Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Halmai a Zsenirális 6: A Zsenirális

2018.06.21. 08:30 | bz249 | 9 komment

Címkék: Halmai

Á.u. 32 Sziszektől délre

 

Négyezer ember, egy egész hadosztály. Alaposabban belegondolva még soha nem parancsolt ennyi embernek. Technikailag az emancipációs körzet vezetőjeként dönthetett ennyi ember sorsáról, viszont azért mégsem ugyanaz jóváhagyni a kelta falusi elöljáró személyét, mint egy zászlóaljnyi állig felfegyverzett megtörőt kiküldeni egy feltételezett ellenséges támpont felszámolására. Mint például, ezt az Uzinger százados vezette egységet, hogy vegye fel a kapcsolatot a nyugat felől közeledő rómaiakkal, és ha egy mód van rá szép szóval, de mindenképpen győzze meg őket arról, hogy hol az ómagyar határ.

Valójában már a hadjárat előtt vezérőrnaggyá kellett volna kinevezni, de ezt hallgatólagosan csak a vezérkari főnök, és a honvédelmi miniszter szokta megkapni közvetlen, hogy utána ezzel a ranggal nyugállományba is vonuljanak. Ellenben Brennus óta nem vezetett senki egy egész hadosztályt. A fenét se érdekli, ha honvédelmi miniszter lesz, majd megkapja a második csillagot. És előbb-utóbb Albert altábornagyi rangja is megüresedik.

- János!

- Tábornok úr! – nézett be az őrség parancsnoka

- János, küldje távolabb az őröket, maga se maradjon. Szigorúan titkos katonai ügy.

- Uram, igen uram!

A Sziszeknél kihajózott megtörőkhöz képest ez a Füredi János őrmester még egészen intelligensnek hatott. De csak azokhoz a megtörőkhöz képest. Mindegy, ez nem volt valami bonyolult parancs.

Levette a zubbonyát és a székre hajította, majd a nadrág, rajta a tábornoki csíkkal, jutott ugyanerre a sorsra és leült a tábori ágy szélére. Szék és tábori ágy, micsoda luxus lett volna ez Bécsnél vagy Trencsénnél. És milyen kényelmetlen volt egy évtizednyi Esztergomi szolgálat után. Egy pillanatra az agyába furakodott, hogy vissza kellene vinnie a főhadiszállását Sziszekbe, mondjuk a portyázó anti csapatok jelentette veszélyre való tekintettel. Aztán ahogy jött, úgy is ment a gondolat. Halmai László nem Esztergomból, de még csak nem is Sziszekből, hanem az őserdőből, közvetlenül a frontvonal mögül irányítja a hadműveletet. Halmai László ott van, amikor beveszik az ellenséges erődöt. Halmai Lászlóról remek sajtófotók készülnek, ahogy frontkatonákkal gazsulál.

Egy pillanatra ő maga sem tudta, hogy ki hatott kire, a közvéleménynek felépített figura a valós emberre vagy az álarc nem is álarc volt, hanem mindig is ez az ember volt, de legalábbis ilyenné vált. Új Albert nem lesz, ez világos. Ebben az egyben egyetértés volt a beavatottak között. Már csak a jelenlegi helyzet megismétlődése miatt is szükséges, hogy a hatalom több kézbe legyen szétosztva. A sátor körüli neszekre figyelt, majd miután félpercnyi fülelés után csak az éjszakára nyugalomba vonuló tábor elmosódott hangjai szűrődtek be kivette a kisebbik táskát az ágy alá dugott hátizsákból.

Még egy emlék, ahogy egy fegyveres emancipátorokból álló zászlóaljjal végigmasíroztak a Vág mentén fel egészen Trencsénig, akkor is maga vitte a felszerelését a hátizsákban. Igaz akkor még “csak” ezredes volt.

A kistáska… a kistáska itt most maga volt a hazaárulás. A bűnronda Kapitány nevű nő, a felderítők alezredese olyan volt mintha valami pokolbéli démon jött volna megkísérteni. Sajnos nem éppel az a fajta, amelyik a szépségével teszi. Ha viszont nő létére ilyen magas pozícióba jutott akkor valamihez értenie kellett, és ez a valami a munkához és nem szexhez kapcsolódott, mert el nem tudta képzelni, hogy melyik befolyásos férfi akarna pont ezzel a szörnyeteggel…

A paciens általános egészségi állapota a korához képest jónak mondható…

Na igen, Albert elnököt még ki lehet tenni az erkélyre és nem csuklik össze, és túl sokan voltak akik tudják, hogy egy rezsimváltás után már nem jutna hely nekik az új hatalomban. Nem lehet úgy változtatni, hogy minden változatlan maradjon.

… testsúlya megfelelő, fogai jelentős részben épek.

Mintha egy lovat kínálnának eladásra. Értette persze a jelentést, egy hosszú-hosszú orvosi vizsgálat egy oldalba sűrített, köznyelvre fordított változata. Amelyet csak a miniszterelnök szemének szántak, Csizmadia miniszterelnök pedig nem fogja túlélni Albert távozását. Ameddig viszont az altábornagy-elnök képes integetni az erkélyről, addig ő gyakorolja a hatalmat, mert mi van hogyha Albert tényleg a korához képest jó egészségnek örvend, csak öreg és fáradt és nem tudja ellátni az apró-cseprő napi ügyeket. Ez esetben a Csizmadia elleni fellépés lázadás az elnök ellen, és a lázadók eltiprása nem pitiáner aprómunka, erre a feladatra még összeszedi magát az Öreg.

A másik lehetőség, hogy Albert egy zöldség szintjén vegetál, és azért vonult vissza az aktív politizálástól, mert a fő problémája, hogy ne fulladjon bele a saját nyálába. Ekkor Csizmadia nem a nagyhatalmú elnök segítője, hanem egy bábmester, aki az élettelen bábu nevében irányítja az országot. Ezért is lett volna fontos a teljes jelentést megszerezni és rendes orvosokkal átnézetni. De ahogy Kapitány mondta, örüljenek, hogy egyáltalán ezt megkapták.

Halmai nem volt száz százalékig biztos Csizmadia motivációjában. Tudni akarja vajon az elnök tényleges egészségi állapotát? Az érdekli, hogy meddig lehet élőhalottként mutogatni? Esetleg nem is Csizmadia, hanem Albert adja ki az utasításokat. Akármennyire is akarta ezt a hadjáratot, és akármennyire is szükséges volt a következő lépésekhez, a saját hírnevéhez, Fiume megregulázásával mégiscsak kiesett miatta a legszűkebb esztergomi politikából… Na majd ha itt lent minden elrendeződik, bepótolja.

Hatalmas robbanás rengette meg a levegőt. Mintha nehéztüzérségi gránát csapódott volna a tábor közepébe, de nehéztüzérséget utoljára Brennus ellen vetettek be. Úgy ahogy volt alsógatyában és atlétában rohant ki a sátorból. Az egyik benzinszállító teherautó lángba borult, a környező erdőben torkolattüzek villantak. A katonái fedezéket kerestek és viszonozták a tüzet, de nem valami szervezetten, az egyik fényszóró próbálta megvilágítani a támadókat, a kezelő lehanyatlott és a fénykéve az ég felé fordult.

Földbe gyökerezett lábbal állt. Ki fognak nyírni, hasított bele a felismerés, legalább egy tucat halott és sebesült feküdt a sárban, sokan tisztek, befolyásos emberek rokonai. Keresztre fogják feszíteni, ő lesz az áldozat, akivel kipróbálják Albert rendszerének és Csizmadia pozíciójának a szilárdságát.

- A rohadt életbe!

Még mindig a kezében volt a jelentés az elnök egészségi állapotáról! Ha ezt megtalálják nála, el kell égetnie a papírt most azo…

… tiszta találat volt. A golyó a jobb halántékán hatolt be és az öreglyuknál lépett ki. A tábornok teste a jobb oldalára dőlt, az ütéstől végül kinyílt a keze és a papírlap összegyűrködve a sáros földbe fúródott.

 

(ugyanez az esemény a másik oldalról

még egy szereplő elmondásában)

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr10014029464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2018.06.21. 21:20:50

@neutor: hat a tortenet vege adott volt, Halmai alsogatyaban es atletaban kirohan a satorbol es Nyeki lelovi egy Dragunovval. Ugyhogy igen ez ennyi volt. :-)

neutor 2018.06.22. 06:29:31

@bz249: :( és hogyan tovább?

bz249 2018.06.22. 09:20:25

@neutor: most a fikcios mufajban (tudomanyos publikaciok) van kotelezettsegem, de utana megprobalok a komoly dolgokkal is foglalkozni :)

Garren 2018.07.06. 15:29:19

Örülök, hogy újraélesztettétek a blogot, várom a folytatásokat (Római Követség, ómagyar polgárháború lezárása, konszolidáció, további hódítások, stb, stb.)

neutor 2018.09.06. 05:39:52

Mán Szeptember van ám!!!

bz249 2018.09.06. 07:57:35

@neutor: es iskolakezdes (mar akinek)... oktoberre valoszinuleg lesz par uj bejegyzes

Garren 2018.09.24. 14:24:59

Közeleg az október...
süti beállítások módosítása