Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A kisüsti

2009.01.25. 18:20 | Vinitor | 35 komment

Címkék: hírek állat lázadás vinitor csentőfa

A kisüsti eléggé karcolta a torkom, cserébe kellemesen melegített gyomortájékon. Odasétáltam a laptophoz, hogy megnézzem, mi szól, a szövege hihetetlenül elkapta az életérzésünket. Amit láttunk, megerősítette, hogy lesz még jobb a helyzet. A harmadik portán fejeztük be az építést, délután jöhetnek az állatok.
Még karácsony és szilveszter között felmértük, hová mit lehetne tenni. Elsősorban azokat a házakat választottuk ki, ahol amúgy is volt valami gazdasági épület, és így kevés átalakítással oda lehetett telepíteni pár jószágot. Aztán persze volt, aki egyáltalán nem akart a saját udvarába istállót, szóval, nem volt sétagalopp. Az embereknek elég nagy öröm volt, mikor visszajött az áram, igaz, csak valami félmegoldás, napi pár óra, így aztán könnyebben fogadták ezt is. A gőzgépünk még csak a kútnál működött, rendes áramellátáshoz kellene még pár. Január végére remélhetőleg meg is lesz.

Az ünnepek csendesen teltek, szilveszterkor volt némi mozgolódás, de értelemszerűen meg sem közelítette az óhazában megszokottat. Én mondjuk nem is vágytam semmi különösre. Talán fura, de volt elég tennivaló ahhoz, hogy az eredményekkel megelégedjek. Bár elég sok dolog hiányzik, de ezt most hagyjuk. Viszont már van rádió! Nemrégiben kezdték el a műsorszolgáltatást, kicsit recseg, kicsit összevissza, de a miénk, ahogy mondani szokták. Ha nem lenne, talán a puccsról sem értesülünk. Nem mintha olyan nagyon sok mindent megváltoztatott volna. A katonák, akik ide lettek vezényelve, pár nap leforgása alatt beilleszkedtek. Látták, hogy a falu megbecsüli őket. Meg aztán egyikük sem tűnt annak a karrieristának. Ott ültünk az őrmesterrel a tanácsházán, egy üveg bor mellett, és egymást méregettük. Igazából mivel nem kaptak semmiféle parancsot erről, nem is nagyon tudták, mit tegyenek.
- Gondolom a törvények nem változnának, őrmester.
- Gondolom nem. Nem mondtak semmi ilyesmit.
- Lövöldözésből elég volt már a faluban. Mi itt megélni akarunk. Felnevelni az állatokat, tavasszal bevetni a földet. Enni kell. Ennyi kell.
- Az már igaz. Nem terveztünk mi itt semmit. Nem vagyok én katonaember, tartalékos vagyok, ahogy maga is lehetne az akár. Nem fogunk lövöldözni meg ilyenek.

