Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Út Alexandriába

2010.06.20. 20:24 | bz249 | Szólj hozzá!

Címkék: alexandria bz249 uránsaga

(Előzmény: Mágus elindul, egy sugárzó könyv, egy meg még egy mellékszál)

Losonczi Szilárd még egyszer megnézte magát a tükörben, a polgárőr századosi egyenruha, pláne a Garammenti Alumínium Művek „hónap dolgozója”  medáljával otthon ugyan bárkit nevetésre fakasztott volna, itt Alexandriában azonban félelmetes ómagyar hadsereg tagjává avatta. No nem a helyőrség vagy a követség személyzete előtt, ők nagyon is jól tudták, hogy miként lehet valaki polgárőrtiszt. Losonczinak mindez konkrétan ötszáz forintjába került, amiből, ha minden igaz a Lévai Polgárőr Század egy új tűzoltó szerkocsit vásárolt. Losonczit mondjuk annyira nem érdekelte, végigülte a kéthónapos gyorstalpalót Tatán a csillagokért, de ennyi. Századosként, méghacsak tiszteletbeli is az a rang, teljes joggal utasíthatja a saját választókörzetében működő polgárőr egységeket.

A választókerület valószínűleg több lesz, mint ötszáz forint, de Dániel nagybácsi, Garamszentkereszt képviselője és a Gazdasági Minisztérium államtitkára nyilván ismét kisegíti, ha kell. Kapcsolatokkal és pénzzel is. Sőt, ha úgy vesszük, máris segítette, ez a segédköveti állás, amelyből a vén Grigorovszkit elnézve hamarosan nagyköveti pozíció lehet nyilván egy kész aranybánya.

- Akkor minden tiszta? Ne feledd egy istennek foglak bemutatni, Rá földi képmásának. Attól, hogy egy szót nem beszél egyiptomiul, Ptolemaiosz nagyonis élvezi a fáraó címmel járó vallási handabandát…

Ez a fajta szervilizmus mély megdöbbenést váltott ki Losoncziból. Tisztavérű  ómagyar volt, sőt, ha igazak a nagyapja mendemondái, amiket persze az Átkerülés után lehetetlen volt ellenőrizni, akkor nemhogy anti, de még szlovák vagy sváb gének sem keveredtek a Losoncziak egyébként nemesi oklevéllel büszkélkedő családjába. Legalábbis az elmúlt nyolc generációban.

- …Szóval mielőtt belépnél a trónterembe térdre ereszkedsz és lesütöd a szemed, ha szólít a szolga lesütött szemmel és térden csúszva előremászol a szőnyegig és mindaddig ebben a helyzetben maradsz…

Térden csúszni egy koszos anti előtt. Ómagyarország teljhatalmú képviselőjeként. Egészen hihetetlen, na majd más világ lesz itt, ha ez a vén hülye végre a jól megérdemelt nyugdíjba távozik. Nem mintha Losonczi az egész életét ebben a büdös antiktól hemzsegő városban szeretette volna leélni, de nagyon úgy tűnt számára, hogy Grigorovszkiból hiányzott a gerinc és legfőképpen a tesztoszteron.

- … Aztán ha Ptolemaiosz megszólít hasra veted magad, anélkül, hogy ránéznél a királyra. Ha megengedi, akkor újra térdre emelkedhetsz, de ránézned továbbra is szigorúan tilos. Ha kérdez, a lehető legrövidebben válaszolsz. Ha engedélyt ad rá, és ez egyáltalán nem biztos tekintve, hogy a legnagyobb kegyek egyike, akkor megcsókolhatod a lábát. Ránézni továbbra is a lehető legszigorúbban tilos… 

*** 

Két napja már, hogy maguk mögött hagyták a piramisokat és két hete, hogy kiléptek Szüéné kapuján. Anasztiádész mérhetetlenül fukar volt, úgyhogy a kényelmes nílusi hajóút helyet a kordén zötykölődték végig az utat. Szerencsére júniusban az éjszakák sem voltak túl hidegek, így a szekéren is aludhattak, no nem mintha a férges fogadók annyival jobbak lettek volna, de a hideg decemberi estéken bizony sokat számított volna a lobogó tűz, amiért persze a mágus soha nem lett volna hajlandó fizetni.

