Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Egy átkerült folt a Duna–Tisza közén

2009.09.17. 13:57 | szs. | 5 komment

Címkék: találkozó nemfikció

 Történt még régebben, hogy Triumphator szerzőtársunk feldobta egy nála elkövetendő közös, ómagyaros, családtagokkal súlyosbított bográcsozás ötletét. Ezt természetesen kitörő öröm fogadta és közös megegyezéssel meg is állapodtunk szeptember első hétvégéjében – akkor még nem ismertük a rávonatkozó időjárási előrejelzéseket, de talán jobb is volt így nekünk.

 
A stáb nagyobbik része jelezte, hogy jön – bár ismét úgy alakult, hogy Vinitor nem futott össze Tigrissel, kettőből kettő, én a magam részéről simán el tudom képzelni, hogy fél tőle :). Gador is épp hazaesett külföldről.

 
A kertiparti napján laza, hideg zuhogó esőben vágtunk neki a Trifalvára vezető útnak. Pesten mindenfelé útlezárásosat és felvonulósosat játszottak, szerencsére a rakparton sikerült elslisszanni észrevétlenül. Annyira észrevétlenük, hogy a megbeszélt körzetben Gadort és ifjú nejét is csak némi telefonálgatás után sikerült felvenni, valahogy még a csomagjaik is befértek, pedig felpakoltak rendesen. De legalább Hajna sem unatkozott hátul a gyerekülésben. Persze a sokkot elkerülendő már előre felkészítettük arra, hogy „Gabi és Viki” (hajnául: Bagi és Kiki) vele fog utazni. Nézte is őket rendesen, ráadásul frissen véget ért nászút ide vagy oda, a Suzukik legendás szélessége és a modern szabványoknak megfelelő (vagyis terjedelmes) gyerekülés sokat tett azért, hogy az ifjú pár igazán közel kerüljön egymáshoz. Az ajtót azért rájuk lehetett csukni, csak kicsit kellett erőltetni.
 
Majd nyakunkba vettük az ötöst és alig lendültünk bele a beszélgetésbe, már ott is voltunk Trifalván. Térképet nem hoztam (mármint falutérképet), mert otthon memorizáltam, tudtuk az utca nevét is, a négyzetrácsos településszerkezet pedig egyenesen ideális egy faluvégi kis utca megtalálásához. Ebből természetesen egy alapos falunézés lett, majd mikor már többünknek az az érzése támadt, hogy körbe-körbe autózunk, a kérdést megoldotta egy váratlanul felbukkanó Trifalva vége tábla. Kézifékes rendőrkanyar helyett szabályos hátraarc, majd újra nekiveselkedtünk, Gador elővette a szimatát és a szelektív hulladékgyűjtőknél beazonosította, hogy merre kell menni. Az utcát meg is találtuk, tényleg nem volt nagy, de a házszámra már senki sem emlékezett. Nekem a hármas rémlett, de a hármas számú ház udvara gyanúsan üresnek tűnt. Végül tolatás közben észrevettünk két kisgyereket egy takaros faház teraszán és úgy döntöttünk, teszünk egy próbát. Jól tettük.
 
Mi voltunk az elsők és ez egy darabig így is maradt. Családilag összeismerkedett mindenki, hátul rotyogott a pörkölt, a nap pedig egyre bátrabban sütögetett ki a felhők mögül. Tri egy szinte teljesen átkerülés-kompatibilis házzal rendelkezik, na meg nekem mindig is a gyengéim közé tartoztak az igényes faházak. Bent üldögéltünk, közben összeszedtük a többiekkel kapcsolatos információkat. Tigrisről kiderült, hogy késni fog, mert tegnap nagyon elázott és még nem száradt meg a gatyája. Gheryről még ennyi hírünk se volt, annyi rémlett, hogy vonattal és Shannával érkezik, ha. Ami nekem furcsa volt, az a Tigrises infó – a nagyon elázás rendben van, végül is az eső eshet, sőt, elázni máshogy is lehet, a Tigrisekkel mindkettő előfordulhat. De ez a gatyás dolog volt zavaró – a nyáron aludtam egy szobában Tigrissel és nehezen tudtam elképzelni, hogy a ruhatárát egy szem gatya alkossa (nem, nem a gatyáit mutogatta, csak következtetek :) ), de még ha valami miatt egyre csökken a bevethető készlet, tuti, hogy akkor is megoldja a dolgot. Úgyhogy rá is kérdeztem Trinél, hogy akkor ez most hogy? Kiderült, hogy a gatyás infót sms-ben kapta, aláírás nélkül, és ő egyből Tigrissel kötötte össze. A főszerki telefon segítségével ellenőriztük a számot és kiderült, hogy semmi köze Tigrishez, az sms-t Ghery küldte. Minden a helyére került.
 
