Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

K.É.Z. - Kezdőévad zanzásítva

2009.01.13. 16:29 | szs. | 8 komment

Címkék: evadvaro

Most, hogy végre minden elkészült ahhoz, hogy újra kolletktívan átkerüljünk, a várakozás hangulatát fokozandó röviden összefoglaljuk, hogy miről maradtak le azok, akik nem követték végig az első évad kissé kaotikusra sikerült eseményeit, többszörösen visszatérő idővonalait és fokozatosan bővülő szereplőit. Második kísérletre már próbálunk összeszedettebbek lenni, de addig is néhány szóban, de annál több linkkel ellátva következzen, hogy miért (nem) jó az, ha az ember egyik nap az ókorban ébred és hiába próbál visszaaludni.

 

 ----------------------------

 

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket.

Igazából ez a dátum elég szépen oszcillált 24 és 27 között a különböző posztokban, fizikusaink egyből elméleteket is gyártottak a jelenségről, miszerint KE megye nem is egyszerre került át. Igazából csak a szerzők emlékeztek rosszul, pár nap különben sem számít, ha majd 2300 évvel kell visszatekerni az órát. Amiről persze még fogalmuk sincs, a többség csak annyit tud, hogy nincs áram meg telefon, ráadásul internet se. Gador egy dobogókői hotelben pihenné ki az eljegyzése és a minisztériumi munkája fáradalmait, szs. egy Csentőfa nevű kis faluban élve határidős fordításon dolgozik, de szerencsére a laptop aksijában van szufla, így megy a munka, Cián áthorrorfilmezi az egészet, áram se kell hozzá, ha megfelelően rosszakat álmodik az ember.

Persze nem mindenkinek ilyen egyszerű az élete, aki kellő ügyességgel választott szakmát, annak számára már egész hamar felpörögnek az események. Triumphator, alias Szomódi törzsőrmester már az Átkerülés első óráiban töményen a képébe kapja az új helyzetet, még szerencse, hogy járőrtársa, Pilu nem csak az italt és a bögyös benzinkutas tündért, hanem a váratlan helyzeteket is jól bírja. Így nem főhősünket trancsírozzák szét az autópálya kerítésén, viszont helyette megment egy káposztaszállító ladás bácsit, akinek még fontos szerepe lesz a történetben, ráadásul egy régészprofesszort megszégyenítő alapossággal nem csak a kort és a népet, de még azt a kelta törzset is egyből belövi, aminek a tagjai matrica nélkül randalíroztak az M1-esen.

Időközben Gador lemerészkedik a hegyről és ha már ott van, rögtön rá is tukmálnak egy vezető pozíciót a rendkívüli helyzet miatt felállt megyei védelmi bizottságban, az MVB-ben, ami a blog egyik legkedveltebb betűszavává válik, kicsivel lemaradva az AMD és a BTR mögött, az EDR és a KBÜ pedig még a fasorban sincs, már csak azért sem, mert a Fasor Budapesttel együtt eltűnt. Eddig az Egészségügyi Minisztériumban dolgozta halálra magát, most az esztergomi MVB kirendeltségen, de amíg nála van a laptopja és hozzá a pendrájvja, különösebben nem érzi a helyzet súlyát, a menyasszonyára sincs nagyon ideje, így nem is ír róla.

Nem úgy a faluban, ahol lassan csordogál az élet, de azért a blog közepén kiderül, hogy nem csak szs. került át blogszerzőként, hanem Vinitor is. Egyelőre szs. csóri angoltanárként próbál rájönni arra, hogy mihez is kezdjen most magával, amikor hirtelen senki sem akar angolt tanulni és még a fordítás leadásához is minimum egy időkapszula és jó sok türelem kellene. Jobb híján beáll polgárőrnek és egy szuronnyal bohóckodik, miközben a menőbb arcok már vadászpuskával, sőt, Kalasnyikovval mászkálnak, ez jól is jön, mikor a falu lakossága egy medvével gyarapodik, aminek különösebben senki sem örül. A medve se, ráadásul még le is toportyánozzák. A templomba összecsődített néppel gyorsan meg is osztják, hogy helyzet van, de ezt addigra már nagyjából sejtik is.

Miközben a falu álmos idillbe merülve ízlelgeti az ókort, Cián gyorsan kiüríti a kávéautomatát, majd nagy tudású távközlési főnöke hívó szavára nyakába veszi egy lovaskocsi és gyorsan összegründolnak egy primitív, de legalább működő telefonos hálózatot, jól teleszórva mindenféle kóddal, ami még jól jöhet. Utazásai közben megállapítja, hogy falun élni jobb, mint városban, pedig mióta beszedték a lakosságtól a benzint, már az utóbbi helyen is egész jók a légszennyezettségi mutatók.

Szomódi törzsőrmester közben átél pár lelki válságot, de fegyelmezett emberként mindenen túllép, és lezárja a múltat, vagy a jövőt, meg a telefonját. Szeretne katona lenni, de ahhoz túlképzett, inkább felzavarják Esztergomba, hogy elmagyarázza a kedves polgárőröknek, miért csúnya dolog könnygázgránátot vágni a társuk alá, miközben ő a szükségét végzi az erre kijelölt helyen. Nincs könnyű élete, pedig egy igazán szép nővel is dolgozhat együtt, akinek még a lába is jó a sok biciklizéstől. De nem egyszerű bakáknak tartogatja magát, hanem a leendő főnöknek. Nézni azért szabad.

Mielőtt megijednénk, hogy túl unalmas lesz az élet, mert csak jófiúk kerültek át, gyorsan ejtsünk pár szót a két latorról.

Az egyik lator kispályás, aki nagyban fog játszani, a másik nagypályás, aki kínjában ételt meg italt készül lopkodni.

Ghery utolsó emléke az, hogy valakikkel, akik állítólag a barátai de nem nagyon hiányoznak neki, szóval utazik autóval Sopronba, aztán mikor magához tér, se barát, se autó, se Sopron, csak furcsa ruhákat viselő, barbárnak tűnő alakok, akik először jól leütik, majd felgyógyítják és félistenként kezdik imádni, amit annyira nem is bán. Összehaverkodik a druidával, akit ráébreszt arra, hogy MP3 lejátszó nélkül nem élet az élet, szemezget egy kiskorú nőszeméllyel, de kapcsolatuk erőteljesen plátói marad, még azután is, hogy élete első igazi fegyverből leadott lövésével rögtön megold egy olyan túszhelyzetet, amire a kommandós mesterlövészek is sokat gyakorolnak, és még azután se mernek belevágni. De aki elf, annak ez simán megy. Ezután összebalhéznak egy másik kelta törzzsel és úgy döntenek, hogy rendesen ellátják a bajukat, ha már olyan farkasordító hideg van (szerencsére a keltákat elkerülik a farkasok, csak a csentőfaiakat terrorizálják). Egy félkarú óriás gyorsan megtanítja vívni, majd nyakukba veszik a Budai hegységet és lekardozzák a konkurens falut, de a meccset végül egy felbukkanó ómagyar járőr nyeri, ami pár terepjáró és géppuska segítségével egész pályás letámadást játszik. Ghery éppen csak megmenekül, és nem győzi irigyelni a társát, amiért neki csak az egyik keze fagy le.

T1gris, a boszniai veteránból lett alvilági herceg egy többszörösen görbe estét abszolvál az Átkerülés éjszakáján Búbánatvölgyben, nem hozhatta magával az asszonyt, bánatát egy Judy nevű feltűnően okos és ledér hölgybe fojtja, aki barátságuk elmélyülésével megkéri rá, hogy akciózás közben szólítsa Frenkinek. Valószínűleg ez az utolsó csepp a pohárban, amiért T1gris úgy dönt, hogy az ókorba sodródását személyes sértésként fogja fel. Először megpróbál hazamennyi Pestre, de kicsit betesz neki, hogy elfogy az út és egy kis időt kómában tölt, addig sincs vele gond. Szerencsére tökös barátai vannak, akikre számíthat, és Frenkihez is bármikor odabújhat, ha egyedül érzi magát.

Esztergomból elmaradoznak a turisták, bár páran biztos itt ragadtak, sose emlékezetesebb utat. Turisták helyett egy kelta csapat dönt úgy, hogy megnézi közelebbről is a várost, a falak hiányát nem tudják másképp értelmezni, csak felhívásként egy kis keringőre. Ez elég emlékezetes látogatásra sikerül, Cián is félreteszi a telefont és annyit lő le közülük, hogy már meg se tudja számolni, majd fáradalmait egy kórházban piheni ki, ahol gyorsan titkosügynököt csinálnak belőle.

Gador épp csak beesik az előadásra egy Nivával, gyorsan el is üt pár elkeltult járókelőt, majd mielőtt eldurvulnának a dolgok, elájul. De megjárja, mert eltűnik a számára fontos pendrávja, sőt, Csillának is nyoma veszik, de a sok munka miatt eddig se nagyon volt rá ideje. Szomódi főtörzs itt se bírja kihagyni az események sűrűjét, majd mikor kicsit elfárad a harcban, felmegy pihenni a Bazilikához, ahol begyűjt egy latinul gagyogó, sötétben nem is annyira csúnya nőt, majd egyből rájön, hogy a katolikusok nem kispályáznak. Ezt már csak abból is láthatjuk, hogy a nagy terveket dédelgető püspök egyből meghívja a magánszázadába, a nőt pedig lefoglalják maguknak, csupán nyelvészeti célokból, természetesen. A neve Júlia (mi más), és amióta a kelták elrabolták, már nagyon ambíciói sincsenek, bár azért megmentőjét gyorsan elnevezi Salvatornak, ami annyit tesz, hogy megmentő. De ez csak az első szint, lesz más is.

Faluhelyen továbbra is szent a béke, szs. családostúl az anyósáékhoz költözik, mert akkor kevesebb fa fogy, Vinitor pedig gőzgépet épít, mert akkor több. A sertéstelepet is gatyába kell rázni, meg a farkasok is bekaphatnák már a mérget. A sok esztergomi sérült miatt azonban a faluból is visznek ápolónőket segíteni, így az anyós egy időre távol kerül a háztól, ennek később még nagy jelentősége lesz Gador házaséletében. Gador különben is egyre pipább a pendrájvja és Csilla hiánya miatt, ezért betársul egy katonai expedícióba, ami a kelták után megy, de csak magából csinál bohócot. Fegyverek terén Szomódi főtörzs és Ghery főelf sokkal jobban nyomja. Előbbi egyre elitebb szinteket ér el ókori kereszteslovagként, utóbbi pedig csak azért nem rabolja el az átkerült honvédség egész arzenálját, mert nem tudná hova tenni a T-72-es tankokat a kelta faluban. Előtte azonban még összehaverkodik egy öreg bácsival és a feleségével, aki igazi lelki útravalóval látja el, amitől Gherynek erőteljes küldetéstudata támad.

T1gris végre összekapja magát és a haverjaival úgy dönt, hogy mivel az Átkerült területeken nem lehet rendesen bűnözni, átteszik a székhelyüket a keltákhoz. Bűnözni ott se lehet, de legalább megtudják, hogy a kelta nők milyenek. Gondosan kiválasztanak egy kis falut, ami merő véletlenségből pont Csentőfa, hogy jól megtámadják és ellopják mindenüket, főleg az ennivalót és a benzint. Szó szót követ, beszerveznek még pár kemény arcot, majd diadalmasan túszul ejtik a fél falut, a másik felét meg egy mesterlövésszel tartják sakkban. Azonban embereikre akadnak, mert szs. brigádja észreveszi a mesterlövészt és jól lelövi, meg a túszejtőknek is a fejükre szakad a polgármesteri hivatal. Vinitor is vitézkedik egy sort, az utolsó jelenetekre érkező Szomódi kereszteslovag pedig lebont egy vályogházat, ha már ott van. Kicsit röstelli a dolgot, ezért a hirtelen felbukkanó káposztás bácsi ad neki egy lovat, amin pár napos lovasképzését megcsillogtatandó üldözőbe is veszi a terepjáróval menekülő pár megmaradt túszejtőt, el is kap egyet a hegyen túl, akit lead Táton, ahol a statáriális bíróság el is látja a baját. De legalább ennek apropóján bemutatunk egy aranyos kis gőzmozdony.

Ezekkel az eseményekkel az első évad már el is érte a csúcspontját, innen már csak pár levezető kör vár ránk. Mindenki nyalogatja a sebeit, T1gris meghúzza magát, a csentőfaiak túllépnek a dolgokon és kezükbe veszik a sorsuk irányítását, Triumphator Júliát kerülgeti, majd mikor a Budapest helyét bitorló kelta törzs úgy dönt, hogy ha már beszorult a Duna és az ómagyarok közé, akkor megvan BTR-ek és T-72-esek nélkül is és behódol, egy egyházi különítménnyel (és persze Júliával) kiköltözik a leendő Gellérthegyre. Gador érzi, hogy valami készül, mert a sereg, az egyház és Albert tábornok, a rendőrtisztből lett MVB erős ember egyre jobban feszíti a húrt a "ki lesz a fejes az ókorban" c. játék első fordulójában. Gador nem szeret ilyet játszani, de helyezkedni még annyira sem tud, mint pendrájv (és Csilla) nélkül élni. Legalább ez utóbbi gondja megoldódik akkor, amikor szs. anyósa a kórházban felfedezi Csillát (szs. és Gador régi jó barátok, csak Gador úgy tudja, szs. nem került át, szs. pedig úgy tudja, hogy Gador nem került át), majd mikor Gador lelkesítő beszédet mondani betér Csentőfára, bónuszként visszakapja Csillát, erről egy híresen romantikus mondatban számol be. A pendrájv továbbra sincs meg.

 

A végén mindenki alaposan nyitva hagyja a sorsát, és a kedves olvasó még csak nem is sejti, hogy van, akinél ez már így is marad. Menjünk sorban!

Ciánból egyre titkosabb ügynök lesz, ráadásul a keresztlánya életével zsarolják és telefonos segítséget sem tud kérni, mert a vonal másik végén is ő maga van.

Vinitor nem tud gőzgépet építeni, de ígéretet kap rá, hogy majd tud. Levezetésképpen járőrözik egyet és belerondít egy farkascsalád életébe.

szs. kap egy megbízást, hogy menjen nyelvet tanulni egy kelta kovácsmesterhez, erre átmegy általános iskolásba és még az asszonnyal is összebalhézik.

Ghery addig keménykedik a határszélen, amíg kilátásba nem helyezik, hogy szétlövik a hátsóját, ráadásul a kelták felkent királya is bejelentkezik, hogy ő is felfigyelt rá. (Nem a hátsójára, a hőstetteire.) Ghery nem tud dönteni, inkább rak egy nagy tüzet, mert hideg van.

Gador addig bénázik a hatalmi harcban, hogy már nem bírják tovább nézni, inkább elrabolják és elviszik lelőni. Pont itt ér véget a posztja, de ez csak véletlen.

Triumphator, alias Szomódi keresztes gyönyörködik egy kicsit a dunai panorámában, majd mikor eszébe jut az Átkerülésben elveszített családja, gyorsan megcsókoltatja magát Júliával. Gador és Csilla találkozása után ez a legérzelmesebb pillanat az évadban.

Végül pedig T1gris csak nem bír a fenekén maradni, elkezd megint kavarni, és egyszer csak jól el is kapják a rendőrök. Meg a katonák. Neki is pont itt ér véget a posztja, de biztos, hogy nem ússza meg szárazon.

 

Természetesen még sok egyéb érdekes dolog történt az évad során. A történetet végigkísérik különféle kitekintők, amik a világ hátterét színesítik, az Átkerülés vizsgálatától kezdve a fémgyártás nehézségeiig, de a fejadagokról is elmélkedünk egy sort. A fent összehordott szövegből lehet, hogy nem jön le, de igyekeztünk a realitás talaján maradni (kivéve a transzcendenciát képviselő elfet, aki a legendává válás útjára lépett ;) ), de a zanzásításból adódóan csak az eredeti bejegyzések elolvasása után lehet megmondani, hogy ez mennyire sikerült.

 

Reméljük, a holnap startoló új évadban is együtt maradunk. Addig is még tart a játék, megy a fórum és nemsokára új szerzőkkel bővülnek az adatlapok.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr33875158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.01.13. 20:40:30

És akkor még én írtam mókás paródiát...:D

Szakyster 2009.01.13. 21:06:43

Ez nagyon jó volt :) pláne a megemlékezés Gador Romatikus Mondatáról :D:D

T1GRIS 2009.01.14. 11:55:46

Ghery, ilyet senki nem mondott. :)))

Angyali 2009.01.14. 16:02:20

Best of 2008.:) Ez nagyon jól sikerült eSzeS.:)

Angyali 2009.01.14. 16:07:55

Best of 2008.:) Ez nagyon jól sikerült eSzeS.:)

WToma · http://lazalom.blog.hu 2009.03.02. 23:13:55

Bevallom, még valamikor ősszel sorsára hagytam Ómagyarország népét, de most elkezdtem bepótolni a lemaradást és ez a zanza nagyon jó lett, természetesen Geri "Így kerültünk át mi"-jével együtt :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.03. 07:27:00

Üdvözlet újra a fedélzeten! Hamarosan hegesztünk egy időrendi listát az első évad posztjaihoz (a könyv szerkesztése miatt már meg is van, csak blogosítani kell, linkekkel), az talán egy kis segítség lesz a visszatekintő olvasáshoz.

WToma · http://lazalom.blog.hu 2009.03.04. 18:02:29

Késő, közben befaltam az egészet, máig bezárólag, pedig lett volna más dolgom is, node a prioritások meghatározásához mindig is volt érzékem...
süti beállítások módosítása