Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Fél év felfüggesztett

2013.05.09. 17:42 | szs. | 20 komment

Címkék: nemfikció

vastagh.jpgBevezethetném szebben is, de minek kerülgessem a (nem is olyan forró) kását, kezdjük a lényeggel: a blogot, vagy pontosabban a blogon az új anyagok publikálását határozott időre, fél évre felfüggesztem. A fél évet kis ráhagyással számoljuk úgy, hogy Ómagyarország ötödik születésnapjának környékén fog véget érni, amikor is egyrészt szervezünk valami IRL összejövetelt az átkerült területeken, szerzőknek, olvasóknak, érdeklődőknek – ha még akkor is lesznek :), másrészt meg valamilyen formában folytatjuk a történetek, írások közzétételét is.

Pár szó az okokról. A legnagyobb ok Ómagyarország írásának természetéből fakad: mindenki, aki ide valaha is írt, jókedvéből és anyagiaktól mentesen tette. Volt némi pénzmozgás is persze, kiadtuk a blogkönyvet (már elfogyott) és egy kis összeget fizettem a mostani dizájnért is, de ez nagyjából nullszaldóra jött ki, már ha nem számoljuk a beleölt munkaórákat, mert ez esetben mi is számíthatunk egy túlzottdeficit-eljárásra. Ez egyáltalán nem panaszkodás, csak egy tény, ami árnyalja a képet: Ómagyaroszágot hobbiból csináltuk, csináljuk (csinálom), és a hobbinak a legfontosabb jellemzője az, hogy örömet okozzon. (Értelme nem kell, hogy legyen. :) ). Ha egy hobbi már inkább csak kötelesség, amit az ember sokszor tologat, halogat, aztán kelletlenül csinálgat, akkor az már nem hobbi.

Na most így állok személy szerint én a projekttel: kisebb-nagyobb kihagyásokkal (a tervezési szakasszal együtt) már majdnem öt éve nyomom, az elmúlt fél évben az volt a ki nem mondott motiváció, hogy „ha már ennyit beleöltem, akkor nem hagyom félbe” - mostanra viszont arra jutottam, hogy ez így butaság. Egyrészt nem veszik el semmi belőle, ha egy időre leállok és eltávolodom tőle. Minden fent marad a neten és az (összességében ezres nagyságrendben) letöltött e-könyvekben, a mai napig érkezik egy-két új olvasó, aki rácsodálkozik a világra és elmerül benne; ez nem fog változni akkor sem, ha most pár hónapig nem jelenik meg friss anyag a nyitólapon. Ráadásul az Ómagyarország lángokban is túl összetett vállalkozás ahhoz, hogy tessék-lássék módon csináljam, amikor már a fél éve lefirkált saját jegyzetemet nem értem, akkor el kell gondolkozni, hogy valami nem kóser, illetve kár úgy csinálni, hogy már a saját szereplőimre sem emlékszem mind. Tapasztalatból tudom, hogy kell egy kis ülepítés, kis eltávolodás, aztán úgysem bírom ki és megint bele kell ásnom magam a dolgokba, hogy a már megmutatott, meg a még talonban levő, de szerintem érdekes szállal bíró szereplők úgy rendesen egymásnak eshessenek.

Felmerült még pár alternatíva, essen róluk is szó.

Az első az volt, hogy a túlságosan összetett mostani regény helyett egy kevésbé nagyívű, fókuszáltabb történetre váltani. Van két ilyen ötlet is, az egyik az Ómagyarország lángokban epilógusában felvázolt helyszínre épülne, a másik pedig Hannibál birodalmának amerikai vállalkozásáról szólna, ahol a király megbízottja megszervezi majd elindítja a punokat az Újvilágba, ahol az őslakosokon kívül csak az odaszakadt ómagyarokkal kell megküzdeniük, mert az anyagország a polgárháborúval van elfoglalva. Bevallom, hogy engem most ez a történet foglalkoztat a leginkább, rengeteg jó, beépíthető anyagot találtam egyrészt az ősi, legendákba vesző ókori expedíciókról, másrészt a ókori (bőven Kolumbusz vagy vikingek előtti) Amerikáról, megvannak a fő karakterek, konfliktusok, minden. De már így is túl sok történet maradt félbe (a második évadtól és Fiumétől kezdve a római követséges novellafüzéren át a mostaniig), nem akarom tovább szaporítani őket.