Várakozás közben a gyerekek ismerkedését figyeltük, megcsodáltuk azt a sarkot, ahol egy laptopon Szomodi zászlós, Júlia, Posca, Pilu, Gadácsi - és még valahány név van a naptárban – megszületett, rendőrsztorikat hallgattunk (a kedvencem a szerelmi bánatos szuicid kölyök, aki fejbelőtte magát az apja pisztolyával. Azóta már tudja, hogy mi az a gázpisztoly...), aztán mikor már kezdtünk úgy igazán éhesek lenni, végre jelzett Ghery, hogy sikerült leszállnia a vonatról Trifalván. Egyedül, az oldaborda sajnos nem ért rá – és az elázós sztori se lett teljesen tiszta, de hát egy elfnek lehetnek titkai. Tigrisre pedig nem vártunk tovább, mert nyilvánvalóvá vált, hogy már megint hová lett.
A bográcsozást sikerült szabadtéren abszolválni, hétágra sütött a nap, egyedül a szél rontotta egy kicsit az összképet, bár csak annyira hűtött, hogy ne vegyük észre, hogy lesül a képünk. A kifejezetten finom pörkölt és egyebek elfogyasztása után tisztán ómagyaros témákra is terelődött a szó, a női szakasz nagy örömére. („Te tudod miről beszélnek?” „Nem, csak mosolygok.”) 
 
Ja, gyors felmérés az oldalbordák ómagyaros olvasottságáról, név nélkül:
 
- van, aki még semmit sem olvasott belőle
- van, aki mindent, kivéve Ghery részeit
- van, aki csak a párja írásait olvassa
- van, aki nem hajlandó T1gris részeit elolvasni, mert nem akar rosszat álmodni
 
Na, lehet találgatni, ki-kicsoda. A hiányzók adatait majd pótoljuk.
 
A harmadik évadot tervezgettük kicsit (tessék sürgetni a t. szerzőket, mert igencsak le vagyunk maradva az előzetes ütemtervhez képest, cukorral, csokoládéval, sörrel vagy macskacsapás kilátásba helyezésével lehet motiválni, ihletet pótolni), majd megint visszakanyarodtunk a rendőrökhöz, kiveséztük az elf anti-vegetáriánus étrendjét, meg persze a gyerekekkel kapcsolatos minden dolgot. Az utóbbi érintettek közben nagy sütés-főzésbe bonyolódtak a homokozóban. (Ezt mondjuk irigylem Tri-től, nekem mindenfajta bonyolult logisztikai manőverre volt szükségem, hogy egy nagy vödör homokot szerezzek a homokozónkba, amit azóta különös gonddal óvunk, nehogy drazsé valami macskafelderítője elcsábuljon, Tri meg kimegy a kert végébe és annyi köbmétert lapátol össze magának, amennyit nem szégyell...) 
 
És igen, amikor már a kaja nagyobbik fele elfogyott, egyszer csak telefonál maga Tigris, hogy utazik, de ha még ott vagyunk, akkor útba ejt minket. Úgyhogy ezt még kivártuk, főleg a hölgyek voltak kíváncsiak rá, hogy néz ki egy ilyen tanárnőfejbelövő lény. Vártunk, vártunk, az idő közben hűvösebbre fordult, így visszahúzódtunk a házba (a szomszéd szobában mindig nyerített a hintaló, ha meghúzták a fülét – anno az én hintalovamnak füle sem volt...), Gador végre legyőzte a félénkségét, előkapta a mindig magánál tartott hordozható merevlemezt és letámadta Tri gépét, Ghery pedig a vidámpark-tycoon játékkal kapcsolatos régi kudarcélményeit mesélte el önterápiás célzattal. Ebbe az idillbe robbant be Tigris, aki bónuszként magával hozta az egyik Lacit – igen, azokból a Lacikból, akik átmentek Párkányba és valószínűleg nem kerültek át, hősünk nagy bánatára. Persze nem egy kopasz, vérben forgó szemű hústorony jött be az ajtón és a farzsebéből sem lógott ki két Kalasnyikov, sőt, az egyik Laci is inkább tűnt egy leendő boldog családapának, mint maffiózónak, de hát sose lehet tudni. Azért jó, hogy őket is láttuk, ha nem sokkal a vége előtt is.
 
Aztán mi gyilkoltuk le a partit, amikor tovább kellett indulnunk, mert ragadósnak bizonyult a példa, szerencsére páran menetrendhez voltak kötve, így még maradtak egy kicsit, Triék nagy örömére. Így ért véget az első ómmagyaros bográcsozás, de még vár pár közös program a szerzőkre, csapatépítő tréning és hasonlók. Sőt, a szerkesztői tervekben az is szerepel, hogy az Átkerülés egy éves évfordulója környékén Csentőfa mellett jönnénk össze, de nem csak eszem-iszom végett, hanem nyakunkba vennénk az Átkerült területeket és bejárnánk néhány történetünk helyszínét, ott mesélve egy kicsit erről-arról. Meg persze mindezt rögzítenénk, s egy pofás kis dokumentumfilmet vágnánk össze belőle. És igen, az élvezeti érték növelése végett Szondi Sándor megformálója nem a saját hangján beszélne majd, hanem valakit szerez szinkronhangnak. :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr611388332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T1GRIS 2009.09.17. 23:27:02

Hallod, tisztára úgy éreztem magam, mint aki cefetül Átkerült, amikor a gatyás részeket olvastam... Mondom, mivaaaan? :o Az rendben van, hogy eláztam, de hogy erre se emlékezzem, pedig ez már másnap délután történt...? Úgyhogy köszönöm a megfejtést. :))

T1GRIS 2009.09.17. 23:29:43

Ja, és akartok hallani egy jó hírt? (Nekem jó hír, nem Nektek :P) Nem 24-én, hanem 27-én utazom. Úgyhogy mehetünk lőni. :DDD
(Szombaton meg ejtőernyőzni megyek... - egész combos kis extrémsport-programot sikerül belesűríteni a Magyarországon töltött utolsó hetembe.)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.17. 23:48:03

Mondom, én sem akartam elhinni, amikor Tri előadta, hogy egy vizes gatya miatt ragadtál Pesten. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.09.18. 09:00:31

Akkor pontosítok:

Péntek este sikerült egy égszakadás által úgy elázni, hogy az emlegetett ruhadarab (amiből összesen kettő van) vasárnapig száradt. Ez még kevésbé volt macerás, de az indulás pillanatában konstatáltam, hogy a cipőm is hasonló helyzetben van, ráadásul kedves oldalbordám sem tudott volna sietni a vonathoz (mivel feltörte a lábát a cipője, igen, nők:P). Szóval jeleztem, hogy egy órával később érkezem az előre bejelentettnél. Még időpontot is adtam.

A számomat pedig én is közzétettem a megfelelő helyen, gondoltam Tri el is teszi, ha már nem akarta, hogy sétáljak az állomástól. Most már tudom, hogy nem tette:)

A rollercoasterről meg annyit, hogy mindössze a kedvenc hullámvasútam balladáját meséltem el. Igenis fasza volt, a mai napig nem értem, miért nem akartak felülni rá a virtuális látogatók. Tényleg csak +10 g volt a max terhelés!:D

Egy másik fontos momentum pedig Tri dvd készletének kifoyztása lett volna, amiről végül letettem, elvégre mégiscsak ő visz minket lőni;)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.09.18. 21:58:51

1:
én nem a Tigrisektől félek, hanem elvből kerülök minden állatot (gondolom mindenki osztatlan megdöbbenésére), mert nem szeretem őket, max tényleg bográcsban :)

2:
az én oldalbordám az egészet olvasta (az első évadot, ami megjelent könyvben), érti, tetszik neki, tigrisnél nem mosolyog ;)

3:
macskacsapás nem hat meg, csokira vevő vagyok :)
süti beállítások módosítása