Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Római követség: Gyerekkereskedők 2.

2009.09.08. 08:30 | szs. | 19 komment

Címkék: róma rómaikövetség

Előző rész

 

Másnap reggel indulhattak csak el. A dinamós rendszer fadobozait pakolták fel éppen a szekérre, amikor Humbert megjelent és megkérdezte Andort, nem kell-e vécére mennie.

- Ö... - A fiú egy pillanatra ledermedt, mire a városfürkész intett neki, hogy de. Engedelmesen követte a márványlapokkal borított vizesblokk irányába.

- Valami gond van? - kérdezte Andor. Két irodista mellett mentek el éppen.

- Azt hiszem, ideje beszélnünk - morogta Humbert kicsit hangosabban annál, mint ami szükséges lett volna. Az egyik irodista egy pillanatra rájuk nézett, majd gyorsan elkapta a tekintetét. - A lányommal kapcsolatban.

- Ó.

Félig sem sikerült összeszednie a gondolatait, mikor az üres mellékhelységbe beérve Humbert megragadta, belökte az egyik fülkébe, majd megrántotta a lehúzó zsinórját.

- Egy frászt a lányomról - csukta be maga mögött a faajtót. A szűk helyen, félig a városfürkésznek préselődve, az alul csobogó víz hangjával Andor hirtelen úgy érezte, hogy ez valami rossz álom. - Bár ha hozzá akarsz nyúlni, jobban teszed, ha előtte kikéred az engedélyem.

- Á, dehogy - nyögte Andor. - Csak egy szerelési munka a...

- Na jól figyelj - fojtotta belé a szót Humbert. - Arról a rohadt rádióról van szó. Nem beszéltél róla senkinek?

- Nem - rázta a fejét Andor. - Csak a jelentés...

- Olvastam a jelentésed, az rendben. Senkinek semmi többet. A saját érdekedben. - A vécétartály befejezte az utántöltést, így a városfürkész újra megrántotta a zsinórt. - Még nem derítettem ki semmit, a kört szűkítem, hogy ki csempészhette ki a raktárból. Aki pedig megtette, az tudta, mivel játszik, és egy ilyen okos fiú élete sem lesz túlságosan nagy tényező a számára. Legalább egy ember már meghalt miatta, tudod.

Andor szó nélkül bólintott. Ha becsukta a szemét, sokszor még most is azt a nagydarab, sérült rómait látta, ahogy a fejébe robban Humbert pisztolyának lövedéke.

- Próbálj annyira nem elfoglalt lenni - nyúlt a rigli felé Humbert. - Néha azért majd kell konzultálnunk.

- Ö... persze.

A városfürkész kilépett a fülkéből, majd rácsukta Andorra az ajtót.

 

 

- Igazából nem szeretem csinálni - közölte Ágota, miközben a komótosan döcögő szekér mellett sétáltak. A tegnapi komor, fenyegető csend után a város újra a régi volt. Az elmaradhatatlan füstfelhő ott lengedezett a dombok felett, a Tiberisen kis hajók úsztak, az emberek újra kimentek a környékbeli kertjeiket művelni, mások a folyóparton sétáltak, pár fiatal meztelenül fürdött, nagyokat kurjongatva. A szigettel szemközti csónakkikötőig nem volt hosszú az út, de mégis annak tűnt. Andor Humbert miatt nézett mindenre komor tekintettel, Ágota meg most szólalt meg először azóta, hogy kiléptek a követség megerősített kapuján.

- Mármint ezt a szigetesdit? - kérdezte Andor.

- Igen.

- Akkor miért csinálod?

- Majd megérted.

Andor érdekesnek találta, hogy a lány úgy lett egyre szótlanabb, ahogy egyre közelebb értek a szigethez. A képzésről rémlett egy olyan terv, hogy a követség számára a Tiberis szigetét vásárolták volna meg, de végül ez fel sem merült a Szenátussal folytatott tárgyalások során. Egyrészt nem akarták megbolygatni a szigetre települt, gyógyítással és mindenféle homályos dolgokkal foglalkozó aszklépiosz-papokat. Viszonylag újnak számítottak még a városban, messze nem gyökereztek még meg, de a vallással kapcsolatos dolgokat az ómagyar diplomácia ha csak lehetett, békén hagyta. A végső érv meg talán az volt, hogy a sziget egész egyszerűen kicsi a követség számára, és annyira nem is jobban védhető.

Tényleg nem volt nagy, ha a fák és a köztük meglapuló apró bokrok, kimosott, ágaskodó gyökerek nem akasztották volna folyton meg az ember lábát, simán körbe lehetett volna futni különösebb fáradtság nélkül. A fák mögött pár épület húzódott meg, a folyó apró hullámai gyerekzsivajt hoztak magukkal.

- Szerintem egy körrel átmegyünk – mutatott a gyalulatlan deszkákból épített stégre Andor. Egy görögösen göndör és szőrös fickó bukkant fel, pár szót váltott Ágotával, hogy miről, az az ő titkuk maradt.

- Abba pakoljunk – intett Ágota a legnagyobb csónak felé.

 

A szigeten mintha ugyanaz a stég várta volna őket. Kisebb csoport verődött össze a fogadásukra, zömmel férfiak, ugyanolyan göndör hajjal és túltengő szőrzettel, mint a révészé, pár gyerek pedig egy fiatal, vékony csontú nő köré gyűlve méregette az újonnan érkezőket. Ágota láttán felcsillant a szemük, egy kislány integetett is neki, de a nő lepisszegte.

- Óvatosan – szólt rá latinul Andor az egyik férfira, aki meg sem várta, hogy kikössék a csónakot, máris megragadt a dinamó zöldre festett fadobozát.

- Nyugi – ragadta meg a karját Ágota. - Nem ejtik a vízbe, nyugi.

Jól esett az érintése. Utána viszont rögtön eszébe jutott a lány apja, ahogy berángatja a vécéfülkébe.

Gond nélkül kipakoltak a csónakból, Andor eligazította őket, mit hogyan vigyenek, majd a férfiak elindultak a fák közé taposott ösvényen.

- Azt hittem, bemutatsz a barátaidnak – jegyezte meg Andor.

- Nem a barátaim – mormolta Ágota. - Aszklépiosz papjai.

- Ja, Aszklépiosz. Nem Aszklepiusz?

- Csak a rómaiaknak. Ők görögök. De ne aggódj, téged megértenek. Valószínűleg még magyarul is.

- Akkor nincs nyelvi akadálya a bemutatásnak.

Ágota fáradtan csavargatta a haját, egy kopott hajgumival végül copfba fogta össze hátul.

- Néha voltak már itt páran a követségről, de nem igazán akartak az itteniekkel foglalkozni – magyarázta. - Jöttek-mentek, gyorsan elintézték, amit kellett.

- Aham – mormolta Andor. - És...

Nem tudta befejezni, mert a papok eltűntével a gyerekek szabad utat kaptak és lerohanták őket. Andor sose volt nagy ismerője a kölyköknek, olyan öt-hat évesnek nézte őket, de persze nem mert volna megesküdni erre. Ágota arcáról eltűnt az eddigi komorság és mosolyogva hagyta, hogy a kezébe-ruhájába csimpaszkodjanak. A gyerekeket kísérő fiatal nő is közelebb lépett, egy kisfiú jött mellette a kezét fogva. A többiek, miközben nem győztek betelni Ágotával, egyre többször vetettek gyanakvó pillantásokat Andorra.

- Jó, elég – emelte a magasba a kezét Ágota. Andorban csak most tudatosult, hogy magyarul beszélnek. A gyerekek is, teljesen tiszta, esztergomi magyarsággal, mindenféle anti kettőshangzóktól és egyéb torzulástól mentesen. - Hallgassatok. Ismerkedjetek meg inkább a barátommal.

Barátommal? Ehhez a kedves apának is lesz egy-két szava.

 

Hamar kiderült, hogy a dinamós rendszernek nem sok köze lesz az eredeti engedélyben megjelölt Aszklépiosz-templomhoz. Ágota a gyerekeknek szánta, akik egy meglepően modern kinézetű és még annál is tisztább faházban laktak, ősi fáktól körbevéve, teljesen eltakarva az avatatlan szemek elől. A vékony csontú kísérőnőnek társai is akadtak, még három volt belőle, első pillantásra Andor meg sem tudta őket különböztetni. Pedig nem voltak ikertestvérek, csak a ruhájuk, a hajuk és az alázatos, folyton a földre szegezett tekintetük miatt mosta össze őket. Ők is tudtak magyarul, de rajtuk érezni lehetett, hogy antik. A gyerekeken nem.

Az egyik sarokban, tompán csillogó kövekkel és friss leveles ágakkal körbevéve egy tábori magnó állt, a kiselejtezési pecsét még nem kopott le róla teljesen. Az áramot szolgáltató tekerőkar jól láthatóan anti barkácsmunka volt, amilyen állapotban a szerkezet telepe lehet, valószínűleg folyamatosan tekerniük kell, ha hallgatni akarják. De mit hallgatnak rajta?

- Ide gondoltam a lámpát – mutatott Ágota az egyik gerendára a fejük fölött a kisebbfajta teremnek is beillő szoba közepén. - Hippokratész már fúratott bele egy kampót is.

A szomszéd szobában felsírt egy gyerek, majd válaszként még vagy három másik. Ágota úgy tett, mintha nem is hallaná.

- Hippokratész, mi? - nézett rá Andor.

- Ha egyszer az a neve – vonta meg a vállát a lány.

 

(folyt. köv)

 

A korabeli Róma térképe

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr641366504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2009.09.08. 09:19:57

Nem lehetne egy kicsit felgyorsítani?

