Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Terepmunka

2008.12.05. 10:00 | Cián | 14 komment

Címkék: távközlés védelemigazgatás cian

Az esetek döntő többségében az emberi tényező miatt buknak el a tervek és elgondolások. Kapacitástervünk is az emberi tényező áldozatává vált. Fél kilenckor érte a szünetmentesek töltöttsége azt az állapotot, amikor nekiállhattunk kísérletezi. Nekikezdtünk az éles tesztnek. Direkt passzív hűtésre kapcsoltuk a klímát, majd bekapcsoltuk egyesével a kapcsolószekrényeket. Lépésről lépésre haladva életre keltettük az alközpontokat, majd egy behívógéppel végigtárcsáztunk minden számot, ami adott alközponthoz kapcsolódik. Pár alközponton egyáltalán nem válaszolt semmi, többen pedig csak a töredéke annak a mennyiségnek, aminek kellett volna. Először vonalszakadásra gyanakodtunk, aztán eszünkbe jutottak a vezeték nélküli szobatelefonok. Ha a báziskészülék nem kap áramot, akkor nem is fog kicsöngeni. Miután Gézánk hasraütésszerűen meghatározta a küszöbértéket, lekapcsoltuk a feleslegessé vált táblákat. Néhány utcán kívül egy-két Esztergomra kapcsolt falu is áldozatául esett a küszöbszintnek, így előkerült egy kockásfüzet, hogy jegyzetelhessük a szükséges átkötéseket. Gyorsan átállítottuk a kapcsolási paramétereket, nehogy pár fecsegő kedvű felhasználó lefoglalja a kevés rendelkezésre álló vonalat. A 112-nek persze prioritást adtunk, a hivatalokkal, rendőrőrsökkel és tűzoltókkal együtt. A többiek élvezhetik a vonalhiányt, meg a szükség esetén megszakadó hívásokat. A rendszer végül felállt, bár elég instabil lett a mű. Jól jellemzi a helyzetet, hogy még ilyen tré eredmények ellenére is pezsgőt bontottunk volna.

 

Gézánk is nagyon örült, majd közölte, hogy akkor nekikezdhetünk a forró drótos kapcsolatok kialakításához, amihez már meg is van a szükséges felszerelés. Alig szartuk össze magunkat, amikor fél órával később befutott egy lovaskocsi, rajta egy ősrégi, automata kapcsolású központtal és gépkarabélyos őrökkel. Hozott még több tucatnyi tárcsás készüléket is, meg rengeteg, valószínűleg kukázott telefonkábelt és erősítőt. Józsi bá’ szeme felcsillant a nyugdíjazott berendezés láttán, hisz ő még dolgozott ilyen gépekkel. Nem csoda, hisz Józsink már akkor távközléssel foglalkozott, amikor a technika még csak füstjelek eregetéséből állt. Én inkább azon gondolkodtam, hogy ezek a kukázott kábelek vajon elég erősek-e ahhoz, hogy felakaszthassuk válságmenedzserünk. A többiek tekintetéből ítélve nem voltam egyedül a gondolattal. Józsi akcióba lépett, és megtisztogatta a cuccot. Az ódon elektromágnesekkel tömött gép olyan öreg volt, hogy már szinte lekoptak az oldalára vésett barlangrajzok. Józsinknak hála alig pár óra alatt megvoltunk a telepítéssel. A kábelezés persze okádék volt, hiszen szabálytalan légkábeleket tudtunk csak kihúzni, a vonalminőség pedig egyenesen fos, de legalább működött. A hivatalok és az őrs egyetlen extra vonalat kaptak, amire – ügyelve a feelingre – egy piros, tárcsás készüléket raktunk. Egyből rá is ragadt az elnöki telefon elnevezés. Gyakorlatilag ennyi is volt az értelme. Ha leül a központ (amire egyre nagyobb esélyt láttunk), legalább a közigazgatás tudjon kommunikálni. A kikukázott, régi központok működtetésére pedig pár dinamós szobabicikli is elengedő lehet.

 

A következő héten településről településre jártunk az alaposan megpakolt, céges lovaskocsival, hogy különböző ősrégi eszközökkel forró drótozzunk, és felügyeljük, hogy tényleg csak a lényeges állomások működjenek az instabil áramellátású helyi központokból. A piros, tárcsás készülékekből kifogytunk időközben, így feketéket, és vajszínűvé koszolódott fehéreket telepítettünk. Az emberek mindig örültek, ahogy megláttak, bár mindig lelohadt a hangulat, amikor kiderült, hogy nem ételt, gyógyszert, alkoholt, benzint vagy világbékét hoztunk, hanem csak a vonalakat jöttünk javítani.

 

Érdekes volt a túra, hiszen időközben kiszivárgott valami kusza elmélet az Átkerülésről, ami legalább olyan baromságnak hangzott, mint az összes többi spekuláció, amit mi gyártottunk. A városokban káosz uralkodott. A kisutcákban és eldugottabb helyeken tombolt a csencselés a kapualjakban, a kajáért űzött prostitúció, és a beszerzési kényszer. Minket is többen megtaláltak, a lovaskocsinktól kezdve pár méter kábelig bármi érdekelte a helyi orgazdákat. A legtöbben nem bíztak a pénzben, így kétkézzel szórták, és inkább a cserekereskedelem és alkudozás felé kezdett tolódni a helyi gazdaság. A lovaskocsinkért konkrétan három milliót ajánlottak, kápéban. Nem hajlottunk az alkura, pedig az orgazda még 20kg konzervet és egy kanna benzint is ajánlott mellé, még az őrök sem zavarták. A falvakban, nem meglepő módon, egész korrekt kommunák alakultak. Persze mindig maradtak kívülállók, de a nagytöbbség erős szerveződést mutatott. Közösen oldották meg az olyan problémákat, mint például a fűtés vagy a kaja.