A második lehetőség az, hogy keresni valakit vagy valakiket, akik viszik a boltot addig, amíg az ötletgazda szünetel. Érdekes módon egyik volt szerzőnk épp akkor mutatott aktivizálódásra utaló jeleket, amikor meghoztam a döntést a szünetről. Mérlegeltem, de végül arra jutottam, hogy ez nem lenne jó megoldást. Láttam már másik (nálunk jóval látogatottabb) blogot, amiből az alapító atya kivonult és átadta a stafétát egy lelkes csapatnak, és – minden tiszteletem ellenére – azóta az a projekt csak árnyéka régi önmagának. Persze lehet, hogy ez csak nagyképűség, nem tudom, de nem akarom kiadni a kezemből az irányítást. Ha meg szorosan rajta maradok az ügyön, szerkesztem az így esetleg bejövő anyagokat, akkor ugyanott vagyok aktivitás-távolodás szintjén, mint most. Bejátszik még az is, hogy egyszer neki akarok veselkedni és áramvonalasítani a világot, mert a kezdeti, alakuló szakaszban indulgatott sokfelé, kerültek fel olyan anyagok, amik a mostani verzióval csak recsegve kompatibilisek – ezt csak fokozná az, ha nélkülem menne a bolt. (A legnagyobb figyelem és jóindulat mellett is.) Tehát ezt a verziót sem.

A harmadik lehetőség a hordozófelület váltása/bővítése, a népszerűbb, fogyasztóbarátabb jelleg felé való elmozdulás – a blog megtartása mellett. Amióta a blog elindult, hiába telt el csak (majdnem) öt év, a hazai netezési szokások nagyon átalakultak és szinte minden interaktív dolog a Facebook felé mozdult el. (Pár csökevényes formában kinyújtóztunk arrafelé is, de nem igazán használtuk ki az ottani lehetőségeket.) Jelenleg azon vagyok, hogy amikor újraindul a projekt, akkor egy dedikátl Facebook-oldallal, kvázi magazinnal fogunk nyitni (tehát nem profillal vagy csoporttal, mint ami most van), és ott igazodni kell majd a Facebookon aktívak szokásaihoz, rövidebb, ütősebb írásokkal, Hírsarok-jellegű átiratokkal, idézetekkel, képes dolgokkal, a hosszabb írásokat megtartva a blogon, átlinkelve. Ezek csak ötletek, ki kell dolgozni, kell rá sokat aludni – próbálkozom is majd egy ötletbörzét meg akár egy kis csapatot is összeállítani ehhez, mert itt nem kell hosszabb távú (történetszálas) elköteleződés, csak néha egy-egy anyag, aminek van valami aktuális apropója. Tehát ez egy járható alternatívának tűnik, de most biztos nincs elég időm és erőm ebbe belefogni úgy, ahogy kell – kigondolni, kidolgozni és előkészíteni viszont jó lesz a szünet.

Úgyhogy ez a helyzet, kedves maradék olvasók. Picit visszahullunk a hamuba, a felszín alatt parázslunk, aztán ha nem hunyunk ki teljesen, fél év múlva megpróbálunk főnixeset játszani.

Macskáknak a hamut egyéb célokra használni nem ér!

(Kiegészítés: elképzelhető, hogy egy heti rendszerességű hírsarok-frissítést bevállalunk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr205211957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rgranc 2013.04.11. 23:02:08

szs: Teljesen egyetértek azzal, hogy "nyögvenyelősen", csak kötelességből egy ilyen projektet folytatni nem érdemes. Ugyanakkor fáj is a szívem a hosszú szünet miatt, mert nagyon lelkesen olvastam minden egyes új bejegyzést, és most legalább fél évig hiányolni kell ezeket.
Kicsit olyan a helyzet, mint a Trónok harcával, amikor évekig kell várni az újabb kötetekre, vagy mint amikor az ember egyik-másik kedvenc sorozata hatalmas cliffhangerrel fejezi be az évadot, és tűkön ülve kell fél évet várni, hogy megtudjuk, hogy oldják fel az írók a helyzetet a következő évad elején...
Egyszóval sajnálom a szünetet, és nagyon remélem hogy tényleg sikerül új inspirációt találnod és ugyanilyen magas színvonalon és ötletesen folytatni majd ennek a világnak a felépítését, mint eddig!

neutor 2013.04.12. 07:46:50

Csatlakozom az elottem szolohoz.
Varok 1 honapot es - kinomban - elkezdem ujra olvasni az elejetol.
Nyugi, a macskak is megertik a dolgot. majd keresek valami elfoglaltsagot nekik?
/ gyerek hizik ahogy kell?/:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2013.04.12. 10:10:08

@neutor: A gyerek többet hízott az elmúlt egy hónapban, mint én az elmúlt tíz évben. :)

Ha valaki egyben akarja olvasni az eddig megjelent dolgokat, keressen meg, mert át tudom küldeni mindenféle egybeszerkesztett formátumban, csak azok annyira fésületlenek, hogy nyilvánosra nem akarom még kirakni, de aki vállalja a sok elütést és egyéb merényletet, azzal szívesen megosztom.

Geronim0 2013.04.12. 11:43:08

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Másfél éve mikor ráakadtam a blogra teljesen magával ragadott ez az alternatív világ. Nagyon szerettem olvasni, lehetett filózni, hogy akkor most hogyan s mint fognak boldogulni az emberek. Sajnálom, hogy megcsömörlöttél, remélem fél év szünet elég lesz, hogy újra kedvet kapj az ómagyarokhoz.