Szép tervek. Még aznap déután újra kellett gondolni ezt a hadsereges koncepciót. Az orvosi rendelőben sorakoztunk, az egyik falubeli asszony, amúgy ápolónő, a helyi őrmester, meg pár katona, tökig fegyverben. Puccsisták. Na meg én. Tökig boldogságban, hogy megint izmozás megy a faluban.
- A rohadt életbe, szétlövünk mindenkit, ha nem kerítenek orvost!
- Nincs orvos. A szomszédban van, Leányváron. Ápolónőnk van, ennyi. Ha nem elég, mehetnek tovább.
- Szeretnéd, mi? – az ideges tekintetből arra következtettem, ezek tényleg használnák a fegyverüket, hát abból nem kell még egy adag, köszi.
- Nézze, ez itt egy csendes környék. Nem fogják tartóztatni magukat. Ami azt illeti, ha a maradás mellett döntenek, annak is örülni fog mindenki. Felesleges a feszültségkeltés. – Kisandítottam az ablakon, ahol sötét árnyékként kivehető volt a két katonai terepjáró, körülöttük a fegyverüket szorongató katonák. – Kitalálunk valami mesét, hogy nem akartak részt venni a saját népük elleni harcban. Megoldjuk. Miért akarnak beállni a hatalmaskodók alá? Úgysem lesz jobb maguknak sem. Mindig a nagykutyák nyernek. Minket le sem szarnak. Ahogy magukat sem. Csak bábuk kellenek a játszmáikhoz.
Az ágyon fekvő katona kezdett magához térni a kábulatból, ezt furcsállottam, mert altatás helyett csak lónyugtatót tudtunk adni neki, ami azért nem egy sima szippantás a palackból. A nővér már a kötözést csinálta, a kivett golyó egy acéltálkán nézett farkasszemet velünk. Még ketten vártak a „beavatkozásra”, alaposan leszedálva a szomszéd helyiségben.
- Semmit sem érnek el a lövöldözéssel. Lesz pár halott, tökfeleslegesen. Ezt akarják? Mi nem ártottunk maguknak, pedig megtehettük volna. Nincs értelme rambózni. – a fickó feje a kellemetlen liláról kezdett visszatérni emberi színűre, sajnos lassabban, mint szerettem volna. Ekkor megreccsent a rádió, számunkra gyakorlatilag érthetetlen mondatok alig fél percen keresztül. Ismét lilulni kezdett az a bizonyos fej.
- Lelépünk. Most. – a normálisabbnak tűnő kiskatona kiszaladt, hallottuk, ahogy felpörögnek a motorok odakint – Visszajövünk a társainkért, még nem végeztünk itt! – Kirohantak, mi pedig reméltük, hogy nem jönnek vissza.
- Lássa el a többit is nővér! Nem ők kavargatják a szaroscsuprot a fejünk felett, ne vérezzenek el itt nekünk.
Amikor a kocsik elporzottak a falu határa felé, egy könnyű kisgép húzott át a fejünk felett. Talán permetezőgép lehetett azelőtt. A szomszéd ház falánál kisebb csoportosulás, gyorsan eldugták a butykost, de kiszúrtam.
- Nem lesz baj, visszatérhettek a helyetekre. – Kevésbé remegett a hangom, mint hittem, egy piros pont.
- Pedig baj lesz, ha azok ott bent magukhoz térnek. Csontozzuk ki őket, aztán majd az atya mond egy szép misét.
- Miért? Mert rosszkor voltak rossz helyen? Az istenit, huszonéves srácok, keresztüllyuggatva, talán meg sem érik a holnapot, mit akartok? Végezzük ki őket? Legyen fáklyás körmenet, vérlocsolás, máglya? Attól mi változna?
- Ezek is csak olyanok! – a szószóló pálinkaszaga kezdett határozottan idegesíteni, nem is nagyon fogtam vissza magam.
- Márpedig itt nem lesz vérengzés! Nem volt még elég belőle? Húzzatok vissza őrségbe! – a nővér a vállamra tett kezével nyugtatott le. Nem szép dolog, de kicsúszott a számon az ultimate beszólás. – Nézzetek Piroskára. Ő a húgát vesztette el decemberben, mikor az az állat lelőtte, és otthagyta az erdőszélen. Neki lenne joga vért követelni az ilyen emberektől. – nem akartam senkit megbántani, de nem bírtam megállni. El is hallgatott mindenki, én meg visszamentem az épületbe. Legszívesebben a kukába vágtam volna a puskámat is, de hát az sem lett volna megoldás.

Pár nap elteltével a rádió már csak a lázadás bukásáról szóló üzenetet ismételgette. Falun ez kevésbé látványos, mások, máshol, nyilván izzasztóbb perceket éltek át. Mindig csak a hatalom. Hogy mi mondhassuk meg másoknak, mit csináljanak és mit ne. Szánalmas. Bár, mit lehet elvárni az embertől. Kollektív időutazás? Ugyan már. Kollektív hülyeség-átmentés. Na ez már igen! Kár, hogy ennek meg nincs értelme. Ilyenkor kicsit szomorú leszek, aztán mindig rájövök, hogy tudjuk máshogy csinálni. Kell is, felelősségünk van. Tucatnyinál alig többen vagyunk, de ezer ember függ attól, hogy cselekszünk. Ez akár stresszes is lehetne, de megbirkózunk a feladattal. Állok egy udvarban, a frissen ácsolt féltető előtt, a hangszórókból a távoli jövő reggae-muzsikája, a fából a fenyőgyanta illata árad. Megnyugtató ebben a kifordult világban.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr44901685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.25. 20:26:59

Ne aggódj Vinitor, ha nem írnak, az azt jelenti, hogy a törzsolvasók vagy nem járnak erre, vagy épp nagyon nem érdekli őket, mi történik a polgárháborún túl és az akasztás elkerülése után. Aztán majd kialakul valami kis vita és lesznek kommentek is:P Kíváncsi vagyok csatlakozol-e majd az avatárt lecserélők klubjához;)

(Nincs bajom, de eddig Trinek és Gadornak is van újabb:)

phaidros 2009.01.25. 21:22:22

Én is törzsolvasó vagyok, írok is, ha az kell, hogy még, még, csakígytovább, baromi jó, és mindig nagyon várom a következőt! Nézzétek a számlálót! :D

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.25. 21:51:41

Tigris csinált neki egyet. Az első újévi posztjában pedig az általam levadászot képet használta;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.25. 21:55:50

De az csak egy kép volt, nem avatár. Amúgy cseréltem. Azt hittem, volt valami régebbi.
(Izé, kiszivárgó megbeszéléseink rovatát hallották... :) )

Phaidros: köszönjük a bíztatást a szerzők nevében! De nyugodtan lehet hangot adni olyannak is, ami nem tetszik, mert az is hasznos lehet a továbbiak szempontjából

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.25. 22:18:26

ööö... izé. végre tudom, hogy mi zajlik otthon. itt a kelta erdőben a sírásás közben lelki balzsam az ilyen bukolikus írás. :)

FeketeFarkas 2009.01.25. 22:25:24

@Ghery88: Én spec. azért nem írtam mert vasárnap lévén nem voltam itthon. Istentisztelet volt a nem pápista gyülekezetemben.
De most örömmel látom, hogy egy újabb szerző tért vissza. Elsőre tök jó ez az írás. Kíváncsi vagyok a falusiak életére most, hogy szs a kelta kovácshoz költözött Karácsonykor. (Milyen szép kis alliteráció.)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.25. 22:44:59

Tévedés ne essék, senkit sem róttam meg semmiért. Mindenki akkor és azt kommentel, amit akar, és ez így van jól.:)
Azt egyébként tudjuk már, kié lesz a következő frissülés?

bz249 2009.01.25. 22:55:11

@FeketeFarkas: már már Babits Bihályt idézi ez az alliteráció :)

Amúgy Vinitor tisztára elfalusiasodott... lelassult, filozofikus lett, plusz úgy tűnik a lelki békéjét is megtalálta. Úgy látszik a rambózás (és az elmaradhatatlan hányás) megváltoztatta a világszemléletét.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.25. 23:17:47

Hányi szar, szerintem ez ilyen egyszerű:D Na meg mindenki azt mondta neki, hogy az utolsó tavalyi írása volt a legjobb, amivel ugye ezt a vonalat kezdte. Azóta cselleng Csentőfán Csillával csevegve;)

FeketeFarkas 2009.01.26. 00:55:06

Igen a nyugodt falusi élet. Közben T1gris teper tábornokot tarkónlőni.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.01.26. 07:45:57

hm, bukolikus, lelki béke, hm

már megvannak a tervek a kiképzőtábor felállítására, ahol meg fogjuk törni a jelentkezőket (és az "önkénteseket"), darabokra szedjük, és kelta fejeket tűzewtünk velük karóra, amiből a falu kerítése lesz, közvetlenül a vérrel lelocsolt áldozókövek köre mentén
a hányás kötelező lesz, napi jelleggel, ennek elősegítésére a falu körüli direkttermő szőlőket kezelésbe vonjuk, és ingyen osztogatjuk a "bort", hiszen tudjuk, hogy némelyek naponta nekigyűrköznének a nedűnek
;)
vagy nem
de az egyik biztosan :)


köszönöm az észrevételeket, örülök, h tetszett az írás, igyekszem a továbbiakban is legalább ezt a szintet tartani

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.26. 10:04:27

@Vinitor:

helyes, helyes. :) a filoxéra vajon megtámadja a kelta ős-szőlőket?

Aloha 2009.01.26. 11:37:48

Kicsit felpörögtek az események és ezzel drasztikusan megváltozott az egész Ómagyarország projekt. Vinitor az egyetlen, akinek a posztjait a kezdeti szellemiség lengi át és ez nagyon kell (legalábbis nekem). Kertészkedj, ne háborúzz! \o/

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.26. 12:18:27

A színfalak mögött rambótlanítási reformprogram folyik, hatásai hamarosan érezhetőek lesznek, illetve új szerzőt is csak úgy engedünk ringbe, hogy vagy nyilatkozik arról, hogy ő született kelta, vagy elfogadja, hogy nem lehetnek rambógénjei. Iránycél, hogy a szükséges forrongás után az építkezés kerüljön előtérbe. Örülök, hogy erre (is) van olvasói igény. :)

Gumzi 2009.01.26. 12:28:06

@triumphator: a filoxéra-vészt okozó "háziállatkákat" Amerikából importáltuk, így az elkövetkező pár évben nem kell félni tőlük... majd ha lesz kereskedelmi kapcsolat a navahókkal, akkor hozzatok tőlük egyből filoxéra-álló szőlőtőkét is :)

(u.i.: plusz egy addikt az eddigi névsorhoz... és jöhet rambóprojekt IS, az ókórban úgysem volt sok híve a "make gardens not war" filóziának :P)

T1GRIS 2009.01.26. 14:35:33

Csatlakozom a Vinitor-bátorítókhoz! :) Előre a békés és építkező Ómagyarországért - Rambók haza! Avagy: Terminyátori, konyec! :)

bz249 2009.01.26. 14:39:53

@T1GRIS: zavarna a konkurrencia? Csak állatos nevű (és abból is csak egy darab) kemény csávók lehetnek a környéken? :)

@Gumzi: és a filoxéra mennyire van jelen az Etyek-Neszmélyi borvidék amerikai eredetű tőkéiben? Ha igen, akkor a bor is hamarosan luxuscikk lesz, amit csak Ómagyarországtól lehet beszerezni.

T1GRIS 2009.01.26. 14:53:51

Rátapintottál, bz, zavarna. :) (Az igazság az, hogy tavaly akkora olvasói lelkesedés övezte az akciójeleneteket, hogy ennek hatására minden kertészből rambó lett, ezt a hajtást igyekszünk most közösen visszavágni. Már csak egyedül Angyalitól tartok egy kicsit, mert ha ő puskát vesz a kezébe, pláne, ha egy kommentelő még be is szól neki, akkor én elbújhatok majd mellette. :D)

Gumzi 2009.01.26. 15:05:15

@bz249: A redszeresen művelt területeken nincsen már filoxératetű. Viszont ha jól keresgélünk végül is előfordulhat még itt-ott elvadult területeken... Simaliba, hogy jó biznisz lehet szőlőtőkét exportálni, pláne ha valahol nagy mennyiségben sikerül kis tetűt tenyészteni és szétszórni a világban :P Másrészről viszont az nem jó, ha kinyírja a fél világ borát a kis genya kártevő, mert amíg iszik a világ, addig legalább nem háborúzik :) Én is ideges lennék ha kifogyna a sör a hűtőből...

(u.i.: az etyek-budai ÉS az ászár-neszmélyi, az két külön borvidék)

bz249 2009.01.26. 15:13:59

@Gumzi: ma is tanultam valamit, köszi... :)

amúgy egyáltalán nem a terjesztésre gondoltam, hanem a természetes elterjedés lehetőségére.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.01.26. 19:30:04

filoxéra:
pont ez merült fel bennem is múlt héten, az aktuális szőlőtermesztés vizsgámra tanulva :)

igen valószínű, hogy a filoxéra neki fog állni elterjedni a kontinensen, hazavágva a szőlőket :S
Sajna egy terület hiába van művelve, a kártevő jelen van, legfeljebb az alanyhasználat miatt nem látszik annyira. Ami előny, hogy annak idején a filoxéra a távolsági szállítmányozás megjelenésével terjedt el robbanásszerűen, szóval mondjuk nem 5, de 50 éven belül a környéken, 100 éven belül pedig valszeg egész európában, nyugat-ázsiában jelen lesz a kis tetü :)
ahol pedig elterjed, el lehet felejteni a hagyományos direkttermőket
kivétel ez alól a homoki szőlők, magyarhonban is az alföldi homokhátságokon élte túl a filoxérát a szőlő, ugyanis magas homoktartalmú talajon nem él meg a filoxéra (beomlanak a járatai a talajban)

előny: hatalmas kereskedelmi potenciál van az oltványárusításban, borkereskedelemben

hátrány: egyes népek berágnak, ha elveszik előlük a szeszt (erre mondjuk én is berágnék :D )

bz249 2009.01.26. 19:55:01

@Vinitor: ha jól tudom a pálinkafőzést viszont még nem ismerik az akkori népek... szóval ki lehet egyenlíteni a szőlőpusztulás hatását :)

Amúgy nem igazán tudom milyen kereskedelmi szükséglete van Ómagyarországnak (rég láttam már a megfelelő térképeket). Talán pár színesfém nincs a környéken (cink, ón, ólom?), a nemesfémek és drágakövek mindig jók, antik műkincs esetleg... de ezen felül a kereskedelem legfőbb szerepe inkább egyfajta függő viszony kialakítása és megtartása lehet.

ui.: a kereskedelem kapcsán még esetleg szóba jöhet az alapvető élelmiszer (mezőgazdasági munkaerő kiváltása) de szerintem ez nem éppen a legjobb ötlet, mert túl sebezhető lenne az ország... plusz Róma notórius gabonaimportőr volt

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.26. 20:32:38

@Vinitor:

és igen, keltuszkák mérgesek lesznek, ha megpusztul a szőlejük a hegyen...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.01.26. 20:42:25

Vetnek helyette krumplit és főznek belőle snapszot, azt jólvan. :)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.26. 21:02:10

@szs.:
szerintem a szőlő (a bor) az valami szent cucc lehetett. mással nem tudtak transzba esni.

bz249 2009.01.26. 21:13:08

@triumphator: menni fog az krumplipálinkával is :D

Különben is ti hittérítők is vagytok... A szőlő a régi, emberáldozó, hamis istenek itala, a krumplipálinka pedig Krisztus megszentelt itala. Aki nem issza a páleszt az mocskos pogány és nem jogosult orvosi ellátásra. :D

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.01.26. 21:15:35

@bz249:
krumplipálesz = vodka?

nem is beszélve a kölesből főzhető kockás-label viszkiről... :D

bz249 2009.01.26. 21:25:37

@triumphator: miért adnánk neki orosz nevet? Legyen inkább valami magyaros név, mint pl. Kartoffelschnaps. :)

Amúgy az unicum újraalkotására be kellene állítani egy tudóscsoportot. Legalábbis szerintem. Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság. :)

FeketeFarkas 2009.01.27. 01:10:33

Triumphator már világosan leírta az Átkerülőút 3. részében, hogy a berkenyéből is lehet pálinkát főzni. Ha épp alapanyag kell... Hogy lehet abból a finom krumpliból pálinkát főzni. Inkább termelni kell egy csomót majd nyitni a keltáknak egy McDonalds-ot. :)

Gumzi 2009.01.27. 08:18:40

"Jézus sajtos McRoyal-t vett a kezébe, megtörte, megáldotta és rendre adta a tanítványainak, ezt mondva: "Vegyétek és egyétek, ez az én testem, mely tiérettetek megtöretik". Azután vette az Csentőfai Kerítésszaggatót, hasonlóképpen megáldotta s tanítványainak rendre adta és így szólott: "Igyatok ebből mindnyájan, ez az én vérem, mely tiérettetek kionttatik." S mind a McRoyal, mind a hétemberes borzadály kiosztásánál hozzátette: "Valahányszor ezt cselekszitek, az én emlékezetemre tegyétek." :)

Angyali 2009.02.01. 23:26:17

@Gumzi: LOL. Ezt felhasználhatom majd valamelyik írásomhoz? :)

Gumzi 2009.02.02. 10:31:24

@Angyali: Naná :) A lényeget én is plagizáltam, mint azt az idézőjelek mutassák vala :)

Angyali 2009.02.03. 01:08:18

@Gumzi: Ha nem mondod, fel sem tűnik.:D
süti beállítások módosítása