Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Ómagyarország lángokban - XV: Bolyáki 1.

2012.01.23. 08:30 | szs. | 10 komment

Címkék: ómagyarország lángokban

rombolonyitotthid.jpgBolyáki János kapitány újabban egyre többet gondolt a piliscsévi háza udvarán szenvedő nyomorult, csomós, kiégett fűre.

- A Kapitány Csaba az – erősítette meg az első tiszt is. A hídon mindenki a messzelátójához tapadt akinek nem volt sürgős dolga, csak Bolyáki nézte szabad szemmel a naszádot.

- Horgonyon van – közölte a második tiszt. A naszád felbukkanása előtt a térképeivel foglalatoskodott, Bolyáki már épp le akarta zavarni a térképszobába, mert semmi szükség nem volt rá a hídon.

- Épp felhúzza – pontosított az első tiszt. - Gőz alatt tartotta a gépeit, számított ránk.

- Nem volt nehéz kitalálnia, hogy erre jövünk...

Bolyáki krákogott egyet, mire mindenki elhallgatott.

- Újvári hadnagy! - szólt oda az első tisztnek. - Ellenőrizze, hogy Tatai a helyén van-e és lépjenek kapcsolatba a Kapitány Csabával!

A rádiós tiszt elméletileg figyelőszolgálaton volt most is, de kiadhatta az egyik kadétnak is, ordítani az is tud, ha valami új bejön a rádión. Bolyáki a jelzőmatrózt kiküldte az orrba, hogy fényjelekkel leadják az Esztergom azonosítóját és ezzel ugyanerre kérjék a naszádot is. Megvan azért a dolgoknak a rendje. Talán még időt is nyernek vele.

- Két fokkal balra – szólt a kormányos matróznak. - Gál hadnagy, folyamatosan kérem a távolságadatokat! Vegyék vissza háromnegyedgőzre, nagyon a parthoz szorulunk.

- Rádiós tiszt a helyén – jelentette Újvári. - A hajó teljes harckészültségbe helyezése befejeződött!

- A Kapitány Csabáé is – jegyezte meg a második tiszt. - Háromezer-ötszáz méter. Az elülső lövege szabadon áll, a kezelők mellette, de nem fordították felénk.

- Ancsa és Dorka nálunk repesz-rombolóra töltve, tűzkészen.

Bolyáki fülében ott visszahangzott az utolsó mondat. Repesz-rombolóra töltve, tűzkészen. Egy ómagyar hadihajó ellen készülve. A kiégett, satnya gyepet látta maga előtt, ahogy lakkcipős lábával rálép és széttapos egy semmire sem jó fűcsomót. „Na de kapitányom”, hallotta a szomszédban lakó szépasszony nevetését is. Rónay Hortenzia, a jómódú és jó kedélyű özvegyasszony, akinek nagyon imponált, hogy egy fess és társadalmilag teljes mértékben hozzáillő, szintén özvegy tengerészkapitány vette meg a mellette álló házat. Repesz-rombolóra töltve. Gondosan kifőzött, drága gyümölcsteakeverék porceláncsészékbe töltve. Átkerülés előtti porceláncsészékbe. És azok a kacérsággal teli ötórai teázgatások Hortenzia asszonyság rózsával befuttatott filagórájában. A filagóra melletti fű is ugyanolyan vacak volt, mint az övé. Ha összejönnek végül, még akár feleségül is vehetné. Ha. Hirtelen túl sok lett a „ha”.

- Túl sokan vannak a fedélzeten – szólt oda Újvárinak. - Ha eltalál minket egy repesz-rombolóval, a fele legénységet rögtön temethetjük is. Küldjön le a csáklyázók ellenieket és az rpg-s matrózokat, semmi szükség rájuk.

- Parancs – hajolt a szócső fölé az első tiszt. Bolyáki látta, hogy a citadellából kirobban a fedélzetmester és ordibál valamit, mire a lent posztoló tengerészgyalogosok és felfegyverzett matrózok kelletlenül levonulnak. Bolyákinak ekkor azt jutott eszébe, hogy ha a hajótestet találják el és az átszakad – és miért ne szakadna át, nincs semmi páncélzatuk -, akkor a bent robbanó lövedék még nagyobb pusztítást tud végezni. Majdnem visszavonta a parancsot, de végül nem mondott semmit. Annyi év hajókon, az utolsó szakasz a tengeren, és ennyi. Soha senkit sem készítettek fel a flottánál arra, hogy egy hasonló kaliberű hadihajó ellen vonuljon. A lövedék talán elműködik a burkolaton, elvégre fahajók ellen tervezték, érzékeny a csapódógyújtója.

- Tatai nem tud kapcsolatba lépni velük, azt mondja, nem adnak, nem vesznek, hiába próbálkozik – jelezte az első tiszt.

- Próbálkozzon tovább!

- Háromezer-kétszáz – közölte a második tiszt. - Kezdenek sebességet gyűjteni, ránk fordulnak. A fedélzetükön fent van a csáklyalegénység is. A hátsó lövegük nekik is döglött.

Bolyáki lenézett a citadella alatt álló, vízhatlan ponyvába burkolt „B” ágyújukra. Ágyúutánzatukra. Tűzerőben legyen kétszeres a fölényük. Ér valamit, ha kis szerencsével egy lövéssel is betehetnek egymásnak?

- Fényjelek! - csattant fel a második tiszt hangja. - Jeleznek!

- Gál hadnagy, csak nyugodtan – figyelmeztette Bolyáki. Remélte, hogy senki nem látta, hogy összerezzent a hirtelen, az eddiginél harsányabb hangra. A második tiszt lehet, hogy nem is hallotta a megjegyzést.

- Ők is azonosították magukat. Kapitány Csaba, persze. Felszólítanak a megállásra.

Bolyáki nem mondott semmit, összeszűkült szemmel figyelte a naszád meleg színekben fürdő tömegét. Álljunk meg. Mi másért lenne itt? Ott horgonyzott mellettük Fiumében és be volt osztva a hazai szolgálatra, Fiume védelmének tengerészeti tartalékja volt. Sehol se lenne még, ha csak akkor indítják, amikor az Esztergom nem esküdött hűséget a déli akárminek. Még akkor kellett utánuk küldeniük a Kapitányt, amikor még semmiről sem lehetett tudni. Próbálta maga elé idézni a térképet, távolságokat számítani, de a gondolatai cserben hagyták. Mindig is próbált egyenes lenni és hiába lehetne már akár nyugdíjas is, még mindig valami gyermeki módon megszenvedte, amikor vele szemben viselkedtek álnok módon.

- Felszólítanak a megállásra – ismételte meg Gál hadnagy.

- Értem – biztosította róla Bolyáki. - Kormányt tíz fokkal balra. A parttól ezt a távolságot tartani. Folyamatos mélységmérést kérek. Rádión továbbra sincs kapcsolat?

- Tatai folyamatosan hívja a Kapitány Csabát, de az nem válaszol.

- Fényjelzést adunk – határozott Bolyáki. - Kérjük a felszólítás jogcímét.

Mialatt a jelzőmatróz leadta az üzenetet, beérkezett a mélységmérés első adata. A hajózási térképük szerint a part itt meredek volt, ilyen távolságban bőven elég a rombolónak, de az ajánlott hajózási út kintebb húzódott, a Kapitány Csaba pontosan azt zárta le.

- Irányt tartani. Egy kadét folyamatosan figyelje a partot, lehet, hogy kiraktak oda is egy különítményt.

Az egyik fiú hamarosan felkúszott mögöttük a meredek lépcsőn, hogy a híd fölötti nyitott kilátón elfoglalja ő is az helyét.

- A Kapitány Csaba jelez! - szólalt meg a második tiszt. - A standard válasz. Az ómagyar flotta nevében. Megismétli az előbbi felszólítást.

Az ómagyar flotta nevében, ízlelgette Bolyáki az üzenetet. Szinte fizikailag fájt neki ez a pár szó. Anti hajóknak és „civil” ómagyar kereskedőhajóknak tartogatják ezt a felszólítást, a flottán belül az aktuális parancsnoki láncra kell hivatkozni. Vagyis az Esztergom immár nem viselheti az ÓmHH előtagot. Vagy a Kapitány Csaba nem. Ez nézőpont kérdése.

Újabb mélységadat. Még kedvezőbb, mint az előző, akár közelebb is mehetnének a szoros széléhez. Mindjárt egy vonalba élnek a naszáddal.

- Teljes gőz, irányt tartani! - parancsolta Bolyáki. - Fejezzék be a rádiózást, csak a figyelőszolgálatot tartsák! A jelzőmatróz adja le: Az ÓmHH Esztergom nem áll meg.

- A Kapitány Csaba élesen fordul – jelezte az első tiszt. - Mintha a lövegét is... A lövegét ránk fordítja.

- Gál hadnagy, erősítse meg! - kérte Bolyáki. Ő is a szeméhez emelte a messzelátót, de nem tudta eldönteni a kérdést, mert a naszád épp orral fordult feléjük, a szorosban kissé nagyobbak voltak a hullámok, mint kintebb és a kisebb hajót jobban megdobálták, ahogy az oldalát mutatta nekik. Ha rájuk is fordította a lövegét, az csak pár fok lehet most a hossztengelyhez képest.

- Ránk fordította – közölte a második tiszt is.

Bolyáki érezte, hogy egyre jobban kiszárad a szája. Ha a naszád baljós tömegére nézett, nem a parancsnoka arcát látta, akivel az indulás előtt együtt borozott – rettentő kínos, erőltetett együtt borozás volt, egy teljesen hiábavaló gesztus a részéről. Nem emberi arcot látott, csak valami gonosz dolgot, ami ellen semmi esélye sincs. Nem maradhat tisztességes. Ha megáll, megszegi az esküjét, amit az országának tett. Ha nem áll meg, megtagadja a parancsot, amit a flottája adott ki.

- Mindkét lövegünket fordítsák a Kapitány Csaba felé – adta ki a parancsot. Nem tehet mást. - Gál hadnagy, kérem vezesse be a hajónaplóba, hogy a lövegek célra tartását Bolyáki János kapitány személyesen adta parancsba.

- Igen, uram – lépett odébb a második tiszt.

- A Kapitány Csaba jelez! - vette át Gál feladatát az első tiszt. - Ö... Ha nem áll meg, tüzet nyitunk.

Bolyáki bólintott. Ez a következő lépés. Egy figyelmeztető lövés az orr elé, bár anti hajóknál ezt nem a 75-ös löveggel szokták, azok ellen nem is nagyon használnak rpg-nél erősebb fegyvert. Azt is ritkán.

- Irányt tartani – szólt oda a kormányosnak. A hídon tapintani lehetett a feszültséget. Bolyáki sorban végigmérte a helyiségben tartózkodó férfiak arcát. Gál hadnagy sápadt, szája elkeskenyedve, szemei körül karikák, annyira odaszorította a messzelátót. Újvári, az elsőtiszt arcán vörös foltok égtek, kapkodva szedte a levegőt. A kormányos matróz mereven előre néz, mintha kilépett volna az egész helyzetből és egyedül a kapott parancsba kapaszkodik. Irányt tartani. Milyen egyszerű neki, gondolta irigyen Bolyáki. - Lövegeket célra tartani, tüzelésre felkészülni!

Nem, neki sem kell többet gondolkodnia. Semmi másért nem felelős, csak a hajójáért. Most. Csak.

- Jelzőmatróz adja le: Nem állunk meg. Ha továbbra is követ, elsüllyesztem!

Újvárit látható elégedettséggel töltötte el az üzenet. Bolyáki szenvtelenül figyelte, ahogy odalent a jelzőmatróz gépiesen csapkodja a reflektor árnyékolóredőnyét, úgy járt a karja, mint egy automatáé. Olyan az a nagy kerek lámpa, mintha egy hoplita pajzsa lenne előtte, futott át egy kósza gondolat. A görög harcos ugyanilyen magasra emeli, hogy védje magát. Fölötte sisak, alatta lábvért, elméletileg minden olyan ellen megvédi, ami egy anti csatában szembe jöhet vele. Nyíl, dárda, lándzsadöfés... Ha viszont ezt a matrózt kapná telibe a Kapitány Csaba hetvenötöse, még azt se fogná fel, hogy mi történt vele, egy szempillantás alatt elsöpörné.

Akárcsak őket itt ebben a kiemelt, üvegekkel díszített bádogkaszniban.

- Tüzel! - kiáltott fel egyszerre a két hadnagy.

Bolyáki is látta. Olyan érzése támadt, mint mikor ivott egy kicsit. Soha nem ivott a lerészegedésig, még spiccesnek sem nagyon látta senki, de mikor ivott egy kicsit és az alkohol már hatott, akkor sokszor úgy érezte, mintha pár pillanattal le lenne maradva a jelen mögött. Mondott valamit és csak utána hallotta a saját hangját. Odalépett valahova és mintha csak utána határozta volna el, hogy mozdul. Most látta a lövést, hiszen ő is a naszádot figyelte, de csak azután tudatosult benne, hogy mi is történt, miután az első és a második tisztje tőlük szokatlan összhangban felkiáltott.

Beugrott neki a legutóbbi távolságadat – kétezer méter. A hetvenötös lövedék kezdősebessége kicsit több mint négyszáz méter másodpercenként... Kettő, három, vette fel önkéntelenül a számolás fonalát. Az ötre még nem tudott gondolni, mikor az Esztergom orrát elborította a vízbe csapódó lövedék robbanása.

- Irányt tartani! - szakadt ki Bolyákiból. Látta, hogy a jelzőmatróz rongycsomóként esik össze, a reflektora kifordul és megmutatja a hídnak is a ripityára tört, füstölgő üvegét. Az Ancsa mellett álló kezelők egyike is térde rogy, társa utána hajol. Több sípszó harsan, a citadellából többen az orr felé rohannak. A hajóács kedvenc sárga köpenye úgy lobogott, mint valami hercegi palást, mögötte a havária-osztag, kezükben az előírásos tűzoltókészülék, csak most minek.

- Eltalálták a hajót! - hadarta az első tiszt.

- Csak a repeszek – pontosított a második tiszt. - Két sérült van. Az orr burkolata megrongálódott... most nézik meg belülről.

- Ez nem figyelmeztető lövés volt – nézett sürgetően Újvári a kapitányra.

Bolyáki ekkor érte utol a jelent.

- Mindkét löveg: célzott lövés a naszádra! – mondta. Ujjai elfehéredtek, úgy szorították a messzelátóját.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr303718750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.23. 09:17:15

Szemét módon rövidre lett tördelve!!! Most így várjak két napot?! :O

bz249 2012.01.23. 10:10:14

Hol van Bolyaki 2?

Mezőbándi 2012.01.24. 01:00:13

Most lehet, hogy butaságot kérdezek, de másodtiszt = második tiszt? Van valami különbség?

Amúgy pedig:

"Küldjön le a csáklyázók ellenieket" - persze ez élő beszéd, tehát nem kell hibátlannak lennie.

drazsé 2012.01.24. 09:04:03

@Mezőbándi:

másodtiszt =/= második tiszt

a második tiszt a hajón az elsőtiszt :)

teddybear01 2012.01.24. 10:07:50

@Mezőbándi: Ez egy kicsit hosszabb lesz.

Szóval: Egy hajón szigorú alá és fölérendeltség uralkodik. Ugyanis a parancsnoki lánc ugyanúgy egyértelműnek kell hogy legyen minden pillanatban, mint egy harcoló alakulatnál. Bármikor jöhet egy vészhelyzet, amit le kell küzdeni.

Tehát a legfőbb parancsnok, a hajó kapitánya. Közismerten: "isten után az Első!"

Utána viszont kissé érdekes lesz a helyzet. Amíg csak vitorláshajók voltak, a tisztek sorban követték a rangsorban a kapitányt. Elsőtiszt (aki felelős volt a hajó állapotáért, és ezt a kapitánynak jelentette az előírt heti szemlén), második tiszt (aki a navigációért volt felelős), stb.
Aztán voltak az altisztek, akik a legénység közvetlen irányításáért feleltek. Fedélzetmester, az egyes árbocokért felelős árbocmesterek, a csónaklegénységért felelős csónakmester, stb.
Ezen kívül ott volt még, ha volt a hajólelkész, aki a legénység vallásos szükségleteit látta el. Ha nem volt, akkor ez is a kapitányra maradt. (vezetni az istentiszteletet, imát mondani a tengerésztemetéseken, stb)

Miután a gépmeghajtás elterjedt, a parancsnoki lánc úgy módosult, hogy belépett egy másodlagos parancsnoki lánc is. Ennek a feje a főgépész tiszt, aki szintén alárendeltje a mindenkori hajókapitánynak, de saját hatáskörén belül korlátlan úr a beosztottai (a gépészek) fölött. Viszont nincs parancsnoklási joga a hajó irányítási lánca fölött, így az elsőtiszt fölött sem.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.01.24. 18:01:41

Direkt rákerestem erre az első, stb tisztekre, és a második tiszt az nem egyenlő az első tiszttel, külön van parancsnok, első tiszt, második tiszt, stb, A gépüzemvezető (ami a főgépész hivatalos neve) alatt ugyanígy van egy lánc, ahogy teddybear is írta, első géptiszt, második, stb, a 24 órán tengeren levő hajókon ált. 3, hogy a három műszakot vigyék.

Mezőbándi 2012.01.24. 18:35:45

Néha meglepően lassú a felfogásom. Tehát, akkor egy hajón van első tiszt és második tiszt, de nincs elsőtiszt és másodtiszt?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.01.24. 20:40:59

Szerintem ez terminológiai kérdés, szóval nem tudom, amit találtam, az alapján inkább ez a külön írt tűnik jobbnak. De holnap megkérdezem, épp van egy tengerész múlttal rendelkező kontaktom. :)

teddybear01 2012.01.25. 15:27:49

@Mezőbándi: Általában egybe kell írni, de külön írva is jó. A magyar nem hajósnemzet, a megnevezések nincsenek pontosan meghatározva.

Különben, ezek az elnevezések a hajóparancsnoklási lánc elemei. A tengerésztiszti rangok ettől függetlenek.

Olyan, mint egy katonai egységnél: a századparancsnok irányítja a századot, de lehet hadnagytól akár ezredesig bármilyen rangú.

A hajó parancsnokából is csak egy van, de a rangja a sorhajókapitánytól a fregatthadnagyig bármi lehet. Az is lehetséges, hogy egy nagyobb hajón egyszerre több kapitányi rangú tiszt szolgál, de közülük csak egy parancsnok lehet. Ezt az egyet az angoloknál commondore néven emlegetik.
süti beállítások módosítása