Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Tisztelt MVB!

2008.12.18. 10:00 | Vinitor | 34 komment

Címkék: állat vinitor védelemigazgatás csentőfa

Szolgálati közlemény: Hegesztettünk fórumot!

1. rész

Tárgy: Csentőfa; szakember kérelem, eszközigény

Kapja: Megyei Védelmi Bizottság, Esztergom

Másolatot kap: Védelmi Bizottság, Dorog 

Csentőfa településen működő állattenyésztő telep (sertéstelep) számára az áramellátás megoldása elsődleges fontosságú (telep teljesítményének ismertetése lejjebb, a település állatállományának ismertetése lejjebb). A technológiából eredően az itatórendszer áramműködtetésű, az aggregátorokhoz való tartalék üzemanyag a legnagyobb takarékoskodás mellett is valamivel kevesebb, mint egy hónapra elegendő. Leállás után az itatóvíz biztosítása nem megoldható, a telepet fel kell számolni. A felszámolást (állomány átcsoportosítását) mindenképpen el kell végezni, az utolsó határidő a tartalékok elfogyása.

Az áramellátás biztosítására a meglévő robbanómotoros áramfejlesztők generátor-részét gőzmotorokra felszerelve tovább tudnánk működtetni (megjegyzés, a település gépjármű-állományából szintén nagyobb mennyiségű generátorhoz juthatunk). A gőzmotorok megépítéséhez a szükséges eszközök, alkatrészek szinte hiánytalanul rendelkezésre állnak, azonban szakképzett személy hiányában a terv jelenleg nem megvalósítható. Legalább egy fő gépésztechnikus jelenléte szükséges a településen, lehetőleg állandó jelleggel, a későbbi karbantartási munkák elvégzésére, azok betanítására.

Ezen intézkedés a község ellátásának (és későbbiekben a városi, elsősorban dorogi lakosság számára való élelmiszertermelésnek) elengedhetetlen fontosságú követelménye.

A termelés további fenntartásához és volumenének emeléséhez a szükséges állattartási, állategészségügyi, technikai felszereléseket az 1. számú melléklet tartalmazza. 

A község gazdaboltjában található vetőmagokat, szaporítóanyagokat a települési VB kisajátította, a tavasz beálltával a kertészeti kultúrák termesztése viszonylag nagy területen kezdődhet meg (növénytermesztési kapacitás ismertetése lejjebb). A szükséges eszközöket, technológiai felszerelést a 2. számú melléklet tartalmazza. 

A község védelme nem kielégítő. A kivezényelt tartalékos állomány, valamint a lakosság súlyos veszteségeket szenvedett a túszejtés során (lásd a járőr jelentését), a közmorál kritikusan alacsony szinten van. A lőfegyverek és egyéb védelmi eszközök mennyisége nem kielégítő. Mindenképpen szükséges a szakképzett fegyveresek kivezénylése, lehetőleg olyanok, akik kiképzési feladatot is el tudnak látni. A település biztonsági helyzetét, a lőfegyverek és a kezelőszemélyzet ismertetését a 3. számú melléklet tartalmazza.

Nyilvánvaló, hogy a település védelmére nem irányítható át nagyobb létszámú fegyveres erő, azonban a jelenlegi tervezetnél mindenképpen magasabb keretszámot ajánlok biztosítani. Az embereknek kell valami motiváció, amiért hajlandóak lesznek a közösségi ellátásba való bekapcsolódásra. Kötelező jelleggel, vagy akár csak „szívjóságból” nem fognak megfelelő hatékonysággal dolgozni, viszont a biztonságérzetet és ezáltal a megbecsülést nagyban erősítené egy komolyabb fegyveres alakulat jelenléte, illetve az önvédelemről való gondoskodás lehetőségeinek biztosítása. 

A település infrastruktúrájának átszervezése elkerülhetetlennek látszik. Az állatállomány átcsoportosítása, a védelem átszervezése elsősorban szakképzett személyek jelenlétét igényli. Elsősorban ács, asztalos (épületasztalos), építőipari munkás, valamint képzett állatorvos szükséges a településre. Elhelyezésük akár állandó jelleggel megoldható (infrastruktúráról bővebben lejjebb). Emellett szakképzett hentes, pék, molnár is hiányzik a településről. 

Ezek alapján kérem az MVB-t a javaslatok pozitív elbírálására, a szükséges lépések megtételére. 

(...)

*** 

2. rész

Tárgy: Csentőfa; infrastruktúra, termelési kapacitás, általános információk

Kapja: Megyei Védelmi Bizottság, Esztergom

Másolatot kap: Védelmi Bizottság, Dorog 

Csentőfa mintegy 900 (894) fős község, Dorogtól délre (mintegy 4 km), légvonalban szinte pontosan a Csolnok-Leányvár összekötővonal felénél helyezkedik el, egy völgyben, a két említett településtől nagyjából 2-2 km-re. 

Lakosság:

0-16: 233 (f:132; n:101)

16-65: 593 (f: 291; n: 302)

65-: 68 (f: 22; n: 46)

Várandós nő: 11

Ezek alapján a falu humán erőforrása körülbelül félezer fő. Ezek megfelelő koordinálásával, irányításával az önellátás valamint a közösségi (elsősorban a dorogi térségi) ellátásban való részvétel igen jó eséllyel megvalósítható. 

Lakóház: 298, férőhelyek száma előzetes becslés alapján a meglévő lakóépületek alapján mintegy ezer fő, ez tovább csak új építkezésekkel bővíthető.

Ez alapján plusz 100 fő a faluban elhelyezhető, ezen betelepítendő lakosságnak a fent említett szakembereket lehetőleg mindenképpen magában kell foglalnia! 

A falu rendelkezik fúrt artézi kúttal (a gazdaságban van, ott nincs vezetékes víz bevezetve), azonban ennek kiemeléséhez szintén elektromos áram kell, valamint a későbbiekben ki kell építeni a vízvezetékrendszert, és a falu ellátó-hálózatához csatlakoztatni. Ez nagyjából 6-700 méteres távolságot jelent, ám a tiszta ivóvízellátást ezzel hosszú távon biztosítani lehet. Ennek közhangulat-javító hatását szintén megfontolandónak látom.

Az udvarokban lévő fúrt kutak (43 db.) vize tisztítás nélkül legfeljebb a vizesblokkokhoz, valamint állattartáshoz, öntözéshez használható fel. A vízhozam az eddigi adatok alapján ezt az igényt fedezni tudja. Esetleges víztisztító-kapacitás kiépítése a jövőben könnyíthetné a település ellátását. 

A faluban a telkek átlagosan 1200 négyzetméteresek, ebből átlagosan 7-800 négyzetméter hasznosítható kiskert, gyümölcsös létesítéséhez. Alsó hangon becsülve ez a lakott területen belül is kb. 21 hektár termelőfelületet jelent. Ezzel a falu az önellátáshoz szükséges mennyiség túlnyomó részét biztosítani képes, a falu körüli területek ilyen irányú termelésbe vonása ígéretesnek és megvalósíthatónak látszik. 

Állatállomány a településen (a gazdaságban és a magánházaknál összesen): 

Sertés, anyakoca: 139; ez az elhullást és a kedvezőtlen körülmények teljesítménycsökkentő hatását is beleszámítva évente legalább 2000 malacot jelent. Ezzel az állománnyal elég hamar biztosítani tudjuk az önellátáshoz szükséges létszám tenyésztésbe vonását, a későbbiek során elkezdődhet a közösségi ellátásra való termelés. Szükséges azonban a tenyészkanok létszámának emelése (külső forrásból, a vérfrissítés végett, települések közötti állatcsere). 

Szarvasmarha, tehén: 40; ez évente 50 borjút jelent. A sertésállományhoz hasonlóan a megfelelő intézkedések meghozása itt is szükséges. A létszám jobban növelhető, a települést körülvevő mezők (amik az erdőirtással amúgy is folyamatosan növekednek) legelőként hasznosítva akár háromszor ennyi állatot is képesek egész évben ellátni. 

Baromfi: 278; vegyesen házi tyúk, pulyka, kacsa, lúd. Nagyfokú szaporaságuk miatt a leggyorsabban növelhető állományt adják, ám állat-egészségügyi szempontból a legkritikusabbak is (1. számú melléklet idevágó részei külön kiemelve!). Azonban meglátásom szerint eredményesen tudjuk megoldani a nagyobb mennyiségű élelmiszer termelésére való átállást. 

Mindezek figyelembevételével kérem javaslataink pozitív elbírálását, és várjuk mielőbbi válaszukat! 

Vinitor Miklós, Csentőfa VB

Csentőfa, 2008. 12. 05.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr43829073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasznos Oldalak Víztisztító Témában 2009.12.07. 00:03:50

Cellulit ellen- idejében - Vitaminok, étrendkiegészítők, víztisztító Kérdések és válaszok az Aquarion víztisztítóról - Vitaminok... Víztisztító vásárlás 2 lépésben - Élet Szegeden Ionizált víz, lúgos víz : ház...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2008.12.18. 10:37:24

Ügyes!

Amúgy, egy bronzöntéshez/kovácsoláshoz értő emberkét is javasolok kiutalni. Ugyanis gondolom kell némi kéziszerszám a földműveléshez.

A bronz nagy előnye, hogy nulla technikai színvonalon önthető és gyakorlatilag korlátlanul újrahasznosítható. A keltáktól meg gondolom szereztünk elég anyagot, hogy jópár sarlót, kaszát, kapát... stb lehessen belőle gyártani.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.18. 12:44:22

Bz249, a kelták vaskoriak:) Mondjuk arról bővebbet nem tudok, hogy a használati tárgyakat miből csinálták.

bz249 2008.12.18. 12:56:43

Mivel a rómaiak is bőven alkalmazták a bronzot (éppen azért mert nem rozsdál és önthető) nyilván a kelták is... Egyébként noha a rézkorszak már rég elmúlt egy csomó helyen alkalmazunk ma is réz tárgyakat :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.18. 13:07:15

Fura is lenne, ha az egeremet valami polikarbonát vezeték kötné a géphez:P

bz249 2008.12.18. 13:09:33

Keltáéknál nem csak olyan biotechnológialag gyártott egér van? :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.18. 13:12:36

Hát épp ezért lenne furcsa. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.18. 13:47:24

A figyelmes olvasó tudja, hogy a hóember orra egy... Hehe, annak pont nincs vezetéke:D De a lámpának van!:)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 13:55:05

szerintem a bronzeszközök felejtősek (bár nyílhegynek jó az is)

az átkerült területen van elég ipari kapacitás ahhoz, hogy a megfelelő felszereléseket acélból készítsék el (mivel sok dolognak most lőttek, sok gépsort át lehet alakítani a szükséges eszközök előállítására)
nem olyan lesz, mint egy szamurájkard, de a bronznál mindenképpen jobb
meg igazából a faluban felépíteni egy öntödét/kovácsműhelyt, szerintem szintén felesleges

először is túl nagy a beruházásigénye a várható haszonhoz képest
nincs értelme, mert a meglévő kapacitás a jelenlegi helyén képes kielégíteni az igényeket
meg aztán a városiak miből fognak élni, ha mindenki falura költözik, és önellátó lesz? :)

amire elsősorban szükség van, azok a gyakorlati technológusok, mesteremberek, de nem a gyártáshoz, hanem a felhasználáshoz és karbantartáshoz

az ipari termelés maradjon szerintem a városban, hogy élhető maradjon az emberek számára

bz249 2008.12.18. 14:29:26

A bronzra csak azért gondoltam, mert ugye nincs gépesített gazdálkodás, szóval sok emberi munka kell... Ahhoz meg nem tudom mennyi eszköz áll rendelkezésre. Ha van elég, akkor semmi gond.

Acélt kb. egy év múlva tudunk csinálni. Jelenleg a választék újraolvasztott vörös- és sárgaréz valamint bronz. De dolgozunk a problémán. :)

bz249 2008.12.18. 14:56:07

Ja ha már szóba került az áram: hogy áll a dorogi erőmű próbaüzeme? Mert november végén olyan infokat kaptam, hogy hamarosan beröffentik.

Nyilván a nagy semmire lesz elég egy olyan kicsi erőmű által megtermelt árammenyiség, de megfelelő szervezéssel mondjuk hajthatja a csentőfai állattelep itatóit minden nap 5 és 6 óra között. (és így forgatva körzetenként).

Azért is érdekelne, mert akkor valszeg a tudomány éjszakai áramot fog kapni és ennek megfelelően kell átszervezni a munkaidőt.

civil 2008.12.18. 15:23:19

Tatabányán van alukohó (a felnigyár). Komoly fémfeldolgozó a volt bányagépgyár, most ASG. Elhangzott errefelé az üveg is, az is van (Asahi Glass, autóüveg). Elektronikai üzem is van néhány. Ha az I. erőmű még olajos, akkor van ott 2x10.000 m3 olaj (igen, 20 millió liter). Almásfüzítőn meg a MOL finomító, ott is akad valami, de gyorsan meg kéne nézni mert közel a gyepű :)

bz249 2008.12.18. 16:07:07

Az üveget alapanyagból gyártják vagy Orosházáról/Salgótarjából hozták a táblákat?

Az alu jelenleg felejtős... retek sok áram kell hozzá, azt a keveset nem hinném, hogy erre fordítják. Majd a Felvidéken lehet építeni a duzzasztókat erre a célra.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 16:25:59

igen, ebben igazad van bz, csakhogy jelenleg még nem gyártani kell az acélt, elég újrahasznosítani a sok, hirtelen feleslegessé vált fémeszközt

amúgy szerintem a gépesítést a mezőgazdaságban hamar el lehet vinni egyfajta mechanikus, gőzzel hajtott gépek vonalon (steampunk meg ami kell), főleg, ha a gőzgépes dolog úgy sül el, ahogy reméljük

ha nem, akkor is elég sok munkafolyamat megoldható mechanikus gépekkel, de gépekkel, ami azért mégiscsak több, mint a kézimunka

valaki említette, hogy a steampunkosok modelljei sokszor csúcstechnológiás gőzgépekkel vannak hajtva
nos, az a csúcstechnológia a gőzgépben tényleg csúcs, de simán el tudja érni az átkerült területek ipara a szintjüket

egy-két éven belül teljes biztonsággal át lehet állni a gőzmotorok alkalmazására

anno a robbanómotor, gőzmotor által hajtott autók versengéséből is csak valami hülyeség miatt kerültek ki a benzinesek győztesen

nos, ideje elkezdeni a motorizációt a gőzre átállva

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 16:28:03

a központosított energiaszolgáltatást meg nem támogatom, túl sérülékeny

az átkerülés miatt konkrétan egy fél megyényi terület energiaellátása omlott össze, tudom, hogy ez amúgy is extrém helyzet, de EGY FÉL MEGYE, az isten szerelmére

bazinagy terület, amit "infúzióról" tápláltak, holott lényegesen hatékonyabb és logikusabb lenne helyileg megoldani
ahogy csentőfán meg is oldjuk majd :)

bz249 2008.12.18. 16:40:39

"igen, ebben igazad van bz, csakhogy jelenleg még nem gyártani kell az acélt, elég újrahasznosítani a sok, hirtelen feleslegessé vált fémeszközt"

ott a baj, hogy, ha az acélt szénnel olvasztod fel, akkor gagyi nyersvasat kapsz a végén... szóval majdnem olyan, mintha újra kellene csinálni :(

központosított energiaszolgáltatás meg pont a gépek miatt kell... a legtöbb gép meghatározott frekvenciát igényel, amit akkor lehet biztosítani, ha állandó a terhelés/termelés arány

szóval Csentőfa világítása megoldható helyileg... de egy villanymotorokkal dolgozó gyár nem, ahhoz stabil frekvencia kell :(

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 17:32:49

igen, ezért maradjon a gyár a városban, ne jöjjön csentőfára...