- Az Alexandriai Radartányér!

Dellasznak jó szeme volt, a varázsló még nem látta a híres neves építményt. Amely Kallimakhosz listáján a gizai piramisok, az esztergomi bazilika, a babiloni függőkertek, a halikarnasszoszi mauzóleum, a tatabányai nagykémény után a hatodik helyet foglalta el a világ leglenyűgözőbb alkotásainak sorában. Persze Dellasz már emlékezetből fel tudta idézni az utat, szemben Anasztiádésszal, aki már három éve nem mozdult ki Szüénéből, a évente többször megtette a király városát a mágus lakhelyével összekötő távot. Ennek köszönhetően megmaradtak a kapcsolatai az uralkodói székhelyen, sőt magával az udvarral is. Anasztiádész ugyan nem szívesen mondta volna ki, de jelen pillanatban teljes mértékben a kémtől függött.

Nem mintha nem bízott volna meg a legteljesebb mértékig Dellaszban, de más dolog félig-meddig szolgának való feladatokkal ide-oda küldözgetni valakit és megint más kiszolgáltatottá válni. Márpedig Alexandria most akár egy érthetetlen nyelven beszélő idegen ország városa is lehetett volna. A mágus sosem volt társasági ember, a titkos tanok ismerői sosem azok. A kocsmatöltelék Euklidész talán, nade ő nem is vitte semmire. Nem mintha a régi geométerek műveinek összegzése lebecsülendő munka lett volna, de Anasztiádész biztos volt benne, hogy a fickóra legfeljebb, mint híres duhajra fognak emlékezni.

- Mennyi idő  még?

- Ne aggódj mágus sötétedésre odaérünk. Ma este már ágyban alszunk és meleg ételt eszünk.

- És tudsz megfelelő szállást?

- Olyat ahol ingyen van az étel, a szalma a fejünk alá és a fedél a fejünk fölé? Igen ismerek ilyen helyet, rengeteg paraszt tart disznókat a város külterületén, már feltéve ha nem zavar, hogy trágyaszagú leszel mágus.

- Nagyon komédiás kedvedben vagy ma Dellasz.

- Ki ne örülne, hogy végre véget ér ez az út.

- Ez igaz, de komolyra fordítva a szót, három éve legalábbis még volt egy püthagoreus közösség…

- Még mindig megvannak, mindazonáltal hiba lenne mutatkoznod előttük.

- Hiba?

- Noshát, ők egyrészről felismerhetnek. Ennek három hete még nem lett volna jelentőssége, akkor Anasztiádész egy volt a bölcs varázslók közül, aki a világ titkait kutatta. Most viszont Anasztiádész egy lehetőség, a mágus, aki mind közül a legnagyobb lehet. Prométheusszal egyenlő félisten, aki a földre hozza a Nap tüzét.

Magában kénytelen volt elismerni az udvari orvgyilkos zsenialitását. Anasztiádész ugyan rajongott a dicsőségért és a hatalomért, de ennyire tisztán soha nem gondolta végig a lehetőségeket. De miért is ne, Püthagorasz annyival nagyobb lenne nála, csak mert már régóta halott? Miért ne alakíthatná át a tanokat, vagy nem lenne sokkal nagyobb tudása, mint a régieknek? Mit tudott Püthagorasz az atomok kettéhasításáról? Semmit.

- Egyelőre az a dolgod, hogy szállást szerezz, aztán pedig, hogy kihallgatást kérj az udvari emberektől. Minden más csak azután Dellasz. Csak utána.

(reméljük) folytatjuk...

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr582096369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása