjék, mekkoraa lőtávolság

keltánk azt hitte, hogy már rájött, milyen messzire lőnek a "magyarik", hát nem...


és scannelek már, scannelek, csak el vagyok havazva, de nagyon...

teddybear01 2009.06.15. 13:42:58

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: "Megjegyeztük, hogy az jó lesz, mert már nagyon unjuk a „zabszemeket”. "

Csak a katonák óhaját teljesítette, megszabadult a pimasztól.

Szép az a Gepárd-1 a fényképen. Csak cipelni ne kelljen, föleg terepen ne.

Harkaly 2009.06.15. 13:56:28

Folyamatosan kapom a megjegyzéseket, hogy nincs vér a posztjaimban. Most van, erre ez a baj. (Pszihológus jelentkezését várjk a szerkesztőségben!) Amúgy az alezredes nem a kelta kölyköt ölte meg, csak csökkentette az ellenség felderítési potenciálját, vagy hogy is mondják ezt katonáék.
Amúgy meg ez nem a "furcsa" háború 1940-ből a Maginot-vonalnál. Erre hamarosan rá fogunk jönni.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.15. 15:08:25

"Folyamatosan kapom a megjegyzéseket, hogy nincs vér a posztjaimban. Most van, erre ez a baj. "

Hálátlan népség, most szólj hozzá. :)

Egyébként majdnem tökéletes hálivúd ez: katonaromantika, nők, kutya, gyerek, minden, ami kell, egyedül Stohl András hiányzik a teljességhez... Legközelebb írd bele őt is valahogy. ;)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.06.15. 16:21:58

@szs.: Persze Stohl Buci nélkül is remek a történet, csak így tovább! :)

boibo 2009.06.15. 18:55:03

OFF
A következő pár napban nem leszek net-közelben: tessék benyomni az elkerülhetetlen patakvéres posztokat (én meg majd jól NEM olvasom el, mikor hazajövök), aztán jöhet vmi romantika :)PPP

ON
Az emberek nem normálisak.
Ez teljesen független attól, hogy egyébként meg nem is különösen agresszív fajta. Tessék csak utánaolvasni, Csányi Vilmos: Az emberi természet c. könyve alapmű a tárgykörben, csak ajánlani tudom!

bz249 2009.06.15. 19:05:40

Először is grat az első gyilkosságodhoz :D

Másodszor a poszt kiváló, gyönyörű életkép a vihar előtti csendről. Még akkor is, ha az alezredes figuárja erősen irreális (valódi katona, tud lőni és nem alkoholista). :D

De remélem a belgáknak nem jutott a kajából, mert lusta disznók... (amit ugye a francia testvérintézmény indulója is megénekel)

Harkaly 2009.06.15. 22:53:41

@bz249: Most, hogy mondod, tényleg utánagondoltam. Tényleg én vagyok a legpacifistább! Sebaj, a jövőben majd pótlom!

Az alezredes meg régi katona, az a fajta, aki még az 80-as években lett kiképezve és Tatán szolgált. Kevés ilyen van, de ezek érnek is valamit.

bz249 2009.06.16. 09:54:02

Egyébként így utólag belegondolva... azt a kelta gyereket nem is a kelták miatt kellett lelőni. Az ales egy kis csapatépítést tartott: egyrészről a rangjához kivívta az emberek tiszteletét, másrészről meg tovább erősítette a győzelembe vetett hitet.

bz249 2009.06.16. 10:33:02

Ja és hol a mai poszt?!... Elvonási tüneteim vannak.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.06.16. 11:28:40

Sajnos nagyon úgy néz ki...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.16. 11:43:59

Ha nem is a kelták, de a nyári pangás igen. A héten lesz persze több frissítés is (még pontosan nem tudom, mennyi, nem csak rajtam múlik), de addig is lehet nosztalgiázni az archívumban. ;)

drazsé 2009.06.16. 12:02:30

jajj, neee.. nem akarok nyári pangást... annyi sztorivonal van... a felcseres-hadtápos-expedíciós, fiume (vagy az ugyanaz?), harkály ismerkedése a gyepűharcokkal, a régi gárda... (mi van csentőfán? hogy állnak a "civil" fejlesztések? védelmi bizottság hogy áll? stbstbstb....)

tudom, hogy szabadidő meg minden, de át elvonási tünetek itt is :)


ja, szs: tegnap este elküldtem a térképeket, megkaptad?
(nehéz szülés volt, meg kell hogy mondjam....)


ui.:
adtok irányt írok még egy förmedvényt :)

bz249 2009.06.16. 12:09:18

Operation Iulia is rég volt... csak, hogy még egy vonalat mondjak.

drazsé 2009.06.16. 12:15:09

hajaj, a rómaiak....

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.16. 12:41:17

A héten lesz csentőfa és Fiume-előjáték is. A térképet nem kaptam meg, pedig néztem a spam mappában is - rádupláznál? (Témát is egyeztethetünk)

Amúgy a spájzban van még pár elfekvő poszt, csak taktikázunk, szóval nem lesz nagy nyári szünet, csak igyekszem arányosan elosztani a dolgokat, hogy ne legyenek nagy kihagyások.

bz249 2009.06.16. 13:18:26

@szs.: kb fél éve ígérsz egy római követséget is... az hol van, mert pl. most térkitöltőnek jöhetne? :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.16. 13:44:30

Ó, az már kész van, csak a könyv promójára tartogatom. Az meg a t. kiadóval folyó nemes meccsünk kimenetelétől függ...

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.06.16. 14:20:26

Egy borítókép esetleg... :)

/Kenyeret a népnek! Vagy borítót.../

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.06.16. 23:38:58

Engem sajna csak vernek, de majd a hétre alkotok valamit, ha már Gador egyszer megírta, türelem;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.01.22. 20:12:16

Komolyan, árulja már el valaki, hogy ez a poszt hova van belinkelve, hogy ínségesebb időkben rendszeresen visszamászik a top5-be! A rejtély megoldásáért felajánlok valami tárgynyeremént is akár, nincs rosszabb, ha kifúrja az ember oldalát a kíváncsiság. :)
süti beállítások módosítása