Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Bejelenés a bloggal kapcsolatban

2009.05.24. 21:40 | szs. | 36 komment

Címkék: nemfikció

Az elmúlt bő fél évre visszatekintve úgy érzem, hogy elég különleges szakasza volt ez a netes életemnek, legfőképpen jelen blog miatt. Lusta voltam összeszámolni a konkrét adatokat, de becslésem szerint elkövettünk jó másfél száz bejegyzést, jó pár ezer kommentet, mintegy kétmillió karaktert, a nem rögzített időszakkal együtt olyan százhúszezer oldalletöltést. Nyilván nem kimagasló számok blogos viszonylatban, de ha a kezdetekhez viszonyítjuk, akkor azért nem rosszak. Mostanra azonban az omagyar.blog.hu már messze került attól a fiktív, egyszemélyes kis naplótól, ami tavaly októberben kezdte bontogatni a szárnyait, és némi mérlegelés után ebből le kellett vonni a tanulságokat.

 

A blogot először bő egy hónappal az indulása után terveztem befejezni. Ennek nagyon egyszerű és praktikus oka volt: az eredeti célját addigra teljesítette. Az Átkerülés világa élővé és hatóvá vált (nem csak a számomra), a kérdéseimre választ kaptam, a hiányos tudásanyagomat a kedves olvasók kiegészítették, minden egyben volt ahhoz, hogy az eredeti projektet, az ómagyarországos regényt elkezdhessem. De addigra már Ómagyarország nem az én blogom volt, hanem sokaké, új szerzők társultak be, nem egy közülük túlszárnyalva a t. szerk.-é felfelé buktatott alapító atyát, és mindez annyira lenyűgözött, hogy (az Átkerült emberiség ellenes) vétek lett volna abbahagyni. Kis karácsonyi szünet után nekiugrottunk a második évadnak, majd azt is lezártuk, illetve mégsem. Épp ez a jelenség, hogy vagyunk is meg nem is indított arra, hogy újra átgondoljam a koncepciót, meg azt, hogy mit is akarunk és mire is fordítjuk azt az időt és energiát, amit a blogra fordítunk. Természetesen szó sincs leállásról: pénz továbbra sincs benne (talán nem is baj), de egyelőre akad pár ember, mind a szerzők, mind a kissé megfogyatkozott, de annál aktívabb olvasók között, akinek Ómagyarország világa némi örömet okoz, és akkor meg miért fosztanánk meg magunkat tőle? :) De azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy most, fél évvel később a blog már nem az, ami volt, és a változást valahogy le kell képezni, különben recseg-ropog az egész.

 

Ómagyarország ma már nem egy fiktív blog, hanem egy írói világ, egy kitalált univerzum. Nem mérhető persze a nagyokhoz (mint pl. a Star Wars, WH40K, vagy akár a magyar „fejlesztésű” univerzunok, mint a MAGUS, Káosz vagy akár a MU), nincs mögötte se tőke, se kiadó, se sokezres/milliós rajongótábor, de ennek ellenére működésében hasonló. (Kiadót persze akartam már szerezni, de akiket megkerestem, azt mondták, jó ötlet, de az olvasókat nem érdekli. Nem, nem szakácskönyvkiadókat kerestem meg. :) ).

Az első két évadban lefektettük a világ alapjait, menet közben többször is igazítva a koncepción, de mostanra a dolog már túlnőtt rajtunk. Az elején még fel tudtuk vállalni azt, hogy a világ teljességéről írunk, vagyis szinte mindenről, minden területről, ami csak fontos lehet az Átkerülés napjaiban. Mára ez lehetetlenné vált, se kapacitásunk, se igazi elszánásunk nincs hozzá. Bizonyos értelemben jogos számon kérni azt, hogy mi van a mezőgazdasággal, a joggal, a pénzrendszerrel (és hova lett T1gris ;) ), de úgy látom, hogy a szerzőket önző módon már más foglalkoztatja. Már nem az írói világunk medencéjét akarjuk ásni, hanem szeretnénk lubickolni benne egy kicsit. Nem világot építünk, hanem a felépített (na jó, lefektetett alapkövű) világ történeteit akarjuk megírni. Az elején ez még ment egyszerre: a nézőpontkarakterek történetein keresztül formálódott a se nem szép, se nem új világ. Mostanra a karakterek szinte mindenkinél elfáradtak, mert sok volt rajtuk a világépítés terhe. (Szomodit azért megmentjük, nem kell aggódni, de kicsit lehet, hogy jegelődik.) Ezért újra váltunk, illetve bővítünk, remélve, hogy ezzel az új koncepcióval elpöfögünk még egy darabig (gőzzel vagy fagázzal, mindegy), és persze azt is remélve, hogy olvasóink is továbbra velünk tartanak. Sőt, talán még újak is jönnek, ki tudja...

 

Mi lesz tehát az új csapásirány?

Először is lezárjuk a második évadot, ami elméletileg már amúgy is lezáródott, gyakorlatilag persze még nem. Ez nem azt jelenti, hogy az eddigi karakterek hirtelen tömegesen elhaláloznak, csupán annyit, hogy életüket napi szinten, lineárisan már nem fogjuk tovább követni. Előbb-utóbb mindenkiről születik majd egy kis összefoglaló poszt, hogy mire vitte az életben, és persze továbbra is talonban maradnak, bármikor jöhetnek egy-egy felvillanó kis epizód vagy minisorozat erejéig, de ezek már csak villanások lesznek az életükből, és nem az életük maga, folytatásokban. Az első két évadot nyomtatásban is közreadjuk, az első évad már a végső stádiumban van, de még idén kijön a második is, remélhetőleg kevesebb vargabetűvel, mert már tapasztaltabbak leszünk ezen a téren.

 

A hőskori stílusú évadok helyét másféle projektek veszik át, amik inkább egy-egy téma köré szerveződnek és nem globálisan egész Ómagyarországot próbálják ábrázolni. (Ez lehetetlen is egy fiktív blog kereteiben, ez talán érezhető is volt az elmúlt hónapokban.) A már tervezés alatt álló harmadik „nagyévad” például az első nagytávolságú stratégiai expedíciónak állít majd emléket, amit az Átkerülés utáni második tavaszon indítanak útjára Egomból, hogy a mintegy kétszáz fős társaság építsen egy kikötőt az Átkerülés előtti Fiume helyén, ahonnan tíz év múlva már stratégiai jelentőségű tengerészeti expedíciókat kell indítaniuk. Az évadban a már megismert szerzők új karakterekkel jelentkeznek, bár még képlékeny a dolog, lehet, hogy lesz egy-két átmentett is köztük. Vadromantika, frontier-életérzés és folyamatos cliffhanger garantált, az évad címén még gondokozunk – segítséget is elfogadunk, természetesen hozzá. :)

 

Az ősszel induló „nagyévad” mellett, illetve az addigi köztes, nyárral súlyosbított időben kisebb kaliberű átkötő dolgokkal kedveskednénk az olvasóknak. (A kisebb kaliber csak a terjedelmet jelenti, persze.) Egy hevenyészett és nem végleges lista következik:

 

- AzOperation Iulia már elkezdte bontogatni a szárnyait, Posca és Passer előbb-utóbb felszívja magát és megindul, még az is lehet, hogy Fiume tájékán furcsa népekkel találkoznak.

 

- Új szerzőnk, Harkály Katonadolog sorozata is igen ígéretes, szerintem minden biztatást megérdemel, hogy rendesen ki tudja futni magát. Itt sem szakadunk el az aktuális dolgoktól, de mint írtam, tematikus megközelítésben, tehát jelen esetben az ómagyar idegenlégió szemszögéből nézve a dolgokat.

 

- Ghery, a közellenség hamarosan hazalátogat, és ha nem lövik le rögtön, lehet, hogy írogat még nekünk pár érdekes dolgot. Az ő szála – pusztán földrajzi okokból – eddig is eléggé elkülönült a többiekétől, itt az ideje, hogy teljesen a saját lábára álljon. De Shanna is segít neki majd benne.

 

- Illetve ha már keltulás, pontosabban szkítulás, előkerült Cs. Németh Béla keleti kirándulásának igaz (és jó hosszú) története is, ez részekre bontva, de egy blokkban jelenik majd meg hamarosan. Jó sok vér lesz benne, mondanom se kell. (Egy brutális tornatanártól mit várhat az ember. ;) )

 

- Lesz pár nem történetközpontú, hanem egy-egy érdekesebb témát körbejáró iromány is, olyasmi, mint ami eddig (és ezután is, remélem) az Anyagtudományi intézet volt. Szs. ugyanis összehaverkodott a csentőfai pappal (prot-kat összeborulás, elvégre hol van még a reformáció), és az anno nagy sikerű Asztali beszélgetések lenyúlt címe alatt diskurálnak majd pár vallási és ezzel összefüggő társadalmi témáról. Egy egomi könyvtáros meg alaposan bespájzolt az első választások sajtójából (hivatalostól elkezdve a szamizdaton át ÓMR felvételekig), és volt kedves a rendelkezésünkre bocsátani, így végigizgulhatjuk majd ezt a nem mindennapi eseménysort. Sőt mi több, Á.u. 200 környékén megjelent egy „Nesze neked albertizmus – avagy miért (ne) utáljuk Albert Istvánt c. kiadvány, ami a dandi életművéből szemezget téma szerint, érdekesebb és szaftosabb részek várhatóak ebből is.

 

- Illetve a Tekercsraktárban is landolhat néha egy-egy teljesen önálló novella, kis történet, a kötet megjelenésére szeretném összehozni az Á.u. 40-ben a római ómagyar nagykövetségen játszódó kis történetet, de hátha lesz más is.

 

- Bónuszként pedig az is elképzelhető, hogy tiszta multimédiások leszünk, autentikus ÓMR hangfelvételekkel, meg egyebekkel, de ez még csak terv.

 

A lényeg tehát az, hogy mind térben, mind időben elszakadva az eddigi két évadtól építgetjük tovább Ómagyarország világát, a fenti ötletekkel, meg minden mással, ami még felmerül. (És a t. olvasók kommentjeivel is, természetesen, na meg ott az épp teszhalott fórum is.) A koncepcióváltást a blog kinézetének átszabásával is le akarjuk majd képezni, lesz két oldalsáv, az altörténeteknek meg minden más kategóriának rendes kis gombja, hogy jobban követhető és áttekinthető legyen a dolog. Az eddigi évadokat olvasási sorrendbe fogjuk rendezni, ugyanezen okból kifolyólag, illetve fejlesztünk azon a képességen is, hogy egy teljesen ismeretlenül beeső látogató számára is biztosítsunk kiindulópontot az világgal való könnyű megismerkedésre, figyelembe véve az addiktív hatását is, természetesen. :) Az átszabás közben esetenként igen érdekes képet fog vágni a blog, ezért ezt igyekszünk majd késő estére tenni, hogy ne legyen annyira zavaró.

 

A fentiek mellett továbbra is örömmel látunk minden egyéb ötletet, kommentet vagy irományt, a „Kitekintő” rovatba gyakorlatilag minden belefér az ómagyar repülőgépgyártástól a hadászaton át az átalakuló szexuális szokásokig. A (saját vagy koprodukciós) történetszál iránt érdeklődő szerzők se fogják vissza magukat (ha nincs ötletük, csak jó tolluk, az sem akadály, ötlettel tele a padlás) – főleg akkor ne, ha női szerzők, mert jelenleg le se lehet mosni rólunk, hogy hímsoviniszta banda vagyunk. Ami nem is igaz, legalábbis azóta nem, hogy T1gris hova lett.

 

További jó átkerülést kíván saját és a szerzők nevében a szerk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr411141443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeketeFarkas 2009.05.24. 22:11:56

Nem rosz ez az elképzelt új irány se. A lényeg, hogy ne hagyjátok abba! Félő, hogy a szokásos napi olvasmányom nélkül elvonási tüneteim lesznek.
Ja és külön jó hír, hogy kedves keresztes rendőrünk életben marad. Talán teljesítheti az ígéretét és elviheti Júliát Rómába. Csak, hogy megkíméljék Posca és Passer barátainkat a fárasztó utazástól. Nándi meg jó nagykövet lenne. :)

Harkaly 2009.05.24. 22:40:43

@FeketeFarkas: T1gris meg isteni nagykövet lenne a görögöknél. Kigyúrt férfitest és bárkit lever. Tiszta Heraklész.

Szs: De hova tünt Gador? Hol vannak a csentőfai sztorik tőled és Vinitortól?
És igen: Hol van T1gris?

Niadal Ranien 2009.05.25. 01:11:15

Hello,

Hű nagyon boldog és a papírformás könyvekre tuti vevő vagyok. Csak így tovább srácok. Vizsgaidőszak után a nyár folyamán ha lesz egy kis időm, még lehet, hogy én is megpróbálkozom írni valamit és beküldeni.

Üdv: N.Ranien

Aloha 2009.05.25. 07:51:32

Jó terv!
Bármennyire is jó írások születnek mostanában, nekem nagyon hiányoznak a "régiek" (T1gris, vinitor), remélem olvasunk még tőlük ha lesz idejük és kedvük a dologhoz.
Köszi az eddigieket mindenkinek! :)

drazsé 2009.05.25. 08:22:15

lényegét tekintve megnyugodtam :)

blog marad :)

és most, hogy elkezdtem csinálni ezt a vacakot, teljességben átérzem, mennyire macerás is egy postot megírni ide...

ettől függetlenül: lesz ma más post is?:

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.25. 08:26:30

Holnap 8:15-kor jön ki a következő, és a hét többi napján is ekkor, ez az első olyan hét, mikor már vasárnap betáraztam az egészet. Vagyis a heti étlap már megvan, de jövő héten lesz egy csentőfai szs vs kelták poszt, sok ropogós cseresznyével, nosztalgikus jelleggel. Vintor szerkentyűje is elsül majd benne, nem érdemes kihagyni. ;)

Szakyster 2009.05.25. 10:15:06

Kiváncsian várom, mi lesz az átszervezés eredménye :) Bár Ghery történetében még szvsz sokminden van, kár lenne őt pihentetni..

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.05.25. 10:36:39

Ghery története a gheryévad keretében nem pihenni fog, hanem terebélyesedni, tessék figyelmesen olvasni! Azért jó látni, hogy rám is van igény:)

(Megjegyzem Gador sem tűnt el, nem rég váltottam vele pár mailt, de a többi titok:)

T1GRIS 2009.05.25. 12:15:13

Kedves Átkerültek!
Bár a szerzőtársak nagyjából tudtak rólam, hogy azért nem tűntem teljesen és véglegesen hová, belátom, hogy a közönség számára ez valóban egy tökéletes hovátűnésnek látszott, így tartozom némi magyarázattal.

Elsőízben adtuk a fejünket önálló könyvkiadásra, és mint arra szs is utalt, a szokásos tanulópénzeket mi is megfizettük; a következő biztos gördülékenyebben megy majd. Az elején még volt korrektorunk, aztán kiderült, hogy nincs, félúton még volt grafikusunk, aztán kiderült, hogy nincs, így aztán a hamarosan kezetekbe kerülő könyvnek mind a 701 845 karakterét át kellett olvasnom, és még egy borítót varázsolnom, ami végül is szs ötletének köszönhetően szerintem nagyon pofás lett (lesz). A lényeg az, hogy eléggé beszippantott ez a munka, sőt, az eleve indokoltnál sokkalta jobban, mert bevallom, kevés olyan projekt volt az életemben, amit ennyire saját gyermekemnek tekintettem volna, és ilyen féltő alaposságra késztetett volna. (Csak remélem, hogy ez a késztermékben legalább nyomokban visszaköszön majd, de garancia, az nincs. :))
Úgyhogy, mire kihúztam a fejem a grafikai és tördelőprogramokból, addigra egy kicsit elszaladt mellettem Ómagyarország, és nem tudtam újra felvenni a fordulatszámot. T1GRIS kalandjainak folytatását ugyan még megírtam a kelta faluból való távozás, és Hunyadival való találkozás után, de már nem tetszett.

DE! A jövő azért fényesen néz ki, a háttérben már leegyeztettünk egy össz-szerkesztőségi sörözést, amely a könyv megjelenésével lesz egyidőben, ahol sokat beszélgetünk majd arról, hogy a többiek mit akarnak csinálni a harmadik évadban, és ettől én is szárnyra kapok. ;)

Igaz, azt is el kell mondanom, hogy kinéz még egy hovátűnés, ugyanis elhagyom az országot, de hamar berendezkedem majd, és onnantól - remélhetőleg - újra be tudok kapcsolódni a történetbe. Elvégre van ez a globális izé, számítógépek hálózata, lényegében tökmindegy, hogy földrajzilag hol vagyok.

Ennyit tehát közelmúltról és jövőről, Ti csak olvassatok sokat - ha lehet, mindenki hozzon magával még egy olvasót :) -, kommenteljetek sokat, írjatok sokat (mert itt még azt is lehet), aztán minden menni fog, meglássátok.


Ja, még ha annyit el tudnátok intézni, hogy az Ómagyar blog is annyit legyen index főoldalon, mint az a kurva kibaszott szakítósblog (az internet Mónikasója), azt nagyon megköszönnénk! :D

horwy 2009.05.25. 12:50:14

kiváncsian várom mi lesz.
öszinte leszek, nekem azért hiányozni fognak a "régi szereplők".
bár a kedvencem, a bevándorló kelta király azért aktív marad, hálistennek :)

btw, jól hallottam, grafikus hiányt említett vki? ;)
kétlem h nagyon robogna az ómagyar nyomdaipar (sajnos a jelenbeli sem), szóval ha hasonló probléma van, lehet akár hozzám fordulni, mint már említettem régebben.
(sörre költhető ételjegyért bármit! :D )

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.05.25. 13:12:20

Ha index-címlap kell, akkor dobjatok fel valami politikailag inkorrekt válaszokat valószínűsítő témát, aktuálpolitikai kikacsintásokkal, és aztán csak győzzétek moderálni a sok szemetet! :)

Esetleg legyen benne sün.

Javaslat: Kerékpározó roma homoszexszuális jobboldali szavazó afférja a liberális bmw-s mélymagyar tarkopasszal egy az átkerülés óta rendezetlen kábeltévé-lemondás miatt, mely posztból csavarosan az is kiderülne, hogy MNK és MPG, de csak ha füvet szív/nem szív... És legyen benne, hogy ezért tart itt az ország!

---

A blog újratematizálása (illetve a spontán alakuló csapásirány szentesítése) kiváló ötlet! Külön köszönet azért, hogy egy energiát igénylő, de közvetlenül nem termelő "szellemi nagyberuházás" azután is megmarad szolgáltatásként, hogy eredeti célját deklaráltan elérte!

Köszönjük!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.25. 13:33:58

@horwy: Köszönjük a felajánlást, valószínűleg élni is fogok / fogunk vele.
A régi szereplők nem tűnnek el örökre, csak a megjelenésük rendszertelen lesz és csak epizódok villanak majd fel az életükből, nem az egész életük napról-napra, mint kezdetben.

horwy 2009.05.25. 14:03:58

egész nyugottan, nem szoktam a levegőbe beszélni.

értem én, azért is írtam, hogy kiváncsi leszek mi lesz belőle, mennyire sikerül nem a féligmeddig saját magukról mintázott karaktekkel bánni.

T1GRIS 2009.05.25. 14:29:36

Szóval szerinted én maffiózó vagyok... ;)

horwy 2009.05.25. 14:32:03

nem. mondom féligmeddig.
lehetsz irl is nagydarab kopasz muki. és kiindulhattál az ilyen külsővel járó sztereotípiákból

Szakyster 2009.05.25. 14:55:29

Tigris nem maffiózó, és aki mást mond, azt megkeressük, és elbeszélgetünk vele.

boibo 2009.05.25. 17:19:25

Visszatérve a hímsovinizmusra...
Mégis: milyen lehetne egy gyilkolászós-patakvéres-farkastörvényes blog?! Nincs ezzel semmi gond. Csak akkor meg mi értelme értetlenkedni a női bloggerek hiánya miatt?
És T1gris nem egy vadállat, hanem egy aranyos dorombolós cica, nekem elhihetitek :)))P

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.25. 17:46:29

Azért nem csak patakvér van errefelé - ugye ott Gador romantikus szála :), meg Corpus iskolai ténykedése, hogy szs. családjáról ne is beszéljek. Meg persze Julia, Judy és a többiek. Női bloggerünk meg majdnem lett, csak elhagytuk valahol. ;)

boibo 2009.05.25. 17:49:36

khm... kifúrtátok???

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.25. 18:19:51

Mi az hogy! Nagyon is!
(Természetesen nem, nem volt elég ideje, de azért a bababoltja reklámját kiraktuk, hátha egyszer még visszatér közénk s akkor otthonos lesz neki egyből. :) )

boibo 2009.05.25. 18:31:20

most csak úgy a nempatakvéreshez:
http://omagyar.blog.hu/2009/03/26/edes_erdely_itt_vagyunk_3

Gumzi 2009.05.25. 23:02:10

Jelentem: részemről zabálom a koncepcijóváltástot (is) :) (meg a patakvért is, ha van, ha nincs :P)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.26. 03:06:20

kissé el voltam havazva, megint le vagyok maradva, vagy két hónappal. hamarosan lesz egy kis időm és nekilátok naprakészre olvasni magam.
de örömmel látom, hogy lesz új évad, és megmarad a blog is:))

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.26. 20:57:39

Üdv újra köztünk, az átkerült Megye nem ugyanaz nélkülded. :)

Solkim 2009.05.26. 22:22:27

(És gondolom azt is veszitek, hogy többen olvassák rendszeresen az írásaitokat, mint ahányan kommentelnek! Szóval: várom a könyvet, olvasom tovább a blogot, hajrá!)

bz249 2009.05.29. 14:13:19

A fiumei (egyébként magyarok vagyunk és nem hiszem, hogy a környék tele van olasszal vagy horváttal úgyhogy hívjuk csak Folyónak azt a várost :D ) expedíció merre szándékozik menni? Gerisztánon át a szárazföldön vagy hajóval le a Dunán és fel a Dráván ameddig lehet? Ez utóbbi jó alkalmat adna a dunai flottának is a gyakorlatozásra (plusz egy kicsit ismerkednének a hajógépek tulajdonságaival a tisztelt felderítők... elvégre majd építeniük is kell). Gerisztán nagy előnye persze, hogy szövetséges királya van akitől lehet ellátmányt szerezni(kivéve ha elhalálozott, akkor meg úgyis meg kell ölni mindenkit a környéken :P ).

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.29. 19:47:10

Milyen Gerisztán? Az az expedíció idején nyomokban sem lesz még, ha lesz egyáltalán valamikor. :) Amúgy Duna gőzbbárkán, majd Száva, ameddig lehet, kishajókkal, onnan meg jobb esetben még 200km szárazföldön. Nem egy egyszerű korzózás, de majd kifejtjük. A lényeg az, hogy útközben sok barátot kell szerezni, ezért be kell gyűjteni minden üveggyöngyöt a lakosságtól.

bz249 2009.05.30. 20:12:34

@szs.: most épp van :)

bár azt hiszem a járőr tagjai néhányszor odahatottak az uralkodó lágy részeire, mert abból sose lehet baj ;)

bz249 2009.06.01. 19:41:32

@drazsé: te mostanában beleástad magad a fegyverzetlistákba, van az átkerült területen 57mm-es ágyú (gondolom ezek főleg légvédelmi cuccok lehettek)? Mert kb. ez lenne a hajók számára az ideális fegyverzet. Elég nagy űrmérete van ahhoz, hogy lehessen bele repeszgránátot tenni, viszont a visszarúgása még nem tépi szét a fedélzetet. Ja és közvetlen irányzású. Ha nincs, akkor mi a legkisebb ami van?

drazsé 2009.06.02. 08:29:17

@bz249:

nem hiszem

ami van, azt szerintem Győrben meg valmelyik inkurrencia raktárban pihentetik (talán mezőfalva vagy hol)

mondjuk, lehet egy-kettő éppen, de nem számolnék vele különösebben, igazásg szerint a közvetlen irányzású hagyományos löveg egy teljesen felesleges valami, legalábbis közép- és hosszútávon (rövidtávon minden kell)

repeszgránátja kicsi, hatásos lőtávjátszinte biztos, hogy nem elhet kihasználni, páncéltörő képességét nem használjuk ki, tűzgyorsasága csak teher (lőszer tekintetében pl)

akkor inkább ott a jó kis hátrasiklás nélküli löveg, irányítatlan rakétával (elvégre nem kell tankot kilőni :) )
ráadásul nagyságrendekkel könyebb gyártani is (még a lövedéket is!)

a legkisebb ami van (lehet) az a 14,5mm-es toronygéppuska a BTR-80-ra (és a PSZH-IV-re), ezen felül a 30mm-es BTR-80-A toronyfegyvere illetve a 12.7mm-es nehézgéppuskák... gyakorlatilag ráadásul ezek mind-mind "céltalanná" váló fegyverek és űrméretek, kiveini az átkerült területekről teljesen felesleges és fölösleges logiszikai problémákat okoz...

amire én gondolok:

- egységes lőszert tüzelő gépkarabéylok és géppuskák (érdemes lenen elgondolkozni a géppuskák átalakítását 7.62x39-re)
- alacsony tűzgyorsaságú, vízhűtéses géppuskák (visszalépés az I.vh felé...)
- hátrasiklás nélküli lövegek (mert könnyű szállítani és egyszerű gyártani)
- közepes aknavetők (szintén)

lévén nincs olyan páncélzat és eszköz(és egy jó darabig nem is lesz..), ami indokolná nagyobb űrméretű fegyverek használatát, sőt, a nagyobb lőtávolság sem indokolja az okozott logiszikai problémákat

természetesen elhet szépen kezdeni gondolkozni a nehéz tüzérségi eszközök gyártását, de ebben a tekintetben is a jól bevállt rakétatüzérségre gondolnék, lévén ágyucsövet macerás gyártani, míg értelmes rakétalövedéket jóval könyeb - a hatása meg ugyanaz, sőt...

drazsé 2009.06.02. 08:58:02

btw: mi az, hogy ma nincs új post?

:D

bz249 2009.06.02. 09:48:23

@drazsé: a 7.62x39 esetén nem túl könnyű a lövedék? Mert a lőportöltetnek nyilván nagyobbnak kell (különben nem lenne géppuska)... szóval úgyis logisztikai probléma lenne vele.

Azért a csöves tüzérségnek óriási előnye, hogy kisebb a lövedék. Gránátból jóval többet lehet vinni mint rakettából. Egyébként ja rakétát PVC csőből is lehet gyártani, ágyút meg nem célszerű :)

drazsé 2009.06.02. 11:44:36

@bz249:

amire én gondoltam, az a teljes áttérés a köztes lőszerre

gyakorlatialg ezután már nem géppuska a PKM, de ez inkább terminológiai kérdés (mert innettől nem puskalőszert tüzel, de ... a hatása bőven megfelelő)

és igen, lecsökken a hatásos lőtáv, az átütőerő... átalakul a fegyver egy nagy tűzgyorsaságú karabéllyá, de a célnak bőven megfelel

és így kézifegyverlőszerből már csak 2 fajtát kellene gyártani és szállítani (9mm para és7.62x39), ami -szerintem - nagy könyebbség

drazsé 2009.06.02. 11:59:04

@bz249:

ja, igen, rakéta és csöves tüzérség:

nem annyira a gránátok mérete a jelentős különbség (lévén a löveg tömege és a kilőtt pusztítóerő tekintetében legalábbis kiegyenlítődnek a viszonyok, sőt), hanem két dolgot nem tud a rakétatüzérség:

- nem olyan pontos, mint a csöves tüzérség
(természetesen nem irányított lövedékekről beszélünk)
valahol ott esik le, ahova szántuk - de annyit lövünk ki egyszerre, hogy úgyse számít, pazar területtüzünk van
- nem olyan "kitartó" mint a csöves tüzérség
ellőttél egy sorozatot, felrobbant a táj, de kb 5-10 percig, amíg újratöltik a hordozójárművet, szabad a pálya

és itt valóban képbe jön a rakéták mérete, lévén nem tudom, mennyi egy ellátmány, de szerintem 2-3 lövésnyi rakéta van csak a közelben, de még ha 10, akkor is...

mindezektől függetlenül mivel gyártása, adott esetben szállítása is jóval egyszerűbb, és egyszeri (kétszeri, háromszori) adott területre megsemmisítő erejű tűzcsapásra képes - nos, ókori körülmények között ez elég hatékonyan megakadályozza a seregek egyben tartását, utána meg már csak Rommel szavai jutnak eszembe: "Nem érdekel, ha 3x annyi tankja van az angoloknak, amíg szétszórva vetik be őket és én egyenként megsemmisíthetem őket..."

később persze lehet, de addig gazdálkodj okosan :)
süti beállítások módosítása