Mindenképp értesítsd az olvasókat, ha visszatérsz az íráshoz. Ha meg nem akkor egy sztori vázlat tök jó lenne, hogy nagyjából hogyan végződött volna a történet, a lukakat meg a saját fantáziánk kitölti és majd jókat vitatkozunk róla ;-)

neutor 2013.04.12. 12:45:52

@szs.: Megkoszonnem! Feltoltenem a villanykonyvemre - utazas kozben remek olvasmany.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2013.04.12. 14:38:46

@neutor: Küldj egy e-mail címet privátban és átküldöm, ami van, meg kicsit később azt, amit még össze kell szedni.

@Geronim0: Csömörről és félbehagyásról szó sincs, csak egy kis szünet kell. (Közben valószínűleg írom majd tovább.) Hírsarok - talán - hetente lesz egy, komolyabb formában meg a születésnap (okt 25) környékén indulunk újra, ezt már be lehet írni a naptárba. :)

Mezőbándi 2013.04.14. 01:16:14

"dedikátl" - csak azért, hogy stílusosan zárjam én is :)

Ad 1.) Sajnálom, hiányozni fog, megértem.
Ad 2.) Nem is tudtam, hogy a FB oldalait dedikálni is lehet. "XY olvasónknak sok szeretettel"? Ha azt írnád, hogy "külön Facebook-oldallal", az vajon jelentésbeli különbséget okozna?
Ad 3.) Ez az anglicizmus/latinizmus már tényleg teljesen átjött a magyarba, vagy még zajlik a harc?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2013.04.14. 08:47:54

Dedikált: arra a bizonyos feladatra szánt. (Pl. dedikált e-könyv olvasó: e-könyv olvasásra szánt eszköz, nem pedig olyan, amit egy író egy alkoholos filc segítségével ellátott a kézjegyével. :) )

De persze értem, mit mondasz és valószínűleg igazad is van, majd igyekszem kevésbé pongyolán fogalmazni, illetve ha van magyarosabban hangzó megfelelője, akkor azt használni. (Bár szerintem az új szavak átvétele nem most kezdődött.)

Mezőbándi 2013.04.15. 00:05:06

@szs.: Tudom, hogy tudod, hogy tudom, hogy tudod... ööö... :)

Szóval, szerintem általában nem okoz jelentésbeli változást, ha a "saját", "külön", "önálló" szavakat használjuk.

(Ja, és nem úgy általában az idegen szavak átvételére gondoltam, hanem konkrétan a "dedikált" szó ilyen értelmű átvételére.)

bz249 2013.04.16. 21:31:56

Udv,

megertem... en se voltam valami aktiv az utobbi idoben (lassan veget er a plagizal... ize a szakkonyv iras, akkor vegre nem fogok hanyni a Word elinditasakor, es csak befejezem a sajat dolgaimat)

aztan remelem fel ev mulva teljes erovel fog porogni az Omagyarorszag langokban :D

neutor 2013.07.24. 13:30:59

Hello!

Keszul valami?

Mezőbándi 2013.09.03. 09:53:03

Itt van az ősz, itt van újra,
Közeledik október,
Amikor az átkerülést
Felidézi sok ember.

Szőlő érik, jön a szüret,
S a levelek hullanak.
Velük együtt hullik vére
Ómagyarnak, antinak.

Ám a vérük nem hull hiá' -
Mindannyian boldogok -
Mert közelg az idő, mikor
Újraindul ez a blog.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2013.09.03. 11:56:00

Lassan muszáj lesz összekapnom magam és a projektet. :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.09.03. 13:40:26

Nem lehetne a fél év felfüggesztettet harmadolni jó magaviseletért, és az utolsó két hónapot elengedni?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2013.09.03. 22:06:45

Az elengedés hónapja nem most van. :) De... Valamit azért elkezdtem, mondjuk már ideje volt. Áttúrtam az Ómagyarország lángokban első kötetét, mert abba még be kell toldani két fejezetet, megnéztem, honnan is hiányoznak és szeptemberben ezt a kettőt fogom megírni. Azután összerendezem a kötetet egy (sokformátumú) e-könyvvé, az elejére teszek valami leírást, hogy mi ez, idézeteket, amit a világról írtak itt-ott, aztán ha ez megvan, talán már visszaástam magam annyira, hogy folytathatom onnan, ahol félbemaradt a második kötet. Na meg addig ki kell találni, hogy az olvasókat hogyan vonjuk be a projekt segítésébe (anyagiaktól mentes módon, mert ha pénzre menne a játék, akkor nem ez a játék menne :) ). Szóval valami van, ez a lényeg.

neutor 2013.09.05. 10:55:20

Remeny az legalabb van. Mar az is valami!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.12.06. 14:41:16

valami kellően izgi ötlet most képes lenne írásra bírni...

bz249 2013.12.10. 11:48:03

@triumphator: a Iulia elozmenyei, kovetkezmenyei? Vagy az elvarratlan marad? :-(

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.12.11. 14:08:20

hát, elég régen áll elvarratlanul, az tuti.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2013.12.16. 17:12:39

Iulia ne maradjon elvarratlanul. :)
süti beállítások módosítása