Amúgy családi drámát érzek a dologban...

drazsé 2009.09.08. 09:52:29

tényleg kicsit lassú így... tudodm, egye a fene a telhetetlen pofámat :)


DE!


uraim!

mi történik itt?

érzékeny, hiperérzékeny technológiát adunk át a rómaiaknak?

az elektromosság bármiféle ismertetése azon túl, hogy megszelídítettük a villámot mert fasza gyerekek vagyunk legalábbis 6 év kötelet kell, hogy érjen!

nekem is csak most esett le, de fizikai, kémiai ismereteinket meglehetősen erőteljesebben kéne védeni

drazsé 2009.09.08. 10:17:49

@szs.:
hm
hmmm

na neeeem... ez túl kockázatos

bz249 2009.09.08. 10:21:02

Holnapi részt most!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.08. 11:43:44

A szigeten nem rómaiak vannak, hanem az egyfajta karantén hely, idegen származású, furcsa papok lakják és ha valakit elkap egy járványosnak tűnő nyavalya, azt kizavarják oda, ahol megismerkedhet a papok kígyóival. (Nem azzal.) Tehát nem rómának adják. Plusz egy kis fémhenger, amit tekernek és világít a lámpa. Ha szétszedik, szétesik az egész és nem lesznek sokkal előrébb, mint az ómagyarok mellett eltöltött bő harminc év után amúgy is vannak.

Amúgy meg az a gond, hogy nincs patakvér, tudom én. :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.08. 11:59:55

@szs.: drazsénak igaza van! Ez nem igazán okos dolog... mindenféle jöttmentnek meg pláne nem kéne villanyt adni! Bármennyire is veszélytelennek tűnik a dolog, okosak ezek a népek! Nem azért vagyunk velük szemben fölénybe, mert butábbak nálunk, hanem mert több a technikai tudásunk!
A selejtezési pecsét is jó móka! Egy rádiót kiselejteznek, aztán az antiknál köt ki! A következő egy hadihajó lesz? :)

drazsé 2009.09.08. 12:02:45

@szs.:

megismerkedhet a papok kígyóival... na, lol :)

perverz állat :P


okés, tudom, hogy nem fognak villynmozdonyt építeni radarral a tetején egy magnóból és egy dinamóból, de mindenképpen várható technológiai szivárgás (látnak, hallanak, nem hülyék, összeszednek ezt-azt, miegymás), dene segítsünk már nekik úgymond direktbe..

ráadásul pont ezek az egyszerű, mondhatni primitív dolgok azok, amiktől én félnék, lásd dinamó, generátor, kaptak volna egy zselés aksit, azzal nem sokra mennek, de ezzel... itt már lehetnek problémák

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.08. 12:15:22

@szs.: Nem a posztra értettem a rádiót! A tendencia az, ami veszélyes!!!

boibo 2009.09.08. 12:50:35

@szs.:
Tényleg nem folyik patakvér? :)))
Már tegnap is csak a kommenteket futottam át, ezeket a többrészeseket egyben szeretem elolvasni. Még hány lesz?

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.08. 13:10:15

@boibo: Szs-t ismerve sok! :) Nézz vissza pénteken, akkor meglesz egyben!

(Hűh, most ütök a számra! Akkor csökken a látogatottság! :) )

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.08. 14:51:00

A Római követséges epizódok négy részesek, de lesz pénteken is poszt.
@Gador: Ekkor már rendesen tanulnak rómaiak, görögök és egyéb antik Egomban (nyilván ellenőrzött körülmények között), ott pár év alatt azért jóval többet látnak, mint egy dinamó. Meg különben is volt már szó arról, hogy szórnak ki antik közé tekerős rádiókat fixre hangolva, propagandacélokra, abban is van dinamó. Ennyi erővel bújkálhatnának is az antik elől, nehogy ellessenek valamit tőlük. Meg amúgy is: Héron már összerakott az ókorban egy primitív, de müködő gőzgépet. Használták? Nem. Nagyon sok tényezős a technológiai ugrás létrejötte. Mérlegelni kell az előnyöket és veszélyeket - a dinamóval működő cuccok az előbbiben erősebbek.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.08. 16:13:46

Mondtam én, hogy pénteken kell visszanézni! :)
Az oskola az más, ott azt tnaulja a diák - jó esetben - amit a tanár tanít neki.

folytköv

bz249 2009.09.08. 16:29:42

@Gador: a szünetben meg kiveszik a görög fiatalemberből az elemet...

az a baj, hogy az iskola maximum csak napi 12-14 óráját veszi el és az alvás evés igényeiket is beszámolva marad nekije 1-4 óra szabad ideje, amikor akár kémkedhet is :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.09.08. 18:05:08

Boibo, új avatar?:D Majd este visszanézek szerkesztői nézetben, hátha lesz valami jó, hehe:)
süti beállítások módosítása