áram se jöjjön csentőfára, mert ami itt kell, azt megoldjuk, és így a városban is jobb lesz az energiaellátás, mert nem kell elaprózni annyira

bz249 2008.12.18. 17:38:35

Számomra egyelőre az a lényeg, hogy legyen valahonnan áram. :)

Mert az intézetigazgató ugyan egy tisztességben meghülyült akadémikus, aki nem sok vizet zavar. Viszont a jelentéseket küldő igazgatóhelyettes úrelvtárs eredményeket akar, mert anélkül nem tud seg... izé érvényesülni.

Amúgy hasonló okokból számítanék arra, hogy a testvérintézetünk a Mezőgazdasági és Földtudományi Kutatóintézet küld valami ügyeletes okos embert felmérni a csentőfai lehetőségeket. ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.18. 17:43:51

A dorogi erőmű befejezte a próbaüzemet és termel, a vonat beüzemelésével a biomasszát képviselő fa utánpótlása is megoldott, úgyhogy lehet dolgozni. Januártól pedig újra ad a Kék Duna rádió, többek közt a Barátok közt rádiójáték-változatát az Átkerülés miatt elmaradt részeknél felvéve a fonalat. :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 18:03:43

áram kérdés

természetesen az az elsődleges, hogy legyen

de sztem kisebb munka egyből úgy szervezni, ahogy "véglegesíteni" akarjuk majd, mint most összetákolni valamit a régi rendszer alapján, aztán azt szétbarmolni, és ugyanannyi munkával lecserélni a hosszú távú megoldásra

ha már kibírtak két hónapot valahogy áram nélkül, akkor még egy kis idő sztem belefér

seqator 2008.12.18. 18:13:41

Nem akarok kukacoskodni, de 40 tehéntől jó ha 35-36 borjat kapunk 1 évben. Egyébként az eddigi összes írás tetszett. A mezőgazdaságban szerintem vegyíteni kellene az új technológiákat a hagyományosakkal, mert a nagyüzemi állattartás baromi energiaigényes, ráadásul állategészségügyi szempontból (a korszerű vakcinák és gyógyszerek hiányában) nagyon kockázatos is.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 18:36:22

Csentőfára már egy autónyi okostojás és magasan képzett MVB tisztviselő fog ellátogatni, ha minden jól megy a holnapi napon. :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 20:02:55

szinte teljesen átállunk majd a hagyományos állattartásra, pont az energia miatt
de persze a technológiából is hasznosítjuk a tudás-részt :)

a borjak számát meg már tényleg hasraütésszerűen becsültem a 9 hónapos vemhességből, már javában az éjszaka közepén voltam, mikor odaértem a posztban :) De elméletileg lehetséges az 50 is, gyakorlatilag meg majd meglátjuk

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.18. 21:35:33

Az oké, hogy vannak tehenek és borjak is lesznek, de hol a bika?:D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.18. 21:47:11

Ghery, a kelták már nem is elegek? :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.18. 22:10:40

a "bika" jelenleg egy állatorvosi labor külön tápjáról működtetett mélyhűtőben van, apró műanyagcsövecskeként :)
aztán majd abból lesz, amit anno a szorgos gazda kolbászként vizionált a jövőre nézve

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.18. 22:37:56

Hagyományos gazdálkodás, mi?:D

bz249 2008.12.18. 22:53:40

Ghery88: legalább száz éve így csinálják... nem elég régóta létező hagyomány neked? ;)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.18. 23:00:07

Nem! Nézd csak meg a többi népet az MVB hatáskörén túl...:P (Jól van, lebuktam, nem vagyok polihisztor:D)

FeketeFarkas 2008.12.18. 23:02:41

Gador elárulok egy titkot. Holnap Csentőfán óriási meglepetésben lesz részed. Megkerül a pendrive. :)

bz249 2008.12.18. 23:10:33

Kérdés, hogy helyreállítható-e a pendrive memóriája :D

seqator 2008.12.19. 02:52:45

Vinitor, hidd el elméletileg sem lehetséges az 50 borjú. Ennek okai:
- a nagyon szapora fajtáknál (kistermetű húsfajták) is jó eredménynek számít a 85% feletti szaporaság
- az ellés után legalább 2 hónapra van szüksége a tehénnek, hogy a szervezete regenerálódjon
- a szarvasmarhára pont nem jellemző az iker ellés (jelen körülmények között nem is kívánatos, mert az ikervemhesség esetén a borjak ellenállóképessége sokkal kisebb
- számolni kell a borjak elhullásával ez a XXI.-ik századi tudomány mellett is 1-2%
-igaz viszont, hogy természetszerű tartás esetén kevesebb a szaporodásbiológiai probléma ami a fentieket némileg kompenzálhatja

A hagyományos állattartásra való átállásnál javaslom, hogy az MVB vizsgálja felül a rendelkezésre álló fajtákat minden haszonállat esetében. Az intenzív termelésre kitenyésztett fajtákat és hibrideket csak a városiak ellátásához szükséges mértékben tartanám meg. Ezek ugyanis általában igényesek a takarmányozás, a környezeti tényezők és a tartásechnológia szempontjából. Tenyésztésük nehezebb az extenzív fajtákkal összehasonlítva, ugyanis a túltenyésztettségnek köszönhetően gyenge szaporodásbiológiai mutatókkal rendelkeznek.

a szarvasmarha faj esetében így kizárnám pl. a Holsten-fríz-t, a Jersey-t, valamint az összes nagytestű húsmarhát. Javasoltak a kistestű húsmarhák (kiválló szaporaság, jó legelő- és borjúnevelő készség) pl: Hereford, Angus. Továbbá a kettőshasznú fajták, ezek is jó legelő és borjúnevelő készséggel rendelkeznek és még fölös tejjel is rendelkeznek (többet termelnek mint amennyire a borjúnak szüksége van).

Jó ötletnek tartanám az "aranykalászos gazda" mozgalom újraélesztését. Ennek az volt a lényege, hogy az amugyis a földből élő parasztoknak tanították meg a legújabb eljárásokat (természetesen a kisbirtokokra optimalizálva). Tették mindezt úgy, hogy a téli holtszezonban volt az elméleti oktatás, a gyakorlati vizsga pedig maga a gazdálkodás volt, amit a tanárok ellenőriztek.

Huhh! Kicsit elszaladt velem a ló. Bocsánat.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.19. 12:21:26

Seq, csak nem kollégák vagyunk a távoli múltban? :)

mivel a csentőfai telep elsősorban sertéstelep, így a szm-állomány nem intenzív termelésre lett beállítva, hanem a gazda önellátására, meg a dolgozóknak egy kis mellékesre
az összes példány magyartarka, mintha csak a boci csokiról léptek volna le :)

oké, akkor az 50 borjú fake
most már nem szerkesztem át, majd a végleges verzióban
ettől függetlenül tény, hogy ekkora állományt már viszonylag hamar (1-2 év) fel lehet szaporítani a kívánt létszámra

a gazdaoktatás már benn van a tervek között, de most egyelőre még a jövő zenéje (messze van még a március, mikor nagyüzemben elkezdődik a gazdászkodás)
és lülön köszi az aranykalászosért, sztem nekem ezer év alatt sem esett volna le, hogy amit én szeretnék, az szinte ugyanez :)

lesz még itt falusiasodás bőven, úgy érzem :)

Szakyster 2008.12.20. 12:42:00

Én már gyakorlom a falusi tájszólásomat: Jóójzsi, ki kéne ganyézni a lú alul.

szubotaj 2009.03.01. 00:11:49

szerrusztok
akkor ti is komolyan gondoljátok? szoval ennek a vacaknak össze kell omlani, az biztos.

ja a tehenek tényleg évi egy boci.
a gazdálkodás részéről az okovolgy.hu -n tájékozódhattok.
Szerintem ősszel lesz az összeomlás, legkésőbb.
irhattok a gémélre, szubotajpontbagatur cimre, ha gondoljátok.

ja és a védelem a legproblémásabb pont. Amcsiban lehet fegyvert venni, de itt nem. persze illegálisan igen, de én, sajnos , törvénytisztelő vagyok. Az íj meg nem túl hatásos az AK ellen, szemtől szembe.
süti beállítások módosítása