 

A kisebb központokban örömmel vettük tudomásul, hogy nekik még kevesebb áram jutott, így még kevesebb vonaluk van, amik még többször szakadnak meg, mint nálunk. Teljesítettük a minimál tervet, vagyis a kisebb településeken is sikerült legalább egy városi vonalat életre keltenünk. Józsi bá’ is megfiatalodott, amikor Tatán kiképezhetett két villanyszerelőt a kézi kapcsolású központok rejtelmeire. Az egyik kapcsolótáblát egy múzeumból szerezték, a másikért pedig egy disznóólt kellett szétbombázni.

 

Mire 5-én, kedden, visszaértünk az egyhetes turnéról, már várt a jó hír. A műszerészek folytathatták a stabilitás javítását, nekem viszont más feladatot szántak. Pár tapasztalatlan egyetemistát a hónom alá kapva népesség-nyilvántartó rendszert kell csinálnom. Tegnapra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr65804562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.12.05. 10:29:41

Arra a népességnyilvántartóra nagy szükség lesz ám! A sorozáshoz mindneképpen!!!

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.05. 10:34:06

És pendrive-okra? Nekem van néhány:P

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.05. 10:36:09

a falvakban már megvolt az összeírás (megvolt a poszt idején?), és ott első kézből fel is tudják használni, hiszen ki-ki képességeihez, képesítéséhez mérten ki tudja venni a részét a munkából

igazi szívás talán a városokban lesz, a tömegben
főleg, hogy egy csomó emberről a sacco után még mindig nem tudni, meghalt-e, eltűnt, elbújt, előkerül-e, stb.

Cián 2008.12.05. 10:46:37

Takarékoskodni kell az emberanyaggal. Azért nem mindegy, hogy egy embernek kerül 2 másodpercébe, vagy 5-6 embernek kerül hosszú óráiba az, hogy lekérdezze, hány szülésznő került át :)

Theobroma · http://hazugvirag.blogspot.com 2008.12.05. 20:37:13

én szívesen írnék az oktatás megnövekedett szerepéről és az átalakítás lehetőségeiről (általános iskolákat mindenképpen működtetni, korábban elkezdeni a reáltárgyak oktatását a gyakorlatra kihegyezve, ókori történelem, a középiskolásokat mozgósítani ilyen mindenfélére, ami hasznos és el tudják végezni.)
majd.

T1GRIS 2008.12.06. 14:23:41

Az én karakteremmel az a(z egyik) baj, hogy zsigerből irtózik az összeírásoktól... A fejadag megszerzése ennek ellenére nem hiszem, hogy gond lesz. ;)

bz249 2008.12.06. 14:38:54

T1GRIS: azért vigyázz, mert a béna sorozott katona is eltalálhat valakit véletlenül ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.06. 19:38:41

Theobroma: érdekes téma, azt biztos, hogy a már most is recsegő-ropogó közoktatás igen gyors véget ér az Átkerülés után és valami egészen újra lesz szükség. A Kitekintő rovatba jól beleillene egy MVB-s szakbizottságnak szánt vitaanyag vagy javaslatcsomag.

Cián 2008.12.07. 14:48:46

T1GRIS:
Nem hiszem, hogy problémát jelentene bediktálni a Kovács János nevet egy unott adatrögzítőnek, ha már nem vagy helyi lakos, ráadásul a személyid is "elveszett véletlenül" ;)

T1GRIS 2008.12.07. 18:24:53

szs is ugyanezt ajánlotta, úgyhogy ha bármi miatt később "fehérítenem" kell az identitásomat, valszeg ezt fogom tenni.

Szakyster 2008.12.07. 19:30:59

Hát, viszont az ellenőrzőállomásokat elkerülni nem egyszerű.

Cián 2008.12.07. 23:33:09

Szakyster:
Egy rossz minőségű, és (jobb esetben) gépelt, lepecsételt "okmányt" azért nem olyan nagy művészet hamisítani. Még a gengszterképzőben is tanítják :)
Kíváncsi vagyok mikor kezdődnek a visszaélések, illetve elkezdi-e valaki előttem ;)

Szakyster 2008.12.08. 08:56:52

Hát, azért ne felejtsük el, hogy a diktatúrában mindig nagyobb a közbiztonság. Elég csak egy álmos VBs, akinek nem tetszik valami, és már mehet is a határra, szolgálni és védeni.

bz249 2008.12.08. 10:57:40

Viszont azt se feledjük hiánygazdaságban meg gyengébb a közbiztonság. Kérdés mennyire lehet megkorrumpálni a rendőröket és egyéb szereplőket.

Amúgy T1GRIS a helyedben elgondokodnék a fegyverzeteden, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy csak 9mm-es Parabellum, 7.62x39-es és 7.62x54-es VSZ lőszer lesz gyártásban. Nem tudom, hogy a te fegyvered mit eszik, de ha nem ezt akkor kell új vagy gyárthatsz magadnak hozzávaló skulót.
süti beállítások módosítása