Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Isztriai-válság8: Kolos

2018.03.21. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

Címkék: Isztria

ÓmL Istennyila léghajó

- A fene se hitte volna, hogy itt ennyit kell dolgozni – bökte oldalba a mellette jegyzetelő Kócost – nem erre szerződtem négy éve.

Az Istennyila menet közben a félsziget közepe felett járt jó háromezer méter magasan kiváló kilátást biztosítva mind a két irányba. Szűk egy órája akaszkodott össze a megtörő és a római járőr, és azóta elszabadultak az események. Hadihajók és gépkocsi oszlopok cikáztak ide-oda a korábban római ellenőrzés alatt álló félszigeten, és mindegyiknek valami sürgős jelenteni valója volt. Vagy, ami Szerémi Jurásek törzsőrmestert különösen bántotta, valamilyen felderítési információra volt szüksége.

- Hanem mire?

- A felderítőknek menőbb egyenruhájuk volt, mint az emiknek.

- Az a bajod Kolos, hogy nincsen agyad. A megtörőkhöz kellett volna beállnod. Ott állítólag nincs ilyen követelmény, és nekik is menő egyenruhájuk van. Következő helyszín: római castrum Colonia Claudia.

- Az melyik?

- Az anyagot nem olvastad, mi? A félsziget déli csúcsa, van egy öböl is arra.

Kolos újra kis nagyításra tekerte a távcsövet, és próbálta megtalálni az öblöt a déli csúcsnál. Ami most éppen előtte volt, merthogy nyugat felé repültek. Mintha valami megcsillant volna a parton, lehet, hogy csak a víz. Belenagyított a képbe. Ok, nem a víz.

- Ja megvan. Páncélos csókák vánszorognak a parton. Ok visszavonom, ezek a mieink lesznek.

- Várj, akkor írjuk be ezt. Tengerészgyalogos század, valószínűleg a Nándorfehérvárról.

- Ha te mondod Kócos, jó, hogy vannak ilyen tanult emberek is a léghajón.

- A markodra koncentrálj Kolos. Abban van Ómagyarország jövője!

- Igenis van tartós kapcsolatom, csak most éppen szünetel! – Kolos teljesen elvörösödött

- Nem érdekel a nőd, vagy a fiúd, vagy a kutyád. Az a távmérő érdekel, amit éppen fogdosol.

- Hülye fasz!

- Ja – vonta meg a vállát Kócos – tengerészgyalogosok pozíciója a tereptárgyakhoz képest?

Ha tudta volna, hogy ez ilyen komoly küldetés lesz valószínűleg rendesen felkészült volna. Amikor komolyra fordult a dolog akkor mindig rendesen felkészült. Erdélyben is tökre felkészülten, és professzionálisan művelte a kerékpáros felderítést, amíg az a hülye medve fel nem nyitotta a hasát. Az egész annak a búvalbaszott Szondinak a hibája, ha rendesen végezte volna a dolgát és nem a hülye, búvalbaszott gondolataiba merült volna, akkor időben észreveszi azt a medvét. Egy medve észrevétlenül megközelíti és becserkészi ezt a Szondit, hát milyen felderítő az ilyen?

- Az öböl amit mondtál, benne csónakok, ligetes erdő kb. 100-150 méterre. Ja és megtaláltam a római oppidumot is.

Rendkívül büszke volt magára, és ennek egy jóllakott óvodás mosolyával adott nyomatékot

- Castrum

- Tőlem aztán.

Erre a Kócosra is ráférne némi lazaság. Úgy viselkedik itt, mint egy civil emancipátor.

- Ezt add tovább annak a Hajdúnak – nyújtotta oda a telefirkált cetlit a hármas számú rádiósnak. – Oké, római castrum. Mit látsz?

Ezt már Kolos felé fordulva mondta.

- Fatornyokat, árkot, középen sátrak.

- Mozgás?

- Ja az is van, a rómik összeálltak az erőd közepén. Ilyen kis vicces négyzetekbe.

- Hallottad Géza? – szólt oda a rádiósnak, aki annak a Hajdúnak adta tovább az adatokat. – A rómik valamit sejtenek Castrum Claudianal.

A rádiós bólintott, de tovább olvasta a cetlit.

Az egyes számú rádiós felállt a helyéről és a kapitányhoz rohant, utóbbi mormolt valamit a bajsza alatt, majd magához intette Kolost és Kócost. Eddig bele sem gondolt, hogy miért osztották egymás mellé őket. Könnyebb volt megjegyezni egy ilyen pár nevét. Amúgy jó csóka ez a Kócos, hiába, hogy olyan beképzelt. Mondjuk, az erdőbe nem menne vele szívesen, mert hiába, hogy nem búvalbaszott tutibiztos, hogy még Szondinál is figyelmetlenebb.

- Az ÓmHH Fiume romboló el fogja pusztítani az Isontius hídját, és ehhez légi tűzhelyesbítést kér. A léghajót irányba állítjuk...

Valóban fordulásban voltak.

- ... maguk ketten lesznek a szerencsések, akik a Svadron és a Légierő örök barátságát még szilárdabbra kovácsolják.

- Uram, igen uram!

Ez a Kócos mekkora egy mintakatona.

- Parancs, értettem!

Na ezt übereld banyek. Korábban kell felkelned, hogy a vén Kolos eszén túljárj.

- Ne játszák túl a szerepüket, egyszerűen csak végezzék el a feladatot.

A kapitány modora nem befolyásolta Kócos hangulatát és tudálékosságát.

- Tudtad, hogy ennél az Isontiusnál már az Átkerülés előtt is harcoltak a magyarok és a rómaiak? Persze akkor a rómaiaknak is volt ágyúja meg géppuskája, de a mieink visszaverték őket. Tizenkétszer!

- Ez is az anyagban volt?

- Nem ezt egy történelemkönyvben olvastam.

- Tudod Kócos, lehet, hogy nekem nincs agyam, de én legalább nem hülyeséget tömök bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9413701946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása