Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Nyugdíjasok és egyéb állampolgárfajták

2009.08.17. 08:30 | szs. | 17 komment

Címkék: albertizmus

 Nesze neked albertizmus

Gondolatok, idézetek, tematikus fókuszban

 Lexikon: Albert István dandártábornok, államférfi

A népességcsökkenésről

Az Átkerülés után az érintett területeken egy lassú, de annál kiterjedtebb és megállíthatatlanabb demográfiai katasztrófa történt. Ennek okai összetettek, de a háborús cselekmények és a romló közbiztonság csak kisebb mértékben felelős érte. A halálozások nagyobbik része azért történt, mert eltűnt az a korábban sokat szidott egészségügyi rendszer, ellátás, ami sok olyan embert tartott életben, akik a XX., XXI. század vívmányai nélkül már meghaltak volna. A gyógyszerkészletek kifogyásával, vagy tartalékolási célú elzárásával lényegében ezt a csoportot indirekt módon halálra ítélték a döntéshozók. Jó döntés volt ez vagy nem? Azt kell mondjam, hogy jó, hangozzék ez bármilyen kegyetlenül is. Az átkerült területeken nem volt meg ezeknek a szereknek a gyártókapacitása és a gyárakat nem lehet egyik pillanatról átállítani másik szerre, szercsoportra, főleg úgy nem, hogy nincsen hozzá energia, közmű, semmi. A készletek maradéktalan felhasználásával  ezeknek az embereknek az életét csak pár héttel, hónappal hosszabbítottuk volna meg, majd ugyanaz lett volna a történet vége – annyi különbséggel, hogy közben még energiát és élelmiszert is használnak, amiből az első télen minden erőfeszítésünk ellenére sem volt elegendő.

A szavaim leírva szörnyűnek hatnak, biztos vagyok benne, hogy kimondva még inkább azok. De aki döntéshozó pozícióban van, méghozzá felelős hozzáállással, az arra kényszerül, hogy mérlegeljen. Ha adott egy egység segítség, amivel megmenthetek valakit most három hétre, majd az a valaki meghal, vagy elrakhatom, hogy megmentsek valakit vele később, aki meggyógyul és utána még sok tíz évig él, dolgozik, gyereket szül és nevel – akkor vajon melyik döntésem a szörnyűbb? Vajon nem szörnyűbb az első? Vagy a – mondjuk ki – hasznossága teszi szörnyűbbé? Sajnos ilyen munka a döntéshozóké: rossz és rosszabb közül választhatnak. Én meg tudom érteni azon elődeimet, akik a rosszat választották, hogy a rosszabbat elkerüljék. És meg tudom érteni azokat a hozzátartozókat, akik nem tudnak ezért megbocsátani nekik. És örülök annak, hogy nem kell megértenem azon sokaknak a fájdalmát, akik nem haltak meg, hanem ma is élnek és dolgoznak, mert a későbbi betegségeiket kezelni tudták. Sajnos a világ tele van ilyen összekeveredett dolgokkal.

(forrás)

Az Átkerülés előtti világ bizonyos értelemben természetellenes volt. Tipikus példa erre a természetellenességre az eutanáziával kapcsolatos vita: a másik oldala a kérdésnek szinte fel sem merült. Az orvostudomány képes volt meghosszabbítani egy ember életét akkor is, amikor már a természet – vagy nevezzük aminek gondoljuk – egyértelművé tette, hogy annak az életnek az ideje lejárt. Nincs jogunk megrövidíteni az életet, mondták sokan, nincs jogunk Istent játszani és megmondani, hogy mikor érjen véget, mondta az egyház. De ahhoz volt jogunk, hogy amikor – Isten, a természet, a sors, mindegy – azt mondta, hogy itt a vége, azt mondjuk rá, hogy nem, és hallatlan energiát és pénzt öljünk abba, hogy hozzátegyünk még pár szenvedéssel teli, a maradék méltóságot is elvevő hónapot, mindezt abban a tévhitben, hogy meg kell tennünk mindent, amit tehetünk? Nem inkább önáltatás vagy önistenítés volt ez, vagy gyávaság, nem mervén szembenézni azzal, ami amúgy is elkerülhetetlen? 

Véleményem szerint az Átkerülés egy brutális és kegyetlen rúgással helyrebillentette a jóléti társadalomban kibicsaklott helyzetet. Sokan meghaltak az Átkerülés utáni években, de sokan azért, hogy helyreálljon ez a fajta természetes rend és a rendelt idő. Ez persze nem hivatalos politikai, egészség- vagy népesedéspolitikai irányelv. Továbbra is annak a szellemében működünk, hogy minden életet meg kell menteni, amit meg lehet menteni. De szűkös erőforrásainkat sajnos nem tudjuk olyan bőkezűen erre fordítani, mint az Átkerülés előtt volt. De annyira nem is kell. Sajnos az Átkerülés napjai elvégezték ezt a piszkos munkát. Az a népesség, ami túlélte az első éveket, összeségében sokkal egészségesebb, életrevalóbb, mint az, ami az Átkerülés előtt nyugovóra tért azon a csendesnek induló éjszakán.

 

(forrás)

 Idősekről és nyugdíjasokról

 Az öregek, vének tisztelete minden kultúra része – illetve majdnem mindegyiké, mert kissé hazugnak érezném magam, ha azt állítanám, hogy az Átkerülés előtti kultúra az idősek tiszteletén alapult. Nem, nem tisztelték, nem tiszteltük őket. A politika drága, de megvehető szavazóerőként manipulálta, a családok egy része nehezen, de elviselte az öregjeit, mások magukra hagyták őket, és  hát azt sem hagyhatjuk ki, hogy bizony az idősek is egyfajta sündisznóállásba vonultak a társadalom többi rétegével szemben. Mindez megtörte azt a generációs láncot és együttműködést, amiből pedig minden fél profitálhatott volna és amiben mindenki jól érezhette volna magát. Az Átkerülés a maga kéretlen és szenvtelen módján átvágta ezt a gordiuszi csomót azzal, hogy a legnagyobb vérveszteséget épp az idős, nyugdíjas korosztály szenvedte el, és a korábbi pozícióit szinte maradéktalanul elvesztette a megmaradt rétege. Egy átdolgozott élet után a társadalom kegyelemkenyerén tengődhettek, olyannyira, hogy még a korábbi, sokat szidott nyugdíjuk is Kánaánná szépült az emlékezetükben.

Szerintem egyik helyzet se jó. Se az Átkerülés előtti, se a közvetlen utáni. Nem jó, ha a fiatalabb generációk önzőségükben lelkileg vagy akár fizikailag is elszakadnak az idősebbektől, és az sem jó, ha az idősebbek saját, beszűkülő világuk által becsapva teszik ugyanezt. Igenis szükség van arra, hogy egybetartozzunk – a családoknak több generációssá kell újra válniuk, az időseknek alkalmasnak kell lenniük arra, hogy az élettapasztalataikat átadják, és a fiataloknak, hogy ezt el tudják fogadni. A családon belüli munkamegosztást hatékonyabb lehet több generáció bevonásával – a gyermekek nevelése, vigyázása felszabadítja az anya és az apa munkaerejét olyan dolgokra, amit az idősebbek már nem képesek elvégezni, ugyanakkor ebben a szerepben ők is megfiatalodhatnak, nem utolsósorban azért, mert érzik, hogy a helyükön vannak, fontos részei a nagy egységnek. A televízió elvesztésével felszabadulnak az energiák a közösség építésére, a hagyományok ápolására, kultúrateremtésre, s ez szintén visszasugárzik a munkaerőre. Lehet, hogy kínos, hogy mindent ide vezetek vissza, de jelenlegi válságos helyzetünkben ez mindennek a kulcsa. Nem pazarolhatunk el senkit és semmit. Nem pazarolhatjuk el azt a potenciált sem, ami az idősekben rejlik és amit szemétdombra löktek az Átkerülés előtt. Nem és nem.

(forrás)

A nyugdíjról

 Ne járjon alanyi jogon nyugdíj! Meggyőződésem, hogy az alanyi jogon járó nyugdíj elősegíti a családok szétesését és a társadalom atomizálódását, ahogy ezt az Átkerülés előtt láthattuk is. Társadalmat csakis családokra lehet építeni, méghozzá nem pár fős családokra, hanem nagycsaládokra, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig helye van mindenkinek. Az alanyi jogon járó nyugdíjjal épp a család lelkét és lelkiismeretét vesszük ki a rendszerből. Igenis legyen anyagilag és minden más szempontból felelős a gyermek a szülőért, az unoka a nagyszülőért, és persze mindezt viszont is. Na költsük az állam pénzét és erőforrásait arra, hogy elaltassuk a fiatalok lelkiismeretét, hogy azt mondhassák, hogy nem kell törődni az öregekkel, ott a nyugdíj. A pénz nem minden! És persze ott van a túlélési ösztön: az Átkerülés előtt megtehette bárki, hogy nem nevelt gyereket, mert a nyugdíja eltartotta öreg napjaira. Ez is önző és társadalomellenes hozzáállás. Senkit nem kényszeríthetünk gyerekvállalásra. Nem is kell. Az élet kényszeríti rá. Senkit sem kényszeríhetünk arra, hogy jó apa és anya, nagyapa és nagyanya legyen. Az élet kényszeríti rá. Ha nem él olyan életet, ami egy összetartó családot eredményez, a saját életét sodorja veszélybe. Így fordíthatjuk az emberi önzést a társadalom hasznára. Ahogy ez évezredekig működött is. A szociális hálót, alapokat pedig arra kell fordítani, amire valók: azoknak a segítésére, akik önhibájukon kívül kerülnek olyan helyzetbe, hogy elfogy körülöttük a család (vagy nem is lehetett nekik, ennek is számos, az önzésen kívül álló oka lehet). Őket igenis segíteni kell, nem úgy, mint a körülöttünk lévő társadalmakban, ahol a férjét vesztett, gyermektelen és rokontalan özvegy gyakorlatilag halálra van ítélve. Mi nem veszíthetünk el senkit – de azt sem hagyhatjuk, hogy ezekkel a rendszerekkel, amik igen szűkös forrásokkal rendelkeznek, visszaéljenek az emberek. A pénz, ellátás elosztásában a társadalom számára a legkisebb egység legyen a család, és ne az egyén. Ez utóbbi eset legyen rendkívüli és alaposan indokolandó, rendszeresen felülvizsgálandó eset. Ez az én véleményem a nyugdíjrendszer kérdéséről. Természetesen csak egy vélemény.

 

(forrás)

- Elnök úr, mit tenne ön, ha nagyon súlyos betegséggel kórházba kerülne?

- Igyekeznék meggyógyulni. Kicsit furcsa kérdés ez, nem gondolja?

- És ha igazából már nem lenne esély a gyógyulásra, csak...

- Ja, értem. A vitát kavart kijelentéseimre céloz. Természetesen nem engedném, hogy mindenféle beavatkozásokkal vegetálásra kényszerítsenek.

- Tehát... egyfajta eutanáziát hajtana végre magán?

- Maga nem fél kérdezni. Ez tetszik. Nem, nem hajtanék végre. Ha az időm lejárt, nem futnék el a sorsom elől.

- De ezt hogy tenné?

- Ahogy a nagyapám. Elköszönt mindenkitől, elzavarta az orvost, hogy ne kínozza tovább, majd a fal felé fordult és reggelre meghalt.

- Ez passzív eutanázia.

- Nevezze, aminek akarja.

 

(forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr471314122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.17. 09:27:52

Mielőtt Index-címlap lesz... EZ ÓMAGYARORSZÁG! Az előzmények nélkül nem értelmezhető!!!

drazsé 2009.08.17. 09:34:58

hálistennek eddig megúsztuk az aktuálpolitikai idetévedő trollokat, maradjon is ez így :)

hát igen, egyébként meg ez egy kényes és szomorú téma sajnos... és kegyetlen döntésekhez vezet :(

drazsé 2009.08.17. 09:44:06

megyek is és írogatok egy kicsit a seregről már :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.17. 10:04:09

Á, index-címlap, hol vagyunk már attól. :)
Ha meg mégis, akkor tényleg: This is ÓMAGYARORSZÁÁÁG! :)
(És különben is Albert.)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.08.17. 10:23:35

a haza atyja és a bölcs vezető egy személyben. egyre ellengyógyszertárosabb (antipatikusabb) nekem ez a dandi.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.17. 10:33:40

Amúgy igaza van...az más kérdés, hogy hogyan éli ezt meg, de különösebb lelki torzulás nélkül gyanítom, hogy senki nem tudná ezt kezelni. Ő lassan istenné válik a saját szemében - egy nagyon szigorú, de következetes és igazságos istenné.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.17. 10:38:53

Szerintem egy bizonyos hatalmi pozíció fölött nem találunk normális embert. Olyan nagyon nem is kell magasra menni. A kérdés csak az, mennyire tudja ezt kezelni, kordában tartani.

drazsé 2009.08.17. 11:25:32

@szs.:

lehet, és igencsak sok példa is van rá, egyébként.. tény és való, hogy a másik út az jóval könyebb és "népszerűbb", úgymond önmagát generálja, hiszen azért kerültem pozícióba, mert okosabb vagyok a többinél, tehát akkor igazam van és etcetcetcetc

a másik út meg mit eredméynez? gyomorfekélyt és rossz alvást

van albert dandiank gyomorfekélye? hogy alszik? :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.17. 11:39:22

Albert nem alszik. Albert vár!

Albert nem játszik istent. A játék gyerekeknek való!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.17. 15:35:08

@drazsé: Mámint a magas pozícióban levő emberre, aki normális? (Most nem a sárga házas esetre gondolok, hanem arra, hogy személyiségtorzulás nélkül nem ússza meg). Kíváncsi vagyok a példáidra.

Gyomorfekélyről nem találtam híradást, persze lehet, hogy titokban volt neki. Az biztos, hogy ha nem is matuzsálemi, de azért szép kort ért meg, végül egy tüdőgyulladás szövődményei vitték el az Átkerülés utáni negyedik évtized közepetáján. (Bocs a spoilerért - igen, Albert meg fog halni. :) )

drazsé 2009.08.17. 16:21:52

@szs.:

azt nem tagadom, hogy hatással van minden pozícióban lévő emberre a pozíciójuk (najó, hatalmuk, ne kerülgessük :) )

azonban ennek mértéke a kérdéses, elginkább

legjobban talán Napoleonon lehet ezt érzékeltetni szerintem, ugye korai időszakában tanácsadók, tanulmányok, aztán meg szépen kijött a cezarománia :)

példák, hmhmhm.. most hirtelen Truman jut eszembe, de segítsetek :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.08.17. 16:41:59

"Nincs jogunk megrövidíteni az életet, ... , nincs jogunk Istent játszani és megmondani, hogy mikor érjen véget, ..."

ez egy nagyon szép mondat
csak éppen nem igaz
az egyik legeslegnagyobb baki a keresztény vallásokban, és gyanítom, a "top10 idegesítő és megválaszolhatatlan kérdés a vallásról" listán igen előkelő helyet foglal el, úgy az elsőt, vagy a másodikat

mit is neveznek eredendő bűnnek? amikor éva evett az almából majd ádámnak adta, és ő is evett belőle
abból az almából, ami a tudás fáján nőtt
és milyen tudás? a jó és a rossz tudása, ami istenhez tette hasonlatossá az embert
hiszen ezért volt tiltott, addig a jótékony homályos tudatlanságban leledzettek a paradicsomban
isten mondta, ne egyenek a tudás fájáról, hiszen akkor őhozzá válnak hasonlatossá, a jó és a rossz tudóivá

az ember el tudja dönteni, mi a jó és mi a rossz
tud mérlegelni, ebben hasonló az istenéhez
mondjuk ez elég nagy felelősség, nem szokás felvállalni, meg aztán amúgy is olyan csúnyán hangzik

szerintem nem kell különösebben tovább ragozni, a lényeg, hogy az ember bizony dönthet az életről, mint ha csak isten lenne
ez a fizetség a kiűzetésért, hiszen amiért az ember megdolgozik, azt meg is érdemli
vagy-vagy, és anno választottak

nah, ez elég elvont közbevetés volt, ne üssetek nagyon :)

egyébiránt ezekből a kegyetlen döntésekből tud valami jó születni
az üszkös végtagot lehet kezelgetni, borogatni, sokáig, míg az alany el nem távozik
de a megmentéséhez bizony elő kell venni a fűrészt

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.17. 19:55:32

Na, Albert az esztergomi láncfűrészes ezek szerint.

Viszont az eleje nem áll össze az okfejtésednek, de lehet, hogy csak fáradt vagyok. :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.08.17. 20:47:56

főleg a halálbüntetés kapcsán szoktam hallani a vallásos, de sokszor a nem vallásos emberektől is, hogy csak isten döntheti el, mi a jó és mi a rossz, csak ő ítélhet
pedig nem
az ember a bűnbeesés "üzletében" a döntés lehetőségét kapta "fizetségként", azaz az ember is el tudja dönteni, mi a jó, és mi a rossz

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.17. 21:24:26

Albert dandi az Átkerüléskor meghalt, csak a halál nem merte elvinni 40 évig...

(igen, ezek mind Chuck Norris után szabadon)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.17. 21:42:06

A halálbüntetéssel kapcsolatban a vallásos emberek ezen véleménye nem a Biblián alapszik, az erőteljesen halálbüntetéspárti. Igen, az újszövetség is, csak mivel annak nincsenek államigazgatással foglalkozó részei, annyira nem nyílt a dolog.

A bűnbeesés üzletében meg max az illúziót kapta, vagyis azt hiszi, hogy el tudja dönteni. És el is dönti, ipari méretekben is, ha kell. Mármint ha a biblikum talaján maradunk, de úgy tűnik, azon mozogsz, egyéb filozófiákhoz kevésbé értek.

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Végül is ki tudja, lehet, hogy a dandi volt Texasban továbbképzésen anno... :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.08.18. 21:15:16

nem is azt mondtam, hogy a biblián alapszik, hanem, hogy a vallásos berögződéseken ;) sajnos az a helyzet, hogy a katolikus egyház elég sok mindenben nem a biblián alapszik, sőt, manapság szerintem el lehet mondani, hogy a leginkább keményvonalas szektákon kívül elég kevés keresztény egyház van, ami megpróbál feketén-fehéren a biblián alapulni
illetve ez nem baj, csak hát ugye az elv... ;)

és hát nem tudom, nekem nem rémlik, hogy ott illúzió lett volna emlegetve, hanem bizony keményen a tények

de igazából nem is akartam ezen nagyon flesselni, csak úgy közbevetésként írtam, természetesen ezeket a dolgokat mindenki tetszése szerint rendezi le magában, én hihetetlenül toleráns vagyok ezen a téren

csupán felvetődött bennem a gondolta az általam idézett alberti mondat kapcsán, hogy még így átkerülve is mennyire a régi sémák vonalain mozognak az emberek gondolatai, semmi forradalmi újítás :)
írhattam volna azt is, hogy hulljon a férgese, de az meg milyen már? így is porig romboltam az egyébként is rogyadozó lábakon álló imidzsemet, nem akartam a végső döfést is magamnak beadni :)
süti beállítások